EUROLYGA 2023

Vienuolika LKL klubų iš arti – tikslai, pinigai, intrigos

2014–2015 metų sezone išaugo ne tik daugelio Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubų biudžetas, bet ir ambicijos, o tai krepšinio sirgaliams žada atkaklų ir įdomų 22-ąjį čempionatą. Prieš keturias dienas prasidėjusio sezono pirmieji mačai tai patvirtino.

Žalgiriečiai gins čempionų titulą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žalgiriečiai gins čempionų titulą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2014-09-27 16:00, atnaujinta 2018-01-29 10:24

Su septyniais naujais treneriais, dešimtimis naujų žaidėjų šią savaitę startavo LKL 2014–2015 metų sezono čempionatas.

„Lietuvos rytas“ pristato vienuolika LKL klubų – jų sudėtį, tikslus, biudžetą ir svarbiausias intrigas.

Kauno „Žalgiris“ (praėjusį sezoną 1-oji vieta)

Sudėtis. M.Waynsas (V.Kariniauskas, L.Lekavičius), J.Andersonas (T.Dimša, A.Milaknis), S.Vene (V.Lipkevičius, E.Ulanovas), P.Jankūnas (D.Songaila, D.Tarolis), R.Javtokas (A.Gudaitis). Treneris G.Krapikas.

Tikslas. „Nuvilti LKL prezidentą“, – taip sakė „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas, sureagavęs į LKL vadovo Remigijaus Milašiaus per sezono atidarymo vakarą netikėtai pareikštą norą, kad lyga sulauktų naujo čempiono.

Biudžetas. 15 mln. litų.

Klausimas. Kada aikštėje pasirodys „Žalgirio“ amerikiečiai?

Dėl skolų buvusiems žaidėjams ir FIBA draudimo registruoti naujus krepšininkus iš NBA į Kauną atvykę Maalikas Waynsas ir Jamesas Andersonas kol kas negali atstovauti „Žalgiriui“ oficialiose varžybose. Norėdamas nusimesti FIBA draudimą „Žalgiris“ vėl beldžiasi į bankų duris.

„Kalbamės su keliais bankais ir jų padaliniais, kurie galėtų suteikti paskolą, – sakė „Žalgirio“ generalinis direktorius P.Motiejūnas. – Mūsų rankos surištos. Tikėjomės, kad pavyks tai išspręsti per vasarą, bet nepavyko.

Šiek tiek laiko dar galime prarasti, bet norėtume per savaitę šiuos reikalus išspręsti.“

Klaipėdos „Neptūnas“ (2)

Sudėtis. M.Shakuras (M.Girdžiūnas, L.Beliauskas), M.Mažeika (A.Butkevičius), D.Gailius (J.Sinica, R.Nacius), V.Vasylius (D.Zavackas), S.Galdikas (V.Šarakauskas). Treneris K.Maksvytis.

Tikslas. „Kovoti dėl prizinių vietų“, – sakė „Neptūno“ vadovas Osvaldas Kurauskas. Lygos atidarymo vakaro vedėjo paklaustas, ar klubą vėl tenkintų antroji vieta, O.Kurauskas nė kiek neabejojo: „Jamam.“

Biudžetas. Daugiau nei 3 mln. litų.

Klausimas. Po kiek taškų rinks Deividas Gailius?

LKL specialistai mano, kad viena ryškiausių LKL čempionato žvaigždžių turėtų tapti į Klaipėdą po sezono Liublianos „Olimpija“ klube sugrįžęs D.Gailius.

„Slovėnijoje jis vieną dieną žaidė kaip LeBronas Jamesas, kitą likdavo nematomas“, – apie D.Gailių pasakojo vienas Slovėnijos žurnalistų. Kokį D.Gailių matysime Klaipėdoje?

Vilniaus „Lietuvos rytas“ (3)

Sudėtis. A.Juškevičius (B.Baronas, P.Dambrauskas), M.Gecevičius (E.Šeškus), T.Leslie (M.Lukauskis), G.Orelikas (M.Moseris), A.Kavaliauskas (A.Valeika, K.Natiažka). Treneris V.Šeškus.

Tikslas. Kovoti dėl LKL aukso žiedų.

Biudžetas. Praėjusį sezoną klubo biudžetas buvo apie 10 mln. litų, bet šiemet žaidėjams bus išleista keliais milijonais mažiau, nes klubas stengsis padengti po „Snoro“ banko bankroto atsiradusias skolas.

Klausimas. Kiek žiūrovų rinksis rekonstruotoje arenoje?

