EUROLYGA 2023

Ko reikia, kad „Neptūnui“ atsivertų Eurolygos durys?

Pirmą kartą LKL vicečempionu tapęs Klaipėdos „Neptūnas“ stovi ant Eurolygos slenksčio. Tačiau į kurią pusę – pagrindinį turnyrą ar atrankos varžybas – klaipėdiečiai žengs, kol kas neaišku. Jų ateitį lems rezultatai kitų šalių lygose, o galbūt ir Eurolygos vadovų sprendimai. Šiuo metu Klaipėdos klubui reikia laukti, kad Ispanijos ir Italijos pirmenybių pusfinaliuose nesėkmes patirtų „Valencia“ ir Sasario „Banco di Sardegna“ komandos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 9, 2014, 11:46 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:27 AM

Eurolygos kelialapių skirstymą reguliuojančios taisyklės yra labai painios. Kartu Eurolyga yra pasilikusi daug erdvės savo nuožiūra vienam klubui uždegti raudoną šviesą, kitam – žalią, todėl stipriausiame žemyno turnyre žaisiančių komandų sąrašas nebus pilnas net pasibaigus visoms nacionalinėms varžyboms.

Tikėtina, kad „Neptūnas“ atsidurs tarp klubų, kuriems dar reikės palaukti Eurolygos patikslinimų. Pagal prieš keletą metų patvirtintas taisykles Eurolyga turėtų 14 klubų suteikti neterminuotas A licencijas, 9 klubams – vieną sezoną galiojančias B licencijas ir vienam klubui – taip pat vieną sezoną galiojančią C licenciją.

„Neptūnas“ pretenduoja į B licenciją. Tuo tarpu stipriausias pastarųjų metų Lietuvos klubas Kauno „Žalgiris“ turi A licenciją.

A licencijos

A licencijas šiuo metu turi 13 klubų. Tai – „Barcelona“, Madrido „Real“, Malagos „Unicaja“, Vitorijos „Laboral Kutxa“ (Ispanija), Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija), Stambulo „Fenerbahce“, Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija), Maskvos CSKA (Rusija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), Sienos „Montepaschi“, Milano „Emporio Armani“ (Italija) ir „Žalgiris“.

Viena A licencija yra laisva, o Eurolyga nėra nusprendusi, kaip su ja pasielgti. Galimi net trys variantai: A licencija bus suteikta kuriam nors jos neturinčiam klubui, bus padidintas B licencijų skaičius arba kažkuris klubas gaus vardinį kvietimą.

Pernai ši A licencija nebuvo panaudota. Tada Eurolyga nusprendė skirti vardinį kvietimą Kijevo „Budivelnyk“ klubui.

C licencija

Europos taurės laimėtojui skirtą C licenciją gali pasiimti „Valencia“ klubas. Tačiau „Valencia“ dar kovoja dėl patekimo į Ispanijos lygos finalą, o jeigu laimės pusfinalio dvikovą su „Barcelona“, gaus B licenciją.

Tokiu atveju C licencija liks nepanaudota ir Eurolyga skirs vardinį kvietimą.

Taip atsitiko pernai. Tada Europos taurės laimėtojas Krasnodaro „Lokomotiv“ iškovojo B licenciją kaip Rusijos vicečempionas. O Eurolyga suteikė vardinį kvietimą Miuncheno „Bayern“ klubui.

B licencijos

Viena B licencija yra rezervuota Eurolygos atrankos turnyro nugalėtojams. Kitos aštuonios B licencijos bus išdalintos pagal specialią Eurolygos sukurtą lentelę ir nacionalinių bei regioninių varžybų rezultatus.

Lietuvos čempionams šioje lentelėje skirta 5-oji vieta, vicečempionams – 16-oji.

Kadangi LKL čempionas „Žalgiris“ turi A licenciją, jam B licencijos nereikia. Dėl to visi žemiau esantys klubai Eurolygos kelialapių eilėje pasislenka į priekį.

Aukštas vietas B licencijų lentelėje užima dar keli A licencijas turintys klubai. Jų neskaičiuojant „Neptūnas“ užima daug aukštesnę vietą negu 16-oji, tačiau galutinė pozicija nėra aiški, nes keliose užsienio lygose varžybos dar nesibaigė.

Šiuo metu vietas pirmajame B licencijų aštuntuke jau užsitikrino Limožo CSP (Prancūzija) ir Zagrebo „Cibona“ (Adrijos lyga/Kroatija), B licencijas taip pat tikrai gaus Vokietijos čempionas (Miuncheno „Bayern“ arba Berlyno ALBA) ir Lenkijos čempionas (Zgoželeco „Turow“ arba Zelionos Guros „Stelmet“).

Tik itin nepalankiai susiklosčius aplinkybėms B licencijos negautų antroji Adrijos lygos komanda Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija). Jai kelias į Eurolygą būtų užkirstas, jei nacionaliniais čempionais taptų „Valencia“ (Ispanija), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), „Banco di Sardegna“ (Italija) ir Stambulo „Galatasaray“ klubai (Turkija).

