EUROLYGA 2023

Eurolygos apžvalgoje - savaitės lietuvis, nusivylimas, skaičiai ir D.Blatto citata

Eurolygos čempionai patyrė pirmąją nesėkmę, Kauno „Žalgiris“ pratęsė 14 metų trunkančią pralaimėjimų seriją per rungtynes su Maskvos CSKA, Guy Pnini vėl griebėsi šlykščių veiksmų, o Ispanija nugalėjo Turkiją 3:0.

D.Blattas buvo priverstas teisintis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
D.Blattas buvo priverstas teisintis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 12, 2014, 1:16 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:01 PM

Tokia buvo antroji Eurolygos „Top 16“ etapo savaitė, po kurios po dvi pergales turi šeši klubai: Atėnų „Panathinaikos“, „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“, Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“ ir CSKA.

Savaitės mūšis

Prieš Eurolygos startą Stambulo „Fenerbahce“ ir „Barcelona“ buvo minimos tarp pagrindinių pretendenčių patekti į finalo ketvertą. Sezonas dar tik įpusėja, o šios dvi komandos jau dabar viena kitos tvirtumą išbandė tris kartus.

Reguliariajame sezone abejas rungtynes laimėjo šeimininkai, tačiau ketvirtadienį be traumuoto Juano Carloso Navarro į Turkiją atvykusi „Barcelona“ parodė, kad yra stipri ir žaisdama išvykoje – Katalonijos komanda nugalėjo 76:73.

Darniau žaidusi „Barcelona“ beveik visas rungtynes pirmavo vienu-dviem metimais (2-6 taškais). Vis dėlto pabaigoje varžovams karališkos dovanos vos neįteikė svečių puolėjas Kostas Papanikolaou.

Likus 19 sek. („Barcelona“ tuo metu pirmavo 74:69) K.Papanikolaou neįmetė nė vienos iš dviejų baudų, o po to kvailai prasižengė stabdydamas Bo McCalebbą. Graikas net pažeisdamas taisykles nesutrukdė amerikiečiui pataikyti dvitaškio.

Po netaiklaus B.McCalebbo baudos metimo kamuolį atkovojo ir iškart dar du taškus pridėjo „kanarėlių“ puolėjas Nemanja Bjelica, po to „Fenerbahce“ staigiai prasižengė ir po dviejų taiklių varžovų baudos metimų pradėjo rengti lemiamą ataką.

Ji pavyko visai neblogai, bet laisvas Bojanas Bogdanovičius nepataikė iš trijų taškų zonos. Beje, rezultatyviausias šio Eurolygos sezono krepšininkas B.Bogdanovičius „Top 16“ etape nepataikė nė vieno iš 9 tolimų metimų.

„Pralaimėjome ne dėl paskutinio metimo, tačiau jis atspindi visą mūsų žaidimą. Kartojame tas pačias klaidas. Kalbame apie jas per treniruotes, bet vis tiek darome jas per rungtynes“, - skundėsi „Fenerbahce“ treneris Željko Obradovičius.

Stambulo ekipoje vėl labai prastai žaidė Linas Kleiza. Rezultatyviausias 2009-2010 m. sezono Eurolygos krepšininkas per 19 min. pelnė vos 2 taškus (0/4 dvitaškių, 2/2 baudų).

Mums patiko

a) Ispanija buvo stipresnė už Turkiją. „Top 16“ etapo antrajame ture ispanų ir turkų klubai susitiko net trejose rungtynėse. Ir visose pranašesni buvo Pirėnų atstovai. „Barcelona“ nugalėjo „Fenerbahce“, Malagos „Unicaja“ irgi svečiuose įveikė Stambulo „Anadolu Efes“ 74:72, o Madrido „Real“ namie pranoko Stambulo „Galatasaray“ 89:84.

b) Vyriausias Eurolygos naujokas Ramelas Curry nėra svarbiausias Atėnų „Panathinaikos“ žaidėjas, bet jau keliskart perėmė žaidimo vadžias komandai sunkiausią akimirką. Tai jis padarė ir per rungtynes svečiuose su Vitorijos „Laboral Kutxa“, į kurios krepšį įmetė 10 taškų. Amerikietis visus taškus surinko nuo 29-osios iki 34-osios minutės. „Panathinaikos“ laimėjo šią atkarpą 16:5, išsiveržė į priekį 59:54, o po to užtikrintai pabaigė mačą ir laimėjo 72:64.

