EUROLYGA 2023

Šių metų LKL – nusivylimų čempionatas

Penktadienį nusileido Lietuvos krepšinio lygos (LKL) uždanga. Mintimis apie šių metų LKL netikėtumus, neįprastus dalykus, sėkmes ir nesėkmes dalijasi krepšinio specialistai Rolandas Jarutis ir Rūtenis Paulauskas.

Finale žaidė Klaipėdos ir Kauno komandos.<br>P.Mantauto nuotr.
Finale žaidė Klaipėdos ir Kauno komandos.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

Jun 13, 2014, 3:30 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:38 PM

Šių metų LKL sezonas labiausiai išsiskiria nestandartiniu finalu. Nuo 1998-1999 metų sezono jame žaisdavo Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. Šiemet finalo serija susiklostė neįprastai. Dėl aukso kovojo daugkartinis Lietuvos čempionas „Žalgiris“ ir dar nė karto LKL finale nedalyvavusi Klaipėdos „Neptūno“ komanda.

Prieš prasidedant finalo serijai sklido įvairios kalbos – vieni buvo įsitikinę, jog Lietuvos krepšinis silpnėja, kiti teigė priešingai – stiprėja kitos, favoritėmis nelaikytos komandos,Prienų „TonyBet“ ir „Neptūno“ komandos.

Nusivylimų čempionatas

R.Paulauskas sako, jog su abejomis nuomonėmis būtų galima sutikti. „Vienos komandos stiprėjo, kitos tapo silpnesnės nei įprastai. Vidutinio lygio komandos stiprinosi – atsirado lėšų. Šiaulių miesto komandoje buvo jaučiamos finansinės injekcijos. Žinoma, sustiprėjo „Neptūnas“, taip pat ir į Pasvalio „Pieno žvaigždes“ buvo surinkti pakankamai geri žaidėjai“.

R.Paulausko nuomone, krepšinio grandai „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, lyginant su ankstesniais metais, šiemet žengė žingsnį atgal.

R.Jarutis šį sezoną ir finalo seriją įvardino kaip įdomią ir intriguojančią. „Finalų priešininkų porų pasikeitimus vertinu teigiamai“, – mano buvęs profesionalus krepšininkas. Pasak pašnekovo, „Neptūno“ krepšininkai buvo motyvuoti, tobulėjantys, todėl tapo verti finalo ir tai žaisdami prieš „Žalgirį“ įrodė.

R.Paulauską šių metų finalo serija nustebino. Krepšinio specialistas prieš prasidedant sezonui tikėjosi, jog dėl pirmos vietos žais jau daug kartų rungtyniavusios komandos – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“.

„Manau, kad tai buvo siurprizas ir patiems krepšininkams, ir lygos organizatoriams, nes viskas šiek tiek susijaukė. Nėra gerai, kai „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ mes nematome didžiajame finale“, – yra įsitikinęs R.Paulauskas. Susiklosčius įprastam scenarijui, ir „Žalgirio“, ir „Siemens“ arenos būna pilnutėlės. Šių metų sezono lankomumas žymiai sumažėjo.

Anot R.Paulausko, pasibaigus čempionatui didelio džiaugsmo nejaučia nei „Žalgiris“, nei „Neptūnas“. Nors šiais metais Klaipėdos miesto komanda pasiekė geriausią rezultatą komandos istorijoje, vis dėl to „neptūniečiai“ jaučia pralaimėjimo nusivylimą. „Tačiau „Neptūnas“ yra ta komanda, kuri šių metų sezonu gali labiausiai džiaugtis“, – įsitikinęs R.Paulauskas.

Labiausiai nustebino A.Gudaitis

Tiek R.Jarutis, tiek R.Paulauskas, kaip sėkmingiausius šio sezono krepšininkus, iškirtų jaunimą. Labiausiai nustebinęs žaidėjas – žalgirietis Artūras Gudaitis. Anot R.Jaručio, Tomas Dimša šiemet parodė tiek, kiek iš jo buvo tikėtasi, o A.Gudaitis sparčiau progresavo. „Abu žaidėjai turi daug potencialo ir, manau, kad kuo toliau, tuo labiau šie krepšininkai tobulės“, – sakė jis. R.Jarutis kaip kylančią žvaigždę išskiria ir jaunąjį „Šiaulių“ krepšininką Roką Giedraitį.

