EUROLYGA 2023

Kokios permainos gali įvykti Lietuvos rinktinėje?

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris pažadėjo į pasaulio pirmenybes Ispanijoje surinkti įdomią komandą. Kaip keisis jos sudėtis, palyginti su sidabriniu Europos čempionatu Slovėnijoje? Apie tai – kol kas tik užuominos, rašo „Lietuvos rytas“

J.Kazlauskui daugiausia nerimo kelia viena grandis - įžaidėjo.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
J.Kazlauskui daugiausia nerimo kelia viena grandis - įžaidėjo.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 16, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:23 PM

J.Kazlauskas atvertė vieną kitą kortą, bet neišskleidė visos kortų malkos kalbėdamas apie permainas Lietuvos rinktinėje.

Nėra abejonių, kad pokyčių bus, ir dėl to vasarą mūsų šalies krepšininkai sužais net 14 kontrolinių rungtynių iki planetos čempionato, kuris nuo rugpjūčio 30 dienos iki rugsėjo 14-osios vyks Ispanijoje.

„Mano turimomis žiniomis, rinktinės sudėtis gali pasikeisti, – vakar teigė nacionalinės komandos treneris. – Todėl reikia papildomų rungtynių, kad suteiktume šansą jauniems žaidėjams.

Daugiau ar mažiau kalbėjomės su visais žaidėjais. Nė vienas nepasakė „ne“. Pasakė: „Kaip sveikata leis.“

Yra keli blogi signalai apie žaidėjus iš gydytojų lūpų, bet nenoriu kalbėti apie konkrečias pavardes. Bet tikiu, kad praėjusių metų rinktinės branduolys išliks.“

Mantas Kalnietis, Tomas Delininkaitis, Renaldas Seibutis, Martynas Pocius, Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Linas Kleiza, Donatas Motiejūnas, broliai Lavrinovičiai, Jonas Valančiūnas ir Robertas Javtokas pernai Slovėnijoje užkopė ant sidabrinės pakylos.

Iš jų tik Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėjas M.Kalnietis šiuo metu gydosi nugaros traumą, patirtą per paskutines Eurolygos „Top 16“ varžybas.

Visi kiti šiuo metu žaidžia savo klubuose. Tad kiek galėtų keistis komanda?

Dėl aukštaūgių bėdų nėra

Antrojoje NBA sezono dalyje įsibėgėję ir dabar su savo klubais atkrintamosioms varžyboms besirengiantys J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas turėtų būti svarbūs Lietuvos komandos bokštai šiemet Ispanijoje.

„Dirbdamas Kinijoje mačiau visas rungtynes, kuriose žaidė D.Motiejūnas. Tai, ką mačiau, mane džiugino.

Tikiuosi, kad J.Valančiūnas po pastarųjų įvykių (Kanadoje jis buvo sulaikytas išgėręs prie automobilio vairo. – Red.) padarė teisingas išvadas. Norėtųsi iš jo dar daugiau“, – planavo J.Kazlauskas.

Pernai Slovėnijoje J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas sudarė priekinę liniją su vyresniais žaidėjais – L.Kleiza, broliais Lavrinovičiais ir R.Javtoku.

Dėl peties traumos pernai Europos čempionate nežaidęs sunkusis puolėjas Paulius Jankūnas vėl turėtų būti J.Kazlausko paslaugoms. Ir ne tik jis.

„Vienas jaunų žaidėjų, kurie padarė gerą įspūdį, – Arvydo sūnus (Domantas Sabonis. – Red.), kuris jau gauna žaidimo laiko Eurolygoje“, – Malagos „Unicaja“ gretose debiutavusį 17-metį 208 cm ūgio puolėją įvertino J.Kazlauskas.

D.Sabonis buvo Lietuvos aštuoniolikamečių rinktinės lyderis pernai Europos jaunimo čempionate Latvijoje, kur rinko po 14 taškų ir atkovojo po 11,4 kamuolio.

Kitą sezoną jis planuoja persikelti į Gonzagos universitetą, kur gautų daugiau žaidimo laiko JAV studentų pirmenybėse (NCAA).

