EUROLYGA 2023

Ispanijos blyksniai – nuo lėto interneto iki R. Seibučio žaidimo

Ispanijos sala Gran Kanarija vakar atsisveikino su pasaulio krepšinio čempionatu, bet jame vykusios emocingos D grupės kovos dar ilgai išliks jų dalyvių, žiūrovų ir, tikėtina, miestiečių atmintyje.

Stebėti Lietuvos rinktinės rungtynių į Gran Kanariją buvo atvykę apie 3 tūkstančius aistruolių iš Lietuvos, o lietuvišką atmosferą Las Palmaso arenoje kūrė ir „Leader Dance“ šokėjos iš Klaipėdos.<br>G.Šiupario nuotr. – iš Las Palmaso
Stebėti Lietuvos rinktinės rungtynių į Gran Kanariją buvo atvykę apie 3 tūkstančius aistruolių iš Lietuvos, o lietuvišką atmosferą Las Palmaso arenoje kūrė ir „Leader Dance“ šokėjos iš Klaipėdos.<br>G.Šiupario nuotr. – iš Las Palmaso
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis, Donatas Urbonas, specialiai lrytas.lt, Las Palmasas

Sep 6, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:49 PM

Lietuvos rinktinė padarė pirmąjį darbą ir patekusi į pasaulio čempionato atkrintamąsias kovas su savo sirgaliais perskrido į Barseloną.

„Lietuvos rytas“ savaitę kartu buvo Gran Kanarijoje ir fiksavo įdomiausius D grupės įvykius.

A – Atostogos. Kone 3000 lietuvių rugsėjo pirmąją savaitę nutarė pabėgti nuo darbų į amžinos vasaros salą Gran Kanariją.

Skanduotėmis ir būgnais apsiginklavusi geltonų-žalių-raudonų armija tapo čempione tarp D grupės sirgalių, nokautu pranokusi netgi ir antrąją vietą šiame fronte užėmusią slovėnų kuopą.

B – Baudos. Vargu ar galima buvo pagalvoti, kad Lietuvos rinktinė į pasaulio čempionato metraštį pateks tokiu netikėtu būdu.

Las Palmase 79:49 laimėtose rungtynėse su Pietų Korėja mūsiškiai nėkart negavo teisės mesti baudos.

Nuo 1950-ųjų savo istoriją skaičiuojančiose planetos pirmenybėse iki šiol taip nebuvo atsitikę.

C – Citata. „Kiaušus parodykit! Viską darote išsigandę! Reikia mesti – nemetate, reikia veržtis – nesiveržiate. Kas jums yra? Krepšinis, ne pasaulio pabaiga juk. Ko jūs pridėjote į kelnes? Vaikštote pasipūtę, tai man aikštėje parodykit! Dar kartą sakau, jie stumia, jūs stumkite. Išsibauduokite, po velnių! Truputį paspaudžia, ir kamuolio išmesti nebegalite“, – taip Jonas Kazlauskas ragino krepšininkus per minutės pertraukėlę rungtynėse su Australija.

Č – Čempionas. Slovėnijos rinktinę į pasaulio pirmenybių aštuntfinalį Las Palmase nuvedęs Jure Zdovcas žino gerokai saldesnių pergalių skonį.

Dabartinis slovėnų treneris, 1990 metais žaisdamas Jugoslavijos rinktinėje, tapo planetos čempionu.

D – Dvikova. Tai buvo saldžiausia uoga lietuviams ant grupės varžybų pyrago.

Slovėnai tris kėlinius siautė aikštėje. Ir kai jau atrodė, jog vargu ar kas nors pasikeis, lietuviai tėškė varžovams tokį antausį, kad jis turi rasti vietą krepšinio vadovėliuose.

Nesulaikomo Gorano Dragičiaus komandai paskutiniame ketvirtyje mūsiškiai leido įmesti 2 taškus ir laimėjo paskutinį mačą Las Palmase 67:64, o kartu – ir pirmąją vietą D grupėje.

E – Emigrantai. Tiktai dvi D grupės rinktinės savo gretose neturėjo natūralizuotų žaidėjų – Lietuva ir Australija.

