EUROLYGA 2023

Lietuviai svetur. Nuo debiuto Graikijoje iki finišo Kanadoje

Rokas Ūzas debiutavo Graikijos lygoje, Lino Kleizos ekipa pralaimėjo Turkijos lygos lyderiams, Rimantas Kaukėnas vėl vedė komandą į pergalę Italijoje, lietuvių tritaškiai skriejo pro šalį Vokietijos lygoje, Kšištofas Lavrinovičius džiaugėsi svarbia pergale Ispanijoje, o Evaldo Žabo klubas pasitraukė iš kovos dėl Kanados čempiono vardo.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 17, 2014, 2:43 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:51 AM

Toks buvo praėjęs savaitgalis užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Nestabdo. Ispanijos lygoje tik nuo Madrido „Real“ atsiliekanti „Valencia“ nesirengia niekam užleisti antrosios vietos. Tai Kšištofas Lavrinovičius ir jo komandos draugai patvirtino sekmadienį, atrėmę Malagos „Unicaja“ iššūkį ir savo aikštėje pasiekę nelengvą pergalę 91:83.

K.Lavrinovičius per 18 min. pelnė 6 taškus (3/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 0/2 baudų). Malagos ekipoje Mindaugas Kuzminskas per 18 min. įmetė 9 taškus (4/6 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų), Domantas Sabonis per 12 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių).

„Valencia“ per 23 rungtynes pasiekė 20 pergalių, penktąją vietą užimanti „Unicaja“ laimėjo 15 mačų.

„Bilbao“ ekipa, kurios aukštaūgis Antanas Kavaliauskas per 7 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius, išvykoje 70:77 nusileido Las Palmaso „Herbalife“ komandai. „Bilbao“ turi 9 pergales ir užima 11-ąją vietą.

Blykstelėjo. Rezultatyviausiu ACB lygos turo krepšininku tapo 19-metis kroatas Mario Hezonja. „Barcelona“ puolėjas per rungtynes, kuriose jo komanda 91:63 sutriuškino Manresos „Bruixa d‘Or“ klubą, pelnė net 26 taškus (5/6 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 4/4 baudų).

Barselonos ekipoje antrą turą iš eilės pasižymėjo krepšininkas, beveik nežaidžiantis per Eurolygos rungtynes. Prieš savaitę dar ryškiau blykstelėjo 42 taškus įmetęs Jacobas Pullenas.

Antri. Jei iki praėjusio savaitgalio Stambulo „Fenerbahce“ klubas dar turėjo nedidelių vilčių tapti Turkijos lygos reguliariojo sezono nugalėtoju, tai sekmadienį paskutinės viltys buvo išsklaidytos. Linas Kleiza ir jo komandos draugai savo aikštėje kovojo su lygos lyderiais Bandirmos „Banvit“ krepšininkais ir vėl patyrė nesėkmę 78:79.

Antrojo kėlinio viduryje „Fenerbahce“ pirmavo net 33:15. Tačiau svečiai pamažu pasivijo, o „Banvit“ įžaidėjas E.J.Rowlandas prieš pat sireną pataikė pergalingą metimą.

„Mes labai gerai pradėjome rungtynes, bet paskui pradėjome daryti klaidas, kurių aš niekaip negaliu suprasti“, - stebėjosi „Fenerbahce“ strategas Željko Obradovičius, antrą kartą šį sezoną su pergale pasveikinęs buvusį savo mokinį – „Banvit“ treniruoja Dimitris Itoudis, anksčiau ilgai dirbęs Ž.Obradovičiaus padėjėju Atėnų „Panathinaikos“ klube.

L.Kleiza žaidė 15 min. ir pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 1/2 tritaškių).

17 iš 22 rungtynių laimėjęs „Fenerbahce“ liko antrojoje vietoje, bet nuo lyderio „Banvit“ atsilieka jau 4 taškais. O iki reguliariojo sezono pabaigos liko tik 8 turai.

Nedebiutavo. Pralaimėjimą patyrė ir Konijos „Torku“ komanda, kuriai Tomas Delininkaitis per 32 min. pelnė 13 taškų (1/2 dvitaškių, 3/10 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. „Torku“ išvykoje pusę rungtynių lygiai kovojo, bet trečiajame kėlinyje smarkiai atsiliko ir nusileido Stambulo „Galatasaray“ klubui 56:79.

Praėjusią savaitę Deividą Dulkį pakvietęs Bursos „Tofas“ klubas šeštadienį dar žaidė be naujoko iš Lietuvos. Dėl vietos atkrintamosiose varžybose kovojantis „Tofas“ išvykoje 81:95 nusileido tokių pat siekių turinčiam „Trabzonspor“ klubui.

10 rungtynių laimėjęs „Tofas“ su dar dviem klubais dalijasi 8-ąją vietą, o 6 pergales turintis „Torku“ yra priešpaskutinėje 15-oje pozicijoje.

Debiutavo. Kitas lietuvis šeštadienį debiutavo naujoje komandoje – Rokas Ūzas pirmą kartą vilkėjo „Paneleusiniakos“ aprangą.

