EUROLYGA 2023

L.Kleizą pakeis jauni ir išalkę pergalių

Jei puolėjas Linas Kleiza tikrai nuspręstų baigti karjerą Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje, į jo poziciją būtų kam stoti. Tuo įsitikinę buvę mūsų nacionalinės komandos žaidėjai.

Jei prireiks, L.Kleizą bandys pakeisti jaunimas.<br>lrytas.lt koliažas
Jei prireiks, L.Kleizą bandys pakeisti jaunimas.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 23, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:21 AM

L.Kleiza užminė mįslę pareikšdamas, jog svarsto apie karjeros pabaigą Lietuvos rinktinėje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

„Manau, praėjusi vasara Lietuvos rinktinėje man buvo paskutinė, – šią savaitę fibaeurope.com pasakė 29 metų puolėjas. – Manęs laukia labai sunkus sprendimas, bet turime gerų jaunų vaikinų, kurie turbūt pakeis mane.“

Kas būtų tie geri jauni vaikinai, kurie užimtų L.Kleizos vietą, jei septynias vasaras Lietuvos rinktinėje žaidęs krepšininkas nuspręstų pakabinti žaliuosius marškinėlius ant vinies?

Donatas Motiejūnas gerai valdo kamuolį, yra greitas ir taiklus, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Andrius Giedraitis. – Manau, L.Kleizos vieta neilgai būtų laisva.“

D.Motiejūnas turėtų įsibėgėti

L.Kleizos pozicija Lietuvos rinktinėje dažnai keisdavosi tarp lengvojo ir sunkiojo puolėjo – nelygu varžovų sudėtis ir kas jį treniruodavo rinktinėje.

Antano Sireikos ir Ramūno Butauto laikais jis įprastai žaisdavo kaip lengvasis puolėjas, o Kęstučio Kemzūros ir Jono Kazlausko komandose dažniau rungtyniaudavo arčiau krepšio.

Praėjusių metų Europos čempionate Slovėnijoje J.Kazlauskas, ieškodamas kuo pakeisti L.Kleizą, dažniausiai durdavo pirštu į D.Motiejūną.

„Lietuvos ryto“ kalbintų krepšinio specialistų nuomone, 23 metų 212 cm ūgio „Houston Rockets“ puolėjas turi daugiausia galimybių užimti L.Kleizos vietą šių metų pasaulio čempionate Ispanijoje.

„Žinoma, dabar sunku spręsti, kiek Donatas patobulės iki pasaulio pirmenybių, – kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas Virginijus Praškevičius, 2003 metais su Lietuvos rinktine tapęs Europos čempionu. – Šiuo metu jis tai žaidžia, tai sėdi ant suolo – šis NBA sezonas tarsi košmaras. Jei žaistų nuolat, atrodytų visai kitaip. Bet, tikiuosi, jo valanda dar ateis.“

A.Giedraitis irgi mano, kad atsakymas į klausimą, ar D.Motiejūnas bus lygiavertė pamaina L.Kleizai, paaiškės vasarą.

„Dabar NBA jis žaidžia nedaug, bet jam skiriamu laiku aikštėje naudojasi efektyviai, – apie po 4 taškus per 11 min. NBA renkantį „Rockets“ puolėją kalbėjo 2000 metų Sidnėjaus olimpiados prizininkas. – Artėjant atkrintamosioms varžyboms jo žaidimo laikas turėtų padidėti.“

M.Kuzminskas žaistų ilgiau

D.Motiejūnas nėra vienintelis sunkusis puolėjas, galintis pakeisti L.Kleizą. Šioje pozicijoje dar žaidžia žalgiriečiai Kšyštofas Lavrinovičius ir Paulius Jankūnas, kuris pastarąsias Europos pirmenybes praleido dėl peties traumos.

„P.Jankūnas dar gali ilgai žaisti rinktinėje. Bet klausimas, ar brolių kūnai atlaikytų dvigubą krūvį“, – svarstė V.Praškevičius.

Jo nuomone, lengvojo puolėjo pozicijoje, kurią L.Kleiza anksčiau dalydavosi su Jonu Mačiuliu ir Simu Jasaičiu, daugiau žaidimo minučių turėtų gauti Mindaugas Kuzminskas.

24 metų 205 cm ūgio puolėjas pernai pirmą kartą atstovavo Lietuvos rinktinei Europos čempionate ir pirmą sykį tapo legionieriumi, sudaręs sutartį su Malagos „Unicaja“.

Nors Lietuvos rinktinėje ir Malagos komandoje M.Kuzminskas atlieka atsarginio žaidėjo vaidmenį, viskas gali pasikeisti.