Du amerikiečiai rungtyniavo su naujais pasais: Angolos – Reggie Moore’as, Pietų Korėjos – Jarodas Stevensonas (Moon Tae-jong’o pavarde).

Tuo metu Meksikai, kurioje pilietybės suteikimo sistema paini, atstovavo net penki JAV gimę krepšininkai: Paulas Stollas, Romanas Martinezas, Adamas Parada, Adrianas Zamora ir Orlando Mendezas.

Slovėnija iki rinktinės lygio užsiaugino iš Bosnijos ir Hercegovinos kilusį Aleną Omičių.

F – Futbolas. Šių metų pasaulio futbolo pirmenybių dalyviams FIFA išdalijo 300 mln. eurų premijų.

O svarbiausia krepšinio struktūra FIBA čempionate Ispanijoje dalyvaujančioms rinktinėms nesumokės nė cento.

G – Gynyba. Lietuvos ekipa kartu su pirmenybių šeimininke Ispanija per pirmąjį etapą buvo rečiausiai prasižengiančios čempionato komandos.

Per rungtynes teisėjai lietuviams sušvilpdavo vidutiniškai 16,6 baudos (iš viso – 83), ispanams dar mažiau – 15,5 (62).

Palyginkime: šios statistikos kategorijos lyderiai puertorikiečiai rinko 24,8 pražangos, o iš viso per 5 mačus – 124.

H – Himnas. Rašydamas „Tautišką giesmę“ Vincas Kudirka nepagalvojo, kad kada nors mūsų krepšininkai žais pasaulio čempionate.

FIBA numatė, kad nacionaliniai himnai prieš rungtynes turi trukti 75 sekundes.

„Tautiška giesmė“ limitą viršija apie 20 sekundžių, todėl tiesiog buvo nukirptas paskutinis stulpelis.

Nors lietuviai piktinosi išdarkyta himno versija, FIBA nepadarė nuolaidų. Į tai tūkstančiai sirgalių Gran Kanarijos arenoje atsakydavo kaskart choru iki pabaigos sutraukdami „Vardan tos Lietuvos!“.

I – Internetas. Lėtas it vėžlys viešbučio „AC Iberia“ internetas neleido D grupės krepšininkams ramiai klaidžioti socialiniuose tinkluose ar naujienų portaluose.

Nors ispanai nuolat žadėjo viską sutvarkyti, jų kalbos taip ir liko „manana“ – rytoj.

Rinktinės skautui Benui Matkevičiui kokybiško ryšio reikėjo ne pramogoms – jis nuolat siunčiasi vaizdo medžiagą apie varžovus. O problemą buvo bandoma spręsti įsigijus kad ir lėtą, bet už viešbučio vis tiek greitesnį mobilųjį internetą.

J – Jaunimas. Du jauniausi Lietuvos krepšininkai kol kas žaidžia efektyviausiai ir rezultatyviausiai rinktinėje.

22-ejų Jonas Valančiūnas vidutiniškai pelno 11,2 taško ir renka 15 naudingumo balų, metais vyresnis Donatas Motiejūnas – 10,4 taško ir lygiai tiek pat balų.

K – Komedija. „Ar pralaimėjote tyčia?“ – būtent to australų dažniausiai buvo klausiama po rungtynių su Angola paskutiniame D grupės ture.

Visas Australijos starto penketas ketvirtąjį kėlinį leido ant suolo. Kiti tarsi ir žaidė, o iš tiesų – makalavosi aikštėje. Įpusėjus mačui 42:29 pirmavusi rinktinė likusią dalį pralaimėjo 21 taško skirtumu, o rungtynes – 83:91.

Po šios nesėkmės australams dėl įmestų ir praleistų taškų aritmetikos atsivėrė gerokai realesnės galimybės išvengti grupėje antrosios vietos, vadinasi, ir potencialios akistatos su JAV rinktine jau ketvirtfinalyje. Reikėjo tik, kad Lietuva įveiktų Slovėniją.