R.Ūzas žaidė tik 3 min. (trečiajame kėlinyje), per jas dukart prasižengė ir sykį netaikliai atakavo iš trijų taškų zonos, o „Paneleusiniakos“ namie patyrė apmaudų pralaimėjimą Patrų „Apollon“ ekipai 66:73.

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus pusantros minutės „Paneleusiniakos“ pirmavo 61:51, bet po to „Apollon“ pelnė 10 taškų iš eilės ir krepšininkams teko žaisti pratęsimą. Per jį daug geriau rungtyniavo Patrų komanda.

Dėl išlikimo kovojanti „Paneleusiniakos“ po 21 turo turi 6 pergales ir tarp 14 komandų užima 12-ąją vietą. Elefsinos ekipa lenkia tik Chalkidos „Ikaros“ (6 perg.) ir „Ilysiakos“ (5 perg.) klubus. Pagalba. Labai svarbias pergales sekmadienį iškovojo abu lietuvių turintys Italijos klubai. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ išvykoje palaužė Bolonijos „Granarolo“ ekipą 71:70, o Kremonos „Vanoli“ namie įveikė Avelino „Sidigas“ komandą 83:75.

„Grissin Bon“ gynėjas Rimantas Kaukėnas per 27 min. pelnė 11 taškų (4/9 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir vėl žibėjo mačo pabaigoje. „Grissin Bon“ priešpaskutinę minutę atsiliko 58:68, bet su pralaimėjimu taikytis nenorėjęs lietuvis pakėlė komandą ir pelnė 6 iš 13 paskutiniųjų jos taškų. Tarp jų – dvitaškį, kuriuo išlygino rezultatą 70:70.

„Granarolo“ turėjo laiko surengti atsakomąją ataką, bet svečių vidurio puolėjas Ricardo Cervi perėmė kamuolį ir taikliu baudos metimu padėjo pergalingą tašką.

Donatas Zavackas prie „Vanoli“ pergalės prisidėjo neženkliai. Jis žaidė 12 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

Emilijos Redžo ir Kremonos krepšininkai padėjo vieni kitiems, nes „Granarolo“ yra „Vanoli“ konkurentas kovojant dėl išlikimo pirmojoje lygoje, o „Sidigas“ kovoja su „Grissin Bon“ dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

Po 23 turų „Grissin Bon“ (11 perg.) užima 7-ąją vietą, „Vanoli“ (8 perg.) – 13-ąją. Nesulaikomas. Ryškiausia praėjusio savaitgalio Europos žvaigždė buvo Sasario „Banco di Sardegna“ gynėjas Drake‘as Dieneris. Jis per rungtynes su Venecijos „Umana“ komanda pelnė net 44 taškus. D.Dieneris pataikė 11 iš 14 dvitaškių, 7 iš 12 tritaškių ir vienintelę mestą baudą. „Banco di Sardegna“ laimėjo 100:95.

19,6 taško pelnantis D.Dieneris yra rezultatyviausias Italijos lygos krepšininkas.

Trauma. Iš Ukrainos išvykus daugumai amerikiečių krepšininkų, klubams svarbus kiekvienas pajėgus žaidėjas. Tačiau lygos autsaideriui Dnieprodzeržinsko „Azot“ šiuo metu tenka verstis be Gedimino Maceinos. Lietuvis patyrė traumą ir praleido praėjusį savaitgalį vykusias rungtynes, kuriose „Azot“ komanda svečiuose pralaimėjo Južno „Chimik“ 59:91 ir „Odesa“ 80:85.

Beje, Odesos ekipoje labai naudingai žaidė buvęs „Šiaulių“ gynėjas Klymas Artamonovas. Jis į „Azot“ krepšį įmetė 22 taškus.

„Azot“ per 23 rungtynes pasiekė vos 2 pergales ir užima paskutinę 14-ąją vietą. Priešpaskutinė yra Valdemaro Chomičiaus treniruojama Dniepropetrovsko „Dnipro“, laimėjusi 4 iš 22 rungtynių. Nors V.Chomičiaus auklėtiniai laimi labai retai, jie be kovos nenusileidžia net ir lyderiams. Šeštadienį „Dnipro“ namie privertė paprakaituoti Kijevo „Budivelnyk“ krepšininkus, kuriems nusileido tik 84:94.

Sostinės ekipoje vėl naudingiausiai žaidė Darjušas Lavrinovičius, per 25 min. pelnęs 21 tašką (8/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/3 baudų) ir atkovojęs 8 kamuolius.

„Budivelnyk“ laimėjo 15 iš 21 rungtynių ir užima trečiąją vietą, o vidutiniškai 15,6 taško pelnantis D.Lavrinovičius, neskaitant iš Ukrainos komandų jau išvykusių žaidėjų, yra trečias rezultatyviausių krepšininkų sąraše.

