EUROLYGA 2023

D.Sterno karjera - kaip NBA lyderis pakeitė krepšinį

Vasario 1–ąją NBA atvers naują savo istorijos puslapį. Po 30 metų su stipriausia krepšinio lyga oficialiai atsisveikina jos ilgametis vadovas Davidas Sternas, sukūręs pasaulinę NBA šlovę.

Per 30 metų D.Sternas tapo įtakingiausia šiuolaikinio krepšinio figūra pasaulyje.<br>AP nuotr.
Per 30 metų D.Sternas tapo įtakingiausia šiuolaikinio krepšinio figūra pasaulyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-31 16:05, atnaujinta 2018-02-16 20:42

D.Sternas palieka NBA. 71–erių amerikietis pastaruosius 30 metų savo rankose laikė visas stipriausios krepšinio lygos pasaulyje vadžias. Istorijos ir teisės mokslų studijas prestižiniame Kolumbijos universitete baigęs ilgametis NBA bosas pasiūlė ne vieną modernią lygos vystymosi idėją ir palaipsniui tapo įtakingiausia šiuolaikinio krepšinio figūra.

D.Sterno valdžios metai paskatino tikrą krepšinio revoliuciją visame pasaulyje. Lrytas.lt apžvelgia svarbiausias buvusio NBA komisaro karjeros datas, turėjusias įtakos krepšinio vystymuisi visame pasaulyje.

1984 m. vasario 1 d. Užlipo į viršūnę.

Prieš 18 metų pradėjęs dirbti su NBA kaip teisės reikalų konsultantas, o 1980–aisiais jau tapęs krepšinio lygos viceprezidentu D.Sternas pagaliau perėmė visą valdžią į savo rankas. Jis pakeitė Larry O'Brieną, bet nepamiršo savo pirmtako, suteikdamas jo vardą trofėjui, kurį gauna NBA čempionai.

1984 m. birželio 19 d. Garsiausi naujokai.

Pirmoji NBA naujokų birža, kuriai vadovavo D.Sternas, tapo geriausia per visą lygos istoriją. NBA komisaras pristatė Michaelą Jordaną, netrukus tapusį ryškiausia visų laikų krepšinio žvaigžde. Šį vakarą naujokų biržoje taip pat buvo pašaukti Hakeemas Olajuwonas, Charlesas Barkley ir Johnas Stocktonas.

1985 m. vasario 11 d. Žingsnis svetur.

„Canal+“ (Prancūzija) televizija surengė pirmąją NBA rungtynių transliaciją Europoje. „D.Sternas laiku įžvelgė skaitmeninės ir kabelinės televizijos įtaką ir tokių kanalų kaip „Canal+“ svarbą. NBA patekimas į tarptautinę rinką buvo mūsų boso tikslas“, – „Basket Hebdo“ pripažino buvęs NBA viceprezidentas Terry Lyonsas.

1986 m. vasario 25 d. Karas narkotikams.

Dar būdamas viceprezidentu D.Sternas aktyviai kovojo prieš blogus krepšininkų įpročius, tačiau nebuvo pasiekęs galutinės pergalės. 1986 m. vasario 25–ąją jis iki gyvenimo pabaigos ryžosi diskvalifikuoti Michaelą Ray Richardsoną, kai vienas geriausių NBA žaidėjų jau trečią kartą per karjerą įkliūvo vartojęs kokainą. Prabėgus keturiems mėnesiams, kitą rytą po NBA naujokų biržos, perdozavęs narkotikų mirė Lenas Biasas, kuris išvakarėse buvo pasirinktas antruoju šaukimu.

1987 m. spalio 23 d. Internacionalizacija.

Radęs bendrą kalbą su FIBA vadovu Borislavu Stankovičiumi NBA komisaras surengė pirmąjį bendrą NBA ir FIBA projektą. Milvokyje vietos „Bucks“ klubas laimėjo „Open McDonalds“ turnyrą, įveikęs Milano „Stefanel“ (123:111), o po to ir SSRS rinktinę (127:100).

1989 m. lapkričio 3 d. Pirmasis lietuvis NBA.

Šarūnas Marčiulionis sužaidė pirmąsias rungtynės NBA lygoje. „Golden State Warriors“ aprangą keturis sezonus vilkėjęs lietuvis tapo vienu pirmųjų europiečių NBA. D.Sternas buvo priverstas mokytis ištarti sudėtingas lietuviškas pavardes, nes vėliau Šaro pėdomis už Atlanto pasekė dar devyni Lietuvos krepšininkai: Žydrūnas Ilgauskas, Arvydas Sabonis, Darius Songaila, Arvydas Macijauskas, Šarūnas Jasikevičius, Martynas Andriuškevičius, Linas Kleiza, Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas.

1992 m. vasario 9 d. Magico emocijos.

1992–ųjų vasarį Magicas Johnsonas buvo išrinktas naudingiausiu NBA Visų žvaigždžių rungtynių žaidėju. „Los Angeles Lakers“ lyderis jau buvo atsisveikinęs su lyga, kai 1991–ųjų lapkričio 7 –ąją viešai pranešė apie teigiamą AIDS testą. Bet D.Sternas surado pragmatišką būdą, kaip išnaudoti tą šurmulį, kuris lydėjo šią visą pasaulį jaudinusią krepšininko ligos istoriją.

1992 m. rugpjūčio 8 d. Svajonių komanda.

