EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai svetur. Savaitgalis - turiningas

Kšyštofo Lavrinovičiaus komanda sustabdė galingąjį Madrido „Real“, Aurimas Kieža patyrė traumą per Balkanų lygos pusfinalio rungtynes, Mantas Kalnietis negalėjo žaisti Rusijos taurės finale, Darjušo Lavrinovičiaus ekipa netikėtai užbuksavo Ukrainos lygos pusfinalyje, Benas Veikalas vėl žibėjo Vokietijos arenose, o Turkijos lygoje pergales pasiekė visi lietuvių atstovaujami klubai.

M.Kuzminsko (kairėje) ir D.Sabonio atstovaujama „Unicaja“ užsitikrino vietą atkrintamosiose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
M.Kuzminsko (kairėje) ir D.Sabonio atstovaujama „Unicaja“ užsitikrino vietą atkrintamosiose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-04-28 15:40, atnaujinta 2018-02-14 11:11

Toks buvo praėjęs savaitgalis užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Sustabdė. Ilgos Eurolygos ketvirtfinalio serijos išvargintas Madrido „Real“ pirmą kartą šį sezoną krito Ispanijos lygoje. 27 rungtynes iš eilės laimėjusį „karališkąjį“ klubą labai rezultatyviame mače sustabdė Kšištofas Lavrinovičius ir jo komandos draugai iš „Valencia“.

Išvykoje žaidusi Valensijos ekipa šventė pergalę 110:105, o K.Lavrinovičius per 15 min. pelnė 15 taškų (6/8 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

„Valencia“ pergalę nulėmė galingas antrasis kėlinys, per kurį svečiai nutolo 54:42. Po trečiojo ketvirčio skirtumas buvo beveik triuškinamas 86:66, tačiau „Real“ nenuleido rankų ir pradėjo vytis. Vis dėlto laiko madridiečiams neužteko.

„Varžovai labai pavargo per Eurolygos ketvirtfinalio seriją, o mes tuo pasinaudojome, - džiaugėsi, bet padebesiais nesklandė „Valencia“ treneris Velimiras Perasovičius. – Vos tik nutolome, supratau, kad laimėsime“.

Skaičiuojant praėjusio sezono pabaigą „Real“ šalies pirmenybėse laimėjo 28 rungtynes iš eilės. Tai – naujas ACB lygos rekordas. Anksčiau rekordas (27 pergalės) irgi priklausė „Real“ ir buvo pasiektas 1984-1985 metais.

Pirmoji nesėkmė nesutrukdė 27 iš 28 rungtynių laimėjusiam „Real“ likti pirmoje ACB lygos lentelės vietoje. Antroje pozicijoje esanti „Valencia“ turi 26 pergales, bet žaidė vieneriomis rungtynėmis daugiau.

Ramūs. Malagos „Unicaja“ šeštadienį namie 80:71 nugalėjo Kompostelos Santjago „Rio Natura“ klubą ir užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Tiesa, Malagos krepšininkai saugūs galėjo jaustis jau seniai, o šiuo metu jie beveik užsitikrino ir aikštės pranašumą ketvirtfinalyje.

20 iš 29 rungtynių laimėjusi „Unicaja“ užima ketvirtąją vietą. Artimiausia persekiotoja Las Palmaso „Herbalife“ atsilieka 3 taškais. Teoriškai „Unicaja“ dar gali pakilti į trečiąją poziciją, bet joje esanti „Barcelona“ turi viena pergale daugiau ir žaidė vieneriomis rungtynėmis mažiau. Iki reguliariojo sezono pabaigos liko penki turai.

Malagos ekipos lietuviai per rungtynes su „Rio Natura“ nebuvo aktyvūs. Mindaugas Kuzminskas per 15 min. pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių), Domantas Sabonis per 5 min. įmetė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 baudos).

