EUROLYGA 2023

E.Kandratavičius – apie CSKA, darbą su E.Messina ir D.Lavrinovičiaus gerumą

Nesibaigiančios kelionės po Europą ir plačiąją Rusiją, karjera dviejuose garsiuose klubuose, darbas su geriausiais Europoje krepšinio treneriais, treniruotės su ryškiausiomis krepšinio žvaigždėmis. Visa tai per šešerius darbo metus Maskvoje patyrė fizinio rengimo treneris Evaldas Kandratavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Dec 18, 2013, 9:49 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:55 PM

39-erių alytiškis tris sezonus mankštino prieš penkerius metus įspūdingu biudžetu garsėjusio Maskvos „Dinamo“ klubo žaidėjus, o pastaraisiais metais jo nurodymų klausėsi Maskvos CSKA žvaigždynas.

Iš CSKA - be pykčių

Prieš pustrečių metų su Jonu Kazlausku į CSKA atvykęs E.Kandratavičius sėkmingai lipdė Rusijos superklubo krepšininkų raumenis, tačiau įsibėgėjus šiam sezonui nusprendė grįžti į Lietuvą.

„Gyvenime taip būna, kai aplinkybės nulemia tavo pasirinkimą. Taip nutiko, kad dėl kai kurių aplinkybių teko priimti sprendimą palikti CSKA. Tai - mano asmeninis apsisprendimas", - portalui lrytas.lt sakė E.Kandratavičius.

Vienas geriausių Lietuvoje fizinio rengimo trenerių per 10 metų intensyvaus darbo klubuose ir rinktinėje prasidėjus šiam sezonui nutarė - atėjo laikas, kai reikia sustoti ir kuriam laikui grįžti į Lietuvą.

Per kiek daugiau nei du sezonus lietuvis buvo įgijęs klubo vadovybės ir trenerio Ettore Messinos pasitikėjimą, o išsiskyrimo netemdė nesutarimų debesys - niekas durų netrankė, o su klubo vadovais liko draugiški santykiai.

„Nebuvo jokių pykčių - klubas norėjo, kad likčiau, iš jų pusės nebuvo jokių pretenzijų. Aišku, visuose darbuose būna kažkokių nesklandumų. Darbas yra darbas - būna konfliktų, sudėtingų situacijų. Tačiau šiuo atveju nėra taip, kad dėl manęs CSKA pralaimėjo finalo ketvertą, todėl man reikėjo išeiti", - šyptelėjo E.Kandratavčius.

Brangi krepšinio mašina

40 mln. eurų biudžetas, garsiausi krepšinio vardai Europoje, aukščiausi tikslai ir begalinis troškimas užkariauti Eurolygą. CSKA klubas - galinga krepšinio mašina, kuriai surinkti aukščiausio lygio žaidėjus - vieni niekai.

Pustrečių metų Rusijos krepšinio superklube dirbęs lietuvis ne kartą matė, kad CSKA vadovai gali sau leisti daugiau dėl klubo garsinimo, reklamavimo, įvaizdžio kūrimo.

„Žaidėjai, kurie surinkti į CSKA, yra aukščiausio lygio. Pavyzdžiui, Jeremy Pargo - žaidėjas, kuris dar praėjusį sezoną žaidė NBA. Tai papildomas stimulas, kai treniruoji žaidėją, kuris dar vakar rungtyniavo stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje", - kalbėjo E.Kandratavičius.

CSKA su žaidėjais pasirašo įspūdingus kontraktus, tačiau net ir toks superklubas skaičiuoja pinigus. Klubas moka žaidėjams atlyginimą ir daugiau niekuo nesirūpina, todėl butas, automobilis, vairuotojas - kiekvieno krepšininko rūpestis. „Su tavimi atsiskaito, o tu su tais pinigais daryk, ką nori - mokėk už vairuotoją, vaikščiok pėsčias ar važiuok dviračiu. Pastaraisiais metais visi žaidėjai nuomoja automobilius, o užsieniečiai ima automobilius su vairuotoju", - pasakojo fizinio rengimo treneris.

R.Šiškauskas - stropiausias mokinys

Iš Maskvos išvykus E.Kandratavičiui, CSKA klube liko tik vienas lietuvis - krepšinio skautas Benas Matkevičius. Tačiau per pastaruosius keletą metų garsiausiame Rusijos klube lietuviško kraujo netrūko - penkis sezonus čia žaidė Ramūnas Šiškauskas, metus - Darjušas Lavrinovičius, mėnesį - Donatas Zavackas. Pusantro sezono ekipos vairą laikė Jonas Kazlauskas.

