EUROLYGA 2023

Kolekcininkas išsaugojo lietuviško krepšinio triumfo akimirkas

Sporto istorikas ir kolekcininkas Vytautas Gudelis jau sulaukė 84 metų, tačiau atrodo žvitrus senukas – jis sako, kad jėgų jam įkvėpė nuolatinis bendravimas su sportu. Vaiko akimis jis matė ir klestintį Kauną, ir Lietuvos krepšinio triumfą laikinojoje sostinėje 1939-aisiais, kai Lietuva tapo Europos vyrų krepšinio pirmenybių čempione.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 21, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:54 PM

Kauno miesto savivaldybėje trečiadienį atidaryta V.Gudelio paroda „Tai įvyko prieš 75 metus Kaune“, skirta 1939 m. Europos čempionate triumfavusiai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei.

Parodoje – V.Gudelio per 50 metų surinktos legendinių varžybų nuotraukos, lietuviškos „svajonių komandos“ narių portretai, autografai, draugiški šaržai.

V.Gudelis ypač didžiuojasi net 3 asmeniškai gautas tarpukario Europos čempionų žvaigždės, JAV lietuvio Prano Lubino autografais.

Kolekcininkas prisimena jaudinančią akimirką, kai prasidėjus Atgimimui 1989-siais jis susitiko su iš JAV atvykusiu P.Lubinu ir parodė jam jo piešinį, kurį V.Gudelis piešė iš laikraščių dar būdamas vaikas.

„P.Lubinas pagyrė, kad jis labai panašus ir pasirašė“, - prisiminė kolekcininkas.

Pačių varžybų anuomet Panevėžyje gyvenęs V.Gudelis nematė, bet bu o atvykęs pas gimines į Kauną netrukus po pergalingojo čempionato ir matė prie sporto Halės plėvesuojančias čempionate dalyvavusių valstybių vėliavas.

Į parodą atvykęs krepšinio treneris Vladas Garastas prisiminė, kaip sėkmingai anuomet Kaunas susidorojo su iššūkiu – pastatyti sporto Halę per nepilnus metus. Jos statyba anuomet kainavo per 300 tūkst.Lt.

Jis padėtį palygino su šiais laikais, kai „Žalgirio“ arena buvo statoma 4 metus, susidurta su daug nesklandumų, intrigų.

Parodos atidaryme dalyvavo ir V. Gudelio dukra, garsi grafikė Daiva Gudelytė, Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Europos čempionatas 1939 metais gegužės 21-28 d. vyko Kaune, specialiai jam pastatytoje Kauno sporto halėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.