EUROLYGA 2023

Į Europos taurę sugrįžęs M.Gecevičius šįkart atliks svarbesnį vaidmenį

Į Vilniaus „Lietuvos rytą“ sugrįžęs ir vienu iš lyderių tapęs Martynas Gecevičius ruošiasi dar vienam Europos taurės šturmui. Tik šįkart gynėjo vaidmuo bus gerokai svarbesnis. Kai 2009 metais „Lietuvos rytas“ triumfavo Europos taurėje, M.Gecevičiaus finalo statistikoje buvo vos keli įrašai – šešios minutės ir pramestas tritaškis.

Šešios minutės ir pramestas tritaškis. Tokie paskutiniai M.Gecevičiaus prisiminimai iš Europos taurės turnyro.<br>M.Kulbio nuotr.
Šešios minutės ir pramestas tritaškis. Tokie paskutiniai M.Gecevičiaus prisiminimai iš Europos taurės turnyro.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jan 8, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:56 PM

Tuomet didelio Rimo Kurtinaičio pasitikėjimo nepelnęs žaidėjas nuėjo ilgą kelią, paženklintą pergalėmis. M.Gecevičius du pastaruosius Eurolygos sezonus užbaigė prisiliesdamas prie trofėjaus, tačiau Pirėjo „Olympiakos“ trenerių malonės jis nesulaukė ir svarbiausias rungtynes stebėjo nuo suolo.

O 2013-aisiais 25 metų 193 cm ūgio krepšininkas sugrįžo į gimtuosius namus, kur iš snaiperio tikimasi daug. Tad užmiršus visas nuoskaudas po Eurolygos, M.Gecevičius turi bombarduoti varžovų krepšius Europos taurėje. Ar tai pavyks – paaiškės jau trečiadienį, kai „Lietuvos rytas“ namuose susitiks su Stambulo „Besiktas“.

„Jo atvykimas pasiteisino, tačiau Martynui sunku iki galo parodyti savo stipriąsias puses, - sakė krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius. - Varžovai žino, ką jis gali, todėl neleidžia mesti iš jo taškų, naudoja stiprią gynybą. Bet kai atsiranda galimybė, M.Gecevičius tampa tikru ginklu. Visi tai matėme.“

Eurolygoje per dešimt rungtynių M.Gecevičius pelnydavo po 12,4 taško, tritaškius mėtydamas 44,3 proc. taiklumu. Jų snaiperis įmetė 27.

„Po klaidinančio judesio metimas dar nesiseka, bet jis keičia savo žaidimo stilių ir tai matosi. Sulig kiekvienu maču jis atneš vis daugiau naudos“, - apie gynėjo žaidimą kalbėjo L.Kvedaravičius.

Į kovą – pakiliomis nuotaikomis

Sekmadienį M.Gecevičius plojo komandos draugams, patapšnodavo per petį, emocingai sušukdavo, tačiau tai darė sėdėdamas ant suolo. Dėl nežymios traumos krepšininkas negalėjo padėti „Lietuvos rytui“, Jungtinės lygos rungtynėse 82:71 nugalėjusiam Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“.

„Jaučiuosi geriau. Šonkaulius dar skauda, tačiau skausmas – mūsų kasdienybė. Tad nieko čia tokio“, - per pirmadienio treniruotę sakė M.Gecevičius.

„Lietuvos rytas“ sugrįžo į pergalių kelią po skausmingai pasibaigusio Eurolygos sezono, per kurį laimėjo pirmąsias rungtynes.

„Vis dar rungtyniaujame Europoje. Tai – labai svarbu, - prieš Europos taurės mūšius kalbėjo krepšininkas. - Dabar nuotaikos – pakilios, nes laimime. Didžiausią pliūpsnį suteikė pergalė prieš „Žalgirį“ (90:58), o vėliau laimėjome dar kelis mačus, kuriuos ir turėjome laimėti. Eurolyga baigėsi skaudžiai, bet tai buvo naudinga patirtis žaidėjams.“

Grupės etapas – ne kliūtis

„Lietuvos ryto“ krepšininkai neslepia, kad „Last 32” etapo P grupės barjeras – neturėtų tapti kliūtimi. Vilniaus komanda čia kovos su „Besiktas“, Zagrebo „Cedevita“ ir Saragosos CAI klubais.

„Jeigu negalvoji apie kitą etapą, tai neturi ko žaisti. Mintis yra, tad belieka laimėti visus namų mačus. O tada žiūrėsime, ką galime padaryti išvykose“, - sakė M.Gecevičius.

Dirką Bauermanną pakeitęs ir „Lietuvos rytą“ į pergalių kelią sugrąžinęs Aleksandras Petrovičius buvo kategoriškas. „Mums draudžiama pralaimėti namuose“, - ryžtingai sakė jis.

Iš P grupės į aštuntfinalį pateks dvi komandos, tad tik didžiausi skeptikai abejoja, ar išvysime „Lietuvos rytą“ aštuntfinalyje.

„Rimčiausias varžovas - „Besiktas“, todėl kova parodys, kas yra grupės lyderis. „Lietuvos rytas“ turi pranašumų ir galėtų pelnytai vadintis lyderiu, bet reikia to palaukti. Tačiau į klausimą, ar „Lietuvos rytas“ išeis iš grupės, reikia atsakyti „taip“, - sakė L.Kvedaravičius.

