EUROLYGA 2023

Kas darosi Rusijos krepšinyje, nesupranta nei rusai, nei FIBA

Rusijos rinktinė gali būti pašalinta iš Europos čempionato, o klubai – Europos turnyrų. Tokį grėsmingą laišką iš FIBA generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno gavo Rusijos krepšinio federacija (RFB). Ar pavojus išties realus ar tai tik painiavos išryškinimas?

Jungtinė lyga tapo lyg ašaka gerklėje Rusijos krepšinio federacijai.<br>Jungtinės lygos nuotr.
Jungtinė lyga tapo lyg ašaka gerklėje Rusijos krepšinio federacijai.<br>Jungtinės lygos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2014, 9:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:00 PM

Tai būtų viena didžiausių sankcijų Rusijai, jei tokie grasinimai būtų įgyvendinti, tačiau tai visai nesusiję su santykiais su kitomis šalimis, o tik su pačios Rusijos krepšinio chaosu.

Kartais sakoma, kad betvarkė yra nuolatinė Rusijos būsena, tačiau šiuo metu krepšinyje pasiekta išskirtinė situacija.

Rusijos teismuose iki šiol aiškinamasi, ar teisėtai buvo surengta konferencija ir išrinkta naujoji RBF prezidentė Julija Anikejeva. Rinkimus lydėjo skandalai dėl teisėjų papirkinėjimų.

Rusijos rinktinei pradėjus rengtis 2015 metų Europos čempionato atrankos kovoms, net penki pagrindiniai jos žaidėjai pareiškė, kad negali atstovauti komandai dėl sveikatos. Buvo kuriamos komisijos, tikrinama sveikata, Sporto ministras Vitalijus Mutko apšaukė ne vienus metus rinktinei atidavusius žaidėjus simuliantais, o RFB grasina juos diskvalifikuoti 5 metams.

Didelių ambicijų turėjusi, bet ne be lietuvių pagalbos subliūškusi Jungtinė lyga, atrodo, tapo ašaka gerkle RFB, kuri formaliai yra perdavusi lygai teisę rengti Rusijos čempionatą.

Tačiau Jungtinė lyga nori kuo glaudesnių santykių su Eurolyga ir šoka pagal jos dūdelę, o planuojama tarptautinių varžybų reforma, kai bus numatyti „langai“ nacionalinių komandų varžyboms, gali sukelti bangų ne tik Rusijoje.

FIBA grasinimas buvo pagrįstas tuo, kad Jungtinė lyga turi pasirašyti bendradarbiavimo su FIBA deklaraciją, o Jungtinė lyga delsia tai daryti teigdama, kad tai prieštarauja Eurolygos principams.

Rusai teigia, kad tapo konflikto tarp FIBA ir Eurolygos įkaitais, tačiau taip ir neatskleidžia, dėl ko negalima susitarti.

Juokingiausia, kad dvi Rusijos krepšinio organizacijos skelbia negalinčios net pradėti tartis dėl bendros komisijos, nes negali vieni kitiems prisiskambinti. Apie tai agentūrai „R-Sport“ aiškino įtakingas RFB vykdomojo komiteto narys Leonidas Jevropeicevas.

„Mes nesuprantame Jungtinės lygos nenoro su mumis bendrauti. Siūlėme sudaryti komisiją, bet nei Jungtinės lygos direktorius Andrejus Širokovas, nei prezidentas Sergejus Kuščenka nieko neatsakė. Mes patys negalima prisiskambinti, jie nesikreipia į mus.

Penktadienį FIBA davė mums tris dienas. Jei RFB neužtikrins, kad Jungtinė lyga pasirašys kažkokią deklaraciją arba nepatvirtins pasirengimo pati rengti čempionatą, bus pritaikytos rimtos sankcijos.“

Jis gąsdina, tačiau pats netiki, kad sankcijos bus.

„Nemanau, kad bus kas nors rimta. Mes nelabai supratome FIBA laiško, nes yra sena sutartis tarp RFB ir Jungtine lyga, jos laikomasi.“

A.Širokovas ITAR-TASS teigė, kad metus su FIBA derino deklaraciją ir iki šiol nesuderino jos teksto.

Rusijos sporto ministras V.Mutko pareiškė, kad jis asmeniškai kontroliuos situaciją, o FIBA dalį pretenzijų jau atsiėmė.

„Nežinau, kodėl Jungtinė lyga nepasirašo tos deklaracijos. Gal ji turi kokių nors įsipareigojimų trečiajai pusei“, - teigė RFB sporto direktorius Viktoras Byčkovas.

FIBA davė laiko rusams susitarti iki rugpjūčio 4 dienos vidudienio. Jei to padaryti nepavyks, Rusijos rinktinė negalės pradėti 2015 m. Europos čempionato atrankos turnyro rugpjūčio 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.