EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato aštuntfinalis: žaisti rimtai norėjo ne visi

JAV ir Ispanijos krepšininkai nenorėjo žaisti rimtai, Vincent‘as Collet laimėjo stilių dvikovą, Orlando Antigua pražiopsojo lemiamą varžovų spurtą, jauniausias Meksikos komandos žaidėjas sulaukė savo minučių, o Kroatijos rinktinės lyderis neištesėjo sirgaliams duoto pažado.

P.Gasolis ir Ispanijos rinktinė pateko į ketvirtfinalį, įveikusi Senegalo krepšininkus.<br>AP nuotr.
P.Gasolis ir Ispanijos rinktinė pateko į ketvirtfinalį, įveikusi Senegalo krepšininkus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2014-09-07 12:24, atnaujinta 2018-02-09 17:35

Tai šeštadienį vyko pasaulio krepšinio čempionate, kuriame buvo sužaistos pirmos ketverios aštuntfinalio rungtynės, o kelialapius į ketvirtfinalį iškovojo JAV, Ispanijos, Prancūzijos ir Slovėnijos rinktinės.

Šou. Pasaulio čempionate prasidėjo atkrintamosios varžybos? Krepšinio gerbėjai to galėjo ir nepastebėti. Pirmąją aštuntfinalio dieną du iš keturių mačų buvo labiau panašūs ne į žūtbūtinę kovą dėl medalių, o į žvaigždžių rungtynes.

Tiesa, tai nebuvo netikėtumas. Dvejose aštuntfinalio porose varžovų meistriškumo skirtumas buvo milžiniškas, todėl atkaklios kovos niekas ir nelaukė.

Pirmose šeštadienio rungtynėse JAV rinktinė nesunkiai nugalėjo Meksiką 86:63, o Ispanijos komanda sutriuškino Senegalą 89:56.

Amerikiečiai ir ispanai nuo pirmųjų minučių stengėsi džiuginti tribūnas efektingais epizodais. Varžovai šventės negadino. Priešingai, ir meksikiečiai, ir ypač senegaliečiai taip pat ne vienoje atakoje parodė, kad sugeba atlikti gražius perdavimus ir įspūdingai įkrauti kamuolį į krepšį iš viršaus.

Stiliai. Prancūzijos rinktinė puikiai moka žaisti lėtą krepšinį, Kroatijos komanda moka žaisti tik greitai. Tad viename aštuntfinalyje susitiko ne tik dvi ekipos, bet ir du priešingi stiliai – ledas ir ugnis.

Stilių dvikovą aiškia persvara laimėjo prancūzai. Tiesa, po pirmojo kėlinio „mėlynieji“ atsiliko 7:15, bet jau tada buvo pasiekę kai ką svarbesnio – diktavo mačo tempą. Kada Prancūzijos ekipa pradės pataikyti, buvo tik laiko klausimas ir į jį Vincent‘o Collet auklėtiniai atsakė jau antrajame ketvirtyje.

O trečiajame dviem NBA žaidėjams Evanui Fournier ir Nicolas Batumui pelnius po 6 taškus iš eilės laimėjo 5 min. atkarpą 16:3 ir įgijo solidų pranašumą 46:30.

Ketvirtajame kėlinyje Kroatijos komanda sumažino atsilikimą iki 2 taškų, o Bojanas Bogdanovičius netgi turėjo galimybę tolimu metimu persverti rezultatą, tačiau prancūzai atsilaikė, laimėjo 69:64 ir pateko į ketvirtfinalį.

Trikdžiai. Per Prancūzijos ir Kroatijos rungtynes Madride didžioji pertrauka truko ilgiau nei numatyta. Čempionato organizatoriams teko kelias minutes kuistis bandant pašalinti švieslentės gedimą.

Sprendimas. Dominikos Respublikos ekipos lyderis Francisco Garcia sužaidus vos 90 sek. gavo antrąją pražangą. Treneris Orlando Antigua pasodino puolėją ant suolo ir iki didžiosios pertraukos jo į aikštę nebeleido.

Iš pradžių dėl to, kad komanda puikiai tvarkėsi ir be F.Garcios. Kai antrojo kėlinio pabaigoje reikalai pakrypo į blogąją pusę, O.Antigua greičiausiai pagalvojo, kad per likusias trejetą minučių jo auklėtiniai sugebės nepagadinti visko negrąžinamai.