Taurė. „Kazanės „Uniks“ šiandien žaidė geriau. Du ketvirčius ir mes žaidėme gerai, bet trečiajame praradome iniciatyvą, o po to visai sustojome“, - tiek tepasakė Krasnodaro „Lokomotiv“ treneris Jevgenijus Pašutinas po pirmųjų Rusijos taurės finalo rungtynių.

Rasti žodžių buvo išties sudėtinga, nes J.Pašutino auklėtiniai jau po pirmojo mačo beveik prarado galimybes iškovoti šalies taurę – „Lokomotiv“ išvykoje nusileido „Uniks“ komandai net 21 taško skirtumu 45:66.

Kubanės klubas žaidė be traumuoto Manto Kalniečio, o 9 min. rungtyniavęs Simas Jasaitis nė sykio nemetė į krepšį.

Tatarstano komandai 13 taškų pelnė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Chuckas Eidsonas. Rezultatyviau negu jis žaidė tik 21 tašką surinkęs „Uniks“ lyderis Andrew Goudelockas. Atsakomosios rungtynės Krasnodare vyks gegužės 14 dieną.

Trauma. Namų sienos nepadėjo Prištinos „Sigal“ komandai, kurioje žaidžia Aurimas Kieža. Kosovo sostinėje Prištinoje praėjusį savaitgalį pirmą kartą vyko Balkanų lygos finalo ketvertas, tačiau jo šeimininkai „Sigal“ krepšininkai pralaimėjo abejas rungtynes ir tenkinosi ketvirtąją vietą.

Ryžtingai nusiteikusios Prištinos komandos galimybės tapti čempione susvyravo vos prasidėjus pusfinalio rungtynėms, kurių pirmajame kėlinyje traumą patyrė pagrindinis priekinės linijos žaidėjas A.Kieža. Sužaidęs 7 min. lietuvis paliko aikštę (iki traumos pelnė 3 taškus) ir finalo ketverte daugiau nerungtyniavo.

„Sigal“ pralaimėjo pusfinalio dvikovą titulą gynusiai „Galil Gilboa“ ekipai iš Izraelio 74:86, o po to ir mačą dėl trečiosios vietos Botevgrado „Balkan“ klubui iš Bulgarijos 73:79.

Balkanų lygos čempione antrą kartą tapo Sofijos „Levski“ ekipa. Ji finale nugalėjo „Galil Giboa“ krepšininkus 75:69.

Šios komandos finale grūmėsi trečius metus iš eilės, o užpernai ir pernai stipresnė buvo „Galil Gilboa“.

„Levski“ klubas titulą iškovojo po ketverių metų pertraukos.

Pergalės. Vieną įspūdingiausių sezono pergalių iškovojo Bursos „Tofas“, išvykoje nugalėjusi pastaruoju metu labai galingai žaidžiančią Stambulo „Besiktas“ ekipą 85:79.

Trečiojo kėlinio pabaigoje „Tofas“ atsiliko 49:61, tačiau svečius pažadino prieš pat sireną Deivido Dulkio pataikytas tritaškis. Po pertraukėlės į aikštę grįžo visai kitokia Bursos komanda ir paskutinis ketvirtis vyko pagal jos scenarijų.

22 min. žaidęs D.Dulkys prie pergalės prisidėjo 11 taškų (1/1 dvitaškio, 2/4 tritaškių, 3/4 baudų) ir 7 atkovotais kamuoliais.

„Besiktas“, kuriai šiose rungtynėse negalėjo padėti Kenanas Bajramovičius, suklupo po 9 pergalių iš eilės.

„Tofas“ laimėjo 14 iš 28 rungtynių ir užima 8-ąją vietą. Artimiausi persekiotojai atsilieka dviem taškais, bet Gaziantepo „Royal Hali“ žaidė vienu maču mažiau.

Pergales išvykose pasiekė ir kiti du klubai, kuriems atstovauja lietuviai. Stambulo „Fenerbahce“ (Linas Kleiza per 16 min. pelnė 5 taškus) nugalėjo „Usak“ ekipą 87:68, o Konijos „Torku“ (Tomas Delininkaitis nežaidė) įveikė Edirnės „Olin“ komandą 93:87.