Kodėl prieš štai nenuvykti į pasaulio čempionatą Ispanijoje, kur didžiąją metų dalį gyvena Sabonių šeima?

„Rinktinė jam dar per toli, – atsargiai sūnaus galimybes vertino Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas A.Sabonis. – Aišku, jis stengiasi, visą šį sezoną turėjo galimybę žaisti aukščiausiu lygiu. Manau, kad ko nors išmoko ir turės naudos.“

Jei J.Kazlauskas nuspręstų jauninti rinktinę, kuriam nors iš vyresnių aukštaūgių vietos tikriausiai neliktų.

34 metų dvyniai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai ir šį sezoną „Žalgiryje“ solidžiai žaidžiantis taip pat 34 metų Robertas Javtokas šį sezoną dar nepateikė tiesaus atsakymo dėl karjeros rinktinėje.

Ar bus naujų metikų?

J.Kazlauskas patvirtino, kad teigiamą atsakymą išgirdo iš L.Kleizos ir M.Pociaus, kurie šį sezoną buvo užsiminę apie galimą pertrauką rinktinėje.

„Kalbėjau su Martynu, Arvydas ir Mindaugas (A.Sabonis ir LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Red.) buvo nuvykę į Stambulą ir bendravo su L.Kleiza.

Atsakymas buvo toks: jie nori ir žais, jei nesukliudys traumos“, – aiškino rinktinės treneris.

Prie šių puolėjų bei M.Kuzminsko, J.Mačiulio ir R.Seibučio galėtų prisidėti dar pora žaidėjų.

Pernai Europos čempionate nežaidusį Simą Jasaitį šį sezoną J.Kazlauskas jau kalbino.

Už dvyliktuko ribos likęs Martynas Gecevičius šį sezoną solidžiai rungtyniauja Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Pažangą padarė ir Deividas Gailius (Liublianos „Olimpija), Benas Veikalas (Bonos „Telekom“), Deividas Dulkys (Bursos „Tofas“), Gediminas Orelikas („Lietuvos rytas“), o Prienuose vėl įsižaidė Mindaugas Lukauskis.

Patekti į išplėstinį sąrašą galimybių turi ir pernai pasaulio jaunimo (iki 19 metų) pasaulio čempionate žaidusios rinktinės lyderiai Marius Grigonis, šį sezoną rezultatyviai žaidęs Ispanijos antrojoje lygoje, ir Kauno „Žalgiryje“ debiutavęs Tomas Dimša.

Buvę auksinės J.Valančiūno kartos čempionai Edgaras Ulanovas ir Arnas Butkevičius (Klaipėdos „Neptūnas“) bei Dovydas Redikas (Pasvalio „Pieno žvaigždės“), taip pat gynybinio stiliaus žaidėjai Vytenis Lipkevičius („Žalgiris“) ir Simas Buterlevičius (Sopoto „Trefl“) irgi galėtų būti netoli rinktinės slenksčio ir pretenduoti į rezervinę rinktinę, kuriai vadovaus Dainius Adomaitis.

Išplėstiniame Lietuvos rinktinės sąraše yra 27 krepšininkų pavardės, tačiau visas jas paskelbti J.Kazlauskas ketina tik po mėnesio.

Į rinktinės stovyklą, kuri Palangoje prasidės liepos 8 dieną, Lietuvos rinktinės treneris ketina kviesti apie penkiolika krepšininkų.

Įžaidėjo pozicijoje – tyla

J.Kazlauskui daugiausia nerimo kelia viena grandis.

„Deja, ten, kur labiausiai norėčiau atradimų – įžaidėjo pozicijoje – kol kas tyla“, – vakar pripažino treneris.

Nors kaip įžaidėjas rungtyniauja geriausiu 2013 metų Lietuvos krepšininku išrinktas M.Kalnietis, baisu net pagalvoti, kas būtų, jei jis patirtų traumą.

Jaunių rinktinėse anksčiau šioje pozicijoje yra atsiskleidęs ne vienas krepšininkas.

