EUROLYGA 2023

M.Balčiūnas: „Manau, kad savo pareigą atlikau gerai“

„Išeinu be jokių užgautų ambicijų“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus postą paliekantis Mindaugas Balčiūnas. Septynerius metus šias pareigas užėmęs vadybininkas išeina tam, kad į prezidento postą sugrįžtų Arvydas Sabonis. Tokį sprendimą vyras priėmė pasikalbėjęs su Lietuvos krepšinio legenda. Į postą sugrįš ir Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

M.Balčiūnas nutarė palikti LKF generalinio sekretoriaus postą.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Balčiūnas nutarė palikti LKF generalinio sekretoriaus postą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Oct 10, 2013, 5:02 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:59 AM

A.Sabonis, J.Kazlauskas, viceprezidentas Antanas Guoda ir LKF vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas apie savo pasitraukimą iš pareigų pranešė praėjusią savaitę.

Pirmieji trys grįžta, tuo tarpu P.Motiejūnas visas jėgas skirs darbui Kauno „Žalgirio“ klube.

Kaip savo pasitraukimo priežastį A.Sabonis pirmiausia įvardijo žiniasklaidos kritiką. Tuo tarpu J.Kazlauskas neslėpė, kad išeina dėl M.Balčiūno.

„Su A.Saboniu visą savaitę analizavome situaciją, kodėl ji tokia iškilo ir kokie yra galimi sprendimo būdai. Kelias dienas analizavome sprendimą, kaip galėtume išspręsti šią situaciją.

Nežiūrint į tai, kokios priežastys jį paskatino išeiti, analizavome prie kokių sąlygų jis gali sugrįžti. Ir supratome, kad asmeninės ambicijos negali būti aukščiau krepšinio ir nacionalinių interesų. Vienas iš formatų buvo, kad Arvydas grįžta, o aš pasitraukiu.

Džiaugiuosi, jei tai padės atstatyti buvusią situaciją.

Savo sprendimą motyvuoju noru padėti krepšinio federacijai. Turėjau čia nuostabius septynerius metus šioje organizacijoje, padėjau jai augti ir vystytis. Išeinu palikdamas stabilią, gerai organizuotą, profesionalią organizaciją, pasirengusią patiems didžiausiems iššūkiams. Manau, kad savo pareigą atlikau gerai“, - sakė M.Balčiūnas.

M.Balčiūnas iš krepšinio pasitraukti neketina.

Krepšinis – svarbi mano veiklos dalis. Tokia bus ir ateityje. Tai labai plati sfera, kurioje veiklos yra labai daug. Galbūt daugiau orientuosiuosi į akademinę, organizacinę, vadybinę veiklą, nuo kurios pradėjau“, - kalbėjo M.Balčiūnas.

- Ar A.Sabonis įvardijo priežastis dėl kurių turėtumėte pasitraukti?

- Mes analizavome esamą situaciją, nežiūrėjome į praeitį, žiūrėjome į ateitį. Kad nurimtų emocijos. Jei galėsiu pasitarnauti, kad Arvydas grįžtų, būsiu laimingas.

Pirmieji metai, kai Arvydas atėjo buvo fantastiški. Vyko olimpinė atranka, olimpiada. Surengėme tris jaunimo čempionatus. Iki šiol to nebuvo. Nuo 2009-ųjų federacijos veikla plėtėsi. 

Gal paskui atėjo žmonės, kurie kitaip matė tą veiklą ir nereikia slėpti, kad J.Kazlauskas turėjo man priekaištų. 

Pastarieji metai buvo gana sudėtingi santykių prasme. Turbūt todėl šiandien turime tokią situaciją. 

Nenoriu detalizuoti šių santykių, nes jie baigsis. Priežastys ir yra tie santykiai, tarp federacijos veikloje dalyvaujančių žmonių.

- Ar A.Sabonis jus įvardijo kaip kliūtį?

- Ne. Arvydas yra stipri asmenybė, jis išdėstė pasitraukimo motyvus. Visas tas dienas vyko geros atmosferos pokalbis. Analizavome kodėl taip įvyko, kaip išeiti iš šios situacijos. Džiaugiuosi, jei grįš ir J.Kazlauskas. Kitais metais laukia didelis iššūkis – pasaulio čempionatas.

- Kaip Paulius Motiejūnas prisidėjo prie jūsų sprendimo?

- Vienintelė mano apsisprendimo priežastis buvo Sabo ryžtas grįžti. Nenoriu veltis į asmeninius konfliktus. Jei būčiau norėjęs, galėjau likti ir eiti iki galo. Bet nematau prasmės. Krepšiniui reikalinga ramybė, susiklausymas, geras dialogas. Per tuos septynerius metus bandžiau tą užtikrinti. Bet pastaruoju metu tvyrojo nemaža įtampa toje erdvėje.

- Kaip dabar iš šalies vertinate įvykusį konfliktą ir intrigas?

- Aš tų intrigų nemačiau. Aš dirbau savo darbą. Generalinio sekretoriaus atsakomybė yra nemaža, žinant, kad federacijai yra reikalingi nemaži finansai, todėl yra ir nemaži įsipareigojimai. Darbas nėra toks matomas ir aiškiai suprantamas, yra daug subjektyvumo, daug bendravimo su žmonėmis. Pinigai yra toks dalykas, kuris ne visada ateina vien tik dėl reklaminių pozicijų, yra ir daug asmeninio kontakto. Tas labai daug energijos atima.

Jaučiuosi pavargęs, nes tas darbas reikalavo daug fizinių ir moralinių jėgų. Jaučiu, kad reikia padaryti pertrauką. Niekada nestačiau savęs su tokiais garsiais žmonėmis kaip J.Kazlauskas ir kiti šioje situacijoje dalyvavę žmonės. Ir tas sprendimas man nėra sunkus. Išeinu be jokių užgautų ambicijų. Jei reikės pagalbos ar konsultacijos esu pasiruošęs padėti.

- Kas galėtų tapti jūsų įpėdiniu? 

- Tikrai neabejoju, kad yra ne vienas žmogus. Mano įpėdinį rinksis prezidentas, o aš savęs nesureikšminu. Nepakeičiamų nėra, yra tik nepakeisti. Sporto vadyboje yra daug gerai besireiškiančių žmonių.

Nereikia suasmeninti šios pozicijos, nes pirmoje vietoje yra krepšinis. Niekas neduoda pinigų žmogui, duoda krepšiniui. Įdirbis yra nemažas, nes augo ir federacijos veikla, ir finansai.

Naujam žmogui nuoširdžiai linkiu sėkmės. Darbas nebus lengvas, bus didelių iššūkių.

- Sakėte, kad šiam sprendimui priimti užteko pokalbio su A.Saboniu. Ar negalėjo šis pokalbis įvykti tyliai? - Taip, manau, kad per daug emocijų buvo pastarosiomis savaitėmis. Jei tas sprendimo variantas būtų paminėtas Vykdomojo komiteto posėdyje, nes ten pats atsistojęs paklausiau, ar tikrai galėtume išspręsti jei išeičiau, tuomet niekas nematė tokio sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.