EUROLYGA 2023

Slovėnai po pralaimėjimo lietuviams pyko ant australų

Slovėnų žiniasklaidos manymu, jei Australijos krepšininkai būtų elgęsi garbingai, Slovėnijos ekipos rungtynės su lietuviais irgi galėjo klostytis visiškai kitaip.
Slovėnų žiniasklaidos manymu, jei Australijos krepšininkai būtų elgęsi garbingai, Slovėnijos ekipos rungtynės su lietuviais irgi galėjo klostytis visiškai kitaip.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 5, 2014, 5:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:53 PM

Slovėnijos žiniasklaida po pasaulio čempionato rungtynių, kuriose šios šalies rinktinė pralaimėjo Lietuvos komandai, daugiau eilučių skyrė ne savo ar mūsų krepšininkams, o australams. Slovėnų, kaip ir didžiosios dalies pasaulio krepšinio visuomenės, manymu, Australijos ekipa pasielgė negarbingai ir rinkdamasi atkrintamojo etapo varžovus pasidavė Angolos rinktinei.

Paveikė pasąmonę

Lietuvos rinktinė paskutinėse D grupės rungtynėse pranoko Slovėnijos krepšininkus 67:64. Lietuviai grupėje finišavo pirmi, slovėnai užėmė antrąją vietą, o australai nukrito į trečiąją.

Trečioji pozicija buvo labiau geidžiama negu antroji, kadangi pirmoji ir trečioji D grupės komandos (Lietuva ir Australija) iki pat pusfinalio tikrai išvengs dvikovos su čempionato favorite JAV rinktine. Tuo tarpu Slovėnijos krepšininkams, jei aštuntfinalyje įveiks Dominikos Respubliką, su amerikiečiais teks kovoti jau ketvirtfinalyje.

Jei australai būtų nugalėję Afrikos čempionus, o lietuvių ir slovėnų rungtynės būtų pasibaigusios taip, kaip pasibaigė, komandos būtų išsidėsčiusios kitaip. Pirmi būtų likę slovėnai, antri – australai, treti – lietuviai.

Tačiau slovėnų žiniasklaidos manymu, jei Australijos krepšininkai būtų elgęsi garbingai, Slovėnijos ekipos rungtynės su lietuviais irgi galėjo klostytis visiškai kitaip.

„Australų pralaimėjimas paveikė komandos pasąmonę ir turėjo didelės įtakos mūsų žaidimui. Sužinoję, kad Australijos rinktinė pralaimėjo, slovėnų krepšininkai kelias valandas iki rungtynių su Lietuva buvo sudirgę ir negalėjo susikaupti“, - tvirtino vienas geriausių XX amžiaus Slovėnijos krepšininkų Peteris Vilfanas, kurį pakalbino Slovėnijos nacionalinė televizija.

Slovėnų sąžinė švari

Slovėnams taip pat buvo kilę minčių pralaimėti Angolos rinktinei, su kuria žaidė ketvirtajame ture. Tokiu atveju Slovėnijos komanda pati būtų turėjusi daugiau galimybių manipuliuoti rezultatu per paskutiniąsias rungtynes su Lietuvos rinktine.

„Slovėnai per rungtynes su Angola irgi apie tai galvojo, bet slenksčio neperžengė. Australai pasielgė be skrupulų. Rungtynes su afrikiečiais tyčia pralaimėjo, kad padidintų galimybes nukristi į trečiąją vietą ir išvengtų nepageidaujamos antrosios. Antroji rungtynių pusė buvo juokinga. Kaip ir australų pasiteisinimai po rungtynių“, - rašė Slovėnijos sporto dienraštis „Ekipa 24“.

„Mūsų sąžinė švari“, - bent tuo pasiguodė slovėnų treneris Jure Zdovcas. Šie žodžiai tapo vieno „Ekipa 24“ straipsnio antrašte.

Gerų komandų dvikova

Apie Lietuvos rinktinę slovėnai neparašė nė vieno blogo žodžio ir vieningai pripažino, kad lietuviai laimėjo dėl to, kad geriau žaidė paskutiniame ketvirtyje, per kurį varžovams leido įmesti vos 2 taškus. Tiesa, tris pirmuosius kėlinius, slovėnų manymu, geriau rungtyniavo jų komanda.

„Slovėnija žaidė gerai, bet to neužteko. Trečiojo kėlinio pabaigoje laukėme ir tikėjome, kad mūsų rinktinė užims pirmąją vietą grupėje, bet paskutiniame ketvirtyje atsitiko tai, ko slapta bijojome“, - rašė Slovėnijos nacionalinės televizijos interneto svetainė rtvslo.si. Ir paaiškino, kuo pranašesnė buvo Lietuvos komanda: „Lietuviai kolektyvine gynyba atkirto nuo komandos Goraną Dragičių“.

„Lietuva praktiškai jau buvo kapituliavusi, bet rado slaptą ginklą ir įstūmė Slovėniją į tamsą. Kai lietuviai pastatė nepraeinamą sieną G.Dragičiui ir pradėjo dvigubinti gynybą, tapo vis sunkiau susikurti progų metimui“, - rungtynes analizavo siol.net.

Dienraščio „Večer“ apžvalgininkas Samo Trtnikas keliskart pabrėžė, kad labai gerai žaidė abi komandos. „Faktas, kad Lietuvos rinktinė paskutiniame ketvirtyje įmetė tik 12 taškų, rodo, jog Slovėnijos komanda gynėsi labai gerai. Bet lietuviai gynėsi dar geriau“, - mūsų komandai nusilenkė slovėnas.

Antraštės buvo panašios

Slovėnijos ketvirtojo kėlinio tragediją atspindėjo visų dienraščių ir interneto svetainių antraštės. Jos buvo labai panašios: „Visiškas užtemimas paskutiniame ketvirtyje“ („Primorske novice“), „Slovėnų užtemimas Las Palmase“ („Dnevnik“), „Slovėnų metikų užtemimas lėmė pirmą pralaimėjimą ir sunkų tęsinį“ („Delo“), „Krito į juodą skylę“ („Ekipa 24“), „Trys puikūs ketvirčiai, po to visiška griūtis“ („Večer“), „Lietuva pasinaudojo slovėnų užtemimu paskutiniame ketvirtyje“ (siol.net).

Prieš rungtynes su Lietuvos rinktine keturių pergalių įkvėpti slovėnai jau matė savo komandą ant pasaulio čempionato garbės pakylos. Arba visai šalia jos. „Kada vėl bus tokia galimybė?“ – klausė nusivylusi „Ekipa 24“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.