Praėjusį sezoną daugumą rungtynių vilniečiai žaidė „Siemens“ arenoje, tačiau šiemet beveik per visus mačus komanda rungtyniaus iš vidaus perstatytoje „Lietuvos ryto“ arenoje.

Nuo 1,5 tūkst. iki 2,5 tūkst. vietų praplėstoje salėje komanda su nauju treneriu Virginijumi Šeškumi ir aštuoniais naujais žaidėjais bandys pakilti po nesėkmingo praėjusio sezono.

„Prienai“ (4)

Sudėtis. O.Varanauskas (P.Ivanauskas, D.Šeškus), Š.Vingelis (L.Jacevičius, K.Okmanas), A.Labuckas (V.Sragauskis), D.Milka (P.Vaitiekūnas), G.Staniulis (T.Urbonas). Treneris T.Stankevičius.

Tikslas. „Būti šešete arba bent jau aštuonete“, – planavo naujasis „Prienų“ klubo direktorius Arūnas Vaidogas.

Biudžetas. Tarp 800 tūkst. iki 1 mln. litų.

Klausimas. Ar „Prienai“ liks lietuviški?

„Prienuose“ net ir pasitraukus V.Šeškui žaidžia tik Lietuvos krepšininkai. Tik Prienų ir Mažeikių komandos sezoną pradeda be legionierių.

Taip pat įdomu, kaip „Prienai“ atrodys be V.Šeškaus ir klubo direktoriaus Aurimo Bartuškos, kurie po sėkmingiausio sezono klubo istorijoje perėjo dirbti į „Lietuvos ryto“ klubą.

„Gyvenime daug kas keičiasi, bet jeigu kas pasitraukia, tai dar nereiškia, kad likę žlunga“, – sakė laikinuoju vadovu tapęs A.Vaidogas, iš pirmtakų paveldėjęs ir 160 tūkst. litų skolą.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (5)

Sudėtis. A.Viskontas, K.Lamonte’as (G.Sirutavičius), T.Jogėla (L.Kisielius), A.Oriakhi (Ž.Skučas, O.Olisevičius), E.Kairys (A.Jankaitis). Treneris M.Šernius.

Tikslas. „Nors biudžetas ryškiai sumažėjo, norime užimti ne prastesnę vietą nei praėjusį sezoną, kai buvome penkti“, – kalbėjo „Pieno žvaigždžių“ prezidentas Rimas Endrijaitis.

Biudžetas. Apie 800 tūkst., bet klubas tikisi surinkti per milijoną litų.

Klausimas. Ar treneriui su vyrais seksis taip pat gerai, kaip su moterimis?

„Pieno žvaigždžių“ trenerio poste Rimantą Grigą pakeitė jo asistentu dirbęs Mantas Šernius, kuris yra ir Lietuvos moterų rinktinės treneris.

Vadovaujant šiam jaunam specialistui Lietuvos krepšininkės per atrankos varžybas jau iškopė į 2015 metų Europos čempionatą. Dabar M.Šernius, jaunystėje atstovavęs Klaipėdos „Atlanto“ futbolo komandai, debiutuoja kaip pagrindinis treneris LKL klube.

„Vyrų krepšinis yra pažangesnis ir jam tai bus naudinga patirtis, – sakė Pasvalio klubo vadovas R.Endrijaitis. – Tai išeis į naudą ir Lietuvos moterų rinktinei.“

„Šiauliai“ (6)

Sudėtis. J.Lee (K.Babkauskas), G.Leonavičius (M.Kumpys, A.Sajavičius), R.Giedraitis (V.Šulskis), T.Olanderis (M.Linkevičius), J.Jucikas (R.Olanderis). Treneris G.Petrauskas.

Tikslas. Minimalus tikslas – patekti į atkrintamąsias varžybas. O maksimalus?

„Jau praėjo ketveri metai be medalių“, – priminė 9 kartus LKL bronzą iškovojusių „Šiaulių“ direktorius Adomas Klimavičius.

Biudžetas. Panašus kaip pernai – apie 1,5 mln. litų.

Klausimas. Ar broliai Olanderiai sutiks Kalėdas Šiauliuose?

Tik „Šiaulių“ komandoje šį sezoną žaidžia du broliai. Tai Lietuvoje jau žaidęs 213 cm ūgio Ryanas Olanderis ir Europoje debiutuojantis jaunesnysis 208 cm ūgio Tyleris Olanderis, praėjusį sezoną tapęs NCAA čempionu su Konektikuto studentais.

