EUROLYGA 2023

Neįvertinta komanda vieną po kito išguldė milžinus

Po Prienų „TonyBet“ krepšininkų kojomis – visų trijų šalies didmiesčių komandos. Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurės finalo ketverto turnyre Panevėžyje triumfavę prieniškiai sumalė į miltus visas prognozes, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

„TonyBet“ krepšininkai apgynė pernai iškovotą LKF taurę, bet šiemet triumfas buvo daug saldesnis, nes Panevėžyje buvo nugalėtos abi stipriausios LKL komandos.<br>G.Šiupario nuotr.
„TonyBet“ krepšininkai apgynė pernai iškovotą LKF taurę, bet šiemet triumfas buvo daug saldesnis, nes Panevėžyje buvo nugalėtos abi stipriausios LKL komandos.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys, Donatas Urbonas

2014-04-01 09:25, atnaujinta 2018-02-14 23:29

To nesitikėjo niekas: kukliausią biudžetą tarp finalo ketverto dalyvių turėję prieniškiai pusfinalyje 84:76 patiesė Kauno „Žalgirį“, o finale 92:91 – Vilniaus „Lietuvos rytą“.

„Nei žinomi vardai, nei didesnis biudžetas, nei kruopšti varžovų žaidimo analizė nepadės, jei žaidėjai neturės noro laimėti“, – taip savo sėkmės formulę įvardijo Prienų komandos treneris Virginijus Šeškus.

Tai buvo aštuntasis LKF taurės turnyras ir antroji prieniškių pergalė, tačiau pernai „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ nekovojo dėl šio trofėjaus.

Nusiteikimas. Vis tiek laimėsime, nes esame stipresni. Su tokia nuotaika prieš prieniškius žaidė favoritais laikytos „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ ekipos.

Tai ir buvo didžiausia Lietuvos krepšinio milžinų klaida.

Apsnūdusių favoritų strategai Saulius Štombergas ir Aleksandras Petrovičius nesurado, o gal ir neieškojo priešnuodžių neįmantriam, šiek tiek gaivališkam ir chaotiškam prieniškių žaidimui.

Nėra abejonės, kad sunku žaisti prieš komandą, kurioje visi keičiasi ginamaisiais, baudos aikštelėje nuolat būna 3–4 žaidėjai, o tritaškių nemeta vienintelis tikras vidurio puolėjas.

Atrodytų, kad vien tolimais metimais žaidimą grįsti nelogiška, o tokia taktika – pražūtis.

Bet prieniškių rezultatai pastaruosius kelis sezonus rodo, jog ir krepšinyje galimos išimtys.

Pusfinalyje į „Žalgirio“ krepšį „TonyBet“ ekipa metė 20 tritaškių (pataikė 10), o finale – net 32 (pataikė 12).

Laisvė. Kol daugumos komandų strategai suka galvą, kokį derinį būtų geriausia naudoti, Prienų ekipos štabas tokių rūpesčių sau neužsikrauna.

V.Šeškus savo auklėtinių nespraudžia į griežtus rėmus ir leidžia jiems daryti tai, ką geriausiai moka. Todėl per rungtynes krepšininkai improvizuoja lyg džiazo muzikantai – stengiasi perduoti kamuolį laisvam komandos draugui, o jis esant menkiausiai galimybei meta į krepšį.

Taip pačioje pratęsimo pabaigoje pasielgė ir Prienų ekipos gynėjas Paulius Ivanauskas.

Per pusfinalį nė karto į „Žalgirio“ krepšį nemetęs įžaidėjas finale iššovė ir tolimu metimu išlygino rezultatą (91:91).

Šis gynėjo sprendimas nustebino net Prienų klubo strategą – V.Šeškus griebėsi už galvos, kai pamatė, jog P.Ivanauskas nusprendė atakuoti.

Daugiau nei tris kėlinius sąlygas diktavę ir dviženklį pranašumą keletą kartų įgiję vilniečiai rungtynių pabaigoje ir per pratęsimą neatsilaikė prieš varžovų tritaškius.

Vien Mindaugas Lukauskis per lemtingas akimirkas pataikė tris tolimus metimus.

Per pratęsimą vilniečiai prarado kamuolį likus 21,7 sek., ir „TonyBet“ ilgai rengė ataką, kol teisėjas sušvilpė Juanui Palaciosui pražangą prieš M.Lukauskį likus 1,6 sek.

