EUROLYGA 2023

„Raptors“ be R.Gay'aus - kokia bus komanda ir kas laukia J.Valančiūno

Naujasis „Toronto Raptors“ vadybininkas Masai Ujiri pirmadienį išsrėbė buvusio klubo vadovo Bryano Colangelo košę. Pastarasis prieš pusmetį po desperatiškų mainų į Kanadą atviliojo Rudy Gay‘ų, taip tikėdamas suminkštinti piktų „Raptors“ sirgalių širdis garsia pavarde. Ekspertai juokiasi ir negali patikėti, kaip pernai geriausiu NBA vadybininku išrinktas M.Ujiri sugebėjo iškeisti NBA pseudožvaigždę. Akivaizdu, jie ploja „Raptors“ už šį žingsnį. Portalas lrytas.lt padės atsakyti į klausimą, kodėl šie mainai naudingi „Raptors“ ir lietuviui Jonui Valančiūnui.

Po mainų R.Gay‘ų nuplovė milžiniška kritikos banga.<br>AP nuotr.
Po mainų R.Gay‘ų nuplovė milžiniška kritikos banga.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:45 PM

Atlaisvino rankas lietuviui

R.Gay‘aus mainai „Raptors“ klubui – šviežio oro gūsis. Ir ne tik Toronto ekipos piniginėje, bet ir aikštėje.

Akivaizdu, kad išmetus R.Gay‘ų – aikštės vietą, kurioje miršta kamuolio judėjimas, J.Valančiūnas ir kita „Raptors“ žvaigždė DeMaras DeRozanas turės kur kas daugiau laisvės puolime, rašo „The Globe and Mail“.

„Raptors“ dabar bus panašesnė į komandą. Atakos nesibaigs R.Gay‘aus kamuolio bumbsėjimu ir metimu, kuris dažniausiai neįkrenta į krepšį. Bus daugiau žaidimo du prieš du su Jonu Valančiūnu, kuris pagaliau galės atsiskleisti puolime.

Palyginti su praėjusiu sezonu, J.Valančiūno statistika nepagerėjo taip stipriai, kaip buvo tikėtasi. 21 metų „centras“ vidutiniškai pelno 9,1 taško ir sugriebia 7,6 atšokusio kamuolio. Pernai, žaisdamas 4 minutėmis trumpiau, lietuvis rinkdavo 8,9 taško ir po 6 atšokusius kamuolius.

Kaip rodikliai kils, kai „Raptors“ nebeliko vidutiniškai po beveik 19 metimų per rungtynes išmesdavusio ir tik 39 procentus jų pataikiusio krepšininko? R.Gay‘aus pataikymo procentas buvo prasčiausias per visą karjerą, o metimų skaičius – didžiausias.

Panašu, kad „Raptors“ aukos sezoną, o du vieninteliai dėl savo ateities ramūs žaidėjai – J.Valančiūnas ir D.DeRozanas – dabar puolime turės daugiau laisvės ir erdvės. Vėlgi, puiki žinia J.Valančiūnui, kuriam dar reikia laiko įsibėgėti NBA arenose. Kad ir kaip jis norėtų laimėti, J.Valančiūnui šiuo metu svarbu įsitvirtinti NBA, o vėliau bus galima galvoti ir apie pergales.

18 milijonų už nieką

Kodėl apie atkrintamąsias svajoję „Raptors“ jau po 19 rungtynių suprato, kad nieko neišeis? Paprasčiausiai 7 pergales ir 12 pralaimėjimų sukaupę klubo vadovai įsitikino, kad su tokiu žaidimu apie „Raptors“ atgimimą nė neverta svajoti. 

Geriausiu atveju su R.Gay‘umi Toronto ekipos žygis atkrintamosiose baigtųsi pirmajame etape. Blogiausia dalis ta, kad R.Gay‘us per sezoną uždirba net 18 milijonų JAV dolerių, o vasarą jis savavališkai galėtų pratęsti sutartį dar metams ir iš „Raptors“ atsiimti dar net 19 milijonų čekį. Tiek neuždirba net Kevinas Durantas. Brangiausių NBA žaidėjų sąraše R.Gay‘us užima keturioliktąją vietą, o naudos iš jo – nulis.

Kai R.Gay‘us atvyko į Torontą, „Raptors“ šventė 24 pergales ir patyrė 30 pralaimėjimų. Amerikietis puolė tragiškai, o gynyboje „Raptors“ su juo aikštėje neatrodė geriau.

Negana to, D.DeRozanas yra visiškai identiška, jaunesnė, pigesnė ir dar tobulėjanti sustojusio ir regresuojančio R.Gay‘aus kopija. O „Raptors“ vairininkas Dwayne‘as Casey jiems abiem niekaip nerado vietos aikštėje.

Taip žaidžiančio R.Gay‘aus nenorėjo nė viena NBA komanda. Todėl Citynews.ca šaipėsi iš „Sacramento Kings“ ir citavo neįvardytą savo šaltinį iš NBA: „Ar „Kings“ matė bent vienerias „Raptors“ rungtynes?“

Specialistai konstatuoja – be R.Gay‘aus „Raptors“ tikrai nežais prasčiau. Nes tiesiog kažin ar įmanoma žaisti dar blogiau. Tiesa, dėl prasto žaidimo kritikos strėlės smaigsto ir trenerį D.Casey - spauda skelbia, kad strategas artimiausiu metu gali būti atleistas.

Tikisi pačiupti išgelbėtoją

„Raptors“ kitai vasarai piniginę atlaisvins 12 milijonų dolerių. Bet ne tai svarbiausia. Toronto ekipa turi neblogus šansus laimėti NBA naujokų biržos loteriją ir pirmuoju šaukimu nugriebti 18-metį 203 cm ūgio lengvąjį krašto puolėją Andrew Wigginsą, kuriam piešiama superžvaigždės ateitis.

Jei šis planas nepavyktų, ekspertai pranašauja, jog artėjanti NBA naujokų birža bus stipriausia nuo 2003-iųjų, kai lygos duris pravėrė LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane‘as Wade‘as, Chrisas Boshas ir kiti. Tikimasi, kad kitą vasarą naujokų biržoje į lygą ateis gal netgi 6-7 būsimos NBA žvaigždes, rankomis trina „The Star“.

Sėkmės atveju, A.Wigginsas yra toks krepšininkas, kuris galėtų tapti naujuoju Toronto veidu. Tokiu, kokiu Klivlande buvo LeBronas Jamesas.

Du vieninteliai neliečiami „Raptors“ žaidėjai – D.DeRozanas ir J.Valančiūnas. Prie jų prijungus A.Wigginsą, trijulė galėtų tapti jauna ir energinga smogiamąja jėga.

O iškeisdamas R.Gay‘ų M.Ujiri užsisakė pirmąsias eiles NBA naujokų biržoje.

„Sports Illustrated“ ploja sumaniajam Nigerijoje kilusiam amerikiečiui. Visi sutaria, kad „Raptors“ ateitis dar nėra aiški ir šviesi, bet tikroji pertvarka pagaliau prasidėjo. „Raptors“ sirgaliai vėl gali svajoti, kad ateityje jų kančios dėl pralaimėjimų galiausiai atsipirks ir Toronte žais aukščiausio lygio komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.