EUROLYGA 2023

Lenktynės dėl 2015 metų Europos čempionato – kelinti lietuviai?

Birželio 13-ąją Miunchene paaiškės, ar dar statomas Ukrainos krepšinio arenas ištiks nacionalinio Lietuvos futbolo stadiono Vilniaus „Akropolio“ pašonėje likimas. Taip pat Vokietijoje bus aiškiau, kas perims 2015 metų Europos čempionato organizavimą, jei ukrainiečiai oficialiai atsisakys tokių teisių. Tarp kandidatų rengti varžybas – ir Lietuva.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-05-20 14:59, atnaujinta 2018-02-13 17:38

Išskyrė du favoritus

Tiesa, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas patikino, kad Lietuva tikrai nesurengs viso Europos čempionato. Mūsų valstybė priimtų tik vieną grupę, kurioje žaistų Lietuvos rinktinė.

„Mums tai – labai svarbus čempionatas dėl patekimo į 2016-ųjų olimpines žaidynes. Būtų smagu iš grupės pakiliai išlydėti rinktinę į tolimesnes kovas. Bet šiai dienai Lietuvoje organizuoti visą čempionatą finansiškai nėra jokių galimybių. Nenorime valstybei kelti streso, nes žinome, kiek reikia įdėti darbo“, – pasakojo M.Špokas.

Į 23 „FIBA Europe“ narių valdybą savaitgalį išrinktas LKF vadovas atskleidė, kas realiausiai galėtų perimti 2015 metų čempionato organizavimą.

„Turtingoms šalims – ispanams ar turkams, pilnas čempionatas nesudarytų didelių sunkumų. Jie tam turi visas galimybes. Visų kitų šalių situacija komplikuota arba dėl infrastruktūros, arba dėl finansų. Ir niekas neleis čempionato rengti bet kam, nes jis vyks prieš Rio de Žaneiro žaidynes“, – pažymėjo M.Špokas.

Jis atskleidė, kad favoritais surengti pirmenybes laikyti prancūzai elgtųsi kaip lietuviai – priimtų tik vieną grupę. „Visi galvoja tik apie grupės varžybas, kur žais jų komandos“, – pridūrė M.Špokas.

Esą daugiausiai klausimų kyla dėl to, kiek kainuos čempionato organizavimas. Tai turėtų paaiškėti per „FIBA Europe“ posėdį birželio 13-ąją.

„Daug ką lems Ukrainos prezidento rinkimai. Nuo prezidento daug kas priklausys, ar čempionatas Ukrainai reikalingas. Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas A.Volkovas prašo šanso. Šalis nori baigti statyti visas arenas“, – apie ukrainiečių situaciją pasakojo M.Špokas.

Europos čempionatas – kas ketverius metus

M.Špokas nebepaliko klaustukų dėl naujo tarptautinio krepšinio tvarkaraščio. Jis konstatavo faktą, kad nuo 2017 metų Europos krepšinio čempionatai vyks tik kas ketverius metus. Iki šiol Senojo žemyno turnyrai buvo rengiami kas dvejus metus.

LKF atstovas džiaugėsi, kad naujasis „FIBA Europe“ prezidentas Turgay Demirelis puikiai sutaria su FIBA valdžia, bet aršiausios diskusijos laukia su Eurolygos vadovu Jordi Bertomeu, kuris griežtai prieštarauja naujajam FIBA tvarkaraščiui.

„Vis dar dėliojamas formatas, kaip turėtų atrodyti tas naujas turnyrų tvarkaraštis“, – sakė M.Špokas.

Numatyta, kad atranka į 2019-ųjų pasaulio čempionatą vyks šešiais langais – 2017 metų lapkritį, 2018 m. vasarį, birželį, rugsėjį, lapkritį ir 2019 m. vasarį.

NBA sezono metu tikrai neišleis į rinktines savo krepšininkų. Tuo pačiu keliu suka ir Eurolyga, todėl teoriškai iškilo grėsmė, kad atrankos turnyruose nežais geriausi pasaulio krepšininkai.

Vis dėlto deryboms dar yra šiek tiek laiko ir didžiulę įtaką Europoje turintis T.Demirelis gali padėti pasistūmėti pokalbiams teigiama linkme.

„Krepšinis nori turėti savo identitetą – stiprų pasaulio čempionatą. 2019-aisiais tai bus pajėgiausias pasaulio čempionatas istorijoje“, – pridūrė M.Špokas.

Džiaugėsi naujuoju vadovu

Naujuoju „FIBA Europe“ prezidentu išrinktas turkas T.Demirelis sužavėjo M.Špoką. Jis siūlo atkreipti dėmesį į rinkimų rezultatus. Gavęs 40 balsų, T.Demirelis užtikrintai nugalėjo makedoną Danielį Dimevskį (8 balsai).

„Turkas turi labai didelį pasitikėjimą. Man patiko jo pasakymas, kad viską reikia rodyti darbais, o ne žodžiais“, – susižavėjimo T.Demireliu neslėpė M.Špokas.

Anot M.Špoko, naujoji „FIBA Europe“ valdžia imsis spręsti pagrindinių klausimų. Pavyzdžiui, siekiama, kad už krepšinio vystymą finansinės naudos gautų ir pačios federacijos ir tai nebūtų tik investicinis projektas.

M.Špokas labai norėtų, kad FIBA pasektų UEFA modeliu, pagal kurį federacijoms už pasiekimus iš bendro finansinio pyrago atriekiama dosni pinigų sumelė.

„Deja, apie tai krepšinyje iki šiol nebuvo galvojama. Krepšinis buvo žaidžiamas dėl kažko“, – sakė M.Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.