Šios rungtynės ypač svarbios buvo 9-ąjį kartą laimėjusiai Konijos ekipai. „Torku“ pranoko vienus pagrindinių konkurentų, pakilo į 13-ąją vietą ir likus dviem turams iki reguliariojo sezono pabaigos užsitikrino teisę likti pirmojoje lygoje.

„Fenerbahce“ turi 22 pergales ir užima antrąją vietą.

Atsigavo. Dvi svarbias pergales Vokietijos lygoje iškovojo Bonos „Telekom“ krepšininkai. Nors jie jau prieš savaitę užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas, dvikova su Kvakenbriuko „Artland Dragons“ klubu buvo labai svarbi siekiant aukštesnės vietos ir silpnesnio varžovo ketvirtfinalio serijoje.

„Telekom“ penktadienį pavyko įveikti turnyro lentelės kaimynus jų aikštėje 82:65, o sekmadienį Bonos komanda į savo sąskaitą įsirašė ir pergalę namie prieš Braunšvaigo „Phantoms“ ekipą 81:77.

Abejose rungtynėser galingai žaidė vėl atsigavęs Benas Veikalas. Penktadienį jis per 30 min. pelnė 20 taškų (2/4 dvitaškių, 5/8 tritaškių, 1/2 baudų), sekmadienį per 32 min. įmetė 19 taškų (3/4 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 4/5 baudų).

Likus vienam turui iki reguliariojo sezono pabaigos „Telekom“ (21 pergalė per 33 rungtynes) užsitikrino penktąją vietą ir jau žino, kad ketvirtfinalyje kovos su viena eilute aukščiau esančia Oldenburgo EWE (24 pergalės).

Pralaimi. Kitos dvi lietuvių turinčios komandos jau negali nei patekti į atkrintamąsias varžybas, nei iškristi į antrąją lygą. Motyvacijos stoka, atrodo, paveikė jų rezultatus: Brėmerhafeno „Eisbaren“ su Adu Juškevičiumi patyrė jau septynias iš eilės, Tryro TBB su Laurynu Samėnu – keturias iš eilės nesėkmes.

Tiesa, TBB du pastaruosius kartus suklupo žaisdama be L.Samėno. Lietuvis patyrė blauzdos raumens traumą ir pralaimėjimus namie Berlyno ALBA (61:81) bei svečiuose Bairoito „medi“ (61:80) stebėjo nuo suolo.

A.Juškevičius žaidė permainingai. Per rungtynes su namie „s.Oliver“ (72:75) jis pelnė 13 taškų, svečiuose su Frankfurto „Skyliners“ (65:72) – tik 4 taškus ir nepataikė nė vieno iš 6 tritaškių. TBB (12 pergalių) užima 12-ąją vietą, „Eisbaren“ (11 pergalių) – 13-ąją.

Staigmena. Gana netikėtai Ukrainos lygos pusfinalio serijoje užtruko Kijevo „Budivelnyk“ komanda. Ji išvykoje pralaimėjo trečiąsias rungtynes prieš porą mėnesių visus lyderius praradusiai Mariupolio „Azovmaš“ ekipai 73:91.

„Budivelnyk“ vis dar pirmauja serijoje iki trijų pergalių 2:1.

Mariupolio komandai pavyko sustabdyti „Budivelnyk“ lyderį Darjušą Lavrinovičių, kuris per 24 min. pelnė vos 8 taškus (2/4 dvitaškių, 0/1 tritaškių, 4/4 baudų). Tai buvo prasčiausios puolėjo rungtynės nuo vasario pradžios.

Dainius Šalenga per 17 min. pelnė 9 taškus (0/1 dvitaškių, 3/5 tritaškių), Michailas Anisimovas per 13 min. įmetė 6 taškus (3/5 dvitaškių, 0/1 baudos).

Kita čempionato favoritė Južno „Chimik“ pusfinalio seriją prieš „Doneck“ ekipą laimėjo 3:0 ir jau laukia finalo varžovų.

