EUROLYGA 2023

Skandalas Turkijos krepšinyje: tarp kaltųjų - ir Ž. Obradovičius

Karščiausias visų laikų Turkijos krepšinio lygos finalas baigėsi Stambulo „Fenerbahce“ klubo pergale. Per paskutines septintąsias serijos rungtynes „Fenerbahce“ nesulaukė varžovų Stambulo „Galatasaray“ krepšininkų ir šeštąjį kartą tapo Turkijos čempionu. Tarp nugalėtojų buvo ir puolėjas iš Lietuvos Linas Kleiza.

Ž.Obradovičius per ketvirtąjį ekipų mačą buvo nubaustas dviem paeiliui techninėmis pražangomis, bet atsisakė išeiti iš salės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Ž.Obradovičius per ketvirtąjį ekipų mačą buvo nubaustas dviem paeiliui techninėmis pražangomis, bet atsisakė išeiti iš salės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 20, 2014, 2:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:47 PM

Kaltinimai federacijai

„Galatasaray“ atsisakė žaisti lemiamas šalies čempionato rungtynes, kurios ketvirtadienį turėjo vykti „Fenerbahce“ arenoje.

Šeimininkų krepšininkai ir teisėjai, kaip numatyta nuostatuose, 15 minučių palaukė svečių ekipos, o tada buvo paskelbta, kad „Fenerbahce“ įskaitoma techninė pergalė.

Iki tol visas šešerias finalo rungtynes laimėjo namie žaidusios komandos ir serijos iki keturių pergalių rezultatas buvo lygus. Septintajame mače formalią pergalę 20:0 įsirašęs „Fenerbahce“ finalo seriją laimėjo 4:3.

L.Kleiza lemiamoje serijoje pelnydavo 8,3 taško ir atkovodavo 3,7 kamuolio.

Turkijos čempionu „Fenerbahce“ tapo šeštąjį kartą. Praėjusį sykį šis klubas auksą iškovojo 2011 metais, kai finale irgi nugalėjo „Galatasaray“ komandą 4:2. Beje, septynerių rungtynių finale prireikė pirmą kartą.

Nepatiko teisėjų sprendimai

Aistros stipriai kunkuliavo dar prieš prasidedant aršiausių varžovų dvikovai, o veržtis pro kraštus pradėjo po antrųjų „Fenerbahce“ arenoje vykusių rungtynių.

„Galatasaray“ atstovai negalėjo patikėti savo akimis, kai paskutinę minutę „Fenerbahce“ žaidėjas Bo McCalebbas vos ne su varžovo rankomis išplėšė kamuolį ir pabėgęs į greitą ataką pelnė pergalingus taškus. Teisėjų sprendimą nefiksuoti akivaizdžios pražangos „Galatasaray“ vadovai vėliau ne kartą priminė tvirtindami, kad tapo Turkijos krepšinio sąmokslo aukomis.

Tiesa, diskutuotinų teisėjų sprendimų buvo daug daugiau, o arbitrai, galbūt baimindamiesi tribūnų reakcijos, visose rungtynėse buvo šiek tiek palankesni šeimininkams.

Košę užvirė Ž.Obradovičius

Tribūnos sprogo per ketvirtąjį serijos mačą, kurio šeimininkas buvo „Galatasaray“. Ketvirtajame kėlinyje krepšininkams teko padaryti neplanuotą pertrauką ir apie 15 minučių laukti, kol bus nuraminti sirgaliai.

Pagrindinis nevaldomų emocijų kaltininkas tąkart buvo „Fenerbahce“ treneris Željko Obradovičius. Jis 33-ąją minutę buvo nubaustas dviem paeiliui techninėmis pražangomis, bet atsisakė išeiti iš salės. „Galatasaray“ sirgaliai pradėjo mėtyti į Ž.Obradovičių monetas bei kitus smulkius daiktus ir rungtynės trumpam buvo nutrauktos.