Tačiau Adas Juškevičius (Brėmenhafeno „Eisbaren“), Vytenis Čižauskas („Žalgiris“), Šarūnas Vasiliauskas (Sopoto „Trefl“), Žygimantas Janavičius (Prienų „TonyBet“), Augustas Pečiukevičius (Tartu „Rock“) vyrų krepšinyje įsitvirtina pamažu.

Ar 38 metų žalgirietis Šarūnas Jasikevičius vis dar būtų reikalingas Lietuvos rinktinei, vakar treneris J.Kazlauskas neatsakė: „Dar anksti kalbėti apie kandidatus.“

Varžovai – iš kelių žemynų

Iki kelionės į Gran Kanariją ir D grupės dvikovų su Australijos, Angolos, Pietų Korėjos, Meksikos ir Slovėnijos komandomis mūsų šalies krepšininkams reikės nueiti ilgą pasirengimo kelią.

J.Kazlauskas, kuriam vėl talkins asistentai Gintaras Krapikas, Darius Maskoliūnas, skautas Benas Matkevičius ir fizinio rengimo treneris Sigitas Kavaliauskas, šį kartą sudėliojo kitokį planą nei pernai.

„Pernai Europos čempionatas buvo ilgas, todėl norėjome geriausią sportinę formą įgyti turnyro metu ir dėl to kiek rizikavome, – dėstė Lietuvos rinktinės treneris. – Pasaulio čempionatas bus trumpesnis, todėl žaisime daugiau kontrolinių rungtynių.

Norime būti labai gerai pasirengę jau čempionato startui.“

Devynerias kontrolines rungtynes lietuviai sužais namie, penkerias – svetur.

Tarp Lietuvos rinktinės varžovų šiemet bus Europos, Pietų Amerikos, Azijos ir net Okeanijos šalių komandos.

„Dirbdamas Kinijoje bendravau su treneriu iš Australijos. Jis sakė, kad Australijos komanda šiais metais bus labai talentinga, – kalbėjo J.Kazlauskas. – Tačiau mes irgi būsime įdomi komanda.“

Lietuvos rinktinės pasirengimo planas

Treniruotės

Liepos 7–18 d. stovykla Palangoje.

Liepos 19–24 d. stovykla Kaune.

Liepos 25–28 d. treniruotės ir rungtynės Šiauliuose ir Panevėžyje.

Liepos 29–rugpjūčio 2 d. treniruotės ir rungtynės Vilniuje.

Rugpjūčio 3–5 d. išvyka į rungtynes Suomijoje.

Rugpjūčio 5–11 d. treniruotės ir rungtynės Klaipėdoje.

Rugpjūčio 12–18 d. treniruotės ir turnyras Kaune.

Rugpjūčio 19–23 d. išvyka į rungtynes Slovėnijoje.

Rugpjūčio 24–27 d. treniruotės ir rungtynės Kroatijoje.

Rugpjūčio 28 d. – skrydis iš Zagrebo į Gran Kanariją.

Kontrolinės rungtynės

Liepos 26 d. Šiauliai. Lietuva – Latvija.

Liepos 28 d. Panevėžys. Lietuva – Gruzija.

Liepos 30 d. Vilnius. Lietuva – Gruzija.

Rugpjūčio 4 d. Helsinkis. Suomija – Lietuva.

Rugpjūčio 8 d. Klaipėda. Lietuva – Ukraina.

Rugpjūčio 9 d. Klaipėda. Lietuva – Suomija.

Rugpjūčio 11 d. Klaipėda. Lietuva – Australija.

Rugpjūčio 16 d. Kaunas. Lietuva – Graikija.

Rugpjūčio 17 d. Kaunas. Lietuva – Naujoji Zelandija.

Rugpjūčio 18 d. Kaunas. Lietuva – Slovėnija.

Rugpjūčio 21 d. Liubliana. Lietuva – Brazilija.

Rugpjūčio 22 d. Liubliana. Lietuva – Iranas.

Rugpjūčio 23 d. Liubliana. Lietuva – Slovėnija.

Rugpjūčio 26 d. Zagrebas. Lietuva – Kroatija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.