EUROLYGA 2023

O.Cookas – vienas iš dviejų Eurolygos perdavimų genijų

Vasarą su įžaidėju Omaru Cooku rankomis sukirtęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas šiek tiek rizikavo. Nors amerikietis anksčiau garsėjo patikimu žaidimu, į Lietuvos sostinę atvyko po blankios sezono pabaigos Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipoje ir net pats šyptelėjo oro uoste paklaustas apie sportinę formą.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2013-11-20 23:58, atnaujinta 2018-02-20 06:14

Tačiau 31 metų 186 cm ūgio atakų organizatorius savo žaidimu visiškai nuramino „Lietuvos ryto“ vadovus ir komandai davė tai, ko ir buvo galima tikėtis.

Vidutiniškai 7,2 rezultatyvaus perdavimo per Eurolygos rungtynes. Statistika, kurią pranoksta tik vienas žmogus – Europos krepšinio superžvaigždė Dimitris Diamantidis, Atėnų „Panathinaikos“ žaidėjams kaskart adresuodamas 8,2 rezultatyvaus perdavimo.

Už O.Cooko nugaros liko tokie įžaidėjai kaip Sergio Rodriguezas, Milošas Teodosičius, Vassilis Spanoulis, Marcelinho Huertas, Carlosas Arroyo, Mantas Kalnietis ir kiti.

„Man Omaras su D.Diamantidžiu yra geriausi perdavimų specialistai visoje Eurolygoje“, – greičiausiai nė neperžvelgęs Eurolygos statistikos grafų, konstatavo „Lietuvos ryto“ vairininkas Dirkas Bauermannas.

„Tai – vienas labiausiai komandos draugams žaidimą palengvinančių krepšininkų Europoje. Omaras visus kitus padaro dar geresniais žaidėjais. Kai tik kas atsidengia bent akimirkai, Omaras iškart siunčia perdavimą“, – toliau savo įžaidėją liaupsino D.Bauermannas.

Gražūs vokiečio žodžiai – pagrįsti. Ne kiekvienas įžaidėjas trejose iš penkerių rungtynių atlieka bent po 10 rezultatyvių perdavimų.

O.Cooko vidurkis būtų dar didesnis, jei ne juodos rungtynės Krasnodare, kur per 27 minutes kamuolio skirstytojas nesukrapštė nė vieno rezultatyvaus perdavimo. Taip per O.Cooko šešerių metų karjerą Eurolygoje anksčiau buvo nutikę tik tris kartus.

Tiesa, „Lietuvos ryto“ legionierius nėra tobulas krepšininkas. Specialistų įžvelgtas O.Cooko vienpusiškumas pastebimas ir statistikos grafose.

Juodkalnijos pilietybę turintis JAV krepšinio atstovas Eurolygoje vidutiniškai renka 8,6 taško, bet dvitaškius pataiko vos 29 procentų taiklumu. Taiklumas metant iš trijų taškų zonos – 33 procentai.

„Niekada nesakiau, kad Omaras toks žaidėjas, kuris gali tapti taškų mašina. To jis nedarė nuo 2007-2008 metų (Belgrado „Crvena Zvezda“ gretose ULEB taurėje jis pelnydavo vid. 15,2 taško. – Red.), – O.Cooko problemas žiūrint į krepšį dangstė D.Bauermannas. – Bet Omaras gali rinkti taškus, kai to reikia. Vis dėlto jam reikia prie to prisitaikyti. Tačiau Omaras jau pataikė daug labai svarbių metimų.“

Vis dėlto O.Cookui gali tekti perlipti per save, jei jis nori pratęsti tradiciją žaisti „Top 16“ etape. Per tuos šešis sezonus prestižiškiausiame Europos klubų turnyre, amerikietis dar nepatyrė jausmo, ką reiškia baigti pasirodymą jau po grupės varžybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.