EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ treneris A.Gronskis turi ką patarti „Žalgiriui“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai šį vakarą Krasnodare sieks sustabdyti Mantą Kalnietį ir jo vedamą „Lokomotiv“, bet tai padaryti vargu ar pavyks. Taip mano „Lietuvos ryto“ vienas trenerių Arvydas Gronskis.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 24, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:11 AM

„Žalgiriui“ keliaujant vienu sunkiausių šio sezono ruožų ir siekiant pirmosios pergalės Eurolygos „Top 16“ varžybose, Kauno komandai skersai kelio stoja M.Kalnietis.

Nors sakoma, kad jo venomis teka žalias kraujas, Kauno klube išaugęs ir šešerius metus „Žalgiriui“ atstovavęs įžaidėjas dabar traukia paskui save „Lokomotiv“.

Praėjusią savaitę tritaškiu paskutinę sekundę jis padovanojo pirmąją pergalę Kubanės komandai „Top 16“ rungtynėse su Stambulo „Galatasaray“, o šįsyk sieks laimėti dvikovą su „Žalgiriu“.

„M.Kalnietis turbūt yra svarbiausias „Lokomotiv“ žaidėjas“, – sakė A.Gronskis. „Lietuvos ryto“ trenerių štabe dirbantis specialistas šį sezoną jau keturis kartus rengė ekipą kovai su „Lokomotiv“ Eurolygos ir Jungtinės lygos varžybose.

Nors vilniečiai laimėjo tik sykį, tai jiems pavyko padaryti per mačą Krasnodare.

– Ką patartumėte „Žalgiriui“ prieš mačą Krasnodare? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Gronskio.

– „Lokomotiv“ žaidimas nėra sudėtingas. „Žalgirio“ skautai greitai išsiaiškins derinius, nes įprastai naudojami tik 5–6. Bet Krasnodaro klubas turi labai stiprių individualiai žaidėjų.

„Žalgiriui“ reikia ypač saugotis greito puolimo, nes po netaiklaus metimo „Lokomotiv“ į ataką bėga labai greitai. Geriausias būdas – sėkmingai pulti patiems ir suspėti į gynybą.

„Lokomotiv“ sugeba keisti žaidimo stilių. Su Aleksu Maričiumi aikštėje jie žaidžia lėčiau, su kitu vidurio puolėju Richardu Hendrixu – greičiau.

Bet svarbiausias jų žaidėjas yra M.Kalnietis. Dabar sėkmingai žaidžia ir po traumos sugrįžęs Sergejus Bykovas.

– Eurolygos klubų vadovų apklausoje M.Kalnietis paminėtas tarp geriausių įžaidėjų, o „Žalgirio“ legionierius Justinas Dentmonas tarp geriausių atakuojančiųjų gynėjų. Kurį jūs labiau norėtumėte turėti savo klube?

– Be abejo, Mantą. Jis labiau pažįstamas.

Jie abu nėra tipiški įžaidėjai. J.Dentmonas „Žalgiriui“ labai svarbus, nes gali nuolat įmesti apie 20 taškų. Jis dažnai imasi iniciatyvos.

M.Kalnietis irgi nėra tikrasis įžaidėjas. Bet, palyginti su J.Dentmonu, Mantas labiau įtraukia į žaidimą visą komandą.

– Kurio klubo priekinė linija yra stipresnė?

– Sakyčiau, kad A.Maričius šiuo metu yra stipresnis už Robertą Javtoką vidurio puolėjo pozicijoje.

Tačiau sunkiojo puolėjo pozicijoje Paulius Jankūnas kiek pajėgesnis už Derricką Browną. Tad jėgų santykis po krepšiu turėtų būti panašus.

– Trejas rungtynes Eurolygoje šį sezoną „Lokomotiv“ laimėjo tolimais taikliais metimais paskutinėmis sekundėmis – dusyk pataikė Krunoslavas Simonas, o praėjusią savaitę – M.Kalnietis.

Tai labiau lemia sėkmė ar žaidėjų meistriškumas?

– Sėkmė. Tačiau sėkmę irgi reikia mokėti prisijaukinti.

– Ar galite palyginti abiejų klubų trenerius, kurie abu yra rungtyniavę vienas prieš kitą – Saulių Štombergą ir Jevgenijų Pašutiną?

– Ant svarstyklių jų nepasversi. Žinoma, J.Pašutino pusėje yra patirtis. Meluočiau, jei sakyčiau, kad Saulius yra labiau patyręs.

