EUROLYGA 2023

D.Songaila: „Nesijaučiu pavargęs, o patekti į „Top 16“ – dar realu“

Darius Songaila sako, jog Eurolygos D grupėje visi jau nurašė „Lietuvos rytą“, bet vyriausiam ekipos krepšininkui atrodo, kad atsainus varžovų požiūris į vilniečius dar galėtų tapti šiaudu kabinantis už „Top 16“.

D.Songaila mano, kad „Lietuvos rytą“ varžovai jau nurašė, todėl vilniečiai turi progą nubausti priešininkus.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
D.Songaila mano, kad „Lietuvos rytą“ varžovai jau nurašė, todėl vilniečiai turi progą nubausti priešininkus.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

Dec 6, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:07 PM

Į baskų miestą Vitoriją paskui „Lietuvos rytą“ atsivilko šešerių iš eilės pralaimėtų Eurolygos rungtynių uodega, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Ji labai trukdo komandai, kuri atrodo tyli ir prislėgta. Nors būtent pasitikėjimo labiausiai reikės šio vakaro mače su „Laboral Kutxa“, jei dar liko tikinčių, kad per 7 turus vos kartą laimėjęs grupės autsaideris „Lietuvos rytas“ gali patekti į kitą Eurolygos etapą.

Bet Senelis – taip 35-erių D.Songailą per dantį kartais patraukia komandos draugai – yra regėjęs daug panašių situacijų ir gyvenimo nedramatizuoja.

Profesionalų krepšinyje dvyliktą sezoną skaičiuojantis 206 cm ūgio puolėjas kalba: „Aišku, kad jaučiuosi prastai, nes nė vienas krepšininkas nemėgsta pralaimėti – ypač tokio lygio varžybose kaip Eurolyga.

Vienintelis būdas mums grįžti į tiesų kelią yra pergalės. Nors ir dabar nepasakyčiau, kad komanda apsėsta pralaimėjimų serijos nuotaikos.“

– Dariau, per savo karjerą NBA ir Europoje nuo 2002-ųjų klubuose matėte ir pakilimų, ir nuosmukių. Nuo ko „Lietuvos rytas“ galėtų atsispirti?

– Taip, Eurolygoje pralaimėjome šešerias rungtynes iš eilės, bet tarp jų laimime mačus Jungtinėje lygoje. Daugumą jų – išvykose.

Todėl ta duobė, sakyčiau, yra sąlygiškas dalykas, nes NBA yra pasitaikę, kad vieną po kito pralaimėjome net 8 mačus. O kai nesėkmę vis keičia pergalė, kad ir kitame fronte, yra daug geriau.

– Bet Jungtinės lygos atomazga dar toli. O dabar „Lietuvos rytą“ į Eurolygos „Top 16“ gali mestelėti tik pergalės visose trejose likusiose D grupės rungtynėse. Realu?

– Kodėl ne? Man atrodo, dabar nė vienas nejaučiame jokio spaudimo – visos grupės komandos mus jau nurašė, nieko pavojingo nesitiki.

Gal tai palengvins mums užduotis. Reikia eiti, kovoti, žaisti taip, kaip galime, ir tikėtis gero rezultato.

– „Laboral Kutxa“ net 85:64 pranoko jus pirmajame rate. Ką reikia padaryti Ispanijoje, kad mačo scenarijus būtų kitoks?

– Nė vienos rungtynės nebūna tokios pat. Aišku, bus nelengva. Žaisime svečiuose, bus sunku reguliuoti mačo tempą, nes yra iškritęs Omaras Cookas, kuris vienaip ar kitaip valdydavo visą mūsų komandą.

Bet Vitorijoje svarbiausia kontroliuoti tai, ką mes išties galime: savo energiją, psichologinę būseną. O visa kita – tarkime, varžovų pataikymo procentus, jų greitą krepšinį ar teisėjus – reikia pamiršti. Turime tiesiog žaisti savo krepšinį.

– Prie komandos prisidėjote iš karto po Eurolygos atrankos. Galite palyginti sezono pradžios „Lietuvos rytą“ ir dabartinį?

– Tada, kai atėjau, buvo jaučiamas fizinis ir psichologinis pakilimas. Sezonui „Lietuvos rytas“ pradėjo ruoštis anksti, laimėjo daug rungtynių iš eilės, Eurolygos atranka buvo sėkminga.

Bet krepšinyje niekas negali išlaikyti vienodos formos visą sezoną. Kartais būni aukščiau, kartais – žemiau. Tikėkimės, kad šiuo metu esame kelyje aukštyn.

– Pirmosiose ir vienintelėse iki šiol laimėtose D grupės rungtynėse su „Panathinaikos“ pasiekėte asmeninį rekordą Eurolygoje pagal naudingumo balus (21). Tačiau pastaruoju metu atrodote kitaip nei sezono pradžioje. Nuovargis?

– Nesijaučiu pavargęs. Galbūt kiek keitėsi mūsų komandos braižas. Žaidėme vienaip – nepavyko, tad mėginome keisti sistemą, mažiau daryti tai, kas nepasiteisina. Visa tai galėjo atsiliepti individualiai krepšininkų statistikai.

Bet manau, kad nuogi skaičiai nėra tikrasis atspindys, kaip kas žaidžia. Kada komandai einasi gerai, atrodo, kad visiems žaidėjams viskas puiku. O kai blogai, tada visiems viskas blogai.

