EUROLYGA 2023

E.Žukauskas: „Neptūnas“ gali laimėti LKL čempionų titulą“

Buvęs krepšininkas Eurelijus Žukauskas ilgam įsimins gegužės 22-ąją. Tą saulėtą vakarą į Klaipėdos „Švyturio“ arenos palubes pakilo vienuoliktuoju numeriu pažymėti jo marškinėliai su „Neptūno“ simbolika. O dar po beveik dviejų valandų E.Žukausko palaikomi „Neptūno“ krepšininkai 71:59 parklupdė Kauno „Žalgirio“ kariauną ir LKL finalo seriją pradėjo sensacinga pergale.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 26, 2014, 3:40 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:27 PM

„Žalgiryje“ E.Žukauskas praleido penkerius metus (1997-2000 ir 2007-2009 m.), tačiau 40 metų aukštaūgio širdis LKL finale nusidažė mėlyna spalva. Būtent prieš 20 metų „Neptūnas“ ištraukė išstypusį 216 cm ūgio brigadininką iš statybų į krepšinio aikštelę.

E.Žukauskas profesionalų krepšinyje debiutavo būdamas vos dvidešimties, bet po trijų sezonų Klaipėdoje „Neptūno“ marškinėliai pasidarė per maži ir mėlyną aprangą jis iškeitė į gerokai patogesnę žalią.

„Nesu nei neptūnietis, nei žalgirietis, – paklaustas, kuo labiau jaučiasi esąs, portalui lrytas.lt sakė E.Žukauskas – Tačiau sergu už savo miesto komandą. Man patinka ir „Žalgiris“, ir „Neptūnas“, bet taip pat mėgstu ir gerą krepšinį.“

Kitaip nei kolega Arvydas Macijauskas, kurio septintuoju numeriu pažymėti marškinėliai pakilo vienuoliktųjų kairėje, E.Žukauskas nemanė, kad „Žalgirio“ ir „Neptūno“ serija baigsis „sausa“ žalgiriečių pergale 4:0.

Anaiptol, E.Žukauskas prabilo apie galimą didžiausią LKL sensaciją per 15 pastarųjų metų.

„Jei „Neptūnas“ žais taip, kaip praėjusias rungtynes, gerai ginsis ir toliau sulauks tokio sirgalių palaikymo, jis gali laimėti čempionatą. Aišku, tai būtų stebuklas“, – suintrigavo E.Žukauskas.

Tikėjo pergale

Į „Švyturio“ areną su artimaisiais E.Žukauskas ketvirtadienį keliavo nujausdamas, kad „Neptūnas“ gali parklupdyti „Žalgirį“ nepaisant visų ekspertų prognozių, jog kauniečiai nesunkiai laimės LKL finalą.

„Juk ne veltui ėjome sirgti“, – juokėsi buvęs krepšininkas.

Tiesa, sezono viduryje E.Žukauskas taip nepasitikėjo „Neptūno“ jėgomis. „Žinių radijui“ prognozuodamas būsimų LKL medalininkų išsidėstymą, auksą jis skyrė „Žalgiriui“, sidabrą – Vilniaus „Lietuvos rytui“, o bronzą – Prienų „TonyBet“ ekipai, kurią „Neptūnas“ pranoko pusfinalyje.

„Neptūno“ kelias nebuvo lengvas, – kodėl gruodį klaipėdiečių neįžvelgė tarp medalininkų, portalui lrytas.lt aiškino E.Žukauskas. – Komanda pralaimėjo nemažai rungtynių paskutinėmis sekundėmis. Bet vėliau „Neptūnui“ pagaliau šypsojosi sėkmė.

Aišku, nelabai kas tikėjosi, kad klubas eis taip toli, bet vyrai – šaunuoliai. Jų žaidimas po truputį gerėjo ir gerėjo. Komanda surinkta iš labai neblogų Lietuvos krepšininkų. Kai kurie jų dar galėtų žaisti aukštame lygyje.“

Pamokų dar neužteko?