c) Tel Avivo „Maccabi“ laimėjo ir trečiąsias rungtynes su Kranodaro „Lokomotiv“. Šios komandos dukart susitiko reguliariajame sezone, kuriame „Maccabi“ laimėjo abu kartus. „Top 16“ etape jos vėl žaidžia vienoje grupėje, o „Maccabi“ vėl buvo akivaizdžiai stipresnis ir savo aikštėje nugalėjo 85:75. Kubanės ekipa šį Eurolygos sezoną patyrė šešias nesėkmes, iš kurių lygiai pusę žaisdama su garsiausiu Izraelio klubu.

Mums nepatiko

a) Antrose rungtynėse iš eilės nė vienas Kauno „Žalgirio“ lietuvis nepelnė dviženklio taškų skaičiaus. Rezultatyviai žaidė vos vienas žalgirietis – 22 taškus pelnęs Justinas Dentmonas, ir Kauno komanda patyrė antrą nesėkmę „Top 16“ etape. Nė karto nepirmavę Lietuvos čempionai išvykoje nusileido Maskvos CSKA ekipai 62:77. Tai buvo jau 14-as iš eilės „Žalgirio“ pralaimėjimas Eurolygoje žaidžiant su „armiečiais“.

b) Velimirui Gašičiui nepavyko iškovoti pirmosios pergalės Eurolygoje. Duško Vujoševičių laikinai pavaduojantis V.Gašičius antrose iš eilės Eurolygos rungtynėse vadovavo Belgrado „Partizan“ krepšininkams, kurie svečiuose ilgai pirmavo prieš Miuncheno „Bayern“, bet ketvirtajame kėlinyje prarado pranašumą ir pralaimėjo 65:71. Beje, dėl inkstų ligos dvi savaites ligoninėje praleidęs D.Vujoševičius jau paleistas namo ir planuoja šį savaitgalį grįžti prie „Partizan“ vairo per Adrijos lygos rungtynes.

c) Jau ne kartą niekšiškai elgiantis pričiuptas „Maccabi“ gynėjas Guy Pnini neatsisako blogų įpročių. Per rungtynes su „Lokomotiv“ ekipa izraelietis prabėgdamas tyčia trinktelėjo Aleksui Maričiui į vyrams jautrią vietą. Teisėjai epizodo nepamatė, todėl G.Pnini liko nenubaustas.

Savaitės citata

Davidas Blattas: „Mes negudravome. Antradienį Sofoklis tikrai susižeidė čiurną ir gydytojai sakė, kad jis negalės žaisti. Tačiau šįryt jis atėjo į treniruotę ir pasakė, kad jaučiasi gerai. Liepiau jam nedalyvauti rytinėje treniruotėje, o sprendimą, ar jis žais su „Lokomotiv“, priėmėme prieš pat rungtynes“. Taip „Maccabi“ treneris teisinosi dėl oficialaus jo klubo pranešimo, kad Sofoklis Schortsanitis susižeidė čiurną ir greičiausiai negalės žaisti su „Lokomotiv“. Tačiau graikas ne tik žaidė, bet ir pelnė 22 taškus.

Savaitės skaičiai

14

Tiek rungtynių iš eilės Eurolygoje laimėjo Pirėjo „Olympiakos“. Pergalinga serija nutrūko „Top 16“ antrajame ture Lombardijos sostinėje, kur Eurolygos čempionai nusileido Milano „Emporio Armani“ ekipai 51:81. Praėjusią nesėkmę „Olympiakos“ patyrė 2013 metų balandžio 19 dieną, kai išvykoje pralaimėjo ketvirtąsias ketvirtfinalio rungtynes Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai 73:74.

Savaitės penketas

Marcelinho Huertasas („Barcelona“). „Barcelona“ visas rungtynes žaidė geriau nei „Fenerbahce“, bet kai komandai buvo sunkiausia, visas vadžias perėmė Marcelinho. Jis per paskutines 7 minutes pelnė 14 taškų, o iš viso surinko 23 (5/10 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 7/7 baudų), atliko 7 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 6 pražangas ir buvo pripažintas naudingiausiu turo krepšininku (30 balų).