Priešinasi. Nelauktai atkakliai vyksta ir Latvijos lygos pusfinalis, kuriame varžovai kibo į atlapus reguliariajame sezone aiškiai dominavusioms Rygos VEF ir „Ventspils“ komandoms.

Tiesa, pirmąsias rungtynes namie abu favoritai laimėjo įtikinamai, bet svečiuose viskas apsivertė aukštyn kojomis. Ramūno Butauto treniruojamai VEF ekipai visgi šiaip ne taip pavyko laimėti antrąsias rungtynes su „Jūrmala“ klubu 86:84, o „Ventspils“ krepšininkai, kuriuos treniruoja buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas Robertas Štelmaheris, pripažino „Jekabpils“ ekipos pranašumą 73:75.

Savaitgalio rezultatai

Adrijos lyga. Pusfinalis. Belgrado „Crvena Zvezda“ – Zagrebo „Cibona“ 70:75, Belgrado „Partizan“ – Zagrebo „Cedevita“ 79:81.

Finalas. „Cibona“ – „Cedevita“ 72:59 (D.Šaričius 23, 11 atk.kam., M.Rozičius 13/T.Zubčičius 13). „Cibona“ ketvirtą kartą žaidė finale, bet čempione tapo pirmą kartą. Iki tol Adrijos lygos čempionas buvo tik vienas Kroatijos klubas „Zadar“ (2003 m.).

Balkanų lyga. Pusfinalis. Prištinos „Sigal“ (A.Kieža 3, 7 min.) – „Galil Gilboa“ 74:86, Sofijos „Levski“ – Botevgrado „Balkan“ 94:85.

Finalas. „Levski“ – „Galil Gilboa“ 75:69. Dėl 3-osios vietos. „Balkan“ – „Sigal“ (A.Kieža nežaidė) 79:73.

„Levski“ čempionu tapo antrąjį kartą ir atėmė titulą iš finale įveikto „Galil Gilboa“. A.Kieža per pusfinalio rungtynes patyrė traumą ir daugiau padėti komandai negalėjo.

Rusijos taurė. Finalo pirmosios rungtynės. Kazanės „Uniks“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 66:45 (A.Goudelockas 21, Ch.Eidsonas 13/D.Brownas 12, ... S.Jasaitis 0, 9 min., M.Kalnietis nežaidė). Atsakomosios rungtynės vyks gegužės 14 d. Krasnodare.

Ispanijos lyga. 29-asis turas. Madrio „Real“ – „Valencia“ (K.Lavrinovičius 15, 15 min.) 105:110, Malagos „Unicaja“ (M.Kuminskas 3, 15 min., D.Sabonis 2, 5 min.) – Santjago „Rio Natura“ 80:71, „Barcelona“ – „Fuenlabrada“ 81:63, Badalonos „Joventut“ – Las Palmaso „Herbalife“ 78:84, Vitorijos „Laboral Kutxa“ – „Bilbao“ 76:70, Sevilijos „Cajasol“ – Madrido „Estudiantes“ (K.Kuricas 31) 71:82, Santjago „Gipuzkoa“ – Saragosos CAI 73:62, Mursijos UCAM – Manresos „Bruixa d‘Or“ 90:79.

Pirmauja: 1. „Real“ – 27 ir 1, 2. „Valencia“ – 26 ir 3, 3. „Barcelona“ – 21 ir 7, 4. „Unicaja“ – 20 ir 9, 5. „Herbalife“ – 17 ir 11, 6. „Laboral Kutxa“ – 16 ir 13, 7. CAI – 16 ir 13, 8. „Cajasol“ – 15 ir 14.

