EUROLYGA 2023

Po graikų nesėkmės – klibanti trenerio kėdė ir vardinio kvietimo laukimas

Graikijos rinktinė buvo minima tarp pagrindinių Europos krepšinio čempionato favoričių. Tačiau graikams lagaminus teko susikrauti nelauktai anksti – jie laimėjo vos ketverias iš aštuonerių rungtynių ir namo buvo išsiųsti jau po antrojo etapo. Šios pirmenybės Graikijai buvo prasčiausios nuo 2001 metų. Tada graikai pralaimėjo aštuntfinalio dvikovą, o po to penkiuose iš eilės turnyruose pateko tarp aštuonių stipriausių Senojo žemyno komandų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2013-09-17 19:39, atnaujinta 2018-02-22 02:39

Bėdos prasidėjo dar vasarą

„Rinktinė iš Europos čempionato grįžta šešiomis dienomis anksčiau laiko“, – Graikijos krepšiniui liūdną faktą konstatavo gazzetta.gr sporto naujienų interneto svetainė.

Formaliai Graikijos komandą namo pasiuntė pralaimėjimas paskutinėse antrojo etapo rungtynėse Kroatijos rinktinei. Tačiau graikų – tiek sirgalių, tiek pačių krepšininkų – tikėjimas išgaravo jau po nesėkmės priešpaskutinėse rungtynėse su Slovėnijos komanda.

Dar labiau prie netikėto nuopolio prisidėjo pirmojo etapo pabaigoje patirtas sensacingas pralaimėjimas Suomijos krepšininkams, o kai kurių graikų manymu, rinktinė ristis žemyn pradėjo patyrusi pirmąją nesėkmę per rungtynes su Italijos ekipa ar net pasirengimo laikotarpiu.

„Po pralaimėjimo Italijai atsivėrusios žaizdos nesiliovė kraujuoti visą čempionatą. Jos lyg ir pradėjo gyti po pergalės prieš Ispaniją, bet tai buvo apgaulingas įspūdis.

Lengva kritikuoti pralaimėjusią komandą, bet nėra kitos išeities. Per rungtynes su Slovėnija pasikartojo tai, ką jau matėme per rungtynes su Suomija. Ir su Italija. Ir netgi pasirengimo etape, kai rinktinė turnyre Ulme pralaimėjo Bosnijai ir Hercegovinai bei Makedonijai“, - rašė graikų interneto svetainė sentragoal.gr.

Kaltę verčia užsieniečiui

Kodėl vieni čempionato favoritų nepasiekė net ketvirtfinalio?

„Rezultatas yra nepatenkinamas. O tyrimas rodo, kad problema buvo komandos mikroklimatas, vaidmenų paskirstymas ir vadovavimas. Aukšto lygio krepšininkai šiomis aplinkybėmis neparodė savo meistriškumo“, - Graikijos rinktinės nesėkmės priežasčių ieškojo gazzetta.gr.

Ir dūrė pirštu į rinktinės trenerį iš Italijos Andrea Trinchierį: „Jam nepavyko. Jo sumanymai nepasiteisino, gynybos planas neveikė. Varžovų komandų lyderiai prieš Graikijos ekipą sužaisdavo geriausias rungtynes“.

„Vadovavimas ir taktika nebuvo svarbiausi. Treneris iš Italijos komandoje buvo svetimas. Jis įvairiais būdais bandė komandą suvienyti ir padaryti taip, kad visi būtų patenkinti, bet rezultatai buvo priešingi“, - užsienietį trenerį kritikavo gazzetta.gr apžvalgininkas Spyros Kavalieratos.

O dienraštis „Ta Nea“ pareikalavo ir Graikijos krepšinio federacijos vadovo Giorgo Vasilakopoulo atsakomybės: „G.Vasilakopoulos pasirinko trenerį ir akivaizdu, kad tai padarė nevykusiai“.

Ar reikia naujo trenerio?

„Italo situacija nėra gera. Tačiau nebūtų sąžininga dėl visko kaltinti tik jį, - trenerį užstojo sentragoal.gr. – Nors A.Trinchieri yra didele dalimi atsakingas už nesėkmę, komandinėse sporto šakose negalima visos kaltės versti vienam žmogui. Ypač kai komanda yra sudaryta iš puikių žaidėjų ir prieš varžybas laikoma favorite.