Tačiau kartais dideliu noru galima kompensuoti patirties trūkumą.

– Kaip manote, kas laimės Krasnodare?

– Manau, kad laimės „Lokomotiv“. Jei būtų žaidžiama Kaune, tada daugiau galimybių skirčiau „Žalgiriui“.

Bet šios rungtynės vyks Krasnodare.

Iš pirmų lūpų

„Lokomotiv“ gynėjas Mantas Kalnietis: „Iki šiol įdėmiai seku „Žalgirį“, šioje komandoje liko daug draugų, su kai kuriais jų vasarą žaidžiame rinktinėje. Šis sezonas kauniečiams klostosi nelengvai, bet jie padarė savo darbą ir iškovojo kelialapį į „Top 16“. Man pačiam susitikimas su buvusia komanda sukels papildomų emocijų, bet jas turėsiu kontroliuoti. Esu „Lokomotiv“ žaidėjas ir padarysiu viską, kad mano komanda laimėtų.“

„Žalgirio“ treneris Saulius Štombergas: „Krasnodaro „Lokomotiv“ yra augantis klubas. Jie laimėjo Europos taurę pernai, o šį sezoną pasiekė „Top 16“ kaip grupės lyderiai ir vis tobulėja. Mums trūks Šarūno Jasikevičiaus antrosiose rungtynėse iš eilės, bet po mėnesio pertraukos sugrįžo Martynas Pocius.“

Varžovas – Krasnodaro „Lokomotiv“

Klubas. Įkurtas 1946 m. Mineraliniuose Vandenyse, 2003 m. perkeltas į Rostovą prie Dono, 2009 m. – į Krasnodarą. Spalvos – avietinė ir žalia. Arena – 2011 m. atidarytame „Basket Hall“ yra 7500 vietų. Miestas – didžiausiame Krasnodaro krašto (Kubanės) mieste Krasnodare gyvena 784 tūkst. žmonių.

Laimėjimai. Rusijos taurės laimėtojas – 2000 m. Europos taurės laimėtojas – 2013 m.

Lietuviai. Šiame klube žaidė Eurelijus Žukauskas (2001–2002 m.), Giedrius Gustas ir Artūras Masiulis (2004–2005 m.), nuo 2012 m. žaidžia Simas Jasaitis ir Mantas Kalnietis, treneriais dirbo Rimas Girskis (2003–2004 m.) ir Kęstutis Kemzūra (2009–2011 m.).

Jungtinė lyga. A grupėje užima 5-ąją vietą (7 ir 5). Sekmadienį namie pralaimėjo „Nižnij Novgorod“ 67:70 (D.Brownas 15, R.Hendrixas 13, ... M.Kalnietis 5, S.Jasaitis nežaidė).

Lyderiai: D.Brownas – 16,6 tšk., R.Hendrixas – 10,3 tšk., 6,2 atk. kam., M.Kalnietis – 9,9 tšk., 7 rez.perd., ... D.Jasaitis – 5,1 tšk., 5,7 atk. kam.

Eurolyga. Pirmojo etapo D grupėje užėmė 3-iąją vietą (6 ir 4). „Top 16“ etape pralaimėjo namie Maskvos CSKA 77:84 (po pratęsimo; D.Brownas ir V.Lichodejus po 13, ... M.Kalnietis 2, S.Jasaitis 0) ir svečiuose Tel Avivo „Maccabi“ 75:85 (M.Kalnietis 18, M.Williamsas ir R.Hendrixas po 13, ... S.Jasaitis 6), o praėjusiame ture svečiuose nugalėjo Stambulo „Galatasaray“ 63:62 (D.Brownas 16, M.Kalnietis 13, ... S.Jasaitis 0) ir nutraukė 5 pralaimėjimų seriją.

Lyderiai: D.Brownas – 13,3 tšk., R.Hendrixas – 10,5 tšk., 7,2 atk. kam., M.Kalnietis – 9,5 tšk., 4,5 rez. perd., M.Williamsas – 9 tšk., 4,5 rez. perd., K.Simonas – 8 tšk., S.Jasaitis – 6,1 tšk.

