EUROLYGA 2023

Eurolygos pusfinalis: CSKA ar „Maccabi“?

Pirmuoju krepšinio Eurolygos finalo dalyviu taps Maskvos CSKA arba Tel Avivo „Maccabi“. Garsiausi Rusijos ir Izraelio klubai penktadienį 19 val. (Lietuvos laiku) Milano „Forum“ arenoje pradės pirmąsias pusfinalio rungtynes ir išsiaiškins, kuris iš jų gaus teisę žaisti svarbiausio žemyno turnyro finale, o kuriam teks kovoti tik paguodos mače dėl bronzos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 16, 2014, 3:47 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:54 PM

CSKA ir „Maccabi“ keliai šį sezoną jau buvo susikirtę. Šios komandos žaidė vienoje „Top 16“ etapo grupėje, o abejas jų rungtynes laimėjo Maskvos krepšininkai. Savo aikštėje „kariškiai“ sutriuškino varžovus 100:65, o paskutiniame ture išvykoje nugalėjo 81:76.

Dukart laimėjęs CSKA išsiveržė į priekį pagal visų tarpusavio rungtynių santykį. Europos turnyruose šiedu klubai žaidė 31 rungtynes, o maskviečiai šventė 16 pergalių.

Vis dėlto prieš finalo ketvertą tvirčiau jaučiasi pastarosiomis savaitėmis daug geriau žaidusi „Maccabi“ ekipa, kurios trenerio Davido Blatto visai netrikdo prisiminimai apie pralaimėjimus CSKA krepšininkams.

„Labai sunku įveikti tą pačią komandą tris kartus iš eilės. Mes pripažįstame, kad ant popieriaus CSKA yra itin galinga, o jų rezultatai tai patvirtina. Jie turi ūgio, patirties ir biudžeto pranašumą, bet mes jaučiame, kad galime su jais žaisti. Žinome, kad privalėsime žaisti kitaip negu praėjusius kartus, tačiau mes galime žaisti kitaip“, - prieš finalo ketvertą kalbėjo D.Blattas. Tačiau savo jėgomis pasitiki ir oponentai. „Įveikti tą pačią komandą tris kartus iš eilės – labai sunku. Pergalės praėjusiose rungtynėse gali virsti savo jėgų pervertinimu. Svarbu, kad tai neatsitiktų. Juolab kad finalo ketverte „Maccabi“ tikriausiai bus visai kitokia komanda. Privalome būti pasirengę viskam“, - tvirtino CSKA puolėjas Sonny Weemsas.

Jam antrino ir komandos draugas Kyle‘as Hinesas: „Mūsų sudėtis stipresnė. Stengsimės tuo pasinaudoti. Be to, turime ilgesnį atsarginių suolą, todėl lemiamiems momentams turėtumėme išsaugoti daugiau jėgų“.

Maskvos CSKA

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono A grupėje – 2-oji vieta (7 ir 3), „Top 16“ etapo F grupėje – 1-oji vieta (12 ir 2), ketvirtfinalyje nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ 3:2.

Lyderiai. S.Weemsas – 12,6 tšk., 3,6 rez.perd., M.Teodosičius – 10,9 tšk., 4,1 rez.perd., N.Krstičius – 9,7 tšk., A.Kaunas – 8 tšk., V.Chriapa – 6,6 tšk., 5,2 atk.kam., 4,2 rez.perd.

Kiti turnyrai. Vieningos lygos grupėje užėmė 2-ąją vietą (16 ir 2), ketvirtfinalyje pralaimi Krasnodaro „Lokomotiv“ 0:2. Iš Rusijos taurės iškrito ketvirtfinalyje (pralaimėjo Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“).

Forma. Tokio tamsaus ruožo CSKA gerbėjai tikriausiai neprisimena. Maskvos komanda per pastarąsias penkerias rungtynes laimėjo vos kartą! Praėjusį savaitgalį „kariškiai“ Jungtinės lygos ketvirtfinalyje namie dukart nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipai, o prieš tai patyrė du pralaimėjimus Eurolygos ketvirtfinalyje žaisdami su pastaruoju metu taip pat nežibančia Atėnų „Panathinaikos“ komanda.

Nuotaiką praskaidrino tik pergalė lemiamose Eurolygos ketvirtfinalio rungtynėse. Beje, CSKA tvarkaraštis yra labai trūkčiojantis. Po serijos su „Panathinaikos“ (5 rungtynės per 10 dienų) maskviečiai dvi savaites nežaidė nė vieno oficialaus mačo, o po to per dvi dienas dukart kovojo su „Lokomotiv“.

Komanda. Pastaraisiais metais CSKA nepasižymi darniais veiksmais ir sumaniu komandiniu žaidimu, tačiau „kariškius“ gelbėja itin aukštas kelių lyderių individualus meistriškumas.