Aš fiziškai jaučiuosi normaliai.

– Jau porą mėnesių „Lietuvos ryto“ varžybų tvarkaraštis nepaprastai įtemptas. Ar tai primena kurį nors ankstesnių sezonų kituose klubuose?

– Tikrai, dabar grafikas nerealus: būna, išskrendame trečiadienį, o į Vilnių grįžtame pirmadienį. Bet yra buvę dar sunkiau. NBA kas savaitę tekdavo žaisti bent keturis mačus ir net penkis.

Praėjusį sezoną Donecke per savaitę sužaisdavome trejas rungtynes: Europos taurės, Jungtinės lygos ir Ukrainos čempionato.

Krūvis būdavo ne mažesnis nei dabar, todėl kelionėms negalėčiau versti bėdos dėl rezultatų.

– Tačiau dažnos išvykos jus kaip nors išmuša iš vėžių?

– Žinoma. Kai skraidai iš miesto į miestą, namuose beveik nepabūni.

Sugrįžęs turiu skirti daugiau dėmesio poilsiui, jėgoms atgauti, kad vėl galėčiau sportuoti visu pajėgumu.

– Kaip vertinate Jungtinės lygos čempionato lygį?

– Palyginti su LKL, VTB, Jungtinė lyga tikrai nėra silpna.

Bet prisimenant, kokios komandos žaidė tada dar naujame turnyre prieš keletą metų, šį sezoną lygis neatrodo toks aukštas.

Rusijos klubams Jungtinė lyga yra labai svarbi, nes atstoja šalies čempionatą. O užsienio komandos į tas varžybas žiūri atsargiau.

– LKL pirmenybėse „Lietuvos rytas“ kol kas žaidė nedaug, bet po pustrečios savaitės vyks labiausiai intriguojama dvikova su Kauno „Žalgiriu“. Pats kol kas nesate dalyvavęs nė viename lietuviškame derbyje. Kaip jį įsivaizduojate?

– „Lietuvos ryto“ rungtynių su „Žalgiriu“ negalima vertinti kaip eilinio LKL mačo.

Žaisime su Eurolygos komanda, kova bus principinė. Formaliai tai bus LKL mačas, bet rengiamės kaip Eurolygos varžyboms.

„Lietuvos ryto“ – „Laboral Kutxa“ mačo Vitorijoje pradžia – 21 val. 30 min. Rungtynių eiga ir komentarus po mačo sekite portale lrytas.lt!

Komandų rezultatai šį sezoną

„Laboral Kutxa“ „Lietuvos rytas“

Nacionalinė lyga

Ispanijos lygoje užima 6-ąją vietą (5 ir 3). Sekmadienį namie nugalėjo Mursijos UCAM 98:90 (T.Pleissas 28, F.San Emeterio 14, M.Bjelica 12) ir pasiekė 4-ąją iš eilės pergalę.

Lyderiai: A.Nocioni – 15,2 tšk., T.Pleissas – 14,9 tšk., 6,1 atk. kam., F.San Emeterio – 10,3 tšk., M.Bjelica – 8,8 tšk., 5,6 atk. kam., Th.Heurtelis – 8,6 tšk., 6,1 rez. perd.

Lietuvos lygoje užima 1-ąją vietą (3 ir 0). Jungtinės lygos A grupėje užima 2-ąją vietą (6 ir 2). Sekmadienį svečiuose nugalėjo Zgoželeco „Turow“ 74:62 (M.Gecevičius 23, D.Songaila 17).

Lyderiai: M.Gecevičius – 15,9 tšk., D.Songaila – 11,9 tšk., 5,6 atk. kam., J.Palaciosas – 9,6 tšk., 7,1 atk. kam., R.Seibutis – 9,1 tšk.

Eurolygos D grupė

Užima 3-iąją vietą (4 ir 3). Praėjusiame ture namie nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ 79:77 (M.Bjelica 17, F.San Emeterio 15).

Lyderiai: A.Nocioni – 15 tšk. (7 v.), 8 atk. kam. (3 v.), 1,4 bl. (6 v.), M.Bjelica – 14,8 tšk. (9 v.), 5,2 atk. kam., T.Pleissas – 11,4 tšk., 5,7 atk. kam., D.Jelinekas – 10,3 tšk., Th.Heurtelis – 8,6 tšk., 4,8 rez. perd. (13 v.).

Užima 6-ąją vietą (1 ir 6). Praėjusiame ture namie pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ 53:84 (R.Seibutis 15, J.Palaciosas 13).

Lyderiai: M.Gecevičius – 13,7 tšk. (16 v.), R.Seibutis – 12,6 tšk., J.Palaciosas – 8,1 tšk., 6 atk. kam. (17 v.), 1,3 bl. (7 v.), S.Jelovacas – 7,3 tšk., D.Songaila – 7,1 tšk., O.Cookas – 7 tšk., 6,6 rez. perd. (2 v.).

Pirmosios rungtynės

Vilniuje „Lietuvos rytas“ pralaimėjo 64:85 (M.Gecevičius 14, O.Cookas 13, D.Songaila 10/A.Nocioni 20, M.Bjelica 16, L.Mainoldi, R.Kaukėnas, W.Hodge’as ir D.Jelinekas po 10).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.