Pasak jo, „Besiktas“ krepšininkai gali pagadinti reikalus vilniečiams, tačiau visi koziriai – Lietuvos vicečempionų rankose.

„Tai normali, stipri komanda. Su ja teks pakovoti. Ko gero, sunkiausia bus sustabdyti varžovų amerikiečius“, - apie Turkijos klubą kalbėjo M.Gecevičius.

Įgavo ritmą

Laimėdamas Eurolygos atranką ir elitinio turnyro starte palaužęs Atėnų „Panathinaikos“ komandą „Lietuvos rytas“ kartelę iškėlė labai aukštai, tad sirgalių nusivylimas buvo nemažas. Tačiau ekipos krepšininkai jau užmiršo nesėkmių skonį Europos turnyre ir laukia naujų iššūkių.

„Nėra jokio jaudulio. Jau praėjo šiek tiek laiko nuo paskutinio mačo. Juolab, kad su Eurolyga atsisveikinome anksčiau nei baigėsi pirmasis etapas. Nemanau, kad tai turėtų slėgti, - kalbėjo M.Gecevičius. - Be to, Europos taurėje turėtų būti lengviau žaisti.“

Europos taurėje „Lietuvos rytas“ parodys ir kitokį braižą, ryškėjusį per pastarąsias rungtynes. Nors tiek buvęs treneris Dirkas Bauermannas, tiek A.Petrovičius akcentuoja gynybą, kroato filosofija skiriasi nuo vokiečio.

„Žaidėjai įgavo daugiau pasitikėjimo savo jėgomis. Kiekvienas atrado savo vaidmenį komandoje, - apie situaciją „Lietuvos ryte“ kalbėjo L.Kvedaravičius. - Tuo A.Petrovičiaus vadovavimas ir skiriasi nuo D.Bauermanno.“

Pasak M.Gecevičiaus, komandos žaidimas turėtų tik gerėti, nes ekipa jau spėjo apsiprasti su A.Petrovičiaus ritmu.

„Susitvarkė treniruočių procesas, neblogai vykdome patį žaidimo planą. Viskas eina į gerą“, - sakė krepšininkas.

Gausu lietuvių

„Lietuvos ryto“ komanda – ne vienintelis lietuviškas prieskonis Europos taurės „Last 32” etape. Jame savo jėgas išmėgins Darjušą Lavrinovičių, Michailą Anisimovą ir Dainių Šalengą turinti Kijevo „Budivelnyk“ komanda, kuriai taip pat teko atsisveikinti su Eurolyga.

„Budivelnyk“ turi puikius šansus žengti į kitą etapą. Ji žaidžia gerai, tik kol kas nesiseka kovoti išvykose, tačiau komanda turi daug potencialo“, - sakė L.Kvedaravičius.

Ginklus toje pačioje grupėje surems Kęstučio Kemzūros Nimburko ČEZ bei Rimo Kurtinaičio treniruojama Maskvos srities „Chimki“ komandos. Pastaroji tikėjosi patekti į Eurolygą per atrankos turnyrą, tačiau ekipa kapituliavo, nustebindama visus.

„ČEZ komandai bus labai sunku. Tai nėra aukšto lygio ekipa, o jos laukia labai rimti varžovai. Juk grupėje – ambicingos „Chimki“ ir Sienos „Montepaschi“ komandos“, - kalbėjo krepšinio specialistas.

Lietuviškų pavardžių yra ir daugiau – Bilbao „Basket“ ekipos marškinėlius vilki Antanas Kavaliauskas, Liublianos „Olimpija“ ekipoje žybsi Deividas Gailius.

Ar finale matysime lietuviškas pavardes?

„Chimki“ turėjo tikslą patekti į Eurolygą, bet ekipai nepavyko. Todėl jie tikisi ten žengti kitu būdu – vėl laimint Europos taurę. R.Kurtinaičio ekipa – labai galinga. Ji tikrai žengs toli. Gerai pasirodyti gali ir „Lietuvos rytas“, taip pat ir „Budivelnyk“. Tad lietuvius tikrai matysime ilgai“, - konstatavo L.Kvedaravičius.

***

„Last 32“ etapo grupės:   

I grupė: Nantero JSF, Kantu „FoxTown“, Ulmo „Ratiopharm“, Izmiro „Pinar“.     J grupė: Bambergo „Brose“, Sasario „Dinamo“, Gravelino BCM, Ankaros TED.   

K grupė: Sienos „Montepaschi“, Maskvos srities „Chimki“ (Rimas Kurtinaitis), Haifos „Maccabi“, Nimburko ČEZ (Kęstutis Kemzūra).   

L grupė: Belgrado „Crvena Zvezda“, „Nižnij Novgorod“, Atėnų „Panionios“, „Bilbao“ (Antanas Kavaliauskas).   

M grupė: Kijevo „Budivelnyk (D.Lavrinovičius, M.Anisimovas, D.Šalenga), Liublianos „Union Olimpija“ (Deividas Gailius), Jeruzalės „Hapoel“, Bandirmos „Banvit“.   

N grupė: Strasbūro SIG, Berlyno „Alba“, Južno „Chimik“, Kragujevaco „Radnički“.     O grupė: Zeliona Goros „Stelmet“, Kazanės „Uniks“, Ostendės „Telenet“, „Valencia“.     P grupė: Vilniaus „Lietuvos rytas“, Stambulo „Besiktas“, Zagrebo „Cedevita“, Saragosos CAI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.