EUROLYGA 2023

Čempionatas iš arti: R.Seibučio operacija ir populiariausias krepšininkų komentaras

Rugsėjo 22-ąją Liublianoje pasibaigęs Europos čempionatas – ne vien kova dėl medalių. „Lietuvos rytas” primena 2013 metų svarbiausio krepšinio turnyro herojus ir žvelgia į ateities pirmenybes.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:11 PM

Galvos tebezvimbia nuo beprotiškų Europos pirmenybių, todėl prabėgus savaitei po krepšinio šventės Slovėnijoje dar nevėlu prisiminti karščiausius įvykius, rašo "Lietuvos rytas".

Žinoma, svarbiausia Europos čempionate buvo kova dėl medalių ir kelialapių į 2014 metų pasaulio pirmenybes.

Tačiau ne visi nuotykiai ir herojai buvo matomi aikštėse ir už jos ribų.

Lėčiausias startas. Lietuvos rinktinė paskutinė atvyko į Slovėniją, kai dėl orlaivio „Airbus A320” variklio gedimo į Europos čempionatą pakilo diena vėliau, nei planavo.

Daug kas lėktuvo gedimą laikė blogu ženklu, bet galiausiai viskas baigėsi gerai – sėkmė buvo ištikima Lietuvos komandos palydovė vingiuotame kelyje sidabrinės pakylos link.

Svarbiausias nepataikytas metimas. Mirza Teletovičius prametė tritaškį prieš pat finalinę sireną ir į antrąjį Europos čempionato etapą pateko ne Bosnija ir Hercegovina, o Lietuva.

Perfrazuojant Lietuvos krepšinio federacijos prezidentą Arvydą Sabonį, M.Teletovičiaus metimo metu kiekvieno Lietuvos aistruolio kardiograma rodė „velniai žino ką”.

Gražiausias metimas. Kamuolys skraidė aukštybėse, kai nežinia iš kur atlėkęs Mantas Kalnietis prisilietė ir nukreipė jį į krepšį ketvirtfinalio rungtynėse su Italija.

„Tas buvo geras!” – metimu buvo patenkintas ir M.Kalnietis.

Svarbiausias pataikytas metimas. Luigi Datome dvitaškis rungtynių su Ispanija ketvirtojo kėlinio paskutinę sekundę išplėšė pratęsimą, po kurio Italija pasiekė pergalę ir pergrupavo ketvirtfinalio poras.

Italams tai sėkmės nelėmė. Tačiau Lietuvos krepšininkai ketvirtfinalyje išvengė ispanų. Galbūt būtume laimėję ir prieš juos. Bet bandyti nesinorėjo.

Atviriausias treneris. „Buvo momentas, kai turėjome pakuotis lagaminus”, – po mačo su Bosnija ir Hercegovina pripažino Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Keisčiausi sirgaliai. Jyrki Salmenkivi ir Pekka Pusu, apsivilkę žalius marškinėlius su užrašu „Lietuva”, palaikė mūsų šalies rinktinę per rungtynes Jesenicėse tuo metu, kai jų gimtosios šalies Suomijos krepšininkai pergalingai žaidė Koperyje.

„Esame šlovės medžiotojai”, – pasirinkimą paaiškino suomiai.

Drąsiausias teiginys. „Šis Europos čempionatas – silpniausias per 15 metų. Kodėl? Nes jis niekam nereikalingas. Futbole čempionatai vyksta rečiau, o mes žaidžiame kiekvieną vasarą”, – pareiškė Šarūnas Jasikevičius.

Drąsiausias kirtis. „Kažkodėl visi, kurie taip sako, čempionate nedalyvauja. Jūs paklauskite tų, kurie dalyvauja.

Jie tikrai nepasakys, kad čempionatas yra lengvas ar neįdomus”, – į Š.Jasikevičiaus repliką sureagavo Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Gintaras Krapikas, su Š.Jasikevičiumi dalyvavęs 2003 metų Europos čempionate Švedijoje.

Greičiausia operacija. Rungtynių su Latvija pirmajame kėlinyje Renaldo Seibučio veidas pasruvo krauju, bet antrajame kėlinyje Lietuvos krepšininkas jau buvo pasirengęs žengti į aikštę. Per tą laiką jam siūlu iš vidaus buvo susiūtas antakis.

„Šis pacientas labai kantrus. Kiekvieno daktaro svajonė”, – sakė per dešimt minučių savo darbą Jesenicių arenoje atlikęs Lietuvos rinktinės gydytojas Rimtautas Gudas.

Mieliausia kaukė. Kai kurie sirgaliai čempionatui pasiruošė lyg karnavalui. Keli ispanai savo rinktinę palaikė mojuodami senjorų sijonais, dar buvo velnių, vaiduoklių, kaubojų, vilkų, mumijų, senovės karžygių, o garsiausiam lietuvių sirgaliui Sėklai kaukės net nereikia – jis turi barzdą.