Rinktinė per ketverius metus pakeitė tris trenerius (Jonas Kazlauskas, Ilias Zouros, A.Trinchieri), bet visų rezultatai buvo prasti, o komandos žaidimas vidutiniškas.

Aišku, kad komandai grįžus G.Vasilakopoulo lauks sudėtingas sprendimas ieškoti A.Trinchieri įpėdinio, jei jo apskritai bus ieškoma.

Sprendimai nuo „aukščiausios lentynos“ (tokie treneriai kaip Željko Obradovičius, Dušanas Ivkovičius, Ettore Messina ar Davidas Blattas) yra finansiškai nepakeliami, todėl geriausiu atveju bus minimos jau girdėtos pavardės“.

Kurios pavardės bus minimos, paspėliojo Salonikų sporto dienraštis „MetroSport“. Jo manymu, dabar G.Vasilakopoulos bandys tartis su Fočiu Katsikariu, tačiau Salonikų žurnalistai galvoja, kad šis specialistas nenorės sėstis į karštą kėdę.

Kaip alternatyva minimas legendinis Panagiotis Giannakis. Bet jis seniai nesutaria su dabartiniais Graikijos krepšinio pirmaisiais asmenimis, todėl šis variantas taip pat mažai tikėtinas.

Gali būti, kad nesant tinkamesnio kandidato trenerio pareigose liks A.Trinchieri, kurio sutartis galioja dar metus. Tiesa, graikų žiniasklaidos duomenimis, kompensacija už kontrakto nutraukimą nėra didelė.

Komandai trukdė traumos

A.Trinchieri aiškindamasis dėl nepatenkinamų rezultatų galėjo pasiteisinti ir objektyviomis priežastimis. Komandos situaciją jau čempionato metu pablogino net trijų krepšininkų Vasilio Spanoulio, Louko Maurokefalidžio ir Kosto Papanikolaou patirtos traumos.

Tačiau rinktinei praradus L.Maurokefalidį ir K.Papanikolaou, sentragoal.gr interneto svetainei iškilo tik dar daugiau treneriui adresuotų klausimų. Graikų žurnalistai negalėjo suprasti, kodėl ant suolo laiką leido Stratos Perperoglou ir Antonis Fotsis, kuris buvo prisimintas tik susižeidus L.Maurokefalidžiui, kodėl mažai žaidė Giorgos Printezis.

Kita vertus, dvejas pirmojo etapo rungtynes praleidusio V.Spanoulio svarbos graikai nemenkino. „Jei jis būtų sveikas, komanda tikriausiai nebūtų pralaimėjusi Italijai ir Suomijai“, - rašė gazzetta.gr.

Čempionatui pasibaigus gazzetta.gr įvertino visus rinktinės žaidėjus ir geriausius pažymius parašė Nikui Zisiui bei Gianniui Bourousiui.

„Geriausias komandos krepšininkas. Nuo starto iki finišo buvo stabilus, žaidė rezultatyviai“, - N.Zisio žaidimą apibūdino gazzetta.gr.

Lauks vardinio kvietimo

Nors Graikijos rinktinė neiškovojo kelialapio į 2014 metų pasaulio pirmenybes, graikai vis tiek tikisi ten nuvykti. Jų viltis – vienas iš keturių vardinių kvietimų, kuriuos čempionato rengėjai išdalins šalims, nelaimėjusioms kelialapių per šiais metais vykusias žemynų pirmenybes.

Pretendentų jau dabar yra daugiau negu vardinių kvietimų. Azijos čempionate šiais metais didelį fiasko patyrė Kinija, Amerikos pirmenybėse – Brazilija, Europos čempionate labai žemas vietas užėmė Rusija, Turkija ir Vokietija.

Vis dėlto graikai tikisi palankaus sprendimo. „Ketvirtoji vieta pasaulio reitinge ir geri G.Vasilakopoulo ryšiai bus Graikijos privalumai bandant gauti vieną iš keturių vardinių kvietimų į 2014 metų pasaulio čempionatą.

Vieša paslaptis, kad FIBA ketina vieną vardinį kvietimą skirti Kinijai. Dar vieną tikriausiai gaus Brazilija, o dėl likusių dviejų vyks kova tarp kitų šalių, tarp jų ir Graikijos“, - svarstė sentragoal.gr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.