EUROLYGA 2023

Dienoraštis (6): kiek čempionatas kainuoja mūsų rinktinei

Pasaulio futbolo čempionatą šiemet laimėjusi Vokietija iš FIFA už tai gavo taurę, medalius ir 26 milijonų eurų čekį. Blogiausios, iš grupių į aštuntfinalį neišsikapsčiusios komandos paguostos 6 milijonų eurų premijomis. Iš viso FIFA didžiausio futbolo šou kūrėjams padalijo kosminius 300 milijonų eurą.

Jei rinktinė namo skristų iš Ispanijos sostinės, Lietuvos krepšinio federacijai sumokėti už bilietus turėtų būti vienas malonumas.<br>G.Šiupario nuotr.
Jei rinktinė namo skristų iš Ispanijos sostinės, Lietuvos krepšinio federacijai sumokėti už bilietus turėtų būti vienas malonumas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis, specialiai lrytas.lt, Las Palmasas

Sep 4, 2014, 5:49 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:35 PM

O kuo FIBA atsimokės už darbą planetos krepšinio scenos grandams? Tik taure ir medaliais – tiems, kurie laimės. Kiti negauna išvis nieko. Ir netgi patys turi susimokėti.

Viskas tarsi kokioje polisinėje kelionėje. Pirmiausia nacionalinės federacijos pačios nuperka rinktinėms į čempionatą skraidinančio lėktuvo bilietus, o paskui atsiskaito už pragyvenimą.

FIBA yra įkalusi limitą, kad kiekvienos šalies delegaciją turnyre sudaro 18 žmonių. Kadaise tiek gal ir užtekdavo. Bet visos šiuolaikinės krepšinio rinktinės turi gerokai daugiau personalo, todėl už kiekvieną papildomą galvą rinktinėje tenka mokėti patiems.

Per D grupės varžybas „AC Iberia“ viešbutyje Las Palmase apsistojo 24 mūsų rinktinės nariai: 12 krepšininkų ir tiek pat personalo: trenerių, medikų, administratorių. Netrukus Barselonoje prisijungs tryliktas – gydytojas Rimtautas Gudas, kuris po nelemtųjų rungtynių Kroatijoje į Kauną parlydėjo, operavo ir paskui prižiūrėjo Mantą Kalnietį.

Kai kas tokią žaidėjų palydą vadina prabanga. Bet turistų rinktinėje nėra: kiekvienas turi savo pareigas ir užtikrina, kad krepšininkams nereikėtų galvoti apie nieką kitą, o tik žaidimą. Kaip reikėtų žaisti, jei po rungtynių masažinėje dirbtų vienas žmogus ir jo rankų paskutinis sportininkas sulauktų paryčiais?

Todėl delegacija ir viršija limitą. Papildomo nario apgyvendinimas ir maitinimas viešbutyje Gran Kanarijoje Lietuvos krepšinio federacijai per parą kainuoja 135 eurus. Diena po dienos – gaunasi daugiatūkstantinė suma.

Gerai dar, kad žmonių niekas neskaičiuoja organizatorių rinktinei skirtame autobuse, kuris vežioja į treniruotes ir rungtynes.

Bet vietų, kur išleisti pinigus, netrūksta. Už kasdienį sportinės aprangos skalbimą. Už galimybę perkąsti varžovų žaidimą – visų čempionato rungtynių įrašų paketas kainuoja 400 eurų.

Tiesa, iš Las Palmaso į Barseloną žaisti atkrintamųjų varžybų keturios pirmos grupės komandos penktadienį nuskris čempionato rengėjų užsakytu lėktuvu. Nemokamai. Dvi paskutinės pačios pirks bilietus namo.

Lietuvos rinktinė pasikliovė savo jėga grupėje, todėl reisais iš Gran Kanarijos į Vilnių nesirūpino. Toliau ore jau rezervuoti visi įmanomi scenarijai: iš Barselonos – ir po aštuntfinalio, ir po ketvirtfinalio, o svajonių atveju – iš Madrido po dvikovos dėl medalių.

Jei rinktinė namo skristų iš Ispanijos sostinės, Lietuvos krepšinio federacijai sumokėti už bilietus turėtų būti vienas malonumas.

Kitas pasaulio čempionatas vyks ne, kaip įprasta, po ketverių metų, o 2019-aisiais. Ilgametę pasaulio krepšinio tvarką reformuoti užsimojusioje FIBA planuojama, kad tada iš 32 dalyvausiančių komandų bent pusė pirmą kartą gaus premijas.

Toli nuo futbolo, bet vis dėlto – žingsnis pirmyn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.