EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ varžovas S.Gainesas kadaise pribloškė L.Jamesą ir Ž.Ilgauską

Vilniaus „Siemens“ arenoje trečiadienį vietos „Lietuvos rytą“ bandys įveikti Stambulo „Besiktas“ įžaidėjas Sundiata Gainesas, kurio gyvenimas ir karjera pažymėta Holivudo filmo vertomis istorijomis. Tik per plauką nemiręs nuo pistoleto kulkos vos ketverių, NBA svajonę įgyvendinęs 24-erių, jau po kelių stipriausios krepšinio lygos mačų jis tritaškiu su sirena pražudė „Cleveland Cavaliers“ klubą, kuriam atstovavo Žydrūnas Ilgauskas ir LeBronas Jamesas.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jan 8, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:46 PM

Beje, tai buvo pirmasis S.Gaineso tritaškis NBA. Bet toks skambus, kad iš vietų pakėlė visą Solt Leik Sičio areną ir privertė nudelbti akis patį „Karalių Jamesą“, kuris vien per ketvirtąjį kėlinį buvo pelnęs 24 taškus. Tiesa, dabar šias gyvenimo akimirkas S.Gainesas gali prisiminti nebent lankydamasis „YouTube“. 

Bet apie viską nuo pradžių.

Kulka į kaklą

Ketverių S.Gainesas su mama šalia parduotuvės laukė į vidų užėjusio brolio. Netrukus pro šalį ėjo kostiumuotas detektyvas, rankoje nešęs lagaminą. Lagaminas netyčia krito ant žemės.

„Supratau, kad kažkas blogai ir man bėga kraujas, – prisiminimais dalijosi S.Gainesas. – Nenorėjau nieko liesti, bet mano mama buvo apimta panikos. Iš pradžių buvau ramus, bet mamos išgąstis man pačiam sukėlė paniką.“

Pasirodo, būsimą krepšininką kliudė lagaminėlyje iššovusio šautuvo kulka. Ji perrėžė berniuko kaklą.

„Viską prisimenu taip, lyg tai būtų įvykę vakar“, – dabar jau šypsosi S.Gainesas. Prisiminimus jam kelia ir randas.

Vis dėlto kulka nekliudė gyvybiškai svarbių organų ir S.Gaineso sveikatai rimtas pavojus neiškilo. Išgijęs keturmetis vėliau galėjo pradėti siekti savo svajonės.

Pravirkdė mamą

Baigęs Džordžijos universitetą, S.Gainesas neišgirdo savo pavardės 2008 metų NBA naujokų biržoje. Nusivylęs jis susikrovė lagaminus ir persikėlė į Europą.

S.Gainesas pasirinko Italiją ir užsivilko Kantu „Bennet“ komandos marškinėlius. Vidutiniškai rinkdavęs 13,1 taško, žaidėjas 2009 metais nusprendė grįžti į tėvynę. Tiesa, ne į NBA, o į antrinę lygą (NBDL).

Ten jis demonstravo solidų krepšinį. Galiausiai 24 pelnomų taškų ir 7 rezultatyvių perdavimų vidurkis sužavėjo NBA skautus.

Per komandos susirinkimą atėjęs „Utah Jazz“ vadovas pranešė S.Gainesui puikią naujieną – jis kviečiamas į Solt Leik Sitį.

„Linkiu čia nebegrįžti“, – juokavo NBDL klubo treneris. Kaip parodė ateitis, ir nebegrįžo. Per 24 valandas S.Gaineso gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

„Mama, ką darai? Ką tik sužinojau, kad esu kviečiamas į „Jazz“, norėjau tau paskambinti“, – juokėsi mamą pravirkdęs krepšininkas.

Nustelbė L.Jameso šou

Pirmosios S.Gaineso rungtynės NBA nebuvo pačios sėkmingiausios. Jis pelnė 3 taškus ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, bet per 21 minutę pataikė tik 1 metimą iš 7.

Bet kai į pabaigą tiksėjo 10 dienų su „Jazz“ ekipa kontrakto trukmė, S.Gainesas parodė, ko yra vertas. Tiesiogine to žodžio prasme, vienu metimu jis užsidirbo dar vieną 10 dienų sutartį.

Sausio 14-osios vakarą „Jazz“ savo sirgalių akivaizdoje stojo į kovą su NBA lyderiu „Cavaliers“ klubu. Antroje susitikimo pusėje pakilęs nuo atsarginių suolo, S.Gainesas buvo vienas pagrindinių spurto iniciatorių, po kurio „Jazz“ ketvirtajame kėlinyje įsiveržė į priekį.

Tačiau tai buvo niekis prieš L.Jamesą, kuris vien per ketvirtąjį kėlinį surinko net 24 taškus. Bet tą vakarą ryškiausia buvo ne L.Jameso, o S.Gaineso žvaigždė. Treneris Jerry Sloanas patikėjo NBA naujokui lemiamą metimą. Gavęs kamuolį iš komandos draugo, S.Gainesas aikštės krašte paleido metimą per rankas ir nugriuvęs iš džiaugsmo iškėlė rankas.

Netrukus ant 185 cm ūgio „mažylio“ sušoko visas būrys žalią aprangą užsivilkusių „Jazz“ žaidėjų. Visai šalia nuleidęs galvą nukulniavo Ž.Ilgauskas.

Nori žaisti ir tobulėti

Solt Leik Sityje S.Gainesas liko iki sezono pabaigos. Tiesa, 3,3 pelnytų taškų vidurkis neįtikino trenerių ir per 2010-2011 metų sezoną jam teko pakeisti net tris komandas.

Trumpai pabuvojęs Minesotoje ir Toronte, jis rado savo vietą Naujajame Džersyje, kur rinkdavo 5,5 taško, 2,4 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Dėl NBA lokauto S.Gainesui netgi teko rungtyniauti Gruzijoje, bet grįžęs į NBA jis demonstravo patikimo atsarginio žaidėjo vertus rodiklius – vidutiniškai 5,1 taško ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo per 14 minučių.

Tačiau po 2011-2012 metų sezono S.Gainesas negavo tokių pasiūlymų, kokių norėjo, ir trenkęs durimis persikėlė į Kiniją.

„Maniau, kad Kinijoje galėsiu daug žaisti ir gerai uždirbti. Kartais NBA nori žaisti geroje komandoje, bet jei negauni pasireikšti, negali tobulėti. Kinijoje norėjau susigrąžinti savo žaidimą. Dėl to aš dabar esu ir Turkijoje“, – portalui lrytas.lt rungtynių su „Lietuvos rytu“ išvakarėse Vilniaus oro uoste pasakojo 27 metų gynėjas.

S.Gainesas apie NBA svajoja taip pat, kaip prieš ten patekdamas. Tik šį kartą jis tiksliai žino, ko reikia, norint įsitvirtinti taip, kad būtų galima pasirašyti ne trumpalaikę sutartį.

„Tikiuosi, kad ten grįšiu kuo greičiau“, – nekantravo krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.