EUROLYGA 2023

Ar D.Motiejūnas užsitikrins vietą šalia D.Howardo?

Sunkiojo krašto puolėjo pozicija vienos pajėgiausių NBA komandų starto penkete – tokį šansą turi lietuvis Donatas Motiejūnas. Tačiau panašu, kad „Houston Rockets“ antramečiui jis išsprūs iš rankų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:23 PM

„Rockets“ gali pasigirti tokiomis žvaigždėmis kaip Dwightas Howardas ir Jamesas Hardenas. Starto penkete yra ir buvusi NBA sensacija Jeremy Linas. Kaip tyčia, sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje – nežinomybė.

„Bleacher Report“ prieš sezoną iškėlė penkis klausimus, į kuriuos „Rockets“ dar taip ir neatsakė. Vienas jų – kas starto penkete po krepšiu užims vietą šalia „centro“ D.Howardo. Neatsakė ir D.Motiejūnas.

Kas žais prie D.Howardo?

Sunkiojo krašto puolėjo pozicija jau kurį laiką tapo „Rockets“ rūpesčiu. Į šią vietą Hiustono klubas turi daugybę kandidatų, tačiau nėra tokio, kuris išsiskirtų iš kitų.

Terrence‘as Jonesas patobulino savo metimą iš vidutinio nuotolio ir taptų puikiu partneriu po krepšiu įsitaisiusiam D.Howardui.

Pastarasis visą savo potencialą atskleidžia būtent tada, kai puolėjas žaidžia toliau nuo krepšio ir sukuria daugiau erdvės po krepšiu.

Tačiau T.Joneso šansus sujaukė dvi traumos pasiruošimo sezonui metu. Tenka dairytis į kitus pretendentus.

„Bleacher Report“ apie D.Motiejūną pernelyg gerai neatsiliepia: „Europos talentas Donatas Motiejūnas gyvuoja ne ką geriau. Jis žaidė visose septyneriose draugiškose rungtynėse, tačiau pelnydavo tik po 9 taškus ir atkovodavo po 5 kamuolius.“

Tinklalapio apžvalgininkams didžiausią įspūdį paliko Izraelio krepšinio atstovas Omri Casspi. „Rockets“ naujokas įprastai žaidžia lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, tačiau pasiruošimo metu komandoje kartais buvo naudojamas ir arčiau krepšio. Esą šioje pozicijoje jis paliko neblogą įspūdį.

Geriausia – tritaškius pataikė 38 procentų taiklumu ir rinko po 13 taškų. Tiesa, O.Casspi būtų sunku gintis prieš fiziškai kur kas stipresnius oponentus. Todėl „Rockets“ trenerio Kevino McHale‘o galvoje vis dažniau sukasi scenarijus, kaip vienu metu aikštėje sutalpinti D.Howardą ir Omerą Ašiką.

„Bleacher Report“ pažymi, kad jei K.McHale‘as atsisakytų „centrų“ dueto starto penkete, O.Casspi kol kas lenkia D.Motiejūną ir T.Jonesą. 

Pirmosiose rungtynėse „Houston Rockets“ 96:83 nugalėjo „Memphis Grizzlies“ klubą, o starto penkete žaidė O.Ašikas ir D.Howardas. Tuo tarpu D.Motiejūnas apskritai nepakilo nuo atsarginių suolo.

Ar D.Howardo ir O.Ašikas gali žaisti kartu?

Kai D.Howardas persikėlė į Hiustoną, prasidėjo kalbos, ką „Rockets“ darys su „centro“ pozicija. Panašu, kad abu „bokštai“ gali žaisti aikštėje vienu metu.

Neabejotina, kad tokiu atveju „Rockets“ įgytų akivaizdų pranašumą kovojant dėl atšokusių kamuolių. Tačiau yra ir nemažai trūkumų.

Vienas tokių – kelių link krepšio užtvėrimas kitiems žaidėjams. Pavyzdžiui, pjaustyti priešininkų gynybą mėgstančiam J.Hardenui. 

Apsišlifavus, galbūt teigiami dalykai nusvertų neigiamus, bet blogiausia, kad „Rockets“ neturėjo laiko eksperimentams. O.Ašiką pasiruošime stabdė traumos.