„Norėtume, kad broliai greičiau perprastų europietišką krepšinį. Bet kartais mūsų legionieriams reikia laiko įsivažiuoti.

Arba jie pradeda žaisti iki Kalėdų, arba Kalėdas sutinka namuose“, – juokavo „Šiaulių“ klubo vadovas A.Klimavičius.

Utenos „Juventus“ (7)

Sudėtis. R.Broadusas (D.Pakamanis), S.Buterlevičius (E.Stanionis), A.Šikšnius (J.Davniukas), S.Kulvietis (N.Barinovas), V.Čepukaitis (V.Dabkus). Treneris D.Adomaitis.

Tikslas. „Pirmasis šešetas, nes jau pabodo būti septintiems. Bet širdyje visi – nuo trenerio ir žaidėjų iki klubo vadovų – norime būti aukščiau“, – sakė Utenos klubo prezidentas Žydrūnas Urbonas.

Biudžetas. „Gerokai per milijoną“, – sakė Ž.Urbonas. Jis mano, kad pagal biudžetą „Juventus“ tarp vienuolikos LKL klubų yra šeštas.

Klausimas. Kaip seksis treneriui D.Adomaičiui?

Praėjusio sezono pabaigoje „Lietuvos ryto“ treneriu dirbusiam D.Adomaičiui nepavyko išlaikyti posto Vilniuje.

Lietuvos rezervinės rinktinės treneriu vasarą dirbęs krepšinio specialistas turėjo pasiūlymų iš užsienio, bet norėjo likti Lietuvoje su šeima. Jis greitai sutiko su Utenos klubo pasiūlymu. Tai gali būti vienos sėkmingiausių jungtuvių šį sezoną.

Kėdainių „Nevėžis“ (8)

Sudėtis. R.Camphoras (Š.Kulevičius), M.Monroe (D.Kumelis, A.Kelmelis) A.Aleksandrovas (R.Biliartas), V.Volkus (Th.Davisas), A.Adomaitis (I.Ramašauskas). Treneris V.Sirvydis.

Tikslas. „Atkrintamosios varžybos“, – sakė klubo direktorė Vita Žilytė.

Biudžetas. 800 tūkst. litų.

Klausimas. Ar „Nevėžis“ išbris iš skolų?

Patikėjęs rėmėjų iš Rusijos pažadais „Nevėžis“ praėjusį sezoną baigė turėdamas per milijoną litų skolų. Nors su septyniais žaidėjais jau atsiskaityta, apie 400 tūkst. litų klubas turi grąžinti kitiems aštuoniems krepšininkams, o dar pusę milijono litų – kreditoriams, kurių pinigais gesino streikus praėjusį sezoną. Todėl „Nevėžiui“ svarbus ne tik krepšinis.

„Šio sezono tikslas – grąžinti skolas“, – pabrėžė naujoji komandos direktorė V.Žilytė.

Panevėžio „Lietkabelis“ (9)

Sudėtis. Ž.Janavičius (E.Žabas), J.Carteris (L.Aukštikalnis, D.Leonardas), D.Šalenga (D.Griškėnas), Ž.Jonušas (M.Kazonas), T.Lydeka (I.Neliubovas). Treneris M.Budzinauskas.

Tikslas. „Minimalus – patekti į atkrintamąsias varžybas. Jei to nepavyktų padaryti, būtų katastrofa. O jei žaidimas klostysis fantastiškai sėkmingai, pretenduosime į 4–5 vietas“, – sakė „Lietkabelio“ direktorius Eimantas Pūras.

Biudžetas. Atsisakė pateikti kokius nors skaičius.

Klausimas. Ar krepšininkai aplenks futbolininkus?

Daug metų „Lietkabelio“ krepšininkai tūnojo „Ekrano“ futbolininkų šešėlyje. Bet aštuonis kartus Lietuvos čempionu tapęs Panevėžio futbolo klubas šiemet tūno A lygos 6-ojoje vietoje, murdosi skolose ir lažybų skandaluose.

Tuo pat metu „Lietkabelis“ surinko didžiausią biudžetą per pastarąjį dešimtmetį ir piniginės storiu nusileidžia tik „Žalgiriui“, „Lietuvos rytui“ ir „Neptūnui“.

Alytaus „Dzūkija“ (10)

Sudėtis. M.Dixonas (R.Juknevičius), G.Gustas (M.Pauliukėnas), R.Ūzas (O.Mažernis), V.Dilys (A.Kliujevas), M.Halilovičius (A.Lapeta). Treneris A.Urlepas.