„Lokomotiv“ komandos sudėtis

Nr.Krepšininkas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Klubas praėjusį sezoną

4 Maksimas Grigorjevas 1990 195 Rusija 5 „Lokomotiv“

5 Derrickas Brownas 1987 201 JAV 2 „Lokomotiv“

6 Marcus Williamsas 1985 191 JAV 1 Malagos „Unicaja“

7 Richardas Hendrixas 1986 203 JAV 2 „Lokomotiv“

8 Igoris Kanyginas 1994 207 Rusija 1 „Lokomotiv-2“

9 Mantas Kalnietis 1986 195 Lietuva 2 „Lokomotiv“

10 Sergejus Bykovas 1983 190 Rusija 3 „Lokomotiv“

11 Valerijus Lichodejus 1986 203 Rusija 2 „Lokomotiv“

13 Simas Jasaitis 1982 202 Lietuva 2 „Lokomotiv“

14 Maksimas Koliuškinas 1990 192 Rusija 3 Vladivostoko „Spartak“

20 Andrejus Zubkovas 1991 205 Rusija 3 „Lokomotiv“

21 Aleksejus Žukanenka 1986 210 Rusija 1 „Chimki“

22 Aleksas Maričius 1984 211 Australija 2 „Lokomotiv“

44 Krunoslavas Simonas 1985 197 Kroatija 1 Malagos „Unicaja“

Tren. Jevgenijus Pašutinas 1969 - Rusija 2 „Lokomotiv“

Vertina skirtingai

„Mantas Kalnietis yra labai emocingas krepšininkas, suteikiantis komandai energijos ginantis ir valdantis kamuolį puolant. Jo pergalingas metimas tik patvirtina aukščiausią meistriškumą“, - praėjusią savaitę vieną svarbiausių ekipos žaidėjų gyrė „Lokomotiv“ treneris Jevgenijus Pašutinas. Išskirtinės trenerio padėkos legionierius iš Lietuvos nusipelnė dėl likus 4 sek. pataikyto tritaškio, kuris nulėmė Kubanės ekipos pergalę išvykoje prieš Stambulo „Galatasaray“ komandą ir nutraukė „Lokomotiv“ penkių pralaimėjimų seriją Eurolygoje.

Tai nebuvo vienintelis M.Kalniečio blyksnis. 9-asis komandos numeris nuo sezono pradžios yra „Lokomotiv“ puolimo variklis ir Eurolygoje užima 10-ąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 4,5). M.Kalnietis ne tik asistuoja komandos draugams, bet ir pats žaidžia rezultatyviai. Eurolygoje jis įmeta vidutiniškai 9,5 taško, Jungtinėje lygoje – 9,9 taško ir abiejuose turnyruose pagal pelnomus taškus yra trečias „Lokomotiv“ krepšininkas. Rezultatyviau žaidžia tik Derrickas Brownas ir Richardas Hendrixas. Tiesa, M.Kalnietis yra vienas daugiausia klystančių Eurolygos žaidėjų. Pagal šį rodiklį geriausias 2013 metų Lietuvos krepšininkas užima 6-ąją vietą (vid. 2,9).

Anksčiau po kelių pralaimėjimų „Lokomotiv“ treneris priekaištavo pagrindiniam įžaidėjui dėl rungtynių pabaigoje padarytų apmaudžių klaidų. Tačiau J.Pašutinas, regis, suprato, kad šios klaidos buvo ne tiek M.Kalniečio, kiek jo paties, nes lietuvio prarasti kamuoliai buvo nuovargio pasekmė. M.Kalnietis yra vienas ilgiausiai žaidžiančių (vid. 28 min.) ne tik komandos, bet ir visos Eurolygos krepšininkų, o rungtynių pabaigoje neretai pristigdavo jėgų.

„Abejose pastarosiose rungtynėse Mantas žaidė labai gerai, bet aikštėje praleisdavo vos ne 40 minučių ir jį pradėdavo kamuoti mėšlungis, - po mačo su „Galatasaray“ aiškino J.Pašutinas. – Šįkart mūsų tikslas buvo leisti jam pailsėti, kartu negriaunant žaidimo ritmo.“

Kitas lietuvis Simas Jasaitis pagyrų pastarosiomis savaitėmis girdi nedaug. Reguliariajame sezone jis rinko po 7,3 taško ir pataikydavo 48,3 proc. tritaškių, o antrajame etape per trejas rungtynes įmetė vos 6 taškus ir iš toli neįmetė nė karto. O ir progų atakuoti neturėjo – „Top 16“ etape pataikyti tritaškį S.Jasaitis bandė vos 3 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.