EUROLYGA 2023

Slovėnas G. Dragičius grasina Lietuvai: „Galime nugalėti bet ką“

Lietuvos rinktinė šiandien užbaigs D grupės varžybas Las Palmase. Rungtynės su slovėnais lems, į kurią atkrintamųjų varžybų eilutę bus surašyti komandų pavadinimai ir kas jų lauks kelyje medalių link.

28 metų 191 cm ūgio G.Dragičius – svarbiausias Slovėnijos rinktinės žaidėjas.<br>G.Šiupario nuotr.
28 metų 191 cm ūgio G.Dragičius – svarbiausias Slovėnijos rinktinės žaidėjas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, specialiai lrytas.lt, Las Palmasas

2014-09-04 10:26, atnaujinta 2018-02-09 17:43

Net jeigu Lietuvos rinktinės atakoms vadovautų Derrickas Rose’as, slovėnas Goranas Dragičius būtų pasirengęs jį sudraskyti į gabalus.

„Toks mano požiūris į krepšinį“, – prieš svarbiausias pasaulio čempionato D grupės rungtynes sakė Slovėnijos rinktinės žvaigždė.

Klausantis „Phoenix Suns“ komandos lyderio žodžių gali pasirodyti, kad 28 metų įžaidėjas susirgo žvaigždžių liga. Bet išvydus drąsų, kovingą ir veržlų G.Dragičiaus žaidimą ne tik Gran Kanarijos, bet ir NBA arenose tampa aišku, kad jis nepaiso jokių autoritetų.

Slovėnų žurnalistai 191 cm ūgio G.Dragičių vadina savo Michaelu Jordanu. Ne be pagrindo.

Iš Slovėnų rinktinės žaidėjų, be G.Dragičiaus, aukščiausiu lygiu rungtyniauja tik jo brolis Zoranas Dragičius (Malagos „Unicaja“).

Kiti komandos draugai atstovauja Ispanijos, Turkijos, Vokietijos lygų vidutiniokams, žaidžia Slovėnijoje, Serbijoje ar Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Bet per 20 taškų pasaulio čempionate renkantis G.Dragičius ne tik pats rodo NBA lygio krepšinį, tačiau į aukštesnį lygį pakelia ir visą komandą.

Slovėnai supranta: be G.Dragičiaus sugriūtų visa komanda. Tai būtų dar didesnė netektis nei Lietuvai Mantas Kalnietis.

Tačiau labiausiai patobulėjęs praėjusio NBA sezono krepšininkas nelūžta, o Slovėnija žingsniuoja be pralaimėjimų.

Paprasti, malonūs ir draugiški slovėnai rūbinėje sukūrė išskirtinę atmosferą. Jos magija ir trenerio Jure Zdovco taktinės schemos suformavo stiprų, žaibiškai kertantį kumštį. Uraganiniu puolimu slovėnai bloškia vieną varžovą po kito.

Dabar G.Dragičiaus kariauna nusitaikė į lietuvius.

Kol kas nė vienas Lietuvos rinktinės varžovas dar neturėjo tokio pajėgaus įžaidėjo. O būtent varžovų gynėjai yra didžiausias peilis lietuviams.

Šarūnas Vasiliauskas ir Adas Juškevičius čempionato pradžioje dar buksuoja, todėl prieš dvikovą su slovėnų žvaigžde yra daug nerimo.

– Goranai, kaip vertinate Slovėnijos rinktinės žaidimą čempionato pradžioje? – „Lietuvos rytas“ paklausė slovėnų žvaigždės.

– Esu juo patenkintas. Žaidžiame tikrai gerai. Turėjome sunkumų žaisdami su Pietų Korėja, bet viskas normalu.

– Nepaisant pergalių, nėra idealiai rungtyniaujančių komandų. Ką slovėnai galėtų daryti dar geriau?

– Niekas nežaidžia idealaus krepšinio. Arčiausiai maksimumo yra Ispanija ir JAV. O mes turime gerinti gynybą, bendravimą savoje aikštės pusėje.

Praleidžiame per daug lengvų taškų. Kita vertus, geras puolimas padeda užglaistyti gynybos klaidas. Vis dėlto jeigu norime eiti toli, antrajame etape privalėsime gintis geriau.

– Ką manote apie Lietuvos rinktinę?

– Lietuva turi gerą komandą. Bus nelengva, tačiau jei žaisime savo krepšinį, viskas bus gerai. Galime nugalėti bet ką.

– Pergalė prieš lietuvius paskutinėse kontrolinėse rungtynėse Liublianoje (74:72) įkvepia prieš lemiamą D grupės mačą?

– Tos rungtynės neturi jokios reikšmės. Paprastai kontroliniuose mačuose žaidėjai labiau saugosi, žaidžia ne iš visų jėgų. Net jei tąsyk ir laimėjome, kitos rungtynės prieš Lietuvą yra nauja istorija. Tai juk pasaulio čempionatas.

– Kokie jūsų pagrindiniai ginklai prieš lietuvius?

– Mes galime bėgti. Esame greitesni už lietuvius. Gerai apsigynę ir atkovoję kamuolį po savuoju krepšiu, bėgame į priekį taip greitai, kad niekas mūsų negali sustabdyti.

Vis dėlto kiekvienas mačas yra kitoks. Lietuviai turi gerų žaidėjų po krepšiu. Aukštaūgiai – Lietuvos stiprybė. Tačiau turime daug ginklų puldami, tad galime žaisti.

