EUROLYGA 2023

G.Navikauskas: „Darjušas sakė, kad Kijeve atsišaudys iki galo“

Kijevo centre įsikūrę Kijevo „Budivelnik“ komandos lietuviai vos atsidarę buto langą galėjo išgirsti sprogimus, automatų šūvius ir klyksmus. Neramumai Maidane tiesiogiai palietė „Budivelnik“ direktorių Gediminą Navikauską ir tris Lietuvos krepšininkus – Darjušą Lavrinovičių, Dainių Šalengą bei Michailą Anisimovą.

G.Navikausko teigimu, Kijeve situacija sparčiai krypsta į gerąją pusę.<br>AP nuotr.
G.Navikausko teigimu, Kijeve situacija sparčiai krypsta į gerąją pusę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Feb 21, 2014, 5:28 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:28 AM

„Kasdien pas mus – kaip Nauji metai. Girdisi sprogimai, dega laužai. Bet mes jau įpratome. Juk panašiai vyksta tris mėnesius“, – portalui lrytas.lt sakė G.Navikauskas.

Tiesa, per kruvinąsias dienas savaitės viduryje „Budivelnik“ viešėjo Liublianoje, kur žaidė lemiamas Europos taurės turnyro rungtynes, todėl neišvydo didžiųjų žiaurumų. Bet, kaip sakė G.Navikauskas, jie pamatė tiek, kad tikrai bus ką papasakoti vaikams ir anūkams.

Lietuvius gerbia

Iš Slovėnijos į Ukrainą „Budivelnik“ komanda grįžo ketvirtadienį. Žaidėjai buvo uždaryti namuose, o jų šeimos neramųjį Kijevą dar prieš išvyką į Liublianą paliko saugumo sumetimais. Jautriai į panašias situacijas reaguojantys JAV krepšininkai G.Navikauskui uždavė nemažai klausimų ir gerokai išsigando. Tuo tarpu lietuviai išliko ramūs.

„Darjušas juokavo, kad liks Kijeve ir „atsišaudys iki galo“. O aš ir juokiausi – kur tu su 215 cm ūgiu atsišaudysi nepastebėtas“, – juokėsi G.Navikauskas.

Tačiau „Budivelnik“ garbę ginantiems tautiečiams kartais tikrai nebuvo juokinga. Pavyzdžiui, oro uosto prieigose automobiliu važiavusį G.Navikauską sustabdė opozicijos šalininkai. Jie tikrina kiekvieną automobilį ir akylai seka, ar niekas iš valdančiosios partijos atstovų nebando bėgti iš šalies. Dėl nuolat besikeičiančių įvykių protestuotojai susigriebė per vėlai – trečiadienį iš Ukrainos pakilo per 60 užsakomųjų reisų.

„Patruliuoja civiliai, bet jie – gerai organizuoti, ginkluoti, aprūpinti kaip kariškiai, – portalui lrytas.lt tvirtino G.Navikauskas. – Tačiau jie elgiasi mandagiai, neagresyviai. Jaučiasi, kad alternatyvi valdžia jau yra.“

G.Navikauskas pabrėžė, kad lietuvius Ukrainoje labai gerbia.

„Pamatę, kad esu lietuvis, sakė, jog esu savas ir kitų prašė manęs negaišinti“, – tikino „Budivelnik“ vadovas.

Mintyse – snaiperiai

G.Navikauskas neslėpė, kad neramumų audrai įsisiūbuojant Kijeve buvo nejauku. Mintyse kirbėjo mintys apie ant stogų tykančius snaiperius, negalėdavai neatkreipti dėmesio ir į patruliuojančius kariškius. Ukrainos sostinė buvo apsėsta panikos.

„Žmonės parduotuvėse perka viską, kas papuola. Buvo problemų ir su benzinu, nes dėl barikadų buvo sunku jį nugabenti į degalines“, – įspūdžiais dalijosi G.Navikauskas. 

