EUROLYGA 2023

Ar Eurolyga taps aiškesnė?

Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu pareiškė, kad turnyro atrankos sistemoje planuojamos permainos, ir paaiškino, kaip buvo padalyti vardiniai bilietai 2014–2015 metų sezonui.

Eurolygos vadovas J.Bertomeu žada, kad Eurolygos atrankos sistema keisis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eurolygos vadovas J.Bertomeu žada, kad Eurolygos atrankos sistema keisis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-03 13:12, atnaujinta 2018-02-12 06:42

Amžinų paieškų kelyje esanti Eurolyga keisis ir ateityje.

Nors pasibaigęs sezonas vadinamas sėkmingu, vėl buvo daug nežinomybės, painiavos ir subjektyvumo sudarant kito sezono dalyvių sąrašą, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Sportando.com“.

Apie tai Italijos krepšinio portalui sportando.com pasakojo Eurolygos vadovas J.Bertomeu.

– Kaip vertinate Eurolygos sezoną, kuris baigėsi Tel Avivo „Maccabi“ pergale?

– Esame patenkinti visu sezonu, nes mūsų auditorijos skaičiai augo visose kategorijose – arenose, televizijose, mobiliuosiuose telefonuose.

Didžiuojamės, kad į arenas atėjo daugiau nei 2 mln. sirgalių, o tai yra 10 proc. daugiau nei užpraeitą sezoną. Varžybos buvo rodomos 201 šalyje ir jas transliavo net 52 televizijos.

Mūsų pajamos išaugo 8,7 proc., o klubams atiteko 11 proc. daugiau nei praėjusį sezoną.

Ypač esu patenkintas finalo ketverto turnyru Milane: matėme įspūdingas rungtynes sausakimšoje arenoje, o atmosfera buvo neįtikėtina. Sirgalių zonoje apsilankė daugiau negu 250 tūkst. lankytojų.

Tai buvo turbūt vienas geriausių mūsų surengtų finalo ketverto turnyrų.

– Ką nauja planuojate kitą Eurolygos sezoną?

– Nekeisime varžybų principo, nes manome, kad jis yra optimalus.

Dirbame ateities sezonams, per kuriuos bus pokyčių Eurolygos atrankos sistemoje.

Norime, kad klubų kelias būtų aiškesnis visiems.

Klubai, jų savininkai, rėmėjai, žaidėjai, lygos ir sirgaliai lengviau suvoks atrankos kriterijus, kurie suteiks daugiau ilgalaikio stabilumo ir teisingumo.

Bus reformuota ir licencijų sistema. Naujoji sistema įsigalios nuo 2015–2016 metų sezono ir pakeis dabartinį šalių reitingą, pagal kurį skirstomos B licencijos.

Bus garantuotas atitinkamų vietų skaičius nacionalinėms lygoms, per kurias klubai pateks į Eurolygą.

– Italija prarado Sienos „Montepaschi“, bet Eurolygoje žais Sasario „Dinamo“. Ar manote, kad Sasaris ir Sardinija yra nauja rinka Eurolygai?

– Kai buvo patvirtinta, kad „Montepaschi“ neįvykdys dalyvavimo reikalavimų, nusprendėme, jog būtų svarbu išlaikyti dvi vietas Italijos lygai, ir tiesiog laikėmės čempionato rikiuotės.

Sasario „Dinamo“ yra profesionalus ir ambicingas klubas, turintis solidų projektą. Esame įsitikinę, kad šios komandos pasirodymu bus patenkinti visi regiono sirgaliai.

– Ar Berlyno ALBA gavo vardinį kvietimą, nes Vokietijos lyga labai plėtojasi sirgalių ir populiarumo prasme?

– Vokietijos lyga šiuo metu yra pavyzdys Europoje. Per pastaruosius metus ten pasiekta neįtikėtina pažanga. Klubai yra stabilūs ekonomiškai, o žiūrovų skaičius vis auga.

Pagrindinės priežastys, kodėl suteikėme vardinę vietą klubui ALBA, yra tokios pat, kokiomis rėmėmės pastaruosius metus.

Pirmiausia Vokietija yra viena svarbiausių mūsų rinkų ir mes daug dirbome, kad pakeltume susidomėjimą krepšiniu šioje valstybėje, ypač tokiuose dideliuose miestuose kaip Miunchenas ir Berlynas.

Atsižvelgėme ir į tai, kad šalies čempionate ALBA buvo antra, nusileido tik Miuncheno klubui. Be to, įvertinome gerą klubo žaidimą Eurolygoje ir Europos taurės turnyruose pastaraisiais metais bei faktą, kad ALBA turi vieną moderniausių arenų Europoje, o jos lankomumas yra įspūdingas.

– Kodėl Belgrado „Partizan“ negavo vietos net Eurolygos atrankos turnyre?

– Kai Zagrebo „Cibona“ neatitiko Eurolygos reikalavimų, valdyba nusprendė vietą skirti kitai Adrijos lygos komandai. Pagal rezultatus ji priklauso Belgrado „Crvena zvezda“.

Dviejų vardinių vietų tai pačiai šaliai Eurolyga nėra suteikusi. Tai mums garantuoja geresnę geografinę pusiausvyrą.

Nors dėl klubo istorijos ir arenos lankomumo „Partizan“ visada laikomas stipriu kandidatu gauti vardinį kvietimą, atsižvelgta ir į kitus veiksnius. Per pastaruosius metus daug Adrijos lygos komandų nesugebėjo patekti į Eurolygą, nes neatitiko reikalavimų.

Be to, komandos turi teikti paraišką vardinei vietai, o „Partizan“ to nepadarė.

– Europos taurės turnyre kitą sezoną žais ne 48, o 36 komandos. Gal svarstoma turnyrui sugrąžinti finalo ketverto varžybas?

– Esame patenkinti praėjusiu sezonu, bet norime pagerinti šį turnyrą ir suteikti jam daugiau stabilumo.

Tikimės, kad naujasis 36 komandų modelis bus stabilus ir mes artimiausiu metu jo nebekeisime. Išlaikysime geografinį principą reguliariajame sezone grupių varžybose, o po Eurolygos reguliariojo etapo iškritusios komandos papildys Europos taurės turnyrą – tai dar labiau suartins abu turnyrus.

2014–2015 m. sezono Eurolyga

Berlyno ALBA (Vokietija), Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija), Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija), Belgrado „Crvena zevzda“ (Serbija), Maskvos CSKA (Rusija), Sasario „Dinamo“ (Italija), Milano „Emporio Armani“ (Italija), Stambulo „Fenerbahce Ülker“ (Turkija), „Barcelona“ (Italija), Miuncheno „Bayern“ (Vokietija), Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Vitorijos „Laboral Cutxa“ (Ispanija), Limožo CSP (Prancūzija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), Klaipėdos „Neptūnas“ (Lietuva), Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija), Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija), Zgoželeco „Turow“ (Lenkija), Madrido „Real“ (Ispanija), Malagos „Unicaja“ (Ispanija), „Valencia“ (Ispanija), Kauno „Žalgiris“ (Lietuva).

Atrankos turnyras. Vilerbano ASVEL (Prancūzija), Nimburko ČEZ (Čekija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Rygos VEF (Latvija), Zeliona Guros „Stelmet“ (Lenkija), „Strasbourg“ (Prancūzija), Ostendės „Telenet“ (Belgija), Kazanės „Uniks“ (Rusija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.