„Geriausią įspūdį man paliko A.Gudaičio žaidimas, taip pat patiko ir Edgaro Ulanovo tobulėjimas. Jis turi potencialo. Dar išskirčiau Mindaugą Lukauskį, kuris nėra jaunas, tačiau parodė, kad dar turi didelį potencialą. Jis visą čempionatą žaidė patikimai ir gerai,“ – nuomonę dėstė R.Paulauskas. Prie žaidėjų, kurie šių metų sezoną jį džiugino, sąrašo R.Paulauskas dar pridėjo Prienų komandos aukštaūgį Vaidą Čepukaitį. Krepšinio specialistas pažymėjo, jog tai tik keturi žaidėjai, stebinę savo žaidimu. „Lietuvoje ima trūkti gerų žaidėjų. Šiandien dar negalime apie tai garsiai kalbėti ir kelti pavojaus signalų, tačiau situacija matoma iš to, kai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris sudarinėja kandidatų sąrašą ir nelabai yra ką imti“, – apie prastėjančią Lietuvos krepšinio padėtį pasakojo R.Paulauskas.

Lietuvos klubų silpnybė – treneriai

Krepšinio specialistai palietė trenerių temą. „Nėra gerai, kai per sezoną komandoje pasikeičia keletas trenerių. Čia dažnai kviečiami užsienio treneriai, kurie nėra patys geriausi kandidatai Lietuvos klubų komandoms“, – yra įsitikinęs R.Paulauskas.

„Lietuvoje greitai ims trūkti ne tik žaidėjų, bet ir trenerių“, – liūdną Lietuvos krepšinio padėtį prognozuoja R.Paulauskas.

Anot jo, treneriai iš užsienio į Lietuvą atvažiuoja pasiimti pinigų. Nesitiki iš treniruojamos komandos progreso, vis aukštesnių pasiekimų. „Jie atvažiuoja spręsti tik trumpalaikius uždavinius“, – yra įsitikinęs krepšinio specialistas.

Šiemet trenerių pasikeitimas buvo didelė „Žalgirio“ bėda. „Gintaras Krapikas spėjo išgelbėti situaciją. Suvaidino gero vairininko vaidmenį. Jis vis dėlto nuvedė komandą iki LKL čempionų titulo“, – nuomonę apie Kauno ekipą dėstė R.Jarutis.

Buvęs profesionalus krepšininkas itin vertina trenerius lietuvius. R.Jarutis yra įsitikinęs, jog lietuvis treneris Lietuvos klubui – geriausias pasirinkimas.

Legionieriai supermenais netapo

R.Jarutis, kalbėdamas apie „Lietuvos ryto“ legionierius, kategoriškas. „Jie verti žaisti nebent Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Justinas Dentmonas „Žalgiryje“ darbą atliko gerai. Šis pirkinys pasiteisino. Legionieriai turi tempti komandą, bet ne visiems šį darbą atlikti pavyko“, – mano krepšinio specialistas.

R.Paulausko nuomone, Šiaulių komanda be legionierių indėlio vargiai būtų patekusi į LKL aštuntuką. „Pavyzdžiui, manau, kad Travisas Leslie – žaidėjas, kuris praverstų ir stipresniems bei turtingesniems klubams. „Lietuvos ryte“ Omaras Cookas žaidė stabiliai, Juanas Palaciosas – patikimai, šiemet buvo geras žaidėjas. Kitus vilniečių legionierius galėjo pakeisti ir lietuviai. Jų narystė komandoje didelės naudos neatnešė“, – teigia R.Paulauskas.

Krepšinio specialistui „Žalgirio“ legionierius J.Dentmonas patiko ir kaip žaidėjas, ir kaip asmenybė. „Jis rado kontaktą su aplinkiniais, daugelyje rungtynių buvo lyderis“, – apie žalgirietį atsiliepė R.Paulauskas.

Alytaus komanda – sena LKL naujokė

R.Paulauskas naujos sudėties Alytaus ekipos sugrįžimą ir pasirodymą aukščiausioje lygoje vertina teigiamai.

„Komandos prezidentas Tomas Pačėsas ir Alytaus bendruomenė darė teisingą žingsnį. Turintys gerą sporto bazę, galvojo apie tai, kaip iš jaunų žaidėjų sukurti gerą komandą.

Buvo padaryta tam tikrų klaidelių komplektuojant komandą, tačiau, manau, kad „Dzūkija“ dabar yra gerame kelyje“, – apie gimtojo miesto komandą pasakojo R.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.