Tačiau labiausiai lietuviškai žalias buvo Šrekas, taip pat palaikęs Lietuvos rinktinę.

Drąsiausia prognozė. „Finale žais Suomija ir Lietuva”, – pirmąją čempionato dieną prieš kameras rimtai prognozavo du Lietuvos rinktinės marškinėliais vilkėję suomiai. Skambėjo drąsiai, bet vieną finalo komandą jie atspėjo.

Tiksliausia prognozė. Lietuvos rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis prieš čempionato pradžią braižydamas ant turnyro sistemos lapo spėjo, kad finale žais Lietuva ir Prancūzija. Tik nugalėtoją įrašė ne tą.

Todėl tiksliausio prognozuotojo titulas atitenka Prancūzijos rinktinės lyderiui Tony Parkeriui, kuris likus kelioms dienoms iki čempionato pabaigos pareiškė, kad auksą laimės pusfinalio tarp Prancūzijos ir Ispanijos nugalėtojas.

Populiariausias komentaras. „Tai buvo sunkios rungtynės”, – tokiais žodžiais dažniausiai prasidėdavo visų komandų žaidėjų komentarai apie rungtynes.

Ginčytis būtų sunku, nes antrasis pagal populiarumą teiginys tikriausiai būtų šis: „Lengvų rungtynių nebūna.”

„Brangiausias” treneris. Kai iš Rusijos rinktinės pasitraukė Davidas Blattas, spaudos konferencijos prarado dalį žavesio, nes geresnio oratoriaus už amerikietį šiame čempionate nebuvo. Tačiau juokauti mokėjo ir kiti treneriai.

„15 eurų”, – taip paprašytas interviu Lietuvos žurnalistams rimtai atsakė Italijos rinktinės treneris Simone Pianigiani.

Geriausia padėka. Nelengva kalbėti po pralaimėjimo. Ypač kai dūžta viltys laimėti medalį.

Tačiau Slovėnijos rinktinės lyderis Goranas Dragičius po pralaimėto ketvirtfinalio Prancūzijai paėmė mikrofoną, žengė į aikštės vidurį ir padėkojo sirgaliams už palaikymą.

Ar taip sugebėtų pasielgti Lietuvos krepšininkai?

Geriausias gynėjas. Florent’as Pietrusas. Pataikyti iš kelių metrų į krepšį jam pavyksta nedažnai, tačiau gindamasis Prancūzijos rinktinės puolėjas žaidė nuostabiai, ypač per lemiamus mačus.

Pusfinalio rungtynių pabaigoje F.Pietrusas sustabdė Ispanijos rinktinės milžiną Marco Gasolį, o finale, pakeitęs Borisą Diaw, pristabdė ir Liną Kleizą.

Didžiausias nusivylimas. Turkija ir jos lyderis Hidayetas Turkoglu.

Vieni čempionato favoritų Turkijos krepšininkai pirmajame etape įveikė tik švedus ir anksti sugrįžo namo, nors turėjo net tris NBA žaidžiančius milijonierius. Vienas jų – H.Turkoglu pirmenybėse rinko po 7,3 taško, pataikęs vos 17,9 proc. metimų.

Didžiausias nuopuolis. Po 2011 metų Europos čempionate ir 2012 metų olimpinėse žaidynėse laimėtų bronzos medalių Rusijos galimybės buvo vertinamos atsargiai, kai pasitraukė keli komandos lyderiai, o nauji federacijos vadovai prieš pat čempionatą pakeitė trenerį. Bet išlėkti iš turnyro pralaimėjus švedams ir suomiams?

Kitąmet Rusijos krepšininkai pirmą kartą nuo 2006 metų turėtų žaisti Europos pirmenybių atrankos varžybose. Tiesa, Rusija gali gauti vieną iš keturių vardinių kvietimų į 2014 metų pasaulio čempionatą.

Pagal šių metų sportinius rezultatus tai nebūtų teisinga. Bet pagal piniginės storį Rusijai nebūtų vargo nupirkti iš FIBA visus keturis vardinius bilietus.

Aukščiausias skrydis. Suomijos ir Belgijos krepšininkai nusipelno pagyrimų, bet dar labiau netikėtas buvo ilgas Ukrainos rinktinės žygis.

Prieš čempionatą lažybininkai jiems prognozavo paskutinę, 24-ąją, vietą. Galiausiai ukrainiečiai finišavo šešti ir leido Krepšinio federacijos prezidentui Oleksandrui Volkovui „atjaunėti 18 metų” – jis taip juokavo po to, kai Ukraina iškovojo kelialapį į planetos pirmenybes.

Geriausias jaunasis žaidėjas. Stabiliausiai iš jaunimo būrio čempionate atrodė Alessandro Gentile. Po 14,2 taško rinkęs 20-metis puolėjas buvo rezultatyviausias Italijos rinktinės krepšininkas.