Keithas Langfordas („Emporio Armani“). Milano ekipos vedlys buvo įspūdingiausios sezono pergalės prieš „Olympiakos“ įkvėpėjas. Jo taiklūs metimai padėjo nutolti, o po to įgyti triuškinamą persvarą. K.Langfordas pelnė 29 taškus (4/7 dvitaškių, 5/6 tritaškių, 6/9 baudų) ir pakartojo Eurolygos sezono rezultatyvumo rekordą. Be to, išprovokavo 9 pražangas.

Cenkas Akyolis („Galatasaray“). Tris kėlinius ramiai vykusiame mače „Real“ padai pradėjo svilti, kai tritaškių salvę paleido C.Akyolis. Jis pelnė 16 taškų (2/3 dvitaškių, 4/6 tritaškių), iš kurių 14 – per ketvirtąjį kelinį.

Stephane‘as Lasme („Panathinaikos“). Vienintelis Eurolygos gabonietis per rungtynes su „Laboral Kutxa“ pakartojo asmeninį rezultatyvumo rekordą – pelnė 20 taškų (8/9 dvitaškių, 4/6 baudų). Sofoklis Schortsanitis („Maccabi“). Skausmą įveikęs milžinas padėjo „Maccabi“ pergalės pamatus. Jis vien per pirmąjį kėlinį į „Lokomotiv“ krepšį įmetė 14 taškų, o rungtynes baigė turėdamas 22 taškus (9/11 dvitaškių, 4/7 baudų).

Savaitės lietuvis

Mantas Kalnietis („Lokomotiv“). Antrą iš eilės savaitę dviženklį taškų skaičių surinko tik vienas lietuvis. Šįkart – M.Kalnietis, kuris nesėkmę patyrusios komandos veiksmams vadovavo neitin užtikrintai, bet per 37 min. pelnė 18 taškų (5/6 dvitaškių, 2/8 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Savaitės nusivylimas

Draganas Milosavljevičius („Partizan“). Reguliariajame sezone D.Milosavljevičius buvo rezultatyviausias „Partizan“ žaidėjas, bet „Top 16“ etape komandai jo indėlio trūksta. Per rungtynes su „Bayern“ ekipa 37 minutes žaidęs puolėjas po 4 kartus netaikliai metė iš dviejų bei trijų taškų zonos ir surinko vos 2 taškus.

E grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – „Barcelona“ 73:76. N.Bjelica ir M.Mahmutoglou po 15, B.McCalebbas ir E.Preldžičius po 13, ... L.Kleiza 2, 19 min./M.Huertasas 23, B.Olesonas 14. 12968 žr.

Milano „Emporio Armani“ – Pirėjo „Olympiakos“ 81:51. K.Langfordas 29, D.Hackettas 17, C.Jerrellsas 13/G.Printezis 12. 6600 žr.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Malagos „Unicaja“ 72:74. S.Hopsonas 15, B.Batukas 12/Z.Dragičius 17, R.Toolsonas 16, ... M.Kuzminskas 5, 8 min., D.Sabonis 0, 6 min. 3590 žr.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Atėnų „Panathinaikos“ 64:72. T.Pleissas 17, Th.Heurtelis 13/S.Lasme 20, D.Diamantidis 12. 10120 žr.

F grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 85:75. S.Schortsanitis 22, D.Smithas 15, 12 atk.kam., T.Rice‘as 12/M.Kalnietis 18, 37 min., 8 rez.perd., M.Williamsas ir R.Hendrixas po 13, ... S.Jasaitis 6, 29 min., 7 atk.kam. 11060 žr.

Miuncheno „Bayern“ – Belgrado „Partizan“ 71:65. J.Bryantas 16, 12 atk.kam., D.Thompsonas 15, 10 atk.kam./Bog.Bogdanovičius 24, T.Kinsey 20, ... M.Tepičius 0. 5510 žr.

Madrido „Real“ – Stambulo „Galatasaray“ 89:84. J.Carrollas 15, F.Reyesas, S.Rodriguezas ir M.Slaughteris po 14, T.Dardenas 13, 10 atk.kam./Z.Ercegas 24, C.Akyolis 16. 11347 žr.

Maskvos CSKA – Kauno „Žalgiris“ 77:62. V.Fridzonas 15, N.Krstičius 12, M.Teodosičius ir S.Weemsas po 11/J.Dentmonas 22. 4307 žr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.