Lietuviai praėjus keletui valandų krepšinio cirkininkams suteikė progą mėgautis savo triuku: Lietuva – pirma, Slovėnija – antra, Australija – trečia.

L – Lygybė. Lietuvos rinktinės sąraše grupės varžybose buvo 24 pavardės – 12 krepšininkų ir tiek pat personalo: trenerių, medikų, administratorių.

Jokių turistų: kiekvienas turi savo pareigas ir garantuoja, kad Ispanijoje krepšininkams nereikėtų galvoti apie nieką kitą, tik apie žaidimą.

Barselonoje personalą papildys tryliktasis – gydytojas Rimtautas Gudas, kuris Kaune operavo ir prižiūrėjo Mantą Kalnietį.

M – Minutės. Renaldas Seibutis tapo daugiausia laiko ant Gran Kanarijos arenos parketo praleidusiu Lietuvos rinktinės žaidėju.

Grupės varžybose gynėjas vidutiniškai rungtyniaudavo po 28 minutes.

Jonas Valančiūnas rungtyniaudavo po 21, Martynas Pocius – 20, Jonas Mačiulis ir Donatas Motiejūnas – 19 minučių. Trumpiausiai žaisdavo Mindaugas Kuzminskas – po 9 minutes.

R.Seibučio rezultatas visame čempionate tėra 27-as.

Pavyzdžiui, senegalietis Gorgui Diengas kasdien rungtyniaudavo po 38 minutes.

N – Neštuvai. Jau pirmąją čempionato dieną Gran Kanarijos arenoje prireikė medikų pagalbos. Skaudžią galvos traumą rungtynėse su Angola patyrė Pietų Korėjos vidurio puolėjas Oh Se-keunas. 27 metų 200 cm ūgio krepšininkas maždaug penketą minučių pragulėjo ant parketo, kol sulaukė pirmosios pagalbos.

Pietų korėjiečiai gydytojo neturėjo, tad teko prašyti budinčių vietinių ispanų pagalbos. Aikštę žaidėjas paliko ant neštuvų, bet kitame mače jau žaidė.

O – Ovacijos. Per rungtynių pertraukėles Gran Kanarijos arenoje netrūko lietuviškų akcentų.

Las Palmaso krepšinio gerbėjų akis džiugindavo Klaipėdos universiteto „Leader Dance“ šokėjos. Jų pasirodymai sužavėjo ir Ispanijos, ir Lietuvos, ir kitų šalių sirgalius. Klaipėdietės Gran Kanarijoje neatsigynė komplimentų, žiūrovų bei žurnalistų dėmesio. Bronės Švitrienės auklėtinės iki čempionato pabaigos šoks Madride.

P – Pramogos. Lietuvos rinktinės sirgaliams Gran Kanarija tapo rojaus kampeliu. Aistruoliai laisvą laiką iki rungtynių galėjo leisti paplūdimiuose, baruose, Las Palmaso senamiestyje, užmiestyje.

Lietuvių buvo visur. Ispanai iš visų D grupės komandų aistruolių juos įsidėmėjo labiausiai.

Miesto tvarką užtikrinantys pareigūnai tikino, kad jokių neramumų dėl lietuvaičių jiems nekilo. Las Palmasas pasiilgs šimtus tūkstančių litų kurorte išleidusių žalių linksmuolių.

R – Rekordas. Rezultatyviausią pasirodymą planetos pirmenybėse surengė būtent Gran Kanarijoje žaidęs krepšininkas. Angolos vidurio puolėjas Yanickas Moreira skandalingose rungtynėse su Australija pelnė 38 taškus, atkovojo 15 kamuolių ir surinko net 45 naudingumo balus.

Arčiausiai afrikiečio buvo 33 taškus į Irano krepšį įmetęs Pau Gasolis.

Lietuvių komandoje išsiskyrė 21 tašką australams įmetęs Renaldas Seibutis.

S – Svečias. Pasaulio pirmenybėse iš arti nacionalinės komandos žaidimą stebi Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis. Per rungtynių pertrauką 49-erių Sabas žengdavo į rinktinės rūbinę. Sutapimas ar ne, bet Lietuva būtent trečiajame kėlinyje sužaisdavo geriausią mačo atkarpą.

