EUROLYGA 2023

D.Blatto ir L.Jameso duetas: ideali pora, galinti užkariauti NBA

Europos karaliumi su Tel Avivo „Maccabi“ tapęs Davidas Blattas dabar mėgins užkariauti naujus plotus. Jo kelyje – NBA lyga, kurioje buriuojasi geriausi pasaulio krepšininkai. Europoje puikiai žinomas 55 metų strategas mėgins atgaivinti „Cleveland Cavaliers“ klubą. Pastarasis D.Blattui įteikė vieną galingiausių ginklų NBA – LeBroną Jamesą.

L.Jamesas (kairėje) ir D.Blattas, pasak specialistų, gali nuversti kalnus.<br>lrytas.lt montažas
L.Jamesas (kairėje) ir D.Blattas, pasak specialistų, gali nuversti kalnus.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 9:43 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:56 PM

Ar D.Blatto ir L.Jameso duetas gali būti mirtinai pavojingas? Remdamasis „Wall Street Journal“ straipsniu businessinsider.com sako „taip“.

Pateikiame priežastis, kodėl D.Blattas yra tobulas partneris L.Jamesui.

Europrinstono puolimas

D.Blatto sistemoje galima atpažinti tai, kur jis mokėsi. Jis buvęs Prinstono žaidėjas ir dirbo su Pete Carrilso „Prinstono puolimo“ sistema. Ji remiasi didžiuliu judėjimu aikštėje ir krepšininkų bėgimu be kamuolio už gynėjų nugarų. Visą šį stilių D.Blattas išmano puikiai ir dar 20 metų jį tobulino Europoje.

Dabar jis savo europietišką sistemą atsiveža į NBA, o šis laikotarpis Amerikoje pasižymi būtent tuo, kad žaidimas čia yra europietiškiausias per visą istoriją. O kas gali tokį krepšinį geriau atskleisti, jeigu ne Europoje patirtį kaupęs treneris?

„Wall Street Journal“ interviu vienas buvęs D.Blatto žaidėjų Tel Avivo „Maccabi“ klube Devinas Smithas savo ekipos stilių palygino su šių metų NBA čempionų „San Antonio Spurs“ stiliumi.

Beje, L.Jamesas dievina šį stilių.

Būtent per šių metų NBA finalo seriją „Spurs“ ir sužavėjo L.Jamesą savo veiksmais puolime, gebėjimu sudaryti erdves ir perdavimais.

„Tai komandinis krepšinis ir būtent taip jis turi būti žaidžiamas. Jame nėra savanaudiškumo. Vaikinai juda, įkirtinėja, atlieka perdavimus. Jeigu turi progą metimui, pasinaudoji. Viskas sukasi apie komandą, o ne individualų žmogų. Toks ir turi būti krepšinis“, - sakė L.Jamesas.

Atlaisvins kelią

Europietiškas krepšinis yra labiau orientuotas į komandinį žaidimą, bet neabejojama, kad D.Blatto sistema padės atskleisti visas L.Jameso stipriąsias puses. Kai atsivers daugiau erdvių, o kamuolys nuolatos judės, varžovai negalės susispausti, kad krūva jų trukdytų L.Jamesui atakuoti krepšį.

Tai bus visiškas kontrastas „Heat“ komandai. Pastaroji dažniausiai laukdavo, kol subliūkšdavo varžovų gynyba. Koks to rezultatas? L.Jamesas verždavosi po krepšiu, kur jo laukdavo trys ar net keturi gynėjai.

Universalus puolėjas

Tačiau „Cavaliers“ reikia daugiau dėlionės detalių, kad D.Blatto sistema visiškai veiktų. Jiems trūksta krepšininko, kurį NBA vadina „stretch-4”. Tai sunkiojo krašto puolėjas, kuris ne tik moka žaisti baudos aikštelėje, bet gali gerai atakuoti ir iš toli. Benas Cohenas ir Andrew Beatonas iš „Wall Street Journal“ pabrėžė, kad geriausias tokios stiliaus žaidėjas NBA yra Kevinas Love iš „Minnesota Timberwolves“.

O tai tik sustiprina gandus, kad šis žaidėjas persikels į „Cavaliers“.

Per praėjusį sezoną K.Love metė 6,6 tritaškio per rungtynes. Tarp aukštaūgių jis NBA – pirmas. Šie metimai ne tik padės D.Blattui atverti erdves, bet ir užtikrins laisvesnį takelį L.Jamesui.

„Jeigu aš tikrai gerai žinau D.Blattą, jis veikiausiai labai stipriai norės turėti K.Love“, - sakė „Maccabi“ aukštaūgis Shawnas Jamesas.

Lanksti sistema

D.Blattas yra gudrus treneris, todėl suvokia, kad net ir tobula sistema veikia gerai tik tada, kai krepšininkai gali pagal ją žaisti ir supranta, kaip ja naudotis.

„Tikrasis raktas į Davido sėkmę yra tai, kad jis sugeba sistemą pritaikyti savo žaidėjams“, - sakė „Maccabi“ puolėjas Davidas Blu.

Neseniai ESPN paklausė D.Blatto apie tai, kaip L.Jamesas tiks jo sistemai. D.Blattas nusišypsojo ir pateikė tobulą atsakymą.

„Manau, kad sistema pasikeis“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.