EUROLYGA 2023

Kauno „Žalgirio“ dėlionėje – keturi nežinomieji

Nors finansinė padėtis sunki, LKL čempionu ketvirtąkart iš eilės tapęs Kauno „Žalgiris“ turi gerų galimybių išlaikyti komandos branduolį kitam sezonui.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jun 10, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 AM

Šią savaitę „Žalgirio“ krepšininkams bus įteikti LKL čempionų žiedai, ir Kauno komanda turbūt paskutinį kartą prieš atostogas susirinks visa kartu.

Kiek iš Lietuvos čempionais tapusių žalgiriečių sugrįš į „Žalgirio“ areną ateinantį rudenį?

Dauguma „Žalgirio“ vyrų turi galiojančias sutartis, tačiau keturių žaidėjų kontraktai baigėsi.

Pasibaigus LKL finalui – žvilgsnis į Lietuvos čempionų galimybes likti klube 2014–2015 metų sezonui.

Justinas Dentmonas (28 metai, 183 cm)

Skaičiai. Eurolygoje – 16,8 taško ir 4,1 rez. perd., LKL – 14,2 ir 3,8.

Sezonas. Net ir žaisdamas amerikietišką krepšinį J.Dentmonas buvo komandos atakų lyderis. Gal ir ne toks greitas kaip Tyusas Edney ir ne toks gudrus kaip Ennis Whatley, bet tikrai sėkmingas pirkinys ir vienas geriausių „Žalgirio“ legionierių per klubo istoriją.

Ateitis. Sutartis baigėsi. Kaune jis neslėpė, jog Lietuvoje persekiojo vienatvės jausmas, susipynęs su svajone grįžti į NBA. Tikriausiai jis tai ir pabandys padaryti, o jei ne – lengvai ras darbą jei ne elitiniame, tai bent jau turtingame Europos klube. „Žalgiriui“, matyt, reikės ieškoti kito įžaidėjo.

Šarūnas Jasikevičius (38, 193)

Skaičiai. Eurolygoje – 6,7 taško ir 3,1 rez. perd., LKL – 7,6 ir 3,2.

Sezonas. Smagu, kad krepšinio genijus sugrįžo ten, kur pradėjo savo kelią, ir laimėjo pirmąjį LKL aukso žiedą. Tačiau jo kojos dažnai nespėjo paskui galvą. Tai lėmė didelį klaidų skaičių ir prastus plius/minus rodiklius Eurolygoje.

Ateitis. Sutartis baigėsi. Steve’as Nashas, Jasonas Kiddas, Johnas Stocktonas po NBA arenas lakstė ir būdami vyresni nei Šaras. Bet tituluotam kauniečiui atėjo laikas pasvarstyti, ar vilkėdamas trenerio kostiumą nesijaustų patogiau nei krepšininko aprangą.

Vytenis Čižauskas (21, 188)

Skaičiai. Eurolygoje – 2,3 taško ir 1,2 rez. perd., LKL – 4,3 ir 2,1.

Sezonas. Net kai traumas gydėsi kiti įžaidėjai, nepasinaudojo šansu užsidirbti daugiau žaidimo minučių. Jų beveik negavo ir LKL atkrintamosiose varžybose. Gaila, nes tai turbūt talentingiausias įžaidėjas po Manto Kalniečio ir Š.Jasikevičiaus mūsų šalyje.

Ateitis. Sutartis baigėsi. Jonui Kazlauskui ir Arvydui Saboniui užsiminus apie pamokas, kurias V.Čižauskas privalo išmokti slidžiame karjeros kelyje, šiemet nepakviestas į Lietuvos rinktinę.

Vargu ar „Žalgiris“ jam suteiks dar vieną galimybę.

Martynas Pocius (28,196)

Skaičiai. Eurolygoje – 10,8 taško ir 2,5 rez. perd., LKL – 9,4 ir 2.