Praėjusį sezoną Maskvos ekipa laikėsi ant trijų banginių: Sonny Weemso, Nenado Krstičiaus ir Milošo Teodosičiaus. Šį sezoną į geriausių Eurolygos žaidėjų pirmąjį penketą išrinktas S.Weemsas yra dar galingesnis ir gali vienas nulemti rungtynių baigtį, bet serbų duetas išsikvėpė ir treneris Ettore Messina jais pasikliauti gali nedažnai.

Ko gero, užtenka paminėti vien tai, kad pernai Eurolygos geriausiųjų penkete buvęs N.Krstičius šiais metais ketvirtfinalio serijoje su Atėnų „Panathinaikos“ ekipa pelnydavo vos 5,4 taško. CSKA aistruoliai tikrai laukė kur kas solidesnio tiek jo, tiek praėjusį tarpsezonį į Maskvą pakviestų Jeremy Pargo bei Kyle‘o Hineso indėlio.

Be S.Weemso, kuris gali tris kėlinius tylėti, bet ketvirtajame apversti rungtynes pelnydamas 15 taškų, pastarosiomis savaitėmis tvirto teigiamo pažymio verti nebent rusai Vitalijus Fridzonas ir Aleksandras Kaunas. Tačiau šių krepšininkų galimybių ribos nėra labai aukštai.

Trenerio mintys. „Sąžiningai sakau, nežinau, ką daryti. Mano žinios ir sugebėjimai turi ribas. Tikriausiai mano lygio neužtenka, kad galėčiau treniruoti šią komandą. Štai ir viskas“, - griežtu pareiškimu nustebino CSKA treneris Ettore Messina, rusų žurnalistų paklaustas, ką mano apie beviltišką pralaimėjimą „Lokomotiv“ komandai.

Vis dėlto šie žodžiai ko gero buvo skirti ne tiek žurnalistams ir krepšinio sirgaliams, kiek Maskvos klubo žaidėjams, o E.Messina taip bandė užgauti jų savimeilę.

„Nesu įsitikinęs, kad pavyks ką nors padaryti per kelias iki finalo ketverto likusias dienas. Žinoma, mes eisime į salę, dirbsime, treniruosimės, tačiau neįmanoma pakeisti žmogaus prigimties, - aštriai kalbėjo maskviečių žaidimui diriguojantis italas. – Dar prieš 24 valandas CSKA žaidė gerai. Visa Europa kalbėjo, kad komandos žaidimas ženkliai pagerėjo. Bet dabar atsakomybės lygis padidėjo, reikia susikaupti paskutiniam šuoliui: jei jo neatliksime, viskas, kas vyko anksčiau, neteks prasmės.

Laimėti galima tik gerai ginantis, susikuriant geras progas mesti ir nedarant klaidų. Tačiau mes dabar ginamės mėšlinai, atiduodame kamuolį varžovams ir mėtome iš sudėtingų padėčių. Vos prieš savaitę viskas buvo kitaip“.

Nors E.Messina kalbėjo aptakiai, atrodo, kad treneris nemažą dalį kaltės pabandė suversti savo pirmtakui. „Mūsų žaidimo negalima pavadinti patikimu. Deja, tai prasidėjo prieš trejus metus ir man per du sezonus nepavyko nieko pakeisti“, - sakė E.Messina, kuris į CSKA grįžo 2012 metais ir pakeitė 2011-2012 metų sezone „kariškių“ klubą treniravusį Joną Kazlauską.

Pats rasti atsakymų į svarbius klausimus E.Messina nesugebėjo: „Kai anksčiau CSKA nepavykdavo komandinis žaidimas, teigiamą rezultatą individualiais veiksmais užtikrindavo lyderiai. Nežinau, kodėl dabar to nėra“.

Tel Avivo „Maccabi“

Kelias į ketvirtfinalį. Reguliariojo sezono D grupėje – 1-oji vieta (8 ir 2), „Top 16“ etapo F grupėje – 3-oji vieta (8 ir 6), ketvirtfinalyje nugalėjo Milano „Emporio Armani“ 3:1.

Lyderiai. R.Hickmanas – 12,1 tšk., D.Smithas – 9,8 tšk., 5,4 atk.kam., S.Schortsanitis – 9,8 tšk., D.Blu – 9,8 tšk., T.Rice‘as – 8,8 tšk., 3,3 rez.perd.

Kiti turnyrai. Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą (22 ir 6), ketvirtfinalyje nugalėjo „Gilboa-Galil“ 3:1. Iškovojo Izraelio lygos taurę (finale nugalėjo Jeruzalės „Hapoel“ 88:77) ir Izraelio taurę (finale nugalėjo Eilato „Hapoel“ 80:73).

Forma. Visas „Maccabi“ sezonas – nesibaigiantys kalneliai. Tel Avivo klubas yra visiškai nenuspėjamas ir gali vieną dieną gauti į kaulus nuo Izraelio lygos vidutiniokų, kitą – nepalikti šlapios vietos iš Eurolygos favoritų.