Anot E.Žukausko, pirmosiose rungtynėse „Neptūnui“ mačo pradžioje koją pakišo jaudulys. Tačiau su šeštojo žaidėjo pagalba – sirgaliais, klaipėdiečiai susitikimo pabaigoje pakilo į lemiamą šturmą, kurio „Žalgiris“ nebeatlaikė.

„Šaukėme, sirgome, o „Neptūno“ žaidėjų jauduliukas po truputį dingo. Vyrai pajautė, kad gali laimėti. O vėliau to šanso jie jau nebepaleido“, – sakė E.Žukauskas.

Po mačo „Neptūno“ kirčio užgauti žalgiriečiai spėliojo, kad galbūt koją pakišo atsipalaidavimas. „Tikriausiai per anksti atsipalaidavome, ne iki galo buvome susikaupę šioms rungtynėms. Nemanau, kad mūsų nusiteikimas buvo toks pat, kaip žaidžiant prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“. Galvojome, kad bus lengviau“, – portalui basketnews.lt sakė R.Javtokas.

Tačiau E.Žukauskas nenurašytų „Žalgirio“ pralaimėjimo tik atsipalaidavimui. Juolab, kai Kauno komanda šį sezoną jau net ne vieną kartą turėjo nusilenkti „Neptūnui“.

„Kova buvo. Tiesiog „Žalgiriui“ nesiklostė žaidimas, o „Neptūnas“ gerai gynėsi ir neleido įsimėtyti lyderiams. Manau, kad „Žalgiris“ gerbia „Neptūną“. Juk jau yra gavę ne vieną pamoką ir nemanau, kad gali sau leisti atsipalaiduoti“, – portalui lrytas.lt pasakojo E.Žukauskas.

„Žalgiris“ išlygins rezultatą

E.Žukauskas „Neptūnui“ pirmadienio vakarą Kaune linki didžiulės sėkmės, bet susikrimtęs aukštaūgis abejoja, ar jo miestiečiams pavyks padidinti serijos rezultatą iki 2:0.

Klaipėdietis įsitikinęs, kad „Žalgirio“ strategas Gintaras Krapikas per trijų dienų pertrauką spėjo paruošti priešnuodžius. E.Žukausko teigimu, kauniečiai privalo pagerinti gynybą.

Kita vertus, 40-metis nemano, kad „Neptūnui“ Laikinojoje sostinėje nėra jokių šansų. E.Žukauskas siūlo nepamiršti sunkiosios uostamiesčio klubo artilerijos.

„Žalgiriečiai turi apsiginti prieš „Neptūno“ gynėjus, kad šie nesumestų tritaškių. Pavyzdžiui, M.Runkauskas nepataikė savo tolimų metimų. Jei klaipėdiečiams atsiriš krepšys, „Žalgiriui“ bus bėdos“, – perspėjo E.Žukauskas.

„Neptūnas“ kauniečius pirmajame mače patiesė nepaisant to, kad pataikė vos 2 tritaškius iš 19 (11 proc.).

Per ceremoniją jaudinosi

E.Žukauskas su nekantrumu laukia trečiadienio, kai „Žalgiris“ grįš į Klaipėdą. „Švyturio“ arenoje vėl turėtų budėti ir 216 cm ūgio „bokštas“.

„Jei tik leidžia aplinkybės, ateinu pažiūrėti rungtynių. Svarbių mačų šį sezoną dar net nepraleidau. Sergu už „Neptūną“, savo miesto komandą. Džiaugiuosi, kad jie tiek daug pasiekė“, – pasakojo E.Žukauskas.

E.Žukauskui buvo didžiulė garbė, kai praėjusią savaitę 6 tūkst. klaipėdiečių jam plojo į arenos palubes kylant vienuoliktuoju numeriu pažymėtiems marškinėliams.

„Buvau labai nustebintas ir sujaudintas. Gal šiurpuliukai per kūną ir nėjo, bet buvau truputį pasimetęs“, – šyptelėjęs pagerbimo ceremoniją prisiminė E.Žukauskas.

„Neptūno“ vadovybei klaipėdietis ištarė didelį „ačiū“. Jam smagu, kad net ir po tiek metų jį vis dar atsimena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.