Turkijos lyga. 28-asis turas. „Usak“ – Stambulo „Fenerbahce“ (L.Kleiza 5, 16 min.) 68:87, Stambulo „Besiktas“ – Bursos „Tofas“ (D.Dulkys 11, 22 min., 7 atk.kam.) 79:85, Edirnės „Olin“ – Konijos „Torku“ (T.Delininkaitis nežaidė) 87:93, „Mersin“ – Bandirmos „Banvit“ 75:77, Stambulo „Anadolu Efes“ – Ankaros „Turk Telekom“ 82:77, „Trabzonspor“ – Izmyro „Karsiyaka“ 84:73.

Pirmauja: 1. „Banvit“ – 27 ir 1, 2. „Fenerbahce“ – 22 ir 6, 3. „Anadolu Efes“ – 21 ir 7, 4. „Besiktas“ – 17 ir 11, ... 8. „Tofas“ – 14 ir 14, ... 13. „Torku“ – 9 ir 19.

Vokietijos lyga. 32-asis turas. Kvakenbriuko „Artland Dragons“ – Bonos „Telekom“ (B.Veikalas 20, 30 min.) 65:82, Brėmerhafeno „Eisbaren“ (A.Juškevičius 13, 31 min.) – Viurcburgo „s.Oliver“ 72:75, Tryro TBB (L.Samėnas traumuotas) – Berlyno ALBA 61:81, Bambergo „Brose“ – Oldenburgo EWE 75:82, Hageno „Phoenix“ – Ulmo „ratiopharm“ 104:91, Tiubingeno „Tigers“ – Braunšvaigo „Phantoms“ 89:82, Fechtos „Rasta“ – Frankfurto „Skyliners“ 75:76.

33-asis turas. „Telekom“ (B.Veikalas 19, 32 min.) – „Phantoms“ 81:77, „Skyliners“ – „Eisbaren“ (A.Juškevičius 4, 29 min., 0/6 tritaškių) 72:65, „medi“ – TBB 80:61, „Rasta“ – Miuncheno „Bayern“ 58:82, Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ – „Brose“ 71:82, „ratiopharm“ – „Artland Dragons“ 75:73, EWE – „Tigers“ 94:86, ALBA – „s.Oliver“ 85:74, „Riesen“ – „Phoenix“ 90:71.

Pirmauja: 1. „Bayern“ – 28 ir 4, 2. „Brose“ – 27 ir 6, 3. ALBA – 25 ir 7, 4. EWE – 24 ir 9, 5. „Telekom“ – 21 ir 12, 6. „ratiopharm“ – 19 ir 14, 7. „Artland Dragons“ – 19 ir 14, 8. „Riesen“ – 18 ir 15, ... 12. TBB – 12 ir 21, 13. „Eisbaren“ – 11 ir 22.

Likus vienam turui iki reguliariojo sezono pabaigos pirmos aštuonios komandos jau užsitikrino kelialapius į atkrintamąsias varžybas.

Italijos lyga. 28-asis turas. Varėzės „Cimberio“ – Kremonos „Vanoli“ (D.Zavackas 3, 17 min.) 78:70, Romos „Acea“ – Pistojos „Giorgio Tesi“ 75:87, Montegranaro „Sutor“ – Kantu „Acqua Vitasnella“ 70:96, Sasario „Banco di Sardegna“ (C.Greenas 30) – Kazertos „Pasta Reggia“ 92:95, Sienos „Montepaschi“ – Brindizio „Enel“ 84:66, Pėzaro „Victoria Libertas“ – Bolonijos „Granarolo“ 79:78.

Pirmauja: 1. Milano „Emporio Armani“ – 21 ir 5, 2. „Montepaschi“ – 19 ir 9, 3. „Acqua Vitasnella“ – 19 ir 9, 4. „Enel“ – 18 ir 10, 5. „Banco di Sardegna“ – 17 ir 11, 6. „Acea“ – 15 ir 13, 7. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ – 14 ir 13, ... 14. „Vanoli“ – 10 ir 17.

