EUROLYGA 2023

Diskusijoje su M.Balčiūnu ir A.Guoga – kalbos ir apie J.Kazlausko atlyginimą

„Jeigu mano pasitraukimas būtų padėjęs išspręsti problemas – būčiau be savigraužos išėjęs“, - tikino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Jis kartu su atsistatydinti nusprendusiu LKF viceprezidentu Antanu Guoga ketvirtadienį dalyvavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

A.Guoga, D.Žeimytė ir M.Balčiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga, D.Žeimytė ir M.Balčiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 6:42 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:44 PM

Trečiadienį Lietuvos krepšinio pasaulį sudrebino pasitraukimų lavina – LKF palikti nusprendė ir prezidentas Arvydas Sabonis, ir vykdomojo direktoriaus pareigas ėjęs Paulius Motiejūnas. Jų įkandin pasekė Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Motyvuodamas savo pasitraukimą A.Sabonis kaltino žurnalistus, o J.Kazlauskas pirštu dūrė į M.Balčiūną.

Laidoje „Lietuva tiesiogiai“ A.Guoga su M.Balčiūnu kalbėjo apie permainas, atsitraukimų variantus, sąlygas ir pinigus.

- Nesijaučiate sugriovęs federacijos? - M.Balčiūno klausė laidos vedėja Daiva Žemaitytė.

M.Balčiūnas: Situacija atrodo labai keistai. Jaučiuosi nepelnytai sureikšmintas. Nepelnytai per daug gavęs gerbiamo trenerio dėmesio.

Dėmesio gavau ir iš Arvydo, tačiau jo atsistatydinimas nesusijęs su LKF reikalais. Nesutarimų federacijoje nebuvo. Visi mes konstruktyviai bendravome. Federacijos progresas buvo aiškus.

Kitas reikalas – J.Kazlausko pareiškimai. Jie turi emocinį pobūdį. Gaila, kad nėra konkretaus argumento.

- Tačiau J.Kazlauskas nurodė priežastį – jus.

M.B: Bet turi būti aiškios priežastys – nevykdomas darbas, trukdymas. O dabar nėra tų priežasčių. Vadovaujamasi emocijomis. Antipatija man buvo žinoma, stengiausi nesimaišyti jam po kojomis.

Vienintelį kartą buvome susėdę vasarą – sprendėme žaidėjų draudimo klausimus.

- Ar jums dažnai tekdavo bendrauti su J.Kazlausku?

M.B: Ne. Mes nesame draugai. Dirbu savo darbą ir tiek. Su J.Kazlausku susitikau tik vasarą Klaipėdoje. Per parą išsprendėme draudimo klausimus. Tai buvo vienintelis kartas, kai bendravome. Jo priešiškumą jaučiau. Tai – normalu. Jis buvo išdėstęs savo pyktį prieš keletą metų. Buvo kitas kontekstas. Tada rinkome prezidentą. Tai buvo jo aplinkos nuoskauda, kuriai buvo pritaręs ir Šarūnas Marčiulionis. Tai buvo konstruktyvi kritika. Ji normali ir reikalinga. Ji padeda ir man, esu už ją dėkingas. Bet norisi argumentų.

- Ponas A.Guoga, jūs daugiau bendravote su J.Kazlausku. Ar treneris pasisakė, kad kažkas jam nepatinka federacijoje? Gal nurodė M.Balčiūną?

A.Guoga: Negirdėjau, bet ženklų buvo. Juk kažkas kažką visada šneka. Lietuvoje visi mėgsta apkalbėti ir turėti nuoskaudų. Aš taip nereaguoju. Aš džiaugiuosi gyvenimu. Man patinka žiūrėti krepšinį. Todėl ir einu.

- Ar jūs suprantate J.Kazlausko argumentus? Pateisinate juos?

A.G: Aš matau, kad yra nuoskauda. Kažkas kažkam už nugaros kažką pasakė. Gal kažkoks nepasitikėjimas, kažkas nepalaiko kažko. Tai nėra finansinis nepasitikėjimas. Gal tai dėl to, kad kalbame vieni kažką kitiems, tada kiti kitiems pasako.

- Ar tai – dviejų žmonių konfliktas?

A.G: Ne. Nemanau, tiesiog atėjo nauji jauni žmonės į federaciją. Atėjo P.Motiejūnas, A.Sabonis. Gal yra kažkokia konkurencija. Bet jos ir reikia.

