EUROLYGA 2023

Ar Kauno „Žalgiris“ bus dar galingesnis?

„Philadelphia 76ers“ gynėjas Jamesas Andersonas greičiausiai tapo paskutiniu „Žalgirio“ pirkiniu šią vasarą. Buvęs Kauno klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis mano, kad ateinantį sezoną Kauno komanda bus stipresnė.

„Žalgirį“ papildė J.Andersonas (su kamuoliu), praėjusį sezoną buvęs svarbus žaidėjas „Philadelphia 76ers“ klube.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Žalgirį“ papildė J.Andersonas (su kamuoliu), praėjusį sezoną buvęs svarbus žaidėjas „Philadelphia 76ers“ klube.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2014-08-06 16:33, atnaujinta 2018-02-11 12:31

„Žalgiris“ baigė savo darbus vasaros turguje dar vienu solidžiu pirkiniu, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kauno klubas vietoj į Turkiją rungtyniauti išvykstančio Martyno Pociaus priviliojo ketverius metus NBA praleidusį 25 metų 198 cm ūgio J.Andersoną.

NBA karjera klostėsi sunkiai

J.Andersonas į NBA atkeliavo 2010 metais iš Oklahomos valstybinio universiteto, kurio komandos lyderiu buvo tapęs ir iš kurio buvo patekęs į JAV studentų rinktinę.

Po 22,3 taško paskutinį NCAA sezoną rinkęs krepšininkas, galintis žaisti atakuojančiojo gynėjo ir lengvojo puolėjo pozicijose, sulaukė NBA dėmesio.

Naujokų biržoje 20-uoju šaukimu jį pasirinko „San Antonio Spurs“.

Bet dalį debiuto sezono NBA J.Andersonui teko praleisti dėl pėdos stresinės traumos.

Antrąjį sezoną – 2010–2011 metais jam teko klajoti tarp „Spurs“ ir antrinės NBA lygos ekipos „Austin Toros“.

2012 metų rudenį J.Andersonas buvo atleistas, trumpai pažaidė „Atlanta Hawks“ ir vėl gavo pasiūlymą grįžti į „Spurs“.

Per pustrečių metų būdamas atsarginis San Antonijaus komandos gynėjas jis rinko po 3,6 taško, kol buvo atleistas 2012 metų gruodį.

J.Andersonas pusmečiui buvo tapęs Donato Motiejūno partneriu „Houston Rockets“ klube ir rinko po 4 taškus per rungtynes, tačiau praėjusią vasarą vėl turėjo ieškotis naujo darbo.

Žaidė daug, bet vėl nepritapo

Jis pagaliau gavo svarbų vaidmenį „Philadelphia 76ers“ klube, kurio gretose dalyvavo 80 rungtynių, o iš jų 62 pradėjo starto penkete.

Nors Filadelfijos komanda pasiekė mažai pergalių, J.Andersonas rungtyniavo po 28,9 min., pelnė po 10,1 taško, atkovojo po 3,8 kamuolio.

Pernai lapkričio 13-ąją jis pasiekė asmeninį rezultatyvumo NBA rekordą, į „Rockets“ krepšį įmetęs net 36 taškus.

Nepaisant to, „Philadelphia 76ers“ treneris Brettas Brownas norėjo sulaukti iš J.Andersono daugiau energijos ir stabilumo – jo tritaškių taiklumas nesiekė 33 proc.

„76ers“ nusprendė kitą sezoną remtis jaunesniais žaidėjais, ir J.Andersonas vėl buvo atleistas.

NBA mastu jis buvo pigus žaidėjas ir kitą sezoną Filadelfijos komandai būtų kainavęs tik 1 mln. dolerių.

Nebus brangiausias žalgirietis

Basketnews.lt žiniomis, J.Andersonas Kaune uždirbs 200 tūkst. JAV dolerių (apie 500 tūkst. litų) per sezoną.

„Jei taip, tai jis yra pigus žaidėjas“, – komentavo V.Masalskis, kuriam dirbant kartu su Vladimiru Romanovu už kelis kartus didesnę sumą į Kauną per NBA lokautą buvo privilioti Sonny Weemsas ir Ty Lawsonas.

„Esu patenkintas savo pasirinkimu, – zalgiris.lt sakė J.Andersonas. – „Žalgiris“ yra vienas Europos krepšinio lyderių. Ši komanda patenka tarp Eurolygos geriausiųjų. Skaičiau, kad ji dominuoja ir nacionalinėse pirmenybėse.

Be to, „Žalgiryje“ rungtyniaus ir Maalikas Waynsas, todėl turėtume būti gera komanda ir šį sezoną.“

„Žalgiris“ turi gerų galimybių būti geresnė komanda nei praėjusį sezoną, kai strigo Eurolygoje, LKL reguliariajame čempionate, Lietuvos krepšinio federacijos taurės varžybose, bet galiausiai apgynė LKL čempionų titulą.

Į Justino Dentmono, Šarūno Jasikevičiaus, Martyno Pociaus vietą stoja buvęs trys NBA kovų skonio ragavę krepšininkai – M.Waynsas, J.Andersonas ir Darius Songaila.