Tikslas. „Pasirodyti geriau nei praėjusį sezoną“, – sakė „Dzūkijos“ vadovas Tomas Pačėsas.

Biudžetas. 800 tūkst. litų.

Klausimas. Ar alytiškiai atlaikys A.Urlepo muštrą?

Vienintelis užsienietis treneris šį sezoną stovės prie „Dzūkijos“ vairo. Slovėnas A.Urlepas didžiąją karjeros dalį treniravo Lenkijos klubus ir šios šalies nacionalinę rinktinę. Tačiau 57 metų treneris žinomas ne tik dėl savo patirties, bet ir dėl ūmaus charakterio. Tai galėtų patvirtinti ir Gintaras Kadžiulis, kadaise „Anwil“ klubą palikęs dėl konflikto su A.Urlepu.

Lenkijos spaudoje buvo rašoma apie tai, jog treneris buvo pakėlęs ranką prieš savo žmoną, tiesa, teisme to nebuvo įrodyta.

„Visi treneriai turi būti ryškios asmenybės. Mūsų treneris turi tikrai daug žinių ir patirties“, – apie A.Urlepą sakė „Dzūkijos“ bosas T.Pačėsas, prieš dešimtmetį pats žaidęs slovėno treniruojamoje Vloclaveko komandoje.

„Mažeikiai“ (NKL-1)

Sudėtis. P.Beliavičius (I.Razutis), E.Žukauskas (R.Rakejevas, M.Motuzas), D.Tarvydas (I.Vaitkus, J.Janulis), R.Petrauskas (V.Pikalavičius), P.Skurdauskas (A.Gydra). Treneris A.Rudys.

Tikslas. „Patekti į atkrintamąsias varžybas. O minimali užduotis – išlikti lygoje“, – sakė „Mažeikių“ direktorius Giedrius Petrulevičius.

Biudžetas. 800 tūkst. litų.

Klausimas. Kada mažeikiškiai grįš į Mažeikius?

Iš NKL į LKL iškopusiam klubui būtų lengviau įvykdyti savo tikslą – patekti į atkrintamąsias varžybas, jei prisiviliotų vietos žaidėjus. Artūras Jomantas, Darius Šilinskis, Andrius Mažutis, Darius Pakamanis yra kilę iš Mažeikių, bet komanda po 10 metų pertraukos į LKL sugrįžo be jų.

„Norime mažeikiškių, bet jų neįperkame. Jų kaina mums dar neįkandama“, – apgailestavo Mažeikių klubo direktorius G.Petrulevičius.

Įdomiausi LKL naujokai

Jamesas Andersonas (25 metai, 198 cm, „Žalgiris“). Gynėjas prieš ketverius metus buvo pašauktas NBA naujokų biržos pirmajame rate ir nuo tada žaidė stipriausios pasaulio lygos komandose. Trys pirmieji sezonai buvo ieškojimų metas, bet praėjusiame čempionate jis tapo tvirtu „Philadelphia 76ers“ starto penketo žaidėju ir pelnydavo 10,1 taško. Pergalės „76ers“ kieme buvo labai retos viešnios, o atvykus į Europą amerikiečiui reikia pratintis prie kitokio krepšinio. Per ikisezonines rungtynes J.Andersonas parodė, kad atlikti pagrindinę užduotį – įmesti kamuolį į krepšį – šiapus Atlanto gali taip pat patikimai kaip anapus.