Turkijos krepšinio federacijos drausmės komisija skyrė „Galatasaray“ klubui vienerių rungtynių arenos diskvalifikaciją. Tiesa, pagal pastarųjų metų turkų papročius „Abdi Ipekci“ tribūnos nebuvo visai tuščios ir per kitą šioje arenoje vykusį mačą. Jį galėjo stebėti moterys ir vaikai iki 14 metų.

Parodė apatinius?

Didžiausias triukšmas kilo po „Fenerbahce“ arenoje žaistų penktųjų rungtynių.

Kai jau atrodė, kad per jas rezonansinių įvykių nekilo, dėmėsio centre atsidūrė „Galatasaray“ treneris Erginas Atamanas. Jis pareiškė, kad po spaudos konferencijos arenos koridoriuje sutiktas „Fenerbahce“ klubo generalinis direktorius Mahmutas Uslu staiga nusimovė kelnes ir varžovui parodė apatinius.

Suprantama, E.Atamanas negalėjo pateikti jokių įrodymų, o M.Uslu viską neigė ir kaltino varžovų trenerį šią istoriją prasimanius.

„Galatasaray“ vadovai pareikalavo, kad dėl visų įvykių per penktąsias rungtynes ir po jų (ne vien dėl „apatinių istorijos“, bet ir dėl to, kad pranešėjas net tris kartus turėjo raminti įsiaudrinusius šeimininkų aistruolius) „Fenerbahce“ arena taip pat būtų diskvalifikuota ir pagrasino nežaisti paskutiniojo mačo, jei tai nebus padaryta.

Antradienį „Galatasaray“ išplatino oficialų pranešimą, kuriame apkaltino Turkijos krepšinio federaciją pataikavimu „Fenerbahce“ klubui ir paskelbė, kad nežais septintųjų finalo rungtynių ir kitą sezoną nedalyvaus nei vyrų, nei moterų Turkijos krepšinio lygos varžybose.

Pirmąją šio pareiškimo dalį „Galatasaray“ įvykdė ir be kovos atidavė 2014 metų šalies pirmenybių aukso medalius.

Istorinė potekstė

Nors „Fenerbahce“ ir „Galatasaray“ yra garsiausi ir galingiausi Turkijos klubai, šalies krepšinio lygos finale jų komandos susitiko vos trečią kartą.

XX amžiuje krepšinis Turkijoje nebuvo populiarus, todėl istoriniai klubai į jį buvo numoję ranka, o dėl pirmenybių aukso kovojo privačių bendrovių „Eczacibasi“, „Efes Pilsen“ ir „Ulker“ komandos. Tačiau ženkliai didėjant turkų susidomėjimui krepšiniu, ypač po pirmųjų „Efes Pilsen“ tarptautinių pergalių (1996 metais šis Stambulo klubas iškovojo R.Koračo taurę) ir 2001 metais Turkijoje vykusio Europos čempionato, „Fenerbahce“ ir „Galatasaray“ toliau likti nuošalyje negalėjo. Pirmasis laiko pulsą užčiuopė „Fenerbahce“, 2006 metais apdairiai prarijęs „Ulker“ bendrovės klubą ir kartu perėmęs visas buvusias „Ulker“ teises Eurolygoje.

„Galatasaray“ tokio pat gardaus kąsnio neliko, todėl šiam klubui tarptautinio pripažinimo teko siekti sunkesniais būdais.

Pastangos nenuėjo perniek. 2011 metais „Galatasaray“ po labai ilgos pertraukos pateko į Turkijos lygos finalą (jame 2:4 pralaimėjo „Fenerbahce“ klubui), o 2013 metais po dar ilgesnės pertraukos susigrąžino šalies čempiono vardą (4:1 nugalėjo Bandirmos „Banvit“ komandą).

Tačiau kokia bus „Galatasaray“ klubo ateitis, šiandien negali pasakyti niekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?