EUROLYGA 2023

Lietuvos moterų rinktinės viltys – ir mamų rankose

„Puikiai sužaidusios rinktinėje jos turės daugiau šansų gauti gerą darbą“, - apie vieną pagrindinių žaidėjų motyvacijų kalbėjo Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Mantas Šernius. Jis su savo asistentais – Jurgita Štreimikyte-Virbickiene, Vytautu Valiuliu ir Marijonu Petravičiumi – pirmadienį pradeda vaikyti susirinkusias krepšininkes.

S.Linkevičienė sugrįžo į Lietuvos rinktinę ir taps rimta paspirtimi.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
S.Linkevičienė sugrįžo į Lietuvos rinktinę ir taps rimta paspirtimi.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

May 5, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:43 AM

Žiūri į olimpiadą

Penkiolika žaidėjų Druskininkuose pradeda pasirengimą atrankos į 2015 metų Europos čempionatą turnyrui, tačiau jų galvoje – tolimesni planai. M.Šernius neslepia, kad planuoja parengti tvirtą komandą Rio de Žaneirio olimpiadai.

„Jeigu šiandieną žaistume olimpiadoje, mums sektųsi prastai, - sakė M.Šernius. - Bet mes turime keletą metų. Jeigu dirbsime užsispyrę, galėsime daug ką pakeisti.“

Krepšininkės jau pademonstravo pirmuosius gerus ženklus, kai mankštinti raumenis pradėjo po trumpo poilsio, pasiekus klubų sezono finišą.

„Visi suprantame, kad bus labai sunku. Bet man smagu, kad žaidėjos pailsėjo dvi tris dienas ir vėl dirba. Treneriai man skambina ir klausia, kas čia darosi. Gerai, kad turėsime mėnesį iki turnyro“, - sakė M.Šernius. Jis pabrėžė, kad optimistiška žiūri į ateitį.

„Jeigu treneris netikės, žaidėjoms bus sunkiau“, - sakė 30 metų krepšinio specialistas.

Sugrįžo mamos

Viena geriausių naujienų rinktinei – mamų Sandros Linkevičienės ir Eglės Šulčiūtės-Gecevičienės sugrįžimas. 28 metų puolėja E.Šulčiūtė šįmet susilaukė dvynukų. 32 metų gynėja sausio antrąją pagimdė sūnų Emilį.

„Jos jau porą mėnesių sportuoja. Kiek žinau, Sandra yra įgavusi neblogą formą. Eglei dabar sunkiau, bet su ja dirba Martas Skrabulis (rinktinės fizinio rengimo treneris, - Red.). Jie sportuoja ir laukė, ir salėje, ir su treniruokliais. Jo žodžiai nuteikia teigiamai“, - apie lyderes kalbėjo M.Šernius.

S.Linkevičienė ir E.Šulčiūtė-Gecevičienė 2013 metų Europos čempionate nežaidė ir iš tolo stebėjo, kaip sunkius laikus išgyvenanti rinktinė pirmajame etape užėmė paskutinę vietą. Jų sugrįžimu pasidžiaugęs treneris pabrėžė, kad krepšininkės turės daugiau pareigų.

„Eglė ir Sandra yra žaidusios aukštame lygyje. Mes tiesiog suktumėmės ratu. Jos turi patirtį, autoritetą. Jos turės padėti kilstelėti jaunas žaidėjas aukščiau, - sakė M.Šernius. - Tiek Eglė, tiek Sandra yra labai reikalingos.“

Nusprendė nežaisti

Skaudžiausia žinia – Giedrės Paugautės atsisakymas padėti rinktinei. Lietuvaitė jaučia nuovargį, bet davė pažadą prisijungti prie komandos kitąkart.

„Mes porą kartų kalbėjomės ir gerbiu Giedrę, nes ji viską sako atvirai. Jai sezonas buvo sunkus. Giedrė sakė, kad yra pavargus nuo krepšinio ir vasarą negalėtų savęs atiduoti šimtu procentų. Bet ji pažadėjo, kad kitą vasarą dirbs dvigubai, - sakė M.Šernius. - Visos krepšininkės mane žino – jeigu savęs neatiduosi šimtu procentų, rinktinėje nežaisi.“

192 cm ūgio puolėja Prancūzijoje vykusiame Europos čempionate pelnydavo po 10,7 taško ir atkovodavo po 7 kamuolius. Tačiau ji nėra vienintelis rinktinės praradimas.