„Bet juk reikėjo gyventi toliau – važiuoti į darbą, eiti į parduotuvę. Mūsų uždavinys buvo užtikrinti krepšininkų saugumą ir pasirūpinti, kad jie neišsigąstų, – sakė G.Navikauskas. – Jautriausiai reagavo amerikiečiai. Per televiziją jie matė visus tuos baisius vaizdus. O lietuviai laikosi smarkiausiai.“

Kad krepšininkams nekiltų jokių problemų, maisto ir kitų būtinų prekių jiems parūpina asmeniniai vairuotojai. Rūpinamasi, kad žaidėjai nekištų nosies, kur nereikia.

„Juk jie atvyko žaisti krepšinio, o ne kariauti“, – pažymėjo G.Navikauskas.

Situacija gerėja

G.Navikauskas jau pajautė, kad opozicija artėja prie pergalės. Savo vietas palieka kariškiai, „Berkut“ daliniai, o tvarką perima civiliai. Tiesa, nors susišaudymai su valdžios pasiuntiniais baigėsi, mieste suirute naudojasi chuliganai – plėšia parduotuves, degina automobilius. Su jais kovoja savanoriai.

„Dar pasitaiko visokių provokatorių. Svarbu neatsidurti jų kelyje“, – teigė G.Navikauskas.

„Manau, kad viskas greitai baigsis. Opozicija laimėjo, – vertindamas naujausią informaciją iš Kijevo, prognozavo G.Navikauskas, tačiau netrukus pridūrė. – Sudėtingiau yra prorusiškuose regionuose prie Rusijos sienos – Charkove, Kryme, Donecke. Ten gali kilti nauja banga, jei Rusija pabandys atplėšti tas sritis nuo Ukrainos. Vieni nori eiti į Europą, kiti – nenori.“ Jau regėdamas opozicijos pergalę, G.Navikauskas tikisi, kad valdžią perėmusieji nepradės kerštauti ankstesnei valdžiai. Lietuvio teigimu, šioje istorijoje reikia brėžti brūkšnį.

Kam reikėjo aukų?

G.Navikauskas neliko abejingas įvykiams Ukrainoje. Jo manymu, analogiškų teigiamų rezultatų kaip penktadienio popietę buvo galima pasiekti dar prieš tris mėnesius, jei ukrainiečiai būtų pasirašę sutartį su Europos sąjungą.

„Kam reikėjo tų aukų, karo? Dabar tiek žuvusiųjų, o vis tiek priėjome tą patį tašką, kaip ir turėjo būti“, – pyko G.Navikauskas.

„Ukraina turi būti Europos Sąjungoje. Juk tai viena didžiausių Europos valstybių. Su rusais jiems nepakeliui“, – samprotavo „Budivelnik“ direktorius.

Lietuvis taip pat rodė pirštu į tautiečius.

„Lietuvoje galime skųstis, kiek norime, bet bent jau pas mus yra demokratinės teisės, iki kurių Ukrainos žmonėms čia labai toli“, – sakė G.Navikauskas.

„Viskas linksta prie to, kad Ukraina bus Europoje. Mus tai džiugina“, – neslėpė G.Navikauskas.

Žaistų Lietuvoje

Dėl neramumų Ukrainoje laikinai sustabdytas šalies krepšinio čempionatas. Tiesa, „Budivelnik“ nenustos treniruotis ir lieti prakaito į salę eis jau šeštadienį.

Kijevo klubas taip pat ruošiasi kovo 4 d. Europos taurės aštuntfinalio mačui su Nantero JSF. Tiesa, jei Ukrainos sostinėje nebus saugu, „Budivelnik“ teks ieškoti naujos salės.

„Iki kitos savaitės Eurolygos vadovams turime pasakyti, kur žaisime. Varžovai turi žinoti, kokius bilietus pirkti, kur gyventi ir panašiai. Pajuokavau, kad jeigu kas, žaisime Kaune“, – portalui lrytas.lt pasakojo G.Navikauskas.

Tautiečio teigimu, neatmetamas ir Latvijos variantas. „Budivelnik“ klubą treniruoja latvis Ainaras Bagatskis.

„Bet manau, kad žaisime Kijeve“, – optimistiškomis permainomis Ukrainoje neabejojo G.Navikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.