EUROLYGA 2023

Ar serbams pavyks sugriauti Ispanijos rinktinės žaidimą?

Serbijos ir Ispanijos rinktinių susidūrimas tampa „Eurobasket“ turnyrų klasika. Abi komandos santykius aiškinosi ir Lietuvoje vykusiame čempionate, ir 2009-aisiais, kuomet Lenkijoje komandos susitiko finale, rašo eurobasket2013.org.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:06 AM

Ne išimtis ir 2013-ieji. Trečiadienį Serbijos ir Ispanijos rinktinės 18 val. 30 min. susitinka ketvirtfinalyje. Statistika ir istorija – Ispanijos pusėje, tačiau serbai sudėti ginklų neketina. „Mūsų suolelis ilgas, puolėjai – aukšto lygio“, - apie auklėtinių privalumus kalbėjo Dušanas Ivkovičius.

Serija – ispanų rankose. 2009 metais Katovicuose (Lenkija) Ispanijos rinktinė serbų nepasigailėjo. Kovoje dėl karūnos Europos čempionai žaidė užtikrintai ir laimėjo 85:63, nors grupėje turėjo pripažinti varžovų pranašumą 57:66. 2011-aisiais serbai ir ispanai susitiko tik kartą – antrajame etape. Tuomet Vilniuje vėliau finale laimėję ispanai šventė pergalę 84:59.

Todėl dabar ispanai gali pagerinti tarpusavio statistiką arba leisti varžovams ją išlyginti. Šių metų Europos krepšinio čempionate nėra nemažai rinktinių žvaigždžių. Ir ispanai, ir serbai neturi kai kurių itin svarbių krepšininkų, ankstesniuose mačuose svariai prisidėjusių prie mačo baigčių. Nėra Milošo Teodosičiaus, Novica Veličkovičiaus, Pau Gasolio, Juano Carloso Navarro.

Tačiau nė viena komanda dėl to galvos jau nebesuka – dairytis į praeitį nėra ko. O serbų galva ir taip užimta problemomis. Du mažieji – Stefanas Markovičius ir Nemanja Nedovičius – gydosi traumas ir yra grėsmė, kad nė vienas negalės pasirodyti ketvirtfinalyje.

Ne paslaptis, kad Serbijos rinktinei vienas iš jų – būtinas, siekiant užtikrinčiau sužaisti perimetre.

Klaidos, tritaškiai ir baudų metimai. Ispanijos rinktinė nebėra ta didžiulė jėga, siautusi anksčiau, tačiau komandos gynyba yra visiškai verta Europos čempionų vardo. Ispanai turnyre perima daugiausia kamuolių – 7,3 per mačą.

Serbams reikės rimtai susikaupti, kad kamuolys „vaikščiotų“ švariai ir užtikrintai. Ar tai padaryti įmanoma? Klausimas – ne iš lengvųjų. Juk serbai žais su spaudimą mėgstančia komanda, o jų sudėtyje – septyni krepšininkai, jaunesni nei 23-ejų. Be to, kol kas Serbijos komanda negali pasigirti puikiais gebėjimais saugoti kamuolį.

Serbijos rinktinė šiame čempionate per mačą praranda po 12,8 kamuolio. Tik Kroatijos rinktinė iš į antrąjį etapą patekusių ekipų jų praranda daugiau.

Ir jeigu serbams pavyks be didesnių problemų valdyti situaciją puolime, jiems dar reikės išspręsti rimtą rebusą – kaip apginti tritaškio zoną. Ispanijos rinktinė per rungtynes meta 23,4 tritaškio. Tai – 3,5 metimo daugiau nei serbai. Ir tie patys ispanai atakuoja taikliau (36,9 proc.).

Vienu svarbiausių mačo aspektų gali tapti baudų metimai. Serbai sugeba dažniau priversti prasižengti varžovus po krepšiu, tačiau pataiko tik 63,5 proc. metimų. Paskutinėse antrojo etapo rungtynėse su Prancūzija serbai prametė 11 baudos metimų.

Statistika nemeluoja. Nepaisant dviejų pralaimėjimų antrajame etape, ispanai ir toliau gali kliautis tuo, ką šiemet daro geriausiai – gynyba. Ispanijos rinktinė Slovėnijoje varžovams leidžia įmesti vidutiniškai po 61,3 taško ir tai – geriausias rezultatas turnyre. Serbai praleidžia 11,5 taško daugiau. Varžovai į jų krepšį įmeta po 72,8 taško. Tačiau atakose skirtumas – minimalus. Ispanai pelno po 75,9 taško, o serbai – 74,9.

Mačo dvikova. Nenadas Krstičius prieš Marcą Gasolį. Jeigu ir rungtynės spręsis perimetre, šių dviejų talentingų gigantų dvikova turėtų džiuginti kiekvieną tikrą krepšinio sirgalių. Abu jie žaidžia kietai ir abu yra lyderiai. N.Krstičius pelno po 16,7 taško, o M.Gasolis – po 13,8 taško.

Žodžiai. Serbijos rinktinės treneris D.Ivkovičius: „Ispanijos rinktinė remiasi keturiais pirmaisiais numeriais, turinčiais NBA patirties. O mes turime problemų su S.Markovičiumi ir N.Nedovičiumi. Priekinėje linijoje dominuoja M.Gasolis, tačiau aš manau, kad vidurio puolėjo pozicijoje galime turėti pranašumą. Kodėl? Mūsų suolelis – ilgas, o aukštaūgiai – aukšto lygio.“

Ispanijos rinktinės treneris Juanas Orenga: „Jeigu žiūrėsime tik į N.Krstičiaus ir M.Gasolio kovą, nepastebėsime likusio mačo. Be jų dar yra daug žaidėjų. Tai bus puiki vienas prieš vieną dvikova, tačiau viską lems žaidimas penki prieš penkis. Mano komanda visuomet alkana pergalių, nes žinome, kad jeigu laimėsime, būsime geriausi. Jeigu ne – būsime labai blogi. Laimėti norime ir dėl to, kad visuomet didžiuojamės laimėdami turnyrą. Kelias iki čia nebuvo lengvas – buvo ir vėjo. Tačiau ne kartą tai išgyvenome ir dabar esame pasirengę žengti toliau, nes norime žaisti pusfinalyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.