Fizinio rengimo treneriui bendravimas su lietuviais buvo vienas svarbiausių darbo Rusijos klube privalumų.

„Darjušas mane visada palaikydavo psichologiškai. Jis visada paklausdavo, kaip mano reikalai, kodėl aš nusiminęs ar kodėl nesišypsau. Jis pasidalindavo savo teigiama energija. O Benas visada buvo atviras mano pamąstymams, todėl buvo labai smagu, kad trenerių štabe yra ne tik lietuvis, bet ir geras draugas. Lietuviai komandoje man tikrai padėjo“, - sakė E.Kandratavičius.

Lietuviai krepšinio rinkoje, taip pat ir CSKA klube, - vertinama ir paklausi prekė. Pirmiausia dėl to, kad jie darbštūs, neaikštingi ir paklusnūs.

„Aukšto lygio komandose, kur vyrauja didelė vidinė tarpusavio konkurencija, dažnai iškyla nemalonūs klausimai, kodėl aš mažiau žaidžiu nei mano komandos draugas, kodėl suklydus mane keičia dažniau ir panašiai. Jeigu lietuviams taip ir nutikdavo, jie savo darbštumu visa tai kompensuodavo. Lietuviai išsiskiria labiau pozityviu požiūriu į šį procesą.

Ir „Dinamo", ir CSKA komandose krepšininkai iš Lietuvos man net savotiškai padėjo - jie būdavo vieni iš lyderių, turėdavo tam tikrą autoritetą, o savo darbštumu, atlikdami visus mano nurodymus, parodydavo pavyzdį kitiems žaidėjams. Šie mato, kad lyderiai dirba, manimi pasitiki ir tada daro tą patį“, - pasakojo fizinio rengimo treneris.

Jis su malonumu prisimena darbą su 2012 metais karjerą baigusiu R.Šiškausku – lietuvis buvo vienas ekipos lyderių, turėjo autoritetą komandoje, tačiau kasdien savo darbštumu ir pareigingumu rodė pavyzdį bendraklubiams.

„Jis buvo stropiausias mano mokinys. Kai paliko CSKA, aš jam asmeniškai padėkojau, kad savo tokiu poelgiu, darbštumu, mane savotiškai palaikydavo. Jo niekada nereikėdavo papildomai prašyti. Jis buvo geras pavyzdys visiems komandoje" - pasakojo E.Kandratavičius.

Griežtas italo stilius

Fizinio rengimo treneris per savo karjerą dirbo su daugybe talentingų, darbščių, fiziškai stiprių, beprotiškai atletiškų ir ištvermingų krepšininkų. Robertą Javtoką jis įvardija kaip vieną atletiškiausių krepšininkų, o Renaldą Seibutį – kaip vieną greičiausių.

Tačiau pagal fizines galimybes išskirtiniai žaidėjai dažniausiai atvyksta iš JAV.

„CSKA komandoje fizine jėga išsiskiria J.Pargo - jo stipriai išvystytas raumenynas, greitas, labai šoklus. Nors nedidelio ūgio (188 cm), prasiveržęs pro varžovus gali atlikti įspūdingą dėjimą.

Taip pat įstrigo Kyle'as Hinesas, kurį laikyčiau fizinės jėgos etalonu. Tai žmogus, kuris tiesiog nulipdytas iš raumenų. Pagal savo ūgį (198 cm) jis galėtų žaisti trečiojoje ar ketvirtojoje pozicijose, bet dėl fizinės jėgos jis rungtyniauja vidurio puolėjo pozicijoje", - pasakojo fizinio rengimo treneris.

E.Kandratavčiui Rusijoje teko dirbti ne tik su pirmo ryškumo krepšinio žvaigždėmis, bet ir tituluotais treneriais: „Dinamo" klube - su D.Blattu, CSKA - su Jonu Kazlausku ir Ettore Messina.

Pastarasis prieš pusantro sezono CSKA klube pakeitė J.Kazlauską, kuris ir pasikvietė E.Kandratavičių į armiečių klubą. Fizinio rengimo treneris iš karto pajuto, kad keturiskart Eurolygos čempiono, „krepšinio profesoriumi" vadinamo italo pasitikėjimą įgyti nėra taip paprasta.