Čekas Janas Vesely žaidė galingai, bet trumpai, nes jo komanda iškrito. Jonas Valančiūnas žaidė ilgai, bet nestabiliai. Kroatas Dario Šaričius blykstelėdavo, bet retai.

Geriausias atsarginis. Kšyštofas Lavrinovičius per rungtynes su Juodkalnija pelnė 24 taškus, bet ir per kitas 7 rungtynes žaidė tik 13 minučių ir pelnė 4 taškus.

Iš sunkiųjų puolėjų J.Kazlauskas pasirinkdavo greitesnius ir labiau atletiškus L.Kleizą arba Donatą Motiejūną, tad Kšyštofui teko ilgam prisėsti ant suolo.

Regis, visi aplinkui klausinėjo, kodėl nežaidžia K.Lavrinovičius. Visi, išskyrus patį K.Lavrinovičių, kuris ekipos labui užgniaužė asmenines ambicijas.

Naudingiausias žaidėjas. L.Kleiza buvo išrinktas į geriausių Europos čempionato krepšininkų penketą kartu su viso turnyro naudingiausiu žaidėju prancūzu T.Parkeriu, slovėnu G.Dragičiumi, kroatu Bojanu Bogdanovičiu ir ispanu M.Gasoliu.

Tačiau renkant naudingiausią Lietuvos rinktinės žaidėją „Lietuvos rytas” savo balsą skirtų M.Kalniečiui. Ne tik todėl, kad jis, rinkdamas po 12,1 taško, buvo rezultatyviausias mūsų šalies komandoje.

M.Kalnietis buvo tikras komandos ugnikalnis, nuolat raginęs ir palaikęs komandos draugus tada, kai jiems nesisekė.

Patriotiškiausia komanda. Lietuvos rinktinė nebuvo tokia talentinga, kaip 2003 m., kai laimėjo Europos čempionatą turėdama karjeros viršūnę pasiekusius Š.Jasikevičių, Arvydą Macijauską ir Ramūną Šiškauską.

Ji jau nebuvo tokia darni kaip 2010 metais, kai treniruojami Kęstučio Kemzūros laimėjo bronzą. Tačiau šiemet J.Kazlausko vyrai išliejo labai daug prakaito ir sugebėjo nepalūžti sunkiausiais momentais.

Slovėnijoje mūsų šalies komanda surengė turbūt daugiausia treniruočių ir galiausiai jos davė puikų rezultatą.

„Rinktinėje tvyrojo tinkama energija, – lrytas.lt sakė lemiamas kovas Slovėnijoje stebėjęs 1995 metų Europos pirmenybių vicečempionas ir naudingiausias to čempionato žaidėjas Šarūnas Marčiulionis. – Žaidėjai nepalūžo, nerodė pykčio. Svarbiausia, jie įrodė savo pilietiškumą.

Tai buvo pavyzdys kitoms komandoms – visi mūsiškiai suvažiavo į rinktinę ir sunkiai dirbo visus tuos mėnesius.”

Brangiausias čempionatas. Tikrai ne Slovėnijos, kuri nestatė naujų arenų. Ir net ne Lietuvos, kuri naujas arenas pasistatė.

Būsimųjų Europos pirmenybių šeimininkė Ukraina šiuo metu neturi nė vienos šiuolaikinės arenos, bet iki 2015 m. čempionato nori atidaryti septynias.

Investicijoms Ukraina planuoja paskirti 4 milijardus grivinų (1,2 mlrd. litų).

Kaip bus Ispanijoje?

Kaip žaidėjai ir treneriai sako, kad svarbiausios rungtynės yra artimiausios rungtynės, taip svarbiausias čempionatas irgi bus artimiausias – 2014 metais Ispanijoje.

Planetos pirmenybėse žais NBA žvaigždėmis nusagstyta JAV rinktinė, Pau Gasoliu, Juanu Carlosu Navarro ir Serge Ibaka pajėgas sustiprinusi Ispanija ir naujoji Europos čempionė Prancūzija.

Lietuviams tai bus svarbiausios varžybos, nes jose vėl žais mūsų šalies rinktinė. Kokia ji bus?

Su treneriu J.Kazlausku ir senais gerais lyderiais (M.Kalniečiu, L.Kleiza, Jonu Mačiuliu, R.Seibučiu) priešakyje?

Su nauju įžaidėju (Vyteniu Čižausku) ar labiausiai tituluotu (Š.Jasikevičiumi)?

Galbūt su grįžusiais snaiperiais (Simu Jasaičiu, Martynu Gecevičiumi) ir traumą išsigydžiusiu puolėju (Pauliumi Jankūnu)?

Kiek per sezoną patobulės jauniausi sidabrinės komandos žaidėjai (J.Valančiūnas, D.Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas)?

Kiek sveiki liks vyriausieji (broliai Lavrinovičiai, Robertas Javtokas, Tomas Delininkaitis)?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.