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas pataikė pirmąjį baudos metimą, nors kamuolys įkrito tik aukštai pašokęs virš lanko, o antrąjį specialiai prametė, ir likęs laikas akimirksniu ištirpo.

V.Šeškus pripažino, kad paskutinei atakai plano neturėjo: „Viskas vyko spontaniškai.

Tiesiog paprašiau padaryti dvi užtvaras, nes daug kas priklausė nuo varžovų gynybos.“

Nuoskaudos. „Šį pralaimėjimą reikia priimti kaip vyrams, nors tai labai žeminantis pralaimėjimas. Tikėjome, kad galime laimėti, bet to neįvyko. Turime visi prisiimti atsakomybę ir žiūrėti tiesai į akis“, – po finalo kalbėjo „Lietuvos ryto“ lyderis Renaldas Seibutis.

„Varžovai žaidė savo krepšinį, buvo gerai pasirengę – jie verti pergalės, bet mums labai apmaudu. Mes didžiąją rungtynių dalį pirmavome, bet ketvirtajame kėlinyje žaidimas išsiderino, varžovai perėmė iniciatyvą, o dar M.Lukauskio tritaškiai ėmė kristi. Visas rungtynes pavyko jį prižiūrėti, bet Panevėžyje jam ir sekasi.

Čia jo miestas“, – buvusį bendraklubį gyrė „Lietuvos ryto“ kapitonas Steponas Babrauskas.

Pokyčiai. Sensacinga Prienų pergalė privertė susimąstyti turnyro rengėjus – LKF prezidentas Arvydas Sabonis prasitarė, kad svarstoma galimybė keisti turnyro sistemą.

Jau ir anksčiau buvo nepatenkintų, kad Vilniaus ir Kauno klubai į finalo ketvertą patenka be atrankos, o likusioms ekipoms lieka tik pora vietų. Atrodo, kad šios tradicijos bus atsisakyta.

A.Sabonis sakė, kad vienas variantų – Ispanijos pavyzdys. Ten rengiamame Karaliaus taurės turnyre nuo ketvirtfinalio varžosi aštuoni pajėgiausi klubai, o komandos į poras suskirstomos traukiant burtus.

Svarstoma, kad LKF taurės turnyre dalyvautų ne tik stipriausios LKL, bet ir viena ar kelios NKL komandos.

Klaida. LKF taurės turnyro finalo ketverto varžybų rengėjai apsiriko kovas dėl taurės surengę mieste, kurio ekipa neprasibrovė į prizų dalybas. Todėl tiek pusfinalio, tiek finalo kovos vyko pustuštėje arenoje.

Padėtį šiek tiek švelnino sprendimas leisti rungtynes nemokamai stebėti jauniesiems krepšininkams.

Į oficialų protokolą įrašyta, kad finalo rungtynes stebėjo 3200 žiūrovų. Esant arenoje nekilo abejonių, kad tiek suskaičiuoti galėjo tik itin apytiksliai skaičiuojantis asmuo.

Prizai. Turnyro prizininkai gavo ir pinigines premijas: LKF čempionams skirtas 50 tūkst. litų, vicečempionams – 40 tūkst., o trečiąją vietą laimėjusiai ekipai – 20 tūkst. litų čekis.

Naudingiausiems finalo rungtynių žaidėjams M.Lukauskiui ir Renaldui Seibučiui įteikti 2000 litų čekiai.

Moterų krepšinis liko nuskriaustas. Sekmadienį toje pat Panevėžio arenoje vykusią LKF taurės turnyro finalo dvikovą tarp Vilniaus „Kibirkšties-Viči“ ir Klaipėdos „Fortūnos“ laimėjusi 83:71 sostinės ekipa gavo tik taurę.

Labiau pasisekė geriausioms žaidėjoms – Ieva Krastinia („Kibirkštis-Viči“) ir Monika Grigalauskytė (Klaipėdos „Fortūna“) apdovanotos 2000 litų premijomis.

Snaiperis. LKF finalo rungtynės Panevėžyje labiau nei krepšininkams įsimins 19-mečiam panevėžiečiui Vaidui. Prieš ketvirtąjį kėlinį jis snaiperių konkurse laimėjo LKF įsteigtą prizą – 50 tūkst. litų.

Buvo atrinkti keturi dalyviai, kurie bandė pataikyti iš aikštės vidurio. Pirmojo dalyvio metimas tikslo nepasiekė, o Vaido mestas kamuolys perskrodė tinklelį.