„Jis turi savotišką charakterį - labai reiklus ir emocingas treneris, reikia mokėti prie jo prisitaikyti.

Griežtumo, laikymosi per atstumą E.Messinos bendravime yra. Tai savotiškas jo stilius. Galbūt tai normalu - juk jis yra geriausias, todėl ir yra atitinkamas priėjimas. Tokiu stiliumi jis valdo komandą. Ne darbo metu jis kitoks - atviras ir draugiškas, kaip tikras italas", - nusijuokė E.Kandratavičius.

Norėtų sugrįžti į rinktinę

Kai į CSKA sugrįžo E.Messina, E.Kandratavičiui pamažu užsivėrė durys į Lietuvos rinktinę, į kurią alytiškis pirmą kartą atvyko 2010-ųjų vasarą Kęstučio Kemzūros kvietimu. Nors stovyklos rinktinėje kirtosi su darbu klube, jam dvi vasaras pavykdavo darbuotis su geriausiais Lietuvos krepšininkais.

„2011 metais jau iš anksto buvo aišku, kad negalėsiu būti iki galo, todėl LKF davė man asistentą - Sigitą Kavaliauską. Man išvykus jis perėmė darbą ir tęsė mano nurodymus.

Kai dirbome su E.Messina, jam prioritetas buvo klubas ir jis nemėgsta, jei mėtausi - klubas ar rinktinė. Buvo priimtas sprendimas - jeigu nori būti patrauklus klubui ir E.Messinai, turi likti klube. Kai J.Kazlauskas kvietė į rinktinę, jis suprato mano padėtį ir iš karto pasakė, kad turėčiau išsiaiškinti su klubu", - pasakojo E.Kandratavičius.

Sidabrinį Lietuvos rinktinei Europos čempionatą Slovėnijoje fizinio rengimo treneriui teko praleisti, bet pasitraukus iš klubo ir sumažėjus darbo krūviui, krepšininkų fizinio rengimo specialistas vėl norėtų vasaras leisti nacionalinėje komandoje.

„Jeigu pakviestų, tikrai sutikčiau. Rinktinė man daug reiškia - iš jos visada išvykdavau pasikrovęs vidinės, teigiamos energijos. Tačiau su J.Kazlausku apie tai nekalbėjome, todėl nežinau, kaip viskas bus. Juk S.Kavaliauskas šią vasarą atliko labai gerą darbą", - kalbėjo E.Kandratavičius

Pasisemti žinių – į NBA

Vos tik išėjęs iš CSKA E.Kandratavičius iš karto sulaukė pasiūlymų iš užsienio klubų. Tačiau vyras neskuba - nori pailsėti ir imtis darbų, kuriuos seniai planavo.

„Į Tibeto kalnus nevažiuosiu", - nusijuokia.

Jo planai – čia, Lietuvoje. Jei prireiks, padės kuriam nors Lietuvos klubui ar jaunimui, praves keletą paskaitų Lietuvos sporto universitete.

Kitas tikslas - pažintis su NBA. Po Naujųjų metų jis planuoja aplankyti keletą NBA klubų - „Denver Nuggets", „Dallas Mavericks", jei pavyks - „Toronto Raptors". NBA klubai mėgsta uždarumą, todėl pažinti jų vidinį gyvenimą ir pamatyti įdomių dalykų – pasirengimus prieš treniruotę, prieš rungtynes, mikrotraumų gydymą - galima išvysti tik dėka draugų ar pažįstamų.

Į Denverį jį kviečia „Nuggets" generalinio vadybininko pavaduotojas Artūras Karnišovas, į „Dallas Mavericks" – klubo skautas Alvydas Pazdrazdis. „Toronto Raptors" klubo duris gali padėti atverti Jonas Valančiūnas.

„Šiais laikais pagrindinius, globalius dalykus krepšinyje visi žino ir moka - yra daug literatūros - skaityk, kiek nori. Dabar sporte yra toks etapas, kai pergales lemia detalės, smulkmenos, kuriomis kol kas pasinaudoja ne visi. Kad ir koks būtų trenerių Lietuvoje ir Europoje lygis, technologijų ir metodikų mašina NBA yra labai gera. Mintys ir idėjos ateina iš ten", - sakė E.Kandratavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.