EUROLYGA 2023

Mindaugas Lukauskis: „Komanda dar ieško savęs“

Į Vilnių po 5 metų pertraukos grįžusiam M.Lukauskiui šis sezonas „Lietuvos ryto“ komandoje – jau septintas.<br>M.Kulbio nuotr.
Į Vilnių po 5 metų pertraukos grįžusiam M.Lukauskiui šis sezonas „Lietuvos ryto“ komandoje – jau septintas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:00 AM

Per savaitę – du visiškai skirtingi „Lietuvos ryto“ mačai: beviltiškas pralaimėjimas Ploješčio „Asesoft“ ir įtikinama pergalė prieš Klaipėdos „Neptūną“. Koks yra tikrasis Vilniaus komandos veidas?

Patogiai įsitaisęs „Air Lituanica“ lėktuve, „Lietuvos ryto“ ekipą skraidinusiame į Europos taurės mačą Volgograde, Mindaugas Lukauskis pritariamai linktelėjo galva: taip, „Lietuvos rytas“ kol kas žaidžia banguotai.

„Ploještyje į aikštę ėjome nusiteikę maždaug taip: „Ai, kas tie rumunai, laimėsime.“ Nepakankamai susikaupėme ir už tai buvome skaudžiai nubausti.

O važiuodami į Klaipėdą žinojome, koks yra varžovas, kaip žaisti. Tikrai neblogai sekėsi gintis“, – sakė vyriausias vilniečių krepšininkas.

35-erių M.Lukauskis ir jo komandos draugai žino, kad gynyba bus svarbiausia šįvakar per E grupės trečiojo turo dvikovą su „Krasnyj oktiabr“.

Juolab kad rungtynių išvakarėse Rusijos klubas išmetė kozirį: pasirašė sutartį su Dirku Bauermannu, kuris dar pernai treniravo „Lietuvos rytą“.

Nors vokietis per porą dienų iš pagrindų nepakeis Volgogrado klubo žaidimo, sporte gyvuoja nerašytas dėsnis: trenerio pakeitimas bet kuriai komandai iškart suteikia emocinį impulsą.

Įsikūrę viešbutyje „Volgograd“ miesto centre, vilniečiai antradienio vakarinėje treniruotėje toliau dėliojo savo žaidimo planą.

„Bandome taisyti tą bangavimą“, – kalbėjo M.Lukauskis.

– Mindaugai, šįmet „Lietuvos ryte“ ir naujas treneris, ir aštuoni nauji krepšininkai. Poros mėnesių tikriausiai mažai, kad komanda parodytų, ko išties verta?

– Mažai. Mums dar trūksta savitarpio supratimo.

Aišku, lietuviai neblogai pažįsta vienas kitą, bet vis tiek reikia daugiau laiko susižaisti, ypač su užsieniečiais.

Kad galėtume visiškai pasitikėti vienas kitu gindamiesi, turime žinoti, kad jei netyčia suklysime, komandos draugas ateis pasaugoti tavo žmogaus.

Šito kol kas trūksta. Nežinau, kiek dar laiko reikės susiderinti, bet kad to reikia – akivaizdu.

– Tačiau iš legionierių daugiau minučių aikštėje gauna tik Travisas Leslie, kiek mažiau Mike’as Moseris, o Billy Baronas ir Kyrylas Natiažka paprastai sėdi ant suolo. Kaip jiems įsitraukti į žaidimą?

– Čia ir yra problema. Varžybų tvarkaraštis labai sudėtingas – daug rungtynių, kelionių. Per treniruotes dirbame, bandome susižaisti, bet to, matyt, nepakanka.

Kai viskas persikelia į aikštę per rungtynes, legionieriams būna sunku.

To pereinamojo laikotarpio niekas neišvengia: atvažiuoji iš ten, kur žaidžiamas kitoks krepšinis, ir staiga viskas pasikeičia.

Bet laikui bėgant galbūt viskas stos į savo vėžes.

– Šis sezonas „Lietuvos ryte“ jums jau septintas. Kaip jaučiatės sugrįžęs į komandą po penkerių metų?

– Gerai. Man nereikia prisitaikyti. Vilniuje jaučiuosi savas, tarsi niekur ir nebuvau išvykęs.

Su Martynu Gecevičiumi jau anksčiau žaidžiau „Lietuvos ryte“, su Antanu Kavaliausku – Ispanijoje, su Artūru Valeika – Prienuose. Aikštėje ne kartą esu susidūręs ir su daugeliu kitų dabartinių komandos draugų.

Treneriai man taip pat gerai pažįstami. Su Sandžiu Buškevicu pats žaidžiau „Lietuvos ryte“, klube seniai dirba Arvydas Gronskis. O pas Virginijų Šeškų praėjusį sezoną buvau „Prienuose“.

– V.Šeškus – labai emocingas treneris. Jis dažnai aprėkia krepšininkus.