„Taip, šį sezoną jis žaidžia mažiau negu praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje“, bet juk rungtyniauja ir treniruojasi stipresnėje lygoje. O darbštumo ir talento jam niekada netrūko“, – kalbėjo su M.Kuzminsku prieš kelis sezonus Šiauliuose rungtyniavęs V.Praškevičius.

Laukiama ir D.Sabonio

Žvalgantis dar toliau, horizonte irgi matyti žaidėjas, kuris yra pajėgus sustiprinti Lietuvos rinktinės priekinę liniją.

Domantas Sabonis būdamas vos 17-os šį sezoną debiutavo Eurolygoje su „Unicaja“ ir paragavo Ispanijos lygos kovų kraujo.

„Jis žaidžia kiek kitose pozicijose – sunkiojo ir vidurio puolėjo, – apie D.Sabonį kalbėjo A.Giedraitis. – ACB lygos patirtis jam turėtų labai praversti. Nesakau, kad Ispanijos krepšinio mokykla geresnė, bet ji tikrai labai skiriasi nuo lietuvių mokyklos.

D.Sabonis irgi išsiskiria iš savo bendraamžių.“

„Jei jis toliau taip tobulės, po 2–3 metų turėtų būti rinktinėje“, – Arvydo Sabonio sūnui šviesią ateitį prognozavo V.Praškevičius.

Naujo lyderio nereikia

L.Kleiza Europos pirmenybėse rinko po 11,4 taško, atkovojo po 5 kamuolius ir Slovėnijoje vienintelis iš Lietuvos komandos pateko į simbolinį geriausių turnyro žaidėjų penketą.

Jei čempionatas Slovėnijoje jam taptų gulbės giesme, Lietuvos rinktinei reikėtų ieškoti ne tik puolėjo į jo poziciją, bet ir atakų lyderio. Bet ir šioje vietoje J.Kazlauskui nereikėtų ilgai dairytis aplink.

„Mantas Kalnietis įrodė, kad moka ir gali imtis iniciatyvos, kai komandai būna sunku ir reikia suktis iš nelengvų situacijų, – priminė A.Giedraitis. – Be to, ir Jonas Valančiūnas su D.Motiejūnu rinktinei taps vis svarbesni.“

V.Garastas netikės, kol pats neišgirs

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris ir Krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas netiki pranešimais apie L.Kleizos pasitraukimą iš nacionalinės komandos.

„Tai tik kalbos. Kai Linas pasakys Arvydui Saboniui (LKF prezidentui. - Red.) arba treneriui Jonui Kazlauskui, kad viskas baigta, tada ir bus galima tikėti, – lrytas.lt sakė V.Garastas. – Juk būna tokių atvejų, kad sklando kalbos, jog žaidėjas nerungtyniaus, o tada jis pasako: „Aš žaisiu.“ Juk dar niekas neaišku. Gal žmogus buvo pavargęs, be nuotaikos. Ėmė ir leptelėjo.“

Sausio 3 dieną L.Kleiza atšventė 29-ąjį gimtadienį. V.Garasto nuomone, toks amžius rinktinės žaidėjui tikrai nėra riba: „Linas dar labai reikalingas komandai, jis vertinamas Europoje. Yra daug krepšininkų, kurie žaidžia būdami vyresni nei trisdešimties. Dalis jų aikštėje atrodo labai gerai. Toks amžius dar labai geras. Juk krepšininkas būna subrendęs ir patyręs.“

V.Garastas teigė, kad dirbdamas rinktinėje ir federacijoje įprato netikėti pavieniais pareiškimais. Jam atsisakymas žaisti galioja tik tada, kai krepšininkas tai pasako asmeniškai: „Aš pats tikėdavau tik tada, kai išgirsdavau savo ausimis. Kalbų buvo ir bus visada. Bet galutinį sprendimą pirmiausia išgirsta treneris.“

Krepšininkų statistika

L.Kleiza: 11,4 taško, 5 atk. kam. per 25 min. Europos čempionate; 8,9 taško, 2,9 atk. kam. per 20 min. Eurolygoje atstovaujant Stambulo „Fenerbahce“.

D.Motiejūnas: po 4,8 taško ir 2,2 atk. kam. per 11 min. Europos čempionate; po 4 taškus ir 2,6 atk. kam. per 11 min. NBA lygoje atstovaujant „Houston Rockets“.

M.Kuzminskas: po 3,1 taško ir 2,8 atk. kam. per 12,3 min. Europos čempionate; 4,4 taško ir 1,5 atk. kam. Eurolygoje atstovaujant Malagos „Unicaja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?