Simas Jasaitis atskleidė, kad rūbinėje lemiamas buvo J.Kazlausko žodis, tačiau nepaneigė, jog savo patarimus žaidėjams dalija ir A.Sabonis.

Š – Šaulys. Lietuvos rinktinės gynėjas Adas Juškevičius per penkis mačus pataikė net 12 tritaškių iš 17 (71 proc.). Jis buvo taikliausias pasaulio čempionato grupės varžybų snaiperis. Per rungtynes A.Juškevičius vidutiniškai išmesdavo 3,4 tritaškio, o tikslą pasiekdavo 2,4.

Antras sąraše – Dominikos Respublikos puolėjas Francisco Garcia (65 proc.), trečias – australas Ryanas Broekhoffas (62 proc.).

T – Talkininkės. Grupės varžybose Gran Kanarijoje dirbo dvi savanorės iš Lietuvos – Ieva ir Aistė. Lietuvių atašė asistentė Ieva pagelbėdavo rinktinės personalui ir aprūpindavo komandą rankšluosčiais, vandeniu ar kitomis būtinomis priemonėmis. Aistė dirbo žiniasklaidos vadovo asistente.

Lietuvos ekipos atstovas spaudai Linas Kunigėlis teigė, kad lietuviai liko labai patenkinti talkininkų darbu.

U – Užmojis. Goranas Dragičius prieš paskutines D grupės rungtynes neslėpė pasitikėjimo savo ir Slovėnijos rinktinės jėgomis: „Jei grupėje užimsime pirmąją vietą, turime gerų šansų laimėti medalius. Bet pirmiausia reikia sėkmingai užbaigti grupės varžybas ir pasirūpinti savo reikalais. O tada galvosime apie ateitį.“

Ne veltui G.Dragičius buvo toks atsargus. Ilgai grupėje pirmavę slovėnai liko antri ir jau ketvirtfinalyje jų greičiausiai lauktų JAV krepšininkai.

V – Virtuvė. Lietuvos rinktinė keturių žvaigždučių viešbutyje „AC Hotel Iberia“ lepinosi aukščiausios klasės maistu.

„Maistas – dešimt balų“, – pagyrų negailėjo ir rinktinės atstovas L.Kunigėlis.

Maistas visos lietuvių viešnagės metu buvo įvairus ir patenkino visų skonių mėgėjus. Las Palmaso gatvėse lietuviai taip pat džiaugėsi skaniais tradiciniais ispanų patiekalais, jūrų gėrybėmis ir azijietiška virtuve.

Z – Zona. Šiaurinėje Las Palmaso dalyje nė vieną vakarą netrūko veiksmo ir su krepšiniu susijusios veiklos.

Prie pat Atlanto vandenyno pakrantės ir Las Palmaso uosto buvo įrengta sirgalių zona.

Joje atvykėliai galėjo mėgautis rungtynių transliacijomis, filmais, krepšiniu sumažintoje aikštelėje, dėjimais į krepšį ir kitais žaidimais.

Paprastą dieną žmonės skirstydavosi tik apie 24 val.

Ž – Žiūrovai. Vienas D grupės rungtynes Gran Kanarijoje stebėjo vidutiniškai 6100 žiūrovų. Gausiausiai sirgaliai rinkosi į Lietuvos rinktinės mačus. Lietuvių mačai pritraukdavo vidutiniškai po 7 tūkstančius aistruolių.

Grupės varžybų desertu tapo Lietuvos ir Slovėnijos mačas.

FIBA duomenimis, į jį susirinko net 9,7 tūkst. sirgalių.

Mažiausiai žiūrovų susirinko pažiūrėti pirmųjų pasaulio čempionato rungtynių tarp Angolos ir Pietų Korėjos – vos 2,7 tūkst.

Iš Lietuvos rinktinės krepšininkų daugiausia laiko aikštėje praleidžia R.Seibutis – po 28 minutes per mačą.

Dėl FIBA reikalavimų nesugrojus viso himno, aistruoliai paskutinį posmelį traukdavo nutilus melodijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?