– Aš pripratęs. Prienuose visą tai jau patyriau, todėl dabar stengiuosi kitaip reaguoti.

Trenerio emocijos kartais padeda, bet kartais ir trukdo, nes žaidėjai tik daugiau „susivelia“. Bet toks jau trenerio charakteris. Jo nepakeisi.

– Kuo „Lietuvos rytas“ stipriausias šiuo metu?

– Laisvu žaidimu puolant. Turime derinių, bet nemažai improvizuojame.

O gynybą vis bandome tobulinti. Jeigu pavyks, ateityje būtent gynyba galėtų tapti mūsų privalumu.

– Bet laisvas puolimas turi ne tik pliusų. Ar nėra taip, kad jei sekasi atakuoti – jūsų niekas nesustabdys, bet jei ne – į pakalnę irgi riedate nesustabdomai?

– Sutinku. Bet kai rezultatas eina į minusą, bandome labiau remtis deriniais.

Tiesa, Rumunijoje nei tas, nei kitas variantas nesuveikė.

– Kaip manote, kiek pergalių pakaktų iškopti į kitą Europos taurės etapą?

– Namie reikėtų laimėti viską. Tai būtų rimtas žingsnis į priekį. O išvykose su visais irgi galima kovoti.

Kiekviena pergalė svarbi, kad baigiantis grupės varžyboms mūsų likimas nepriklausytų nuo varžovų dvikovų.

Geriau patiems atlikti darbą ir užsitikrinti kelialapį tolyn.

Trečiasis varžovas – „Krasnyj oktiabr“

Praėjęs sezonas. Jungtinės lygos grupėje užėmė 6-ąją vietą (8 ir 10), aštuntfinalyje pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ 0:2. Europos turnyruose nežaidė.

Optimalus penketas. Bernardas Kingas (33, 196), Cuthbertas Victoras (31, 197), D.J.Kennedy (25, 198; Holono „Hapoel“), Romeo Travisas (30, 201; Južnės „Chimik“), Marcus Cousinas (28, 211).

Komanda. Volgogradas yra naujas taškas ne tik Europos, bet ir Rusijos krepšinio žemėlapyje. „Krasnyj oktiabr“ klubas buvo įkurtas tik užpernai, bet per trumpą laiką nuveikė daug ir pernai gavo teisę debiutuoti Jungtinėje lygoje, o šiais metais pirmą kartą žaidžia Europos taurės turnyre. Už Rusijos ribų „Krasnyj oktiabr“ kol kas labiausiai išgarsėjo dėl to, kad komandos marškinėlius kartais apsivelka klubo steigėjas bei prezidentas, buvęs profesionalus krepšininkas Dmitrijus Gerasimenka. Jis save į paraišką įrašė ir šį sezoną. „Krasnyj oktiabr“ veidas, kaip ir praėjusį sezoną, yra amerikiečiai: trys senbuviai B.Kingas, C.Victoras ir M.Cousinsas bei keturi naujokai D.J.Kennedy, R.Travisas, DeAndre Kane’as ir DeAndre Ligginsas. Šie septyni JAV krepšininkai per dvejas pirmąsias Europos taurės rungtynes surinko net 148 iš 154 komandos taškų. Iš rusų žaidėjų legionieriams svariau padėti gali nebent Antonas Ponkrašovas ir Fiodoras Licholitovas.

Treneris. Volgogrado komandą sezonui rengė ukrainietis Valentynas Berestnevas. Tačiau sutartis su juo praėjusią savaitę buvo nutraukta dėl prastų rezultatų. Pastarosiose dvejose rungtynėse „Krasnyj oktiabr“ vadovavo buvęs V.Berestnevo padėjėjas, irgi ukrainietis Serhijus Petrenka. Su juo Volgogrado krepšininkai išvykoje laimėjo Europos taurės rungtynes su Jeruzalės „Hapoel“ 79:78 (D.J.Kennedy 17, B.Kingas 16), bet šeštadienį taip pat svečiuose pralaimėjo Jungtinės lygos mačą „Astana“ 76:94 (D.J.Kennedy 14, D.Ligginsas ir R.Travisas po 12). Šią savaitę klubas paskelbė, kad komandos vairą iki sezono pabaigos perims vokietis Dirkas Bauermannas, pernai treniravęs „Lietuvos ryto“ komandą.

Sezono pradžia. Jungtinėje lygoje „Krasnyj oktiabr“ laimėjo tik 1 iš 4 rungtynių. Be „Astana“ klubo, Volgogrado krepšininkus nugalėjo „Nižnij Novgorod“ ir Talino „Kalev“ ekipos. Vienintelė pergalė iškovota žaidžiant su Rygos VEF (svečiuose 76:75). Europos taurės varžybas „Krasnyj oktiabr“ pradėjo namie pralaimėdamas Ploješčio „Asesoft“ klubui 75:81.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.