Pirmoji „Dream Team“ NBA populiarumui visame pasaulyje padarė daugiau negu visi lygos klubai kartu sudėjus. Prieš trejus metus FIBA atvėrė duris į savo turnyrus profesionaliose lygose rungtyniaujantiems krepšininkams. D.Sternas sugebėjo šį leidimą panaudoti milžiniškai NBA ženklo plėtrai pasaulyje.

1993 m. birželio 14 d. NBA Europa.

Komerciniame Šveicarijos registre oficialiai buvo įregistruotas NBA padalinys senajame žemyne. Pirmoji NBA būstinė Europoje įsikūrė Ženevoje.

1995 m. lapkričio 3 d. NBA Kanada.

D.Sternas į lygą jau buvo priėmęs keturis naujus klubus – „Hornets“, „Heat“, Timberwolves“ ir „Magic“. Bet šį kartą NBA pirmąsyk peržengė Kanados sieną, nes buvo įkurti „Toronto Raptors“ ir „Vancouver Grizzlies“ klubai. Jau buvo paruoštas planas dar vienai komandai Meksike, bet ši idėja galiausiai nebuvo įgyvendinta.

1996 m. balandžio 24 d. Dėmesys moterims.

NBA direktorių komitetas pritarė moterų lygos WNBA įkūrimui. 1997 metų birželio 21–ąją Kalifornijoje „New York Liberty“ ir „Los Angeles Sparks“ sužaidė pirmąsias WBNA rungtynes.

1999 m. sausio 18 d. Lokautas (1 dalis).

D.Sternas susidūrė su pirmuoju lygos žaidėjų streiku. Kadangi klubų savininkai nerado bendros kalbos su žaidėjų profsąjungos atstovais, NBA sezonas prasidėjo tik 1999 m. vasario 5 d. Reguliariajame sezone kiekviena komanda sužaidė tik 50 vietoj 82 mačų.

2004 m. lapkričio 19 d. Masinės muštynės.

NBA paženklino didžiausias lygos istorijoje žaidėjų konfliktas, kurio epicentre atsidūrė Ronas Artestas (vėliau tapęs Metta Word Peace – Red.), Stephenas Jacksonas ir Benas Wallace'as. D.Sternas nusprendė duoti kietą atkirtį mušeikoms. R.Artestas buvo diskvalifikuotas iki sezono pabaigos. Tokia griežta bausmė buvo skirta pirmą kartą NBA istorijoje, išskyrus tuos atvejus, kai žaidėjai įkliūdavo dėl narkotikų ar dopingo.

2005 m. spalio 17 d. Aprangos kodas.

Daugelis šią naują NBA taisyklę iki šiol vadina Iversono pataisa. Norėdamas suvaldyti žaidėjus, kurie į arenas atvykdavo vilkėdami gangsterių stilių primenančius drabužius, D.Sternas sukūrė reglamentą, įpareigojantį visus dar prieš rungtynes apsivilkti kostiumus. Šis sprendimas tik dar kartą patvirtino NBA boso rūpestį savo lygos įvaizdžiu.

2007 m. birželio 20 d. Lažybų skandalas.

NBA taip pat neišvengė juodžiausios šiuolaikinio sporto bėdos. Federalinis tyrimų biuras (FTB) atskleidė, jog NBA teisėjas Timas Donaghy buvo įsivėlęs į nesąžiningus sandorius. Teisėjas padėdavo nusikaltėliams atspėti rungtynių, kuriose švilpdavo, rezultatus. Bet lygai pavyko beveik sausai išlipti iš balos, nes buvo nustatyta, kad T.Donaghy NBA veikė vienas, ir visi gana greitai užmiršo šią skandalingą istoriją.

2011 m. lapkričio 26 d. Lokautas (2 dalis).

D.Sternas buvo priverstas malšinti antrąjį žaidėjų streiką. NBA komisaras jį išnaudojo, išbandydamas savo dešiniosios rankos Adamo Silverio derybinius sugebėjimus. Lapkričio 26–ąją NBA lyderiams pagaliau pavyko rasti bendrą kalbą su žaidėjų atstovais, kuriems vadovavo keturiskart NBA čempionas Derekas Fisheris. Reguliarusis sezonas prasidėjo gruodžio 25–ąją.

2011 m. gruodžio 8 d. Chriso Paulo byla.

Tipiškas D.Sterno vienvaldystės NBA pavyzdys: „Hornets“ ir „Lakers“ klubai suderėjo, jog talentingas įžaidėjas keliaus į Los Andželo komandą, bet lygos komisaras užtraudė šį sandorį. Kodėl? D.Sternas vienintelis žino tikruosius savo sprendimo motyvus. C.Paulas galiausiai atsidūrė Los Andžele, tačiau apsivilko ne „Lakers“, o „Clippers“ marškinėlius. Vėliau jis net buvo išrinktas NBA žaidėjų profsąjungos vadovu vietoj D.Fisherio.

2012 m. spalio 25 d. Įpėdinis.

D.Sternas oficialiai paskelbė, jog 2014–aisiais paliks lygą. Per 30 valdžios metų jis NBA galią išplėtė po visą pasaulį, ir savo vietą užleido buvusiam viceprezidentui A.Silveriui. Per 30 metų lygos darbuotojų skaičius padidėjo 30 kartų: nuo 40 iki 1200.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.