Lenkijos lyga. Dėl 1-6 vietų. 10-asis turas. Sopoto „Trefl“ (Š.Vasiliauskas 5, 22 min., 7 rez.perd., S.Buterlevičius 5, 16 min.) – Vloclaveko „Anwil“ 91:78, Zelionos Guros „Stelmet“ (M.Česnauskis 7, 21 min., 9 rez.perd.) – Radomo „Rosa“ 101:82, Zgoželeco „Turow“ (D.Krestininas 0, 1 min.) – Slupsko „Czarni“ 94:74.

Dėl 7-12 vietų. Tarnobžego „Jezioro“ – Gdynės „Prokom“ (O.Galdikas 11, 20 min.) 75:84, Starogardo „Polpharma“ (O.Varanauskas 14, 22 min.) – Kolobžego „Kotwica“ 102:70.

Galutinė rikiuotė: 1. „Turow“ – 25 ir 7, 2. „Stelmet“ – 25 ir 7, 3. „Trefl“ – 22 ir 10, 4. „Anwil“ – 16 ir 16, 5. „Rosa“ – 16 ir 16, 6. „Czarni“ – 14 ir 18; 7. „Asseco“ – 18 ir 14, 8. Košalino AZS – 18 ir 14, 9. Vroclavo „Sląsk“ – 17 ir 15, 10. „Polpharma“ – 10 ir 22, 11. „Jezioro“ – 7 ir 25, 12. „Kotwica“ – 4 ir 28.

Ketvirtfinalyje iki 3 pergalių žais: „Turow“ – AZS, „Stelmet“ – „Asseco“, „Trefl“ – „Czarni“ ir „Anwil“ – „Rosa“.

Lietuvių statistikos vidurkiai:

D.Krestininas – 25 rungt., 6,4 min., 1 tšk.

M.Česnauskis – 17 rungt., 11 min., 3 tšk.

Š.Vasiliauskas – 31 rungt., 20,8 min., 8,5 tšk., 3,8 rez.perd.

S.Buterlevičius – 15 rungt., 18,7 min., 4,7 tšk.

O.Galdikas – 21 rungt., 16,7 min., 7,1 tšk., 4,5 atk.kam.

O.Varanauskas – 32 rungt., 23,7 min., 10,3 tšk.

D.Dulkys (buv. „Anwil“) – 19 rungt., 29,6 min., 16,4 tšk., 3,3 atk.kam.

L.Lekavičius (buv. „Polpharma“) – 9 rungt., 24,3 min., 7,3 tšk., 3,3 atk.kam., 4,1 rez.perd.

Ukrainos lyga. Pusfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių). Mariupolio „Azovmaš“ – Kijevo „Budivelnyk“ (D.Šalenga 9, 17 min., D.Lavrinovičius 8, 24 min., M.Anisimovas 6, 13 min.) 91:73 (serija 1:2), „Doneck“ – Južno „Chimik“ 79:91 (0:3).

Latvijos lyga. Pusfinalio pirmosios rungtynės (iki 3 pergalių). Rygos VEF – „Jūrmala“ 85:68, „Ventspils“ – „Jekabpils“ 86:70.

Antrosios rungtynės. „Jūrmala“ – VEF 84:86 (serija 0:2), „Jekabpils“ – „Ventspils“ 75:73 (1:1). Švedijos lyga. Finalo antrosios rungtynės (iki 4 pergalių). Sioderteljės „Kings“ (M.Griškėnas 5, 29 min.) – Noršiopingo „Dolphins“ 65:72 (serija 1:1).

Rumunijos lyga. Ketvirtfinalio pirmosios ir antrosios rungtynės (iki 3 pergalių). Tyrgu Murešo „Mureš“ (V.Pečiukas 11, 27 min. ir 15, 26 min., 8 atk.kam., 5 praž., G.Navickas nežaidė) – Piteščio „Uni“ 76:71 ir 80:69.

Slovėnijos lyga. 9-asis turas. Liublianos „Olimpija“ (D.Gailius nežaidė) – Domžalių „Helios“ 92:52. Pirmauja: 1. Novo Mesto „Krka“ – 7 ir 2, 2. „Olimpija“ – 6 ir 3, 3. „Helios“ – 5 ir 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.