Naudingas. Labai naudingai žaidęs Deividas Gailius svariausiai prisidėjo prie Liublianos „Olimpija“ pergalės. Garsiausias Slovėnijos klubas išvykoje 85:80 nugalėjo Smederevo „Mega Vizura“ ekipą, o lietuvis per 31 min. pelnė 17 taškų (4/9 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Vidutiniškai 13,2 taško pelnantis D.Gailius rezultatyviausių lygos žaidėjų sąraše užima 10-ąją vietą.

Tačiau 9-ojoje pozicijoje esanti „Olimpija“ laimėjo tik 10 iš 24 rungtynių ir jau seniai prarado galimybes patekti į finalo ketvertą.

Tritaškiai. Trys Vokietijos lygoje žaidžiantys lietuviai praėjusį savaitgalį labiausiai pasižymėjo netaikliais tritaškiais. Jie kartu pataikė vos 1 iš 14 tolimų metimų: Benas Veikalas (Bonos „Telekom“) – 0 iš 5, Laurynas Samėnas (Tryro TBB) – 0 iš 4, Adas Juškevičius (Brėmerhafeno „Eisbaren“) – 1 iš 5.

Tačiau laimėti nepavyko tik „Telekom“, kuri išvykoje nusileido Hageno „Phoenix“ ekipai 77:82 (B.Veikalas pelnė 8 taškus). TBB (L.Samėnas 4) namie 78:77 palaužė Liudvigsburgo „Riesen“ klubą, o „Eisbaren“ (A.Juškevičius 11) išvykoje 78:74 įveikė Kvakenbriuko „Artland Dragons“ komandą.

Iš trijų klubų, kuriems atstovauja lietuviai, turnyro lentelėje aukščiausiai yra „Telekom“. Bonos klubas laimėjo 16 iš 26 rungtynių ir yra septintas. „Eisbaren“ su 11 pergalių užima 11-ąją vietą, TBB su 10 pergalių – 14-ąją.

Praėjusį savaitgalį suklupo abu bundeslygos lyderiai. Miuncheno „Bayern“ išvykoje pralaimėjo Frankfurto „Skyliners“ klubui 62:67, Bambergo „Brose“ irgi svečiuose pripažino Berlyno ALBA komandos pranašumą 58:70.

Vis dėlto dviejų lyderių pranašumas prieš kitas komandas yra gana ženklus. „Bayern“ laimėjo 22 iš 26, „Brose“ – 20 iš 24 rungtynių. Tuo tarpu trečiąją vietą užimačios ALBA sąskaitoje yra 18 pergalių per 25 mačus.

Suklupo. Lenkijos lygoje kiek nelauktai buvo pristabdyta čempionės vardą ginanti Zelionos Guros „Stelmet“ ekipa. Ji išvykoje 72:80 pralaimėjo Gdynės „Asseco“ komandai.

Nedaug trūko, kad vos ne lygioje vietoje sukluptų ir kita lyderė Sopoto „Trefl“ komanda. Dariaus Maskoliūno auklėtiniai išvykoje tik 83:81 įveikė Radomo „Rosa“ klubą.

Visi Lenkijos klubams atstovaujantys lietuviai praėjusį savaitgalį buvo nerezultatyvūs. Ovidijus Galdikas („Asseco“) pelnė 4 taškus (2/2 dvitaškių), Simas Buterlevičius („Trefl“) – 3 (0/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 0/2 baudų), Šarūnas Vasiliauskas („Trefl“) – 2 (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio), o Mantas Česnauskis („Stelmet“) visai nežaidė.

Sužaidus 21 turą pirmauja po 17 pergalių turinčios „Stelmet“ ir Zgoželeco „Turow“ komandos, o „Trefl“ atsilieka vienu tašku.

„Asseco“ laimėjo 10 rungtynių ir užima 7-ąją vietą.

Iškrito. Kanados lygos ketvirtfinalio serija nesėkmingai susiklostė „Brampton A‘s“ komandai, kurioje žaidė Evaldas Žabas.

Nors reguliariajame sezone Bramptono krepšininkai užėmė antrąją vietą ir turėjo aikštės pranašumą, jie nesugebėjo įveikti „London Lightning“ klubo.

„A‘s“ namie pralaimėjo lemiamas penktąsias rungtynes 86:90 ir kartu visą ketvirtfinalio seriją 2:3. E.Žabas paskutiniame sezono mače pelnė 11 taškų.

Kanados lygoje E.Žabas žaidė 44 rungtynes, per jas pelnydavo 13,6 taško, atkovodavo 2,9 kamuolio ir atlikdavo 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

Finišavo. Praėjusį savaitgalį baigėsi Danijos lygos reguliarusis sezonas. Abu klubai, kuriuose žaidė Lietuvos krepšininkai, užėmė vietas lentelės viduryje ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

„Horsens“ su Edgaru Kvedaravičiumi finišavo 4-ojoje pozicijoje (13 perg. ir 14 pral.), Nėstvedo „Fog“ su Mariumi Kasiulevičiumi – 5-ojoje (12 ir 15).

Atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje šios komandos susikaus tarpusavyje.

M.Kasiulevičius žaidė 12 rungtynių ir per jas pelnydavo 8,8 taško, E.Kvedaravičius žaidė 7 rungtynes ir įmesdavo 1,3 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.