– Pasaulio čempionato pradžioje gerokai buksuoja Lietuvos rinktinės žaidimas per įžaidėjus. Ką manote apie mikrodvikovas su Š.Vasiliausku ar A.Juškevičiumi?

– Visada jaučiuosi užtikrintai žaisdamas prieš bet kurį varžovą. Man nerūpi, kas yra kitoje komandoje. Toks mano požiūris.

Pavyzdžiui, NBA kasdien turi įrodyti, kad gali žaisti prieš tuos vyrukus. Nesvarbu, kas bus kitoje pusėje, bandysiu atlikti savo darbą ir padėti komandai laimėti.

– Čempionate žygiuojate be pralaimėjimų. Slovėnija taikosi į medalius?

– Jei grupėje užimsime pirmąją vietą, turime gerų šansų laimėti medalius. Didelis privalumas, kad užėmę pirmąją vietą tik pusfinalyje susidurtume su JAV rinktine.

Bet pirmiausia turime sėkmingai užbaigti grupės varžybas ir pasirūpinti savo reikalais. O tada galvosime apie ateitį.

Penktoji varžovė – Slovėnijos rinktinė

Šalis. Gyventojų – 2,1 mln. Plotas – 20,3 tūkst. kv. km. FIBA reitingas – 13-oji vieta.

Pasaulio pirmenybės. Dalyvauja 3-iąjį kartą. 2006 m. užėmė 12-ąją, 2010 m. – 8-ąją vietą.

Olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

2013-ieji. Europos čempionate užėmė 5-ąją vietą.

Kuo stiprūs. Goranas Dragičius šiais metais buvo išrinktas į trečiąjį NBA geriausių krepšininkų penketą. Nenuostabu, kad Slovėnijos rinktinės treneris Jure Zdovcas būtent jam suteikia daugiausia laisvės. Pats G.Dragičius aikštėje dažniausiai dairosi į savo jaunesnįjį brolį Zoraną Dragičių, Domeną Lorbeką, vyriausią komandos žaidėją Jure Balažičių ir natūralizuotą bosnį Aleną Omičių. Kitų krepšininkų lygis gerokai žemesnis.

Ko trūksta. Visas būrys karjerą klubuose tęsiančių slovėnų jau atsisveikino su nacionaline komanda, bet šiais metais jai trūksta ir kelių galutinio „sudie“ dar neištarusių žaidėjų. Pernai susipykęs su šalies krepšinio vadovais į rinktinę ranka numojo Beno Udrihas, po blankaus praėjusio sezono padaryti pertrauką pageidavo natūralizuotas bosnis Mirza Begičius, išsigydyti traumos nespėjo Gašperis Vidmaras, o treniruočių stovykloje nepakeliamus kelio skausmus pajuto Erazemas Lorbekas.

Kaip rengėsi. Slovėnai, kaip ir lietuviai, šią vasarą žaidė net 14 kontrolinių rungtynių. Jų rezultatai Slovėnijos sirgaliams neturėjo pridėti optimizmo – nors pasiektos 8 pergalės, buvo dukart nusileista rezervinei Rusijos rinktinei ir keliskart sunkiai vargta per dvikovas su aiškiai žemesnio lygio varžovais. Žaisdami su kitais pasaulio pirmenybių dalyviais slovėnai nugalėjo tik Naujosios Zelandijos, Irano ir Lietuvos krepšininkus.

Ko tikėtis. G.Dragičius yra vienas individualiai stipriausių pasaulio čempionato žaidėjų. Tačiau vienas lauke – ne karys, o silpna slovėnų priekinė linija verčia abejoti, ar ši komanda sukurta kovoti dėl aukščiausių vietų. Jei Slovėnijos rinktinė bus sustabdyta ketvirtfinalyje ar net aštuntfinalyje, jos gerbėjai neturėtų smarkiai pykti.

Eksperto žodis

Benas Matkevičius

Lietuvos rinktinės skautas

Šiandien lietuviai grupės varžybas baigs dvikova su Slovėnija. Kuo labiausiai pasižymi ši ekipa?

1. Slovėnijos rinktinėje išsiskiria broliai Goranas ir Zoranas Dragičiai. Būtent jie traukia komandą lemiamais momentais. Slovėnai akcentuoja greitą puolimą, kuriam toną pirmiausia duoda Dragičiai. Didžiausias pavojus – abu gali ir prasiveržti, ir pataikyti iš toliau.

2. Broliai Dragičiai kartu su Jaka Klobučaru paverčia slovėnų komandą unikalia. Visi priešininkai žino, kad šis trejetas veržiasi kaire ranka, bet nesustabdo: atsidūrę prie krepšio jie arba atakuoja patys, arba perduoda kamuolį laisvam komandos draugui. O metikų Slovėnijos komandoje yra per akis: kai „centro“ pozicijoje žaidžia Miha Zupanas, kaip sunkusis puolėjas – Jure Balažičius, tada visi penki gali pataikyti tritaškį. Todėl mums bus svarbu apsiginti vienam prieš vieną, kad neleistume draskyti gynybos tais kamuolio atmetimais.

3. Mums bus sunku pulti dviese prieš du, nes slovėnai labai gerai dengiasi prieš šį derinį. Reikės perprasti jų gynybą ir ieškoti kuo įvairesnių atakos variantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.