EUROLYGA 2023

M.Petravičius: „J.Valančiūno ir D.Motiejūno progresas jaučiamas“

„Jų progresas tikrai jaučiamas. Abu vaikinai šiemet sužaidė gerai. Buvo malonu matyti jų rungtynes, pergales“, - apie Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno antruosius metus NBA kalbėjo Marijonas Petravičius. Anksčiau pats alkūnėmis ir tvirtu kūnu varžovus stumdęs M.Petravičius gyvena JAV, tad patogiai sekė Lietuvos rinktinės krepšininkų pasirodymus.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

May 6, 2014, 10:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:02 AM

Vertina puikiai

Lietuvos moterų rinktinės trenerio Manto Šerniaus asistentas sakė, kad nereikėtų teistis J.Valančiūno, kuriam nepasisekė paskutinės rungtynės.

„Jonas pradžioje tikrai žaidė gerai. Nereikia pamiršti, kad jis nežaidžia prieš jaunus ir nepatyrusius vaikinus“, - sakė 34 metų buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

J.Valančiūnas per pirmąjį mačą su „Brooklyn Nets“ pelnė septyniolika taškų ir atkovojo aštuoniolika kamuolių, pagerindamas du „Raptors“ atkrintamųjų rekordus. Tačiau vėliau jo žaidimas prigeso, o „Raptors“ po lemiamo mačo į Rytų konferencijos pusfinalį praleido „Nets“ klubą.

„Nereikia tikėtis, kad kiekvienas mačas bus idealus. Tai pirmosios atkrintamosios, todėl patirtį reikia kaupti. O jo varžovai buvo geri, - teigė M.Petravičius. - Jono startas atkrintamajame etape buvo puikus.“

Su garsenybe ir teisėjai

J.Valančiūnui atkrintamųjų jaudulį užmiršti teko greitai, nes 22-ąjį gimtadienį gegužės šeštą dieną švęsiantis lietuvis turėjo stumdytis su pasaulyje puikiai žinomu Kevinu Garnettu. 37-erių „centras“ nuo 1995 metų žaidė NBA ir yra daugiausia per karjerą uždirbęs šios lygis žaidėjas.

„Tai jau tikrai, kad varžovas buvo ne iš lengvųjų, - sakė M.Petravičius. - K.Garnettas turi daugybę patirties, bet jo pusėje yra ir teisėjai. Tu turi užsitarnauti teisėjų pagarbą ir tai galioja ypač NBA. Manau, kad K.Garnettas galėjo išsisukti iš daug daugiau situacijų nei Jonas.“

Netrukus po paskutiniojo mačo, kai „Nets“ už borto paliko „Raptors“ klubą, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame J.Valančiūno gerbėjai surinko abejotinus teisėjų darbo epizodus. Sirgaliai bando įrodyti, kad teisėjai pernelyg aštriai reaguodavo į J.Valančiūno veiksmus.

Palaiko skriaudikus

Tačiau ginklais po kovos nemojuojama. Brangiausiai apmokama komanda žengė į Rytų konferencijos pusfinalį, kur jos laukia dukart iš eilės NBA čempionai „Miami Heat“ krepšininkai. Ar buvusio nuostabaus įžaidėjo Jasono Kiddo vadovaujami Bruklino vaikėzai turi šansų?

„Ir netgi gerų, - sakė M.Petravičius. - Jie laimėjo du mačus Majamyje. Šventė pergales išvykoje. „Heat“ jaučia daug daugiau spaudimo – ir iš žiniasklaidos, ir iš sirgalių. Manau, kad „Nets“ geriau, nes jie neturi ką prarasti. Su J.Kiddu komanda sunkiai pradėjo sezoną, bet dabar turi gerą progą.“

Ką šioje dvikovoje, nuspalvintoje LeBrono Jameso ir Paulo Pierce'o akistata, palaiko trenerio keliu žengiantis M.Petravičius?

„Kažkaip tikiuosi, kad laimės „Nets“, - sakė jis.

Nerado varžovo?

Į NBA atkrintamąjį etapą pateko ir kitas lietuvis Donatas Motiejūnas, tačiau jis buvo priverstas rungtynes stebėti nuo atsarginių suolo. Kevinas McHale'as D.Motiejūnui pasireikšti neleido nė per vieną iš šešių mačų su „Portland Trail Blazers“.

23 metų lietuvis sezoną ant suolo ir užbaigė, nes „Rockets“ seriją pralaimėjo 2:4.

„Šis NBA etapas vyksta įdomiai. Kai prasideda atkrintamosios, kai kurie žaidėjai iš viso nežaidžia, o kai kurie rungtyniauja, nors yra neseniai atėję iš dukterinės lygos“, - sakė M.Petravičius.

D.Motiejūnas reguliariajame sezone sužaidė 62-u mačus. Jis vidutiniškai žaisdavo 15,4 minutės, pelnydavo 5,5 taško ir atkovodavo 3,6 kamuolio.

„Galbūt jie nematė to tinkamo varžovo. Komandoms šiame etape svarbus kiekvienas taškas. Kartais treneriai nemato gynyboje tinkamo varžovo, todėl neleidžia krepšininkui žaisti, - svarstė M.Petravičius. - Pernai Tiago Splitteris („San Antonio Spurs“, - red.) vienu metu nežaidė, o vėliau gavo daug minučių. Kartais viskas taip susidėlioja, kad daugiausia žaidžia pagrindiniai krepšininkai. Nežinau, ar tai teisinga, bet toks buvo trenerio sprendimas.“

Trenerio žodžiai

Jau po praėjusio sezono, kai atkrintamosiose D.Motiejūnas sužaidė penkias minutes, pasigirdo kalbų apie tai, kad lietuviu reikėtų pagalvoti apie kitą klubą. Ar kauniečiui reikėtų ir vėl susimąstyti?

„Nežinau, ką jam sako treneris. Donatas labai nori žaisti. Kad taip nutiktų tu turi būti toje vietoje, kur gausi šansus. Be to, reikia sekti, kas žaidžia tavo pozicijoje. Bet sunku apie tai kalbėti, nes mes nežinome, ką sako treneris“, - teigė M.Petravičius.

Pasak jo, skuboti sprendimai prie gero nepriveda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.