EUROLYGA 2023

Eurolygoje nauji veidai vis ryškesni

Eurolygos 3-iajame ture netrūko staigmenų: Maskvos CSKA patyrė didžiausią nesėkmę varžybų istorijoje, „Barcelona” gavo antausį nuo turnyro naujokų, o trys debiutantai iškovojo pirmąsias pergales, rašo „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 4, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:13 PM

Niko Pappo, Bryanto Dunstono, Scotty Hopsono, Malcolmo Delaney vardai Europos krepšinio mėgėjams nėra visiškai negirdėti, bet iki šio sezono juos gerai žinojo tik kelių šalių sirgaliai.

Šie krepšininkai yra Eurolygos naujokai.

Anksčiau jie žaidė žemesnio lygio klubuose ir tik 2013-ųjų rudenį sulaukė pirmosios progos prisistatyti plačiajai Europos krepšinio visuomenei.

Jau per kelis pirmuosius mačus jie parodė, kad sėkmingai persikėlė į aukštesnį lygį.

Praėjusią savaitę ryškiausiai žibėjo Pirėjo „Olympiakos” puolėjas B.Dunstonas, surinkęs 33 balus ir pripažintas naudingiausiu trečiojo turo žaidėju.

Atėnų „Panathinaikos” gynėjas N.Pappas pelnė 24 taškus ir tapo rezultatyviausiu savaitės krepšininku.

Stambulo „Anadolu Efes” puolėjas S.Hopsonas ir Miuncheno „Bayern” gynėjas M.Delaney aukštai pakeltos kartelės nenuleidžia nuo pirmųjų rungtynių. Šie amerikiečiai patenka į rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų dešimtuką. S.Hopsonas per tris turus rinko po 18,7 tšk., M.Delaney – 16,7 tšk.

Agresyviai į Eurolygą įsiveržusių debiutantų yra ir daugiau, o labiausiai naujokai prisideda prie čempiono vardą ginančio ir šį sezoną visas rungtynes laimėjusio Pirėjo klubo sėkmės.

Net trys iš keturių rezultatyviausių „Olympiakos” žaidėjų yra Eurolygos debiutantai. Tai po šešių Belgijos lygoje praleistų sezonų į Pirėją persikėlęs Matthew Lojeski (14,7 tšk.), iš kuklaus Rodo „Kolossos” klubo atvykęs Brentas Pettway (12 tšk.) ir praėjusiais metais Izraelio bei Italijos lygose žibėjęs B.Dunstonas (10,3 tšk.).

Į Katalonijos sostinę atvykstantys Prancūzijos klubai „Barcelona” krepšininkams dažniausiai būdavo lengvas grobis.

Šiuolaikinėje Eurolygoje „Barcelona” iki praėjusios savaitės prancūzams dar nebuvo pralaimėjusi, o pastarąjį sykį žemyno turnyruose svečiams iš šiaurinės Pirėnų pusės nusileido 1996 metų rudenį, kai pripažino Vilerbano ASVEL pranašumą.

Kad pergalių serija nutrūks šį sezoną, turbūt nemanė niekas. To nesitikėjo net ir „Blaugrana” arenoje viešėję Nantero JSF žaidėjai ir treneriai, po mačo nuoširdžiai prisipažinę, kad įveikti Barselonos ekipos nesitikėjo.

Net jei Prancūzijos čempionai kokių nors slaptų vilčių turėjo, trečiojo kėlinio pabaigoje varžovams nutolus 60:48, jų situacija pradėjo atrodyti beviltiška.

Tačiau kovoti JSF nesiliovė ir mačo pabaigą sužaidė pasakiškai: ketvirtąjį kėlinį laimėjo 20:7, o rungtynes 71:67!

Ettore Messina: „CSKA komandoje yra daug gerų krepšininkų. Kol kas jie aikštėje daugiau kovoja vienas su kitu negu su varžovais. Vidaus konkurencija yra stipresnė negu išorės. Tai ir normalu, ir blogai. Mums reikia rasti pusiausvyrą, žaidėjai privalo vienas kitam padėti, o ne trukdyti.”

Taip CSKA treneris kalbėjo po rungtynių, kuriose jo komanda jau antrajame kėlinyje atsiliko nuo „Fenerbahce” klubo 22 taškų skirtumu (18:40) ir buvo sutriuškinta 26 taškų skirtumu (60:86). Tai didžiausias CSKA pralaimėjimas šiuolaikinėje Eurolygoje.

Milošas Teodosičius, Nenadas Krstičius (CSKA), Juanas Carlosas Navarro, Boštjanas Nachbaras („Barcelona”).

Keturios Eurolygos superžvaigždės kartu sudėjus nepataikė nė vieno iš 25 dvitaškių ir tritaškių!

J.C.Navarro ir M.Teodosičius netaikliai metė po 5 kartus, B.Nachbaras – 7, N.Krstičius – 8. Trys iš jų sukrapštė bent po kelis taškelius baudos metimais, o M.Teodosičius pirmą kartą nuo 2009 m. pavasario paliko aikštę nepelnęs nė taško.