Man niekas apie tai nekalbėjo. Po finalo buvo balius, tada buvo nuoskauda dėl spaudos. J.Kazlauskas sakė, kad nemokame kontroliuoti spaudos, kaip reikia. Treneris kalbėjo apie kritiką.

Man nepatiko, kad nebuvo dvigubos gynybos prieš Nenardą Krstičių. Bet buvau prieš, kad žaistų Šarūnas Jasikevičius ar Darius Songaila. Tai mano nuomonė. Esu laisvas žmogus ir turiu teisę pasisakyti.

- Ar jūs postą paliekate irgi dėl M.Balčiūno?

A.G: Ne. Mes įkalbėjome ateiti A.Sabonį ir vadovauti LKF. Prie to prisidėjau ir aš, ir jeigu dabar mano vadovas išeina, ir mes turime išeiti. Aš – pirmiausia.

M.B: Aš taip pat esu laikinas. Esu skiriamas, o Antanas – renkamas. Jis gali atsistatydinti. Mane gali atleisti. Mano kontraktas galioja daugiausia mėnesį – iki neeilinės konferencijos. Bus naujas prezidentas ir vadovybė, ir jie galės mane atleisti. Dabar aš iki neeilinės konferencijos turėsiu užtikrinti federacijos darbą.

- Vladas Garastas, kalbėdamas apie J.Kazlausko motyvus, paminėjo, kad treneris pasirašė sutartį visam ciklui. Tai ar yra įrankių, kaip trenerį suvaldyti? Beje, kiek J.Kazlauskas uždirbo? Mūsų žiniomis – apie šimtą tūkstančių.

M.B: Algą nustato vykdomasis komitetas. Ta suma – nemaža. Tiek pas mus niekas neuždirba.

A.G: J.Kazlauskas gavo rekordinį kontraktą per visą istoriją. Jis to nusipelnė. Bet treneris sakė, kad Kinijoje jis uždirba daug daugiau, o čia patiria daugiau kritikos.

- Tai treneris pasitraukė dėl atlyginimo?

A.G: Čia reikėtų jo klausti.

- Komentuodamas situaciją, ponas Guoga, sakėte, kad A.Sabonis turėjo pasirinkti tarp M.Balčiūno ir J.Kazlausko.

A.G: Tai spėliojimai. Buvau uždavęs klausimą, ar yra žmogus, kurį reikėtų atleisti ir tai išspręstų problemą. Jis pasakė, kad to nenori. Jis nori pats sutvarkyti.

- Kas turėtų išeiti, kad liktų A. Sabonis?

A.G: Yra vienas žmogus – Mindaugas. Jeigu Mindaugas dėl visko kaltas – jį vieną paaukoti būtų geriau.

M.B: Jeigu J.Kazlauskas pasakytų, kad jeigu aš išeičiau, jis pasiliktų – aš atsistatydinčiau tą pačią minutę. Negaliu dėti savęs ant vienų svarstyklių su J.Kazlausku.

Lietuvos krepšinio sistema – tokia didelė, kad joje gali sutilpti skirtingi požiūriai ir vizijos. Ir mąstant pilietiškai, tokių radikalių dalykų neturėtų būti.

- Gal jums pačiam reikėjo pasitraukti? Juk žinojote apie J.Kazlausko antipatijas?

M.B: Ateidamas treneris jokių panašių reikalavimų nekėlė. Lietuvos krepšinio bendruomenė yra žymiai didesnė nei dvi ar trys pavardės. Ir asmeniškumai čia negali būti lemiantys veiksniai. Turime daug asmenybių ir tai gelbėja krizės laikais.

- Prieš J.Kazlausko atėjimą, ponas Balčiūnai, sakėte, kad treneris yra užsiminęs, jog J.Kazlauskas žadėjo spręsti M.Balčiūno problemą?

M.B: Žinojau, kad treneris į mane žiūri skeptiškai. Nesiekiu tapti minimu ir panašiai. Atlieku savo darbą. Ir jeigu jį atlieku gerai, krepšinio bendruomenė manimi pasitiki.

- Jaučiatės padaręs viską, kad visi liktų?

M.B: Negaliu valdyti to, kas nėra valdoma – visokios intrigos. Jeigu tai būtų rinktinės finansavimo, biudžeto klausimai, tada taip – juk tai būtų kritika mano darbui. Tada pasitraukčiau, bet to nėra.

- O kaltinimai federacijai politikavimu?

M.B: Federacija visada turi išreikšti savo poziciją visais klausimais.