„Esu apakęs, – sėkme negalėjo patikėti snaiperis. – Net nežinau, ką dabar darysiu... Nežinau, kur dėsiu pinigus.“

Informacines sistemas studijuojantis pirmakursis krepšinį žaidžia mėgėjiškai. Iš aikštės vidurio jis yra įmetęs praeityje, bet tikrai ne tokiomis aplinkybėmis.

„Mesdamas nieko negalvojau.

Maniau, kad tikrai nepataikysiu“, – tikino jaunuolis.

LKF taurės finalo ketvertai

Metai Laimėtojas Finalininkas Finalo 3-ioji 4-oji rezultatas vieta vieta

2007 „Žalgiris“ „Lietuvos rytas“ 84:65 „Nevėžis“ „Šiauliai“

2008 „Žalgiris“ „Lietuvos rytas“ 83:72 Šiauliai“ „Neptūnas“

2009 „Lietuvos rytas“ „Žalgiris“ 84:82 „Šiauliai“ „Aisčiai“

2010 „Lietuvos rytas“ „Žalgiris“ 77:65 „Šiauliai“ „Nevėžis“

2011 „Žalgiris“ „Lietuvos rytas“ 81:69 „Rūdupis“ „Neptūnas“

2012 „Žalgiris“ „Pieno žvaigždės“ 99:62 „Kėdainiai“ „Rūdupis“

2013 „Prienai“ „Pieno žvaigždės“ 75:77 ir „Nevėžis“ ir – 81:60 „Šiauliai“

2014 „TonyBet“ „Lietuvos rytas“ 92:91 „Žalgiris“ „Neptūnas“

Iš mačų protokolų

Finalas. „TonyBet“ – „Lietuvos rytas“ 92:91, po pratęsimo (22:23, 20:29, 20:14, 19:15; 11:10). L.Kisielius 24 (4/7 dvitaškių, 5/11 tritaškių), A.Valeika 17 (7/8 dvitaškių), M.Lukauskis 15 (4/8 tritaškių), P.Ivanauskas 10, M.Linkevičius 9, V.Čepukaitis 8, G.Kadžiulis 5, Ž.Janavičius 4/ J.Palaciosas 28 (13/17 dvitaškių), R.Seibutis 25 (5/6 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 6/6 baudų), M.Gecevičius 15, G.Orelikas ir D.Songaila 8, A.Kavaliauskas 4, O.Cookas 2 (9 rez. perd.), Z.Dowdellas 1.

Dėl 3-iosios vietos. „Žalgiris“ – „Neptūnas“ 91:67 (25:17, 22:24, 20:15, 24:11). P.Jankūnas 21 (10 atk. kam.), A.Milaknis 17, R.Javtokas (8 atk. kam.) ir J.Dentmonas 8, M.Kupšas ir T.Dimša po 7, A.Gudaitis ir V.Lipkevičius po 5, Š.Jasikevičius 4/M.Runkauskas 14, V.Vasylius 11, S.Galdikas 10, M.Girdžiūnas 8, V.Šarakauskas 7 (10 atk. kam.), M.Mažeika 6 (7 k.), A.Eitutavičius 5, E.Ulanovas 3, J.Sinica 2, E.Ulanovas 1.

Pusfinalis. „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 90:88 (19:24, 18:21, 34:17, 19:26). M.Gecevičius 26 (5/8 tritaškių), R.Seibutis 16, D.Songaila 14, J.Palaciosas 10, A.Kavaliauskas 9, O.Cookas 6 (5 rez. perd.), G.Orelikas 3, S.Babrauskas, Z.Dowdellas ir S.Jelovacas po 2/M.Mažeika 22, V.Vasylius 16, V.Šarakauskas 12 (9 atk. kam.), S.Galdikas ir E.Ulanovas po 11, A.Eitutavičius 6, J.Sinica 5, M.Runkauskas ir M.Girdžiūnas po 2, A.Butkevičius 1.

„TonyBet“ – „Žalgiris“ 84:76 (19:19, 23:19, 25:24, 17:14). M.Lukauskis 19, A.Valeika 14, L.Kisielius (6 klaidos) ir G.Kadžiulis po 13, V.Čepukaitis ir Ž.Janavičius po 9, M.Linkevičius 7/P.Jankūnas 15 (6/7 dvitaškių, 6 atk. kam., 6 klaidos), M.Pocius 14, R .Javtokas 12 (14 atk. kam.), J.Dentmonas 11 (6 klaidos), Š.Jasikevičius 7, V.Lipkevičius ir M.Kupšas po 6, A.Milaknis 5.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.