Trenerio delsimas buvo pražūtingas. Būtent antrojo kėlinio pabaigoje slovėnai pradėjo pataikyti tritaškius (iki 16-osios min. įmetė vos 1 iš 11) įgijo lemiamą pranašumą 38:28.

Ketvirtajame kėlinyje amerikiečiai sumažino atsilikimą iki 2 taškų, o F.Garcia galėjo persverti rezultatą. Tačiau kaip kitose rungtynėse Boj.Bogdanovičiaus, taip ir šiose Dominikos Respublikos komandos lyderio tolimas metimas tikslo nepasiekė. Slovėnijos rinktinė vėl nutolo ir šventė pergalę 71:61.

Dienos skaičiai

1. Prancūzai Nicolas Batumas ir Evanas Fournier atliko 11 tolimų metimų, bet pataikė vos kartą. Tai nesutrukdė jiems tapti rezultatyviausiais komandos žaidėjais. 6 kartus netaikliai iš toli atakavęs N.Batumas pelnė 14 taškų, 1 iš 5 tritaškių pataikęs E.Fournier surinko 13 taškų.

3. JAV rinktinės autoritetas padaro nemažiau negu JAV krepšininkai. Šeštadienį meksikiečiams rankos drebėjo taip, kad jie per dvi pirmąsias atakas tris kartus neįmetė iš po krepšio. Jau 5-ąją minutę Meksikos ekipa atsiliko nuo JAV rinktinės 2:13.

4. Meksikos rinktinės vidurio puolėjas Israelis Gutierrezas grupės etape nežaidė nė minutės. Treneris Sergio Valdeomillosas jauniausią komandos krepšininką prisiminė tik per dvikovą su JAV. I.Gutierrezas žaidė 4 minutes, bet neatliko nė vieno metimo.

5. Slovėnijos rinktinė atkovojo 5 kamuoliais daugiau nei Dominikos Respublikos komanda. Pirmoje mačo pusėje slovėnai laimėjo kovą po krepšiais net 24:11, bet antroje pusėje pagal šį rodiklį nusileido varžovams 14:22.

6. Masonui Plumlee ir Andre Drummondui amerikiečių komandoje skirti tik statistų vaidmenys. Paprastai vėliausiai nuo suolo pakylantys krepšininkai ir aštuntfinalyje žaidė mažiausiai – tik po 6 minutes.

8. Ispanas Pau Gasolis pataikė visus 8 dvitaškius. Iš dviejų taškų zonos labai taikliai atakavo ir visa Ispanijos komanda, pataikiusi 75 proc. metimų (27 iš 36).

12. Kaimyninių šalių JAV ir Meksikos krepšininkai rungtyniavo labai draugiškai. Abi komandos prasižengė vos po 12 kartų ir kartu metė 13 baudų (JAV pataikė 5 iš 5, Meksika – 3 iš 8).

27. Rezultatyviausias šeštadienio žaidėjas buvo 27 taškus pelnęs kroatas Bojanas Bogdanovičius.

33. Ispanijos krepšininkai laimėjo didžiausiu skirtumu – 33 taškais. Rezultatu 89:56 senegaliečius įveikę ispanai buvo ir rezultatyviausia dienos komanda, ir praleido mažiausiai taškų.

Dienos citata

Bojanas Bogdanovičius: „Iš tikrųjų, visą čempionatą buvome nesavi. Žadėjome didelius darbus, bet nepavyko. Žinoma, negėda pralaimėti Europos čempionams, bet esame patys kalti, kad sukūrėme tokią situaciją ir privalėjome su jais žaisti. Vis tik nemanau, kad jie yra stipresni. Tai – didelė nesėkmė“.

Dienos žaidėjas

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija).

Dienos penketas

Stephenas Curry (JAV) – 20 taškų (1/1 dvitaškio, 6/9 tritaškių) per 25 min.

Zoranas Dragičius (Slovėnija) – 18 taškų (6/10 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 0/2 baudų) per 32 min.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija) – 27 taškai (8/12 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 2/4 baudų), 6 atk.kam. per 36 min.

Jamesas Feldeine (Dominikos Respublika) – 18 taškų (8/13 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/3 baudų), 8 atk.kam. per 36 min.

Pau Gasolis (Ispanija) – 17 taškų (8/8 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų), 5 atk.kam. per 25 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.