A.G: Jūs kalbate apie Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovo rinkimus. Buvo, kad LKF buvo už Virgilijų Alekną. Tačiau ir lengvosios atletikos federacija buvo. Juk tai – natūralu. Kai būna prezidento rinkimai, juk vienos ar kitos partijos kažką remia.

Taip būna visur. Krepšinio federacija tiesiog išreiškė nuomonę.

- Jeigu nebūtų M.Balčiūno – ar būtų šie pasitraukimai?

A.G: Jeigu būtų kitas žmogus – būtų kitos problemos. Aš esu pasiūlęs. Esu pasiūlęs vykdomajame. Pasakiau, ką reikia paaukoti, kad išsispręstų problemos. Tai buvo aiškiai pasakyta A.Saboniui. Ir jis nenorėjo pasakyti. Jis pats jau negali įvardyti, kur teisybė. Leiskime jam pailsėti – juk jis labai daug padarė krepšiniui. Kam mums jį pririšti?

- A.Sabonis sakė, kad traukiasi dėl žurnalistų kritikos. Jeigu sakote, kad priežastis kita – tai gal A.Sabonis turėtų viešai išvardyti tas priežastis?

A.G: Mes to nesugebėjome išspręsti viduje. Tai ką galime kalbėti? Vykdomajame komitete galėjome atleisti M.Balčiūną. Tačiau mes to nesvarstėme, nes niekam nereikėjo. Jeigu Mindaugas būtų problema, atpirkimo ožys – mes būtume jį atleidę.

- O kas nesutiko?

A.G: A.Sabonis.

M.B: Jeigu išankstinis ar vėlesnis pasitraukimas išspręstų problemas, padaryčiau tai be savigraužos. Yra vykdomasis komitetas, kuris sprendžia daug klausimų. Staiga atsiranda žmogus, kuriam trukdo kitas žmogus, net nesusijęs su tuo tiesiogiai.

- Ponas M.Balčiūnai, kritikos esate sulaukęs ne tik iš J.Kazlausko. Kritikuojamas jūs ne pirmus metus. Gal reikėjo tada trauktis anksčiau?

M.B: Kritikos sulaukiu nuolat iš tų pačių asmenų. Be jokių argumentų, faktų. Per aštuonerius metus mane keletą kartų skyrė į šias pareigas. Galvojate, kad tos pareigos – pelningos ir lengvos? Klystate. Aš atlieku savo pareigą ir jeigu dauguma federacijos vadovų mane renka.

Žiūrėkime į viską objektyviai. Viskas klostosi sklandžiai – čempionatai vyksta, pinigų yra.

Turime aiškią strategiją, viziją ir dirbame.

Kad įvyko permainų, tai nereiškia, kad mūsų krepšinis labai keisis. Sistema dirba – mačai vyks, krepšininkai žais.

- Tačiau mėginame išsiaiškinti, kas čia įvyko, kokios priežastys. Ir čia – jūsų vardas.

M.B: Tos priežastys susiveda į keletą žmonių. Taip, jie žinomi, tačiau jie negali daryti įtakos visai krepšinio bendruomenei.

- Su LKF nedirba ne vienas garsus krepšinio žmogus, nors jūs turite daugeliui nežinomų asmenų.

M.B: Kas trukdo ateiti tiems žmonės į federaciją? Š.Marčiulionis čia yra laukiamas. Reikia iniciatyvos. Gali ateiti ir tada nuimti mane, kitus ir daryti, ką reikia. Gali ateiti Tomas Pačėsas. Yra Modestas Paulauskas, Sergejus Jovaiša, Vydas Gedvilas. Yra daug garsių ir ne ką mažiau nusipelniusių asmenų – tik konkrečiau kalbančių ir mažiau susireikšminusių.

- Ar jau aiškūs kandidatai į prezidentus?

A.G: Dabar visi gali siųsti laiškus. Visi gali mėginti būti tuo, kuo nori.

- O treneris?

A.G: Kaip pagrindinį lyderį matau Rimą Kurtinaitį. O kad sako, jog nenori, tai kol kas nėra svarbu. Pagal jo pasiekimus aš jį laikau lyderiu.

M.B: Yra daug vertų trenerių, galinčių vadovauti garbingiausiai komandai. Išsirinksime geriausią. Treneris turėtų galvoti, kaip parengti komandą mačams, o mažiau galvoti, kaip perstatinėti kadrus federacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.