„Gaila, kad iš rikiuotės iškrito Greta Šniokaitė. Karjerą baigė Aušra Bimbaitė, - vardino M.Šernius. - Šiek tiek vėliau prie rinktinės prisijungs Vita Kuktienė, kuri turi asmeninių reikalų.“

Spręs įžaidėjų problemą

Prieš Europos krepšinio čempionato atranką – birželio 8 – birželio 25 dienomis – M.Šernius į stovyklą pakvietė penkiolika krepšininkių. Tarp jų – tik trys gynėjos.

„Turime šešias mažesnes krepšininkes, o kitos aukštos. Tad konkurencija tarp jų bus didesnė“, - sakė treneris.

Jis sakė, kad turi planą, kaip išspręsti įžaidėjos galvos skausmą. M.Šernius savo planu pasisiūlė pasidalinti ir su kitais specialistais.

„Tiek vyrų, tiek moterų krepšinyje susidūrėme su įžaidėjų problema. Turiu planą, kaip viską išspręsti. Man padės V.Valiulis, kuris specializuojasi mažesnių krepšininkių žaidime. Siūlau visiems pamatyti, kaip jis dirba. Sieksime ištaisyti šią klaidą. Man tai iššūkis.“ - sakė M.Šernius.

Su aukštaūgėmis rinktinėje dirbs dėl plaučių mikroembolijos krepšininko karjerą baigęs M.Petravičius.

„JAV dirbau su aukštais krepšininkais gimnazijų sporto mokykloje. Čia bus kiek kitaip, bet turiu planų ir idėjų. Viską aptarsime su treneriu ir tada žiūrėsime. Čia praleisiu mėnesį ir dirbsiu individualiose treniruotėse“, - sakė jis.

Prisibijo bričių

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės laukia septyni draugiški mačai. Lietuvių varžovėmis bus ukrainietės, švedės, kinės ir latvės.

„Kinijos krepšininkės priklauso elitui, tad labai gerai, kad išmėginsime jėgas kartu su jomis, - sakė M.Šernius, kuris labiausiai džiaugiasi, jog visos rungtynės vyks Lietuvoje. - Anksčiau stebėjausi, kodėl ispanai žaidžia tik namuose. Konsultavausi su kitais treneriais ir supratau, kodėl. Pirmiausia savo žiūrovams parodai kuo daugiau rungtynių. Taip pat taupai laiką. Nereikės skraidyti, todėl galėsime pailsėti.“

Atrankoje į Europos čempionatą Lietuvos rinktinė varžysis su Belgijos, Didžiosios Britanijos ir Makedonijos rinktinėmis. Pirmasis mačas birželio aštuntąją namuose vyks su pastarąja komanda. Norint patekti į pagrindinį turnyrą Lietuvai reikia užimti pirmąją vietą.

„Rimčiausios konkurentės bus britės, nes jos turi dvi moterų NBA krepšininkes. Belgės irgi turi gerų veteranių. Makedonių nuvertinti negalima, nes jos jaunos, bet išskirčiau brites ir belges, - sakė M.Šernius. - Bet dabar spėlioti nesinori – viskas priklausys nuo to, kas pas jas atvyks.“

Kontrolinės rungtynės

Gegužės 14 d. Lietuva – Ukraina, Panevėžys

Gegužės 17 d. Lietuva – Ukraina, Druskininkai

Gegužės 22 d. Lietuva – Švedija, Druskininkai

Gegužės 24 d. Lietuva – Švedija, Druskininkai

Gegužės 28 d. Lietuva – Kinija, Kėdainiai

Gegužės 31 d. Lietuva – Kinija, Panevėžys

Birželio 4. Lietuva – Latvija, Kėdainiai

Atrankos turnyras. Birželio 8 – birželio 25 d.

Birželio 8d. Lietuva – Makedonija, Kėdainiai

Birželio 11 d. Belgija – Lietuva, Belgija

Birželio 15 d. Lietuva – Didžioji Britanija, Kėdainiai

Birželio 18 d. Makedonija – Lietuva, Makedonija

Birželio 22 d. Lietuva – Belgija, Kėdainiai

Birželio 25 d. Didžioji Britanija – Lietuva, Didžioji Britanija

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės kandidatės

Gynėjos

Sandra Linkevičienė

Gabrielė Gutkauskaitė

Santa Okockytė

Puolėjos

Marina Solopova

Mantė Kvedaravičiūtė

Kamilė Nacickaitė

Laura Svarytė

Monika Grigalauskytė

Eglė Šulčiūtė

Lina Aglinskaitė

Vita Kutkienė

Vidurio puolėjos

Gintarė Petronytė

Lina Pikčiutė

Eglė Šikšniūtė

Kristina Alminaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.