Mustafa Shakuras (30 metų, 191 cm, „Neptūnas“). Per ilgą karjerą jis jau yra užklydęs ir į Eurolygą, ir į NBA. Nei svarbiausiame Europos turnyre, nei stipriausioje pasaulio lygoje pirmaeilio vaidmens M.Shakuras negavo, bet jo patirtis Klaipėdos komandai gali būti neįkainojama. Ypač jei treneris atsižvelgs į geriausias amerikiečio savybes ir nebandys jo įsprausti į griežtus rėmus. Praėjusį sezoną M.Shakuras žaidė NBDL lygos „Erie BayHawks“ ir „Tulsa 66ers“ klubuose, buvo trumpam pakviestas į „Oklahoma City Thunder“, o pavasarį rungtyniavo Libano lygoje. NBA čempionate M.Shakuras sužaidė vos 3 rungtynes ir per jas pelnydavo vidutiniškai 3 taškus. NBDL varžybose jis įmesdavo 14,6 taško ir atlikdavo 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Maalikas Waynsas (23 metai, 185 cm, „Žalgiris“). Jis yra šio rudens „Žalgirio“ katė maiše. Užpernai universitetą baigęs įžaidėjas per du praėjusius sezonus nesugebėjo įrodyti, kad yra pasirengęs žaisti aukščiausio lygio krepšinį. Jis kelis kartus nesėkmingai bandė įsitvirtinti NBA lygoje, kurioje atstovaudamas „Philadelphia 76ers“ ir „Los Angeles Clippers“ ekipoms žaidė 29 rungtynes ir pelnydavo 2,7 taško. Pasitobulinti M.Waynsas būdavo siunčiamas į NBDL, tačiau ten irgi nesužibėjo. Praėjusį sezoną žaisdamas „Rio Grande Valley Vipers“ komandoje krepšininkas pelnydavo 12,3 taško ir atlikdavo 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Billy Baronas (23 metai, 188 cm, „Lietuvos rytas“). „Lietuvos rytas“ nusprendė žaidimo gijas patikėti europinės patirties visai neturinčiam įžaidėjui, tik šiais metais baigusiam studijas Kanizijaus koledže ir pirmą kartą išvykusiam į užsienį. 188 cm ūgio gynėjas ketverius metus žaidė tėvo treniruojamoje komandoje ir žibėjo JAV studentų varžybose – jose praėjusį sezoną pelnydavo 24,1 taško, atlikdavo 5,3 perdavimo ir susižėrė kalną asmeninių prizų. Tačiau B.Baronas žaidė silpnoje konferencijoje ir silpnoje komandoje, kuri jau du dešimtmečius nepatenka į NCAA atkrintamąsias varžybas, o Europoje jam reikės persikelti į daug aukštesnį lygį.

Evaldas Žabas (26 metai, 192 cm, „Lietkabelis“). Šį rudenį LKL debiutuoja ir keli stipriausioje mūsų šalies lygoje nežaidę lietuviai. Tarp jų solidžiausias pirkinys turėtų būti prieš dešimtmetį gyventi į Kanadą išvykęs E.Žabas. Šiapus Atlanto jis nėra naujokas – žaidė kelių Šiaurės ir Vidurio Europos šalių komandose, o 2011–2012 metų sezoną net tapo rezultatyviausiu Švedijos lygos krepšininku (atstovaudamas Estešundo „Jamtland“ pelnydavo 21,9 taško). Į „Lietkabelį“ E.Žabas atvyko iš Kanados lygos. Praėjusį sezoną jis žaidė Bramptono „A’s“ komandoje ir pelnydavo 11,2 taško.

Tyleris Olanderis (22 metai, 208 cm, „Šiauliai“). Šis naujokas žaidė vienoje stipriausių JAV studentų komandų ir atsisveikindamas su Konektikuto universitetu tapo NCAA čempionu, bet prie pergalės prisidėjo tik simboliškai – paskutiniais studijų metais pelnydavo 1,8 taško, o per visas atkrintamąsias varžybas žaidė vos 11 minučių. Kita vertus, Lietuvoje T.Olanderis pateko pas trenerį, jau įgudusį dirbti su amerikiečiais, čia žais vienoje komandoje su lietuviško krepšinio paragavusiu vyresniuoju broliu Ryanu.

LKL čempionato startas

Rugsėjo 24 d. (trečiadienis). Kėdainių „Nevėžis“ – Kauno „Žalgiris“ 59:93, Utenos „Juventus“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ 78:85, Klaipėdos „Neptūnas“ – Alytaus „Dzūkija“ 82:72.

Rugsėjo 27 d. (šeštadienis). „Dzūkija“ – Vilniaus „Lietuvos rytas“, „Prienai“ – Panevėžio „Lietkabelis“, „Neptūnas“ – „Mažeikiai“.

Rugsėjo 28 d. „Pieno žvaigždės“ – „Nevėžis“.

Rugsėjo 30 d. „Žalgiris“ – „Juventus“, „Pieno žvaigždės“ – „Lietuvos rytas“, „Šiauliai“ – „Prienai“, „Neptūnas“ – „Nevėžis“.

Reguliarusis čempionatas vyks keturiais ratais, iš viso bus sužaista 220 rungtynių. Kiekvienas klubas žais 40 mačų.

Į ketvirtfinalį iškops aštuonios geriausios komandos. Ketvirtfinalyje ir pusfinalyje bus kovojama iki trijų, finale – iki keturių pergalių.

Šį sezoną LKL planuoja įsteigti ir prizų fondą. Siekiama, kad jame būtų 1,1 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.