Savaitės penketas

Nikos Pappas („Panathinaikos”). Atėnų klubo 23 metų gynėjas per 24 min. pelnė 24 taškus (5/9 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 8/10 baudų) ir tapo rezultatyviausiu trečiojo Eurolygos turo žaidėju.

Martynas Pocius („Žalgiris”). Pirmajame ture nė taško neįmetęs snaiperis pratrūko per rungtynes su SIG ekipa. 23 taškus (1/3 dvitaškių, 7/9 tritaškių) pelnęs žalgirietis pagerino asmeninius rezultatyvumo, taiklių tritaškių ir naudingumo balų (25) rekordus ir pakartojo rezultatyvių perdavimų (5) rekordą.

Casey Jacobsenas („Brose”). Bambergo ekipos senbuvis per tris kėlinius į „Anadolu Efes” krepšį įmetė 20 taškų, bet ketvirtajame niekaip negalėjo ištrūkti iš varžovų glėbio. Vis dėlto per paskutinę ataką kamuolys pateko į C.Jacobseno rankas ir jis prieš pat finalo sireną pataikė pergalingą tritaškį, lėmusį „Brose” pergalę 88:86. Iš viso amerikietis surinko 23 taškus (0/1 dvitaškio, 7/10 tritaškių, 2/2 baudų).

Bryantas Dunstonas („Olympiakos”). Eurolygoje debiutuojantis 27 metų amerikietis pelnė 19 taškų (7/9 dvitaškių, 5/5 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius. Jis per dvikovą su „Bayern” surinko 33 naudingumo balus ir buvo pripažintas naudingiausiu turo krepšininku.

Darjušas Lavrinovičius („Budivelnyk”). Aukštaūgis iš Lietuvos vėl buvo rezultatyviausias Kijevo ekipos žaidėjas, bet šįkart jo 22 taškai (7/9 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/3 baudų) bei 8 atkovoti kamuoliai dar ir padėjo iškovoti pirmąją pergalę.

Savaitės lietuvis: M.Pocius („Žalgiris”).

10

Tiek oficialių rungtynių šį sezoną žaidė ir tiek laimėjo Stambulo „Fenerbahce” komanda treniruojant Željko Obradovičiui.

Kas buvo įdomiausia 3-iajame ture

1. Iki 39-osios minutės „Panathinaikos” vedlys Dimitris Diamantidis pelnė vos 3 taškus (pataikė 1 iš 9 metimų). Tačiau per dvi paskutines ketvirtojo kėlinio minutes ir pratęsimą graikas viską sustatė į savo vietas ir surinko dar 9 taškus, o jo komanda, kuri antrajame kėlinyje buvo atsilikusi nuo Belgrado „Crvena zvezda” 15 taškų, išvykoje išplėšė pergalę 90:86.

Šį sezoną Eurolygoje buvo žaisti du pratęsimai ir abukart dalyvaujant „Panathinaikos” klubui.

2. Simas Jasaitis visą karjerą buvo puikus snaiperis, tačiau pastaruoju metu jo taikiklis išsiderino. Per dvejas praėjusias rungtynes Krasnodaro „Lokomotiv” puolėjas pataikė tik 2 iš 12 metimų (abejose pelnė po 2 taškus). Žaidžiant su Vilniaus „Lietuvos rytu” lietuvį sėkmingai pavadavo komandos draugai, bet per mačą su Tel Avivo „Maccabi” netaikliai atakavo beveik visi Kubanės krepšininkai, ir „Lokomotiv” patyrė pirmąją šį sezoną nesėkmę 58:73.

3. Paskutinėmis sekundėmis iš trijų taškų zonos atakavęs „Bayern” gynėjas Malcolmas Delaney (jo ekipa tuomet nuo „Olympiakos” atsiliko 3 taškais) pajuto stiprų stumtelėjimą į nugarą, prarado pusiausvyrą ir kamuolį pasiuntė toli nuo tikslo. Po to M.Delaney ilgai žiūrėjo į teisėjus nesuprasdamas, kodėl nebuvo užfiksuota pražanga, bet jokio atsakymo nesulaukė, o „Bayern” prarado šansą nugalėti Eurolygos čempionus.

4. Per tris Eurolygos turus tritaškius prasčiausiai mėtė abi Rusijos komandos. Maskvos CSKA pataikė tik 22,2 proc. tolimų metimų (12 iš 54), „Lokomotiv” – 22,7 proc. (10 iš 44). Krasnodaro ekipa per dvejas pastarąsias rungtynes įmetė vos 3 iš 28 tritaškių (10,7 proc.).

5. Po 3 pergales per 3 turus pasiekė trys komandos: Madrido „Real”, Stambulo „Fenerbahce” ir „Olympiakos”. Galingiausiai tarp jų žaidžia „Real”, varžovus triuškinantis vidutiniškai 26,3 taško skirtumu. Praėjusią savaitę karališkasis klubas 19 taškų skirtumu (93:74) nugalėjo Milano „Emporio Armani” krepšininkus. Tai buvo mažiausia Madrido ekipos pergalė šį sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.