EUROLYGA 2023

Teisėjas Jurgis Laurinavičius: „Mes niekada nebūsime mylimi“

Kauno krepšinio teisėjų dinastija nenutrūko – Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Teisėjų asociacijos paskelbtame geriausių teisėjų sąraše 38 metų Jurgis Laurinavičius pirmą kartą užėmė antrąją vietą.

J.Laurinavičius pripažįsta, kad teisėjauti pasaulio vyrų čempionate jam ankstoka.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Laurinavičius pripažįsta, kad teisėjauti pasaulio vyrų čempionate jam ankstoka.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jun 28, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:23 AM

Įvertinus darbą per 2013–2014 metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezoną, J.Laurinavičius kartu su geriausiu teisėju išrinktu vilniečiu Tomu Jasevičiumi smarkiai aplenkė kolegas.

Kiti Kauno atstovai teisėjai Artūras Šukys, Andrius Maleckas ir Gytis Vilius pasidalijo tik 7–9 vietas, rašo „Laikinoji sostinė“. 

Geriausių teisėjų sąrašas buvo sudarytas pagal LKL trenerių, komisarų ir inspektorių apklausos rezultatus.

Žemės ūkio ekonomikos ir tarptautinio verslo studijas baigęs J.Laurinavičius kurį laiką dirbo valstybės įmonėje „Regitra“, o dabar vadovauja Nacionalinei moterų krepšinio lygai (NMKL). Su švilpuku kaunietis nesiskiria jau du dešimtmečius.

– Ar pirmą kartą užimta antroji vieta geriausių šalies teisėjų sąraše – reikšmingas ir pelnytas įvertinimas? – „Laikinoji sostinė“ paklausė J.Laurinavičiaus.

– Įvertinimas labai malonus, bet nereikia užmiršti, kad šiemet LKL pirmenybėse jau neteisėjavo Romualdas Brazauskas, kuris daug metų buvo renkamas geriausiu teisėju.

Reitinge kilau lėtai, bet stabiliai. Niekada neturėjau tikslo užimti kuo aukštesnę vietą, mat pagrindinis siekis buvo tobulėti. Savo darbą vertinti labai sudėtinga, lygos komisarams bei treneriams geriau matyti, o jų negalima apkaltinti objektyvumo stoka.

– Ar prisimenate pirmąsias varžybas, kurioms teisėjavote?

– Labiau įsiminė tarptautinės varžybos po to, kai 2007-aisiais gavau tarptautinę kategoriją.

Teisėjauti pradėjau 1994-aisiais Kauno krepšinio mėgėjų lygoje, Kauno rajono pirmenybėse, o vėliau įgydavau teisę teisėjauti vis aukštesnio lygio pirmenybėse.

– Kaip apibūdintumėte save krepšinio aikštėje?

– Nesu konfliktiškas žmogus nei kasdieniame gyvenime, nei teisėjaudamas krepšinio varžybose.

Laikui bėgant gerėja teisėjavimo kokybė, bendravimo įgūdžiai, išryškėja diplomatijos gebėjimai.

Abi pusės niekada nebus patenkintos teisėjais. Galime būti gerbiami, bet nebūsime mylimi. Visose situacijose siekiu objektyvumo, o tobulumui ribų nėra. Kita vertus, net paties aukščiausio lygio varžybose neišvengiama klaidų, jų buvo ir bus, tačiau būtina visomis išgalėmis mažinti klaidų skaičių.

Jeigu prieš rungtynių pradžią pasirodęs teisėjas nesukelia jokių blogų emocijų abiejų komandų treneriams ir žaidėjams, tai galima pavadinti geriausiu teisėjo įvertinimu. Jie supranta, kad šįkart tikrai bus žaidžiamas krepšinis, o teisėjai dirbs sąžiningai ir objektyviai.

– Šiemet Ispanijoje vyks pasaulio vyrų krepšinio čempionatas. Ar neliūdite negavęs kvietimo jame teisėjauti?

– Tokio lygio varžyboms reikia subręsti. Tikrai yra nusipelniusių ir gerbiamų krepšinio teisėjų, turinčių daugiau patirties. Mano siekiamybė ateityje tapti vienu tokių teisėjų.

Jau ruošiuosi U-20 Europos vaikinų krepšinio čempionatui Graikijoje, iškart po jo išvyksiu į U-17 pasaulio vaikinų čempionatą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Rudens pradžioje teisėjausiu kelioms kvalifikacinės atrankos į 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą kovoms, vėliau prasidės LKL, Europos taurės ir Eurolygos turnyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.