Bet įdomu, kad kai „Rockets“ žaidė su „Memphis Grizzlies“ ir D.Howardas bei O.Ašikas vienu metu buvo aikštėje, varžovai per 12 minučių sugebėjo surinkti tik 9 taškus.

Galima prognozuoti, kad „Rockets“ turės geriausiai besiginančią priekinę liniją NBA. Bet ilgame rungtynių maratone tik laikas parodys, ar amerikietis ir turkas gali sėkmingai stabiliai žaisti kartu.

Ką daryti su įžaidėjais?

Klausimas toks pat opus, kaip ir dėl sunkiojo krašto puolėjo pozicijos. J.Linas ikisezoninėse rungtynėse vidutiniškai rinko 11,2 taško ir atliko 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Patrickas Beverley įmesdavo 9,1 taško ir atlikdavo 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

P.Beverley krepšį atakavo 50, J.Linas – 48 procentų taiklumu. Pirmasis taikliau metė iš toli, pusę taškų rinkdavęs tolimais metimais.

P.Beverley geriau ginasi, o J.Linas sėkmingiau kuria progas ir nardo po krepšiu. Bet kas užims pagrindinio atakų dirigento vaidmenį, priklausys nuo K.McHale‘o simpatijų. 

Daug kas priklausys ir nuo to, kas bus „Rockets“ varžovas ir kam tuo metu seksis geriau.

Ar išvengs traumų?

Traumos – krepšinio dalis. Kokią įtaką jos gali padaryti komandos šansams, „Rockets“ žaidėjams gali papasakoti D.Howardas, atvykęs iš traumų nukamuoto „Los Angeles Lakers“.

Sezono pradžioje mikrotraumos kamuoja Terrence‘ą Jonesą, Omerą Ašiką, Jamesą Hardeną, o Marcusas Camby dėl sveikatos problemų turėjo atsisveikinti su Hiustonu.

Šios komandos galimybes kautis dėl čempionų nustatys traumos. Svarbiausia, kad „Rockets“ sezono pradžioje su rimtomis netektimis dar nesusidūrė. Be to, D.Howardo sveikata, ko gero, geriausia per pastaruosius kelerius metus.

Jei „Rockets“ išliks sveiki, visos durys Vakaruose jiems atviros.

Kiek toli gali žengti?

„Rockets“ turi elitinį aukštaūgį D.Howardą ir vieną geriausių lygos metikų J.Hardeną. Juos supa daugybė metikų.

Gynyboje turėtų dominuoti D.Howardas ir O.Ašikas. Kiekvienoje pozicijoje „Rockets“ turi jaunų ir naudingų žaidėjų. Be to, strategas K.McHale‘as žino, ką reiškia laimėti NBA. Tiesa, ne kaip treneris.

„Bleacher Report“ teigimu, D.Howardo, J.Hardeno ir Chandlerio Parsonso trejetas – geriausias dar pakankamai jaunų krepšininkų derinys nuo LeBrono Jameso, Chriso Bosho ir Dwyane‘o Wade‘o susivienijimo Majamyje.

Aišku, dar anksti „Rockets“ lyginti su „Heat“, bet potencialo šis klubas turi. D.Howardas ir J.Hardenas turėtų sudaryti šaunų tandemą, o Ch.Parsonso žaidimas tik gerės.

Nors sunkiojo krašto puolėjo ir įžaidėjo pozicijose vis dar daug klaustukų, „Rockets“ turi pakankamai talento, kuriuo galėtų užlopyti spragas. Su D.Howardu ir O.Ašiku po krepšiu, „Rockets“ – pilnai sukomplektuota komanda.

Svarbu tai, kaip „Rockets“ žais kartu ir kokia atmosfera tvyros rūbinėje.

Vakarų veidrodyje „Rockets“ atspindys – itin ryškus. „Oklahoma City Thunder“ nusilpo dėl traumų ir netekčių vasaros žaidėjų turguje, „San Antonio Spurs“ – dar metais senesni ir jų langas turėtų užsidaryti, o „Los Angeles Clippers“ privalo gerinti gynybą.

„Ant popieriaus“ „Rockets“ turi viską, ko reikia norint pretenduoti į žiedus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.