Vieną koją į Eurolygą įkelė Vieningos lygos finalininkas „Nižnij Novgorod“.

Laukiančiųjų sąraše yra „Galatasaray“ ir „Neptūnas“, bet Stambulo klubas dar gali visus reikalus išspręsti pats. Jei „Galatasaray“ taptų Turkijos čempionu, tikrai patektų į Eurolygą.

Ko reikia „Neptūnui“?

Kad B licencijų lentelėje pakiltų į aštuntąją vietą, „Neptūnui“ reikia palankių rezultatų Ispanijos ir Italijos lygų pusfinaliuose. Klaipėdiečius į viršų kilstelėtų „Valencia“ ir „Banco di Sardegna“ nesėkmės.

Tai – labai tikėtina. Ispanijos lygos pusfinalyje „Valencia“ namie pralaimėjo dvejas rungtynes „Barcelona“ ekipai ir serijoje iki trijų pergalių atsilieka 0:2.

Italijos lygos pusfinalyje „Banco di Sardegna“ serijoje iki keturių pergalių pralaimi „Emporio Armani“ komandai 2:3.

Jei būtų įgyvendinta tik viena iš šių dviejų sąlygų, Lietuvos vicečempionai B licencijų lentelėje užimtų devintąją vietą. Tada juos į Eurolygą atvestų tik šio turnyro rengėjų sprendimas padidinti B licencijų skaičių vietoj laisvos A licencijos.

Ispanijos klausimas

Eurolygos nuostatuose numatyta, kad vienai šaliai gali atstovauti ne daugiau kaip keturi A ir B licencijas turintys klubai.

Jei „Valencia“ iškovos B licenciją, „Laboral Kutxa“ klubo A licencija vienam sezonui bus sustabdyta, o Eurolyga skirs dar vieną vardinį kvietimą.

Tačiau jei „Valencia“ nepateks į Ispanijos lygos finalą ir gaus C licenciją, „Laboral Kutxa“ niekas negrės ir Ispanijai kitą sezoną Eurolygoje atstovaus penki klubai.

Eurolygos atranka

Eurolygos atrankos turnyre dalyvaus aštuoni klubai. Jie bus atrinkti pagal tą pačią B licencijų lentelę.

Tiesa, ne visi, nes paprastai Eurolyga bent dviem klubams suteikia vardinius kvietimus.

Pagal šio sezono nacionalinių varžybų rezultatus rudenį Eurolygos atrankos turnyre turėtų kovoti Strasbūro SIG (Prancūzija), Belgrado „Crvena Zvezda“ (Adrijos lyga/Serbija), „Budivelnyk“ (Ukraina) ir Vokietijos vicečempionas.

Toliau eilėje laukia Nimburko ČEZ (Čekija) ir Belgijos čempionas (Ostendės „Telenet“ arba Alsto „Okapi“).

B licencijų suteikimo eilė (eilės nr., lyga, vieta, klubas)

1. Ispanija 1 „Real“ (A)/„Barcelona“ (A)/„Unicaja“ (A)/„Valencia“

2. Rusija 1 CSKA (A)/„Nižnij Novgorod“

3. Italija 1 „Emp.Armani“ (A)/„Montepaschi“ (A)/„Banco di Sardegna“

4. Turkija 1 „Fenerbahce“ (A)/„Galatasaray“

5. Lietuva 1 „Žalgiris“ (A)

6. Graikija 1 „Panathinaikos“ (A)

7. Prancūzija 1 CSP

8. Vokietija 1 „Bayern“/ALBA

9. Adrija 1 „Cibona“

10. Lenkija 1 „Turow“/„Stelmet“

11. Adrija 2 „Cedevita“

12. Ispanija 2 „Real“ (A)/„Barcelona“ (A)/„Unicaja“ (A)/„Valencia“

13. Rusija 2 CSKA (A)/„Nižnij Novgorod“

14. Italija 2 „Emp.Armani“ (A)/„Montepaschi“ (A)/„Banco di Sardegna“

15. Turkija 2 „Fenerbahce“ (A)/„Galatasaray“

16 Lietuva 2 „Neptūnas“

17. Graikija 2 „Olympiakos“

18. Prancūzija 2 SIG

19. Vokietija 2 „Bayern“/ALBA

20. Adrija 3 „Crvena Zvezda“

21. Ukraina 1 „Budivelnyk“

22. Čekija 1 ČEZ

23. Belgija 1 „Telenet“/„Okapi“

24. Izraelis 1 T.A.„Maccabi“ (A)/Haifos „Maccabi“

25. Bulgarija 1 „Levski“

26. Latvija 1 „Ventspils“

27. Didžioji Britanija 1 „Wolves“

28. Lenkija 2 „Turow“/„Stelmet“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.