Pastarosios savaitės nebuvo išimtis. „Maccabi“ vienintelė laimėjo Eurolygos ketvirtfinalio seriją neturėdama aikštės pranašumo ir pajuto pergalės skonį finalo ketverto arenoje, per didžiausias kančias pakilo į pirmąją vietą Izraelio lygos reguliariajame sezone, bet po to pralaimėjo vienerias ketvirtfinalio rungtynes vos aštuntąją vietą užėmusiai „Gilboa Galil“ komandai. Tiesa, kitas trejas rungtynes su „Gilboa Galil“ ekipa „Maccabi“ laimėjo ir jau pateko į Izraelio lygos pusfinalį.

Komanda. „Maccabi“ žaidimo stilius jau daug metų nesikeičia, todėl ši komanda yra lengvai nuspėjama. Tai kartu yra ir silpna, ir stipri Tel Avivo ekipos vieta.

Varžovai žino, ko tikėtis, ir yra pasirengę nukirsti „Maccabi“ žaidimo gijas. Kita vertus, ilgai grūdintos gijos yra vos ne plieninės ir joms pakenkti nėra paprasta. Net nesvarbu, jei tarpsezoniu įvyksta nemažai permainų – „Maccabi“ tradiciškai kviečia panašiomis savybėmis pasižyminčius krepšininkus, kuriems nesunku prisitaikyti šioje komandoje.

Tiesa, kartais prisitaikymo procesas būna kankinamai ilgas. Šį sezoną labai lėtai „Maccabi“ ekipoje pritapo Alexas Tyusas, kurio pagalbos trūko sunkią traumą patyrus pagrindiniam aukštaūgiui Shawnui Jamesui.

Užtat „Top 16“ etapo pabaigoje ir ypač per ketvirtfinalį A.Tyusas driokstelėjo taip, kad buvo sunku patikėti, jog tai – tas pats krepšininkas.

Kitos „Maccabi“ grandys daugmaž patikimai veikia visą sezoną: Ricky Hickmanas ir Tyrese‘as Rice‘as organizuoja ir patys atakuoja, Sofoklis Schortsanitis varto varžovus baudos aikštelėse, Davidas Blu šaudo iš toli, o vienas labiausiai neįvertintų Eurolygos krepšininkų Devinas Smithas daro viską ir suriša tvirtus mazgus, jei „Maccabi“ žaidimo gijos nutrūksta.

Trenerio mintys. „Maccabi“ treneris Davidas Blattas dažnai sulaukdavo klausimų apie banguotą žaidimą ir sunkiai paaiškinamas nesėkmes Izraelio lygoje. Nors diplomatiškas amerikietis stengdavosi nerodyti blogų emocijų, net jam buvo sunku nuslėpti, kad vis pasikartojantys klausimai erzino.

„Dar sezono pradžioje sakiau, kad mes turime būti kantrūs ir žaidimą gerinti pamažu. Tuo metu mūsų prioritetas buvo Eurolyga. Be to, keli krepšininkai patyrė didesnes ar mažesnes traumas, todėl per Izraelio lygos rungtynes privalėjome juos patausoti, - paaiškino D.Blattas. – Tačiau mes nepanikavome ir žinojome, ką darome. Tai buvo tas atvejis, kai reikėjo nekreipti dėmesio į išorėje keliamą triukšmą ir dirbti pagal numatytą planą“.

„Pavargau kalbėti apie blogus dalykus, todėl smagu kalbėti apie gerus. Svarbiausia, kad laimėjome paskutines rungtynes prieš kelionę į Milaną ir komanda į finalo ketvertą galės vykti būdama geros nuotaikos“, - po dviejų triuškinamų pergalių prieš „Gilboa Galil“ krepšininkus lengviau astipūtė Tel Avivo klubo strategas.

Vis dėlto pergalės prieš aštuntąją Izraelio lygos ekipą negalėjo išsklaidyti nerimo ir jo neišsklaidė. „Pastaruosius du mėnesius žaidėme daug rungtynių ir krepšininkai jaučia nuovargį. Nerimauju dėl fizinės būklės. Per pastarąsias dvi savaites žaidėme ketverias rungtynes, mūsų varžovai CSKA – tik dvejas, - lygino D.Blattas. – Bet mūsų komanda jau ne sykį stebino Europos krepšinio visuomenę ir yra pasirengusi tai padaryti vėl“.

Pusfinalio varžovės CSKA komandos pralaimėjimai Jungtinės lygos ketvirtfinalyje D.Blattui tapo rimtu galvosūkiu. „CSKA pralaimėjo labai svarbias rungtynes ir man neaišku kodėl“, - gūštelėjo pečiais „Maccabi“ treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.