Sezonas. Po Europos čempionato ne iš karto įsibėgėjo ir skraidė ne taip aukštai, kaip prieš porą metų. Tačiau buvo vienas svarbiausių „Žalgirio“ žaidėjų.

Ateitis. Turi sutartį kitam sezonui, bet joje yra sąlyga, kad tiek žaidėjas, tiek klubas turi teisę pasakyti „ačiū“ ir „sudie“. „Žalgiriui“ jo reikia. Įdomu, ar ir M.Pociui reikia „Žalgirio“?

Madrido „Real“ atgal nekvies, bet pasiūlymų iš Turkijos buvo ir sezono metu, todėl permainų gali būti.

Tomas Dimša (20, 195)

Skaičiai. Eurolygoje – 3,7 taško ir 0,6 rez. perd., LKL – 2,8 ir 0,9.

Sezonas. Lietuvos jaunimo rinktinės lyderis, regis, turi viską, ko reikia geram atakuojančiajam gynėjui, tačiau pasinaudoti savo atletiškumu jam vis dar pavyksta retai.

Ateitis. Sutartis tebegalioja, bet T.Dimša turėtų išmokti atakuoti krepšį stabiliau. Kitaip jam gresia stažuotė į kurį nors LKL klubą.

Artūras Milaknis (27, 195)

Skaičiai. Eurolygoje – 6,4 taško ir 2 atk. kam., LKL – 8,2 ir 2.

Sezonas. Taiklumas niekur nedingo – keliuose Eurolygos mačuose ir lemiamose LKL pusfinalio rungtynėse Vilniuje jo tritaškiai varžovams kirto skaudžiai. Tačiau keli kartai per sezoną yra mažai.

Ateitis. Sutartis galioja dar sezonui su galimybe pratęsti ir antram. Nors turi galimybę likti Kaune, snaiperį gali išstumti „Neptūnui“ šiemet paskolintas žalgirietis Edgaras Ulanovas.

Kasparas Vecvagaras (20,193)

Skaičiai. Eurolygoje – 2,5 taško ir 1,1 rez. perd., LKL – 4,1 ir 1,3.

Sezonas. Sunkios traumos neleido įsitikinti, ko vertas jaunas latvis. Bet proveržių buvo gražių, ypač dviejose Eurolygos mačuose.

Ateitis. Liko sutartis sezonui su galimybe pratęsti dar vienam. Sunku prognozuoti, kaip atrodys grįžęs po traumos, bet palaukti verta.

Siimas Sanderis Vene (23, 203)

Skaičiai. Eurolygoje – 3 taškai ir 2,8 atk. kam., LKL – 2,4 ir 2,8.

Sezonas. Trečdalį sezono žaidė, du trečdalius gydėsi traumą. Bet įtaka ekipai buvo tokia pati.

Ateitis. Sutartis galioja dar sezonui su galimybe pratęsti dar vienam. Nors „Žalgiriui“ trūksta aukšto žaidėjo lengvojo puolėjo pozicijoje, praėjusį sezoną estas neįrodė esąs Kauno klubo lygio. Jei „Žalgiris“ jį vėl paskolins, niekas to net nepastebės.

Vytenis Lipkevičius (25, 205)

Skaičiai. Eurolygoje – 4,7 taško ir 2,6 atk. kam., LKL – 5 ir 3,2.

Sezonas. Gindamasis atitiko „Žalgirio“ lygį, bet ne puldamas.

Ateitis. Sutartis galioja dar 2 metus. Nebrangus ir pasiaukojantis žaidėjas Kauno klube ir toliau turėtų gąsdinti varžovus savo kibia gynyba.

Paulius Jankūnas (30, 205)

Skaičiai. Eurolygoje – 8,8 taško ir 6,5 atk. kam., LKL – 12,1 ir 8,4.