Prie dvylikos žaidėjų gali prisidėti ir Edgaras Ulanovas, kurį praėjusį sezoną „Žalgiris“ buvo paskolinęs Klaipėdos „Neptūnui“.

Galbūt prisijungs dar pora vaikinų iš Kauno klubo dublerių.

„Kiek žiūrėjau naujųjų „Žalgirio“ amerikiečių žaidimo vaizdo įrašų, galiu numanyti, kad Kauno klubą palikusius žaidėjus pakeitė stipresni krepšininkai“, – sakė V.Masalskis.

J.Dentmonas komandai netiko

Buvęs „Žalgirio“ sporto direktorius mano, kad praėjusį sezoną „Los Angeles Clippers“ trečiasis įžaidėjas buvęs M.Waynsas turėtų būti vertingesnis už praėjusio sezono „Žalgirio“ atakų lyderį Justiną Dentmoną.

„J.Dentmonas – savanaudiškas žaidėjas. Nors sužaidė gerų rungtynių, pasitaikė mačų, kai jis komandą skandino, – vertino V.Masalskis. – Tik treneris Gintaras Krapikas sugebėjo jį suvaldyti, ir J.Dentmonas pradėjo žaisti labiau komandinį krepšinį.

Žinoma, J.Dentmonas apie save galvojo labai gerai, bet vasara atskleidė tiesą apie šio žaidėjo lygį. Jo nepakvietė Maskvos CSKA ar Pirėjo „Olympiakos“.

Nupirko Kinijos klubas, į kurį neverta lygiuotis.“

Stiprybė – po krepšiais

V.Masalskis mano, kad kitą sezoną „Žalgirio“ jėga slypės po krepšiais.

„Regis, stipriausia grandis bus sunkiojo puolėjo, kurioje žais P.Jankūnas ir D.Songaila, – svarstė buvęs „Žalgirio“ krepšininkas. – Vidurio puolėjo pozicijoje pagrindinis krūvis, matyt, kris ant Roberto Javtoko pečių, o Artūras Gudaitis bus jam labai rimta paspirtis.

Artūras tobulėja labai sparčiai, tai matyti net Lietuvos rinktinės fone.

Be to, Artūras yra toks žmogus, kuris nesiliauja tobulėti – tai vienas žaidėjų, kurie patekę į „Žalgirį“ ar rinktinę negalvoja, kad jau viską pasiekė.“

Silpniausia „Žalgirio“ vieta gali būti tarp atakuojančiojo gynėjo ir lengvojo puolėjo pozicijos.

„Įdomu, kokios sportinės formos bus S.S.Vene, beveik visą praėjusį sezoną praleidęs dėl traumos, – svarstė V.Masalskis. – Lengvojo puolėjo pozicija kelia daugiausia klausimų. Nebent ją užimtų J.Andersonas.

Bet tada neaiškumų atsirastų atakuojančiojo gynėjo pozicijoje. Joje yra Tomas Dimša ir Artūras Milaknis. Bet Artūras yra metikas, o T.Dimša, nors ir gali veržtis prie krepšio, tobulėja per lėtai.

Praėjusį sezoną jis lyg ir pradėjo gerai, bet vėliau sustojo. Mačiau visas Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionato rungtynes ir galiu pasakyti, kad Tomas nebėra toks, koks anksčiau.

Prieš porą metų jis buvo lyderis visoje Europoje tarp savo kartos gynėjų. Nežinau, kas atsitiko, bet T.Dimša turi kaip nors atsigauti, jei nori tapti ramsčiu „Žalgiriui“. Kol kas jam trūksta patirties ir pasitikėjimo savimi.“

Komandos veidas keisis

Anot Kauno klubo direktoriaus Pauliaus Motiejūno, praėjusį sezoną „Žalgirio“ biudžetas siekė 16 mln. litų.

Kitą sezoną Kauno klubo piniginė turėtų papilnėti dar 5 mln. litų ir siekti 21 mln. litų.

Tačiau klubą slegia Vladimiro Romanovo palikta per 20 mln. litų skola, kurią tikimasi sumažinti per kelerius metus. Kol kas žymesnių poslinkių nėra.

„Ekipa suburta pagal finansines galimybes, – kalbėjo V.Masalskis. – Bus įdomu pamatyti „Žalgirio“ veidą varžybose.“

Skelbiama, kad klubo strategija formuojama trejiems metams, kol pagerės finansinė situacija. Galbūt dar po metų matysime kitokį „Žalgirį“.

„Žalgirio“ sudėtis naująjį sezoną

Įžaidėjai: Maalikas Waynsas, Kasparas Vecvagaras.

Atakuojantieji gynėjai: Jamesas Andersonas, Tomas Dimša, Artūras Milaknis.

Lengvieji puolėjai: Siimas Sanderis Vene, Vytenis Lipkevičius.

Sunkieji puolėjai: Paulius Jankūnas, Darius Songaila.

Vidurio puolėjai: Robertas Javtokas, Artūras Gudaitis, Mindaugas Kupšas (paskolintas Talino „Kalev").

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.