Sezonas. Eurolygoje nebuvo toks galingas kaip prieš kelerius metus, tačiau sunku įsivaizduoti, kurią vietą „Žalgiris“ būtų užėmęs LKL be P.Jankūno. Be abejonės, naudingiausias Lietuvos lygos žaidėjas šį sezoną.

Ateitis. Sutartis galioja ir kitą sezoną su galimybe pratęsti dar 2 sezonams. Kovingasis „Žalgirio“ komandos kapitonas vėl turėtų būti bokštas, aplink kurį buriasi kiti.

Tadas Klimavičius (31, 204)

Skaičiai. Eurolygoje – 4,2 taško ir 3,7 atk. kam., LKL – 4,5 ir 3,3.

Sezonas. Liko P.Jankūno šešėlyje ir nesijautė drąsiai. Eurolygoje tritaškius metė vos 11 proc. taiklumu.

Ateitis. T.Klimavičiaus sutartis baigėsi. Nėra svarbių priežasčių, dėl kurių „Žalgiris“ galėtų 31 metų puolėjui siūlyti pasilikti ilgiau.

Robertas Javtokas (34, 211)

Skaičiai. Eurolygoje – 9,7 taško ir 5,3 atk. kam., LKL – 9,9 ir 5,9.

Sezonas. Įspūdingai žaidė Eurolygos „Top 16“ etape, kur net 9 rungtynes paeiliui rinko dviženklę taškų sumą. Net baudas pataikė gerai (73 proc.)!

Ateitis. Sutartis galioja dar metus. Nors R.Javtokui kitąmet sueis 35-eri, jis išgyvena antrąją jaunystę. Jei sveikata leis, vidurio puolėjas ir vėl bus patikima „Žalgirio“ uola po krepšiu.

Mindaugas Kupšas (23, 215)

Skaičiai. Eurolygoje – 2,7 taško ir 1 atk. kam., LKL – 5,4 ir 2,5.

Sezonas. Atliko kelis gražius metimus Eurolygoje, bet gindamasis nebuvo vikrus, ir tai turbūt pagrindinė priežastis, kodėl svarbiausius LKL mačus praleido ant suolo.

Ateitis. Sutartis galioja metams su galimybe pratęsti dar sezonui. Pernai svajojo apie NBA, bet kas nors turi pažadinti 23 metų vaikiną, kol jis netapo „amžinai perspektyvus“.

Artūras Gudaitis (20, 208)

Skaičiai. Eurolygoje – 4,4 taško ir 2,6 atk. kam., LKL – 5,8 ir 3,3.

Sezonas. Praėjusią vasarą sunkią kelio traumą išsigydęs aukštaūgis įsivažiavo antrojoje sezono dalyje ir tapo maloniu atradimu tiems, kurie nebuvo matę jo NKL varžybose. A.Gudaičiui atsiskleisti padėjo ir nuostabūs Š.Jasikevičiaus perdavimai.

Ateitis. Sutartis galioja dar sezonui su galimybe pratęsti dar metams. Bus labai smalsu pasižiūrėti, kaip sparčiai A.Gudaitis tobulės, nes fiziškai stiprus ir darbštus aukštaūgis netrukus turėtų pasibelsti ir į Lietuvos vyrų rinktinę.

Rezerve – jaunimas

Dalį žaidėjų „Žalgiris“ šį sezoną skolino kitiems klubams.

Arnas Butkevičius ir Edgaras Ulanovas buvo paskolinti „Neptūnui“, Tauras Jogėla – „Nevėžiui“, Vaidas Kariniauskas – „Lietkabeliui“, o Kšyštofas Lavrinovičius ir Marius Grigonis perleisti Ispanijos klubams.

Lukas Lekavičius ir Donatas Tarolis sužaidė po vieną mačą „Žalgirio“ sudėtyje, nors visą sezoną atstovavo Kauno klubo dublerių ekipai NKL varžybose.

A.Butkevičiaus, T.Jogėlos, K.Lavrinovičiaus ir M.Grigonio sutartys šią vasarą baigėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.