EUROLYGA 2023

V.Spanoulio karjeros mačas Klaipėdoje ir kiti Eurolygos skaičiai

V.Spanoulis Klaipėdoje sužaidė rezultatyviausias karjeros rungtynes Eurolygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Spanoulis Klaipėdoje sužaidė rezultatyviausias karjeros rungtynes Eurolygoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-11-01 09:46, atnaujinta 2018-01-23 21:12

Kuris krepšininkas žaidė ilgiau nei 40 minučių? Kuri komanda tritaškius meta triskart dažniau nei Kauno „Žalgiris“? Ką Bobanas Marjanovičius namie daro daug geriau negu svečiuose? Kelių žaidėjų reikia Kaziui Maksvyčiui? Kiek laiko Jaycee Carrollas buvo sezono rekordininkas? Kurioje grupėje daugiausia rungtynių baigiasi triuškinamu rezultatu?

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių Eurolygos trečiojo turo skaičių rinkinyje.

Po vasaros atostogų „Žalgiryje“ stipriai pasikeitė Vytenio Lipkevičiaus vaidmuo. Praėjusį sezoną jis buvo tvirtas starto penketo žaidėjas (22 iš 23 Eurolygos rungtynių) ir aikštėje praleisdavo vidutiniškai 21,2 min. Šį sezoną V.Lipkevičius per trejas rungtynes žaidė 26,8 min. (vid. 8,9 min.).

Vietą starto penkete ir laiką iš Eurolygos senbuvio atėmė Kauno komandos naujokas Edgaras Ulanovas. Jis tik pirmąsias rungtynes su „Real“ pradėjo nuo suolo, o kitose dvejose pateko į starto penketą ir žaidžia vidutiniškai 18,9 min. Į „Anadolu Efes“ krepšį E.Ulanovas įmetė 19 taškų ir pasiekė asmeninį rekordą Europos turnyruose. Praėjusį sezoną Europos taurės varžybose atstovaudamas „Neptūnui“ jis daugiausiai pelnė 17 taškų.

„Žalgiriui“ taškų pelnė visi dešimt žaidusių krepšininkų (buvo registruoti, bet nežaidė Tomas Dimša ir Siimas Sanderis Vene). Jei primiršote, per dvejas pirmąsias rungtynes treneris Gintaras Krapikas panaudojo visus dvylika žaidėjų.

Pirmuosius taškus „Žalgiris“ pelnė tik sužaidus 2 min. 40 sek. po 7 netaiklių metimų.

„Žalgiriui“ ir „Anadolu Efes“, regis, niekas nepranešė, kad krepšinyje yra tritaškiai. Per tarpusavio rungtynes šios dvi komandos iš toli metė vos po 11 kartų (Eurolygos vidurkis – 22 tolimi metimai).

„Žalgiris“ pataikė 6 tritaškius, „Anadolu Efes“ – vos 1. Kartu sudėjus komandos įmetė 7 tritaškius, o daugiau nei pusė buvo Artūro Milaknio sąskaitoje (pataikė 4 iš 5). Stambulo komanda vienintelį tritaškį įmetė ketvirtajame kėlinyje.

„Žalgiris“ ir „Anadolu Efes“ po trijų turų yra dvi mažiausiai tritaškių metusios komandos. Kauniečiai atliko 34 tolimus metimus, Stambulo krepšininkai – 45.

Užtat „Žalgiris“ iš toli atakuoja taikliausiai – pataikė 47,1 proc. tritaškių. Prasčiausiai iš toli atakuoja „Valencia“ (23,7 proc.) ir „Anadolu Efes“ (24,4 proc.).

„Olympiakos“ per vienerias rungtynes su „Neptūnu“ metė tiek pat tritaškių, kiek „Žalgiris“ per trejas – 34. Pirėjo komanda pataikė 13 kartų. „Neptūnas“ pirmoje pusėje nepataikė nė vieno iš 11 tritaškių, bet po pertraukos atakavo tiksliau ir per visą mačą pataikė 5 iš 23 tolimų metimų.

Vasilis Spanoulis („Olympiakos“) – pirmasis krepšininkas, žaidęs ilgiau nei 40 minučių. „Neptūnui“ nuo jo gintis reikėjo 41 min. 26 sek. „Neptūne“ trumpiausiai ilsėjosi vyriausias krepšininkas. 34 metų Donatas Zavackas žaidė 35 min. 42 sek.

V.Spanoulis aikštėje buvo ne šiaip sau. Jis pelnė 34 taškus ir pasiekė asmeninį karjeros bei šio sezono Eurolygos rezultatyvumo rekordus.

„Olympiakos“ lyderis pirmojoje pusėje pelnė 11 taškų, trečiajame kėlinyje – 7, ketvirtajame – 10, per pratęsimą – 6.

„Neptūno“ treneris Kazys Maksvytis per visas trejas rungtynes leido žaisti tiems patiems dešimčiai krepšininkų. O į dvyliktuką patenkantys Raidas Nacius ir Laurynas Beliauskas vis dar laukia debiuto Eurolygoje. Tačiau bent vienam jų laukti tikriausiai reikės labai ilgai, nes jau kitą savaitę numatomas Keitho Bensono debiutas.

Per du pirmuosius turus 20 ar didesniu taškų skirtumu baigėsi tik 1 iš 24 rungtynių („Žalgiris“ nugalėjo „Nižnij Novgorod“ 97:63). O trečiąją savaitę pasipylė triuškinimai: „Uniks“ įveikė „Banco di Sardegna“ 85:62 (23 taškais), „Real“ – „Nižnij Novgorod“ 112:83 (29 taškais). Beje, visos trejos šį sezoną didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės įvyko A grupėje.

Maža to, keliuose mažesniu skirtumu pasibaigusiuose mačuose komandos didelį pranašumą įgijo labai anksti. „Maccabi“ prieš ALBA ir „Panathinaikos“ prieš „Fenerbahce“ pirmavo 20 taškų skirtumu jau antrajame kėlinyje, „Crvena Zvezda“ prieš „Valencia“ – trečiajame.

„Uniks“ ketvirtajame kėlinyje įmetė 19 taškų be atsako, „Maccabi“ antrajame – 17 taškų be atsako.

„Žalgiris“ ir „Uniks“ prieš kitą savaitę vyksiančias tarpusavio rungtynes pasitreniravo gynybą. Būtent „Žalgiris“ ir „Uniks“ šią savaitę praleido mažiausiai taškų – po 62.

„Real“ tapo pirmąja komanda, pasiekusia triženklę rezultatyvumo ribą. Madridiečiai įmetė 112 taškų.

„Panathinaikos“ (prieš „Fenerbahce“) pataikė 18 iš 26 tritaškių (A.J.Slaughteris – 7 iš 10, Antonis Fotsis – 4 iš 4). Iki pertraukos taiklūs buvo 10 iš 12 atėniečių tolimų metimų.

Mauras padarė savo darbą, mauras gali išeiti... Tai – apie „Panathinaikos“ žaidėjus A.J.Slaughterį ir Estebaną Batistą bei „Real“ žaidėją Jaycee Carrollą.

„Panathinaikos“ smogiamasis duetas (prieš „Fenerbahce“) iki 14-osios min. pelnė 31 tašką (A.J.Slaughteris 17, E.Batista 14), o jų komanda pirmavo 41:21. Nuo tada E.Batista nepelnė nė taško, o A.J.Slaughteris per likusį laiką įmetė 6 taškus.

J.Carrollas (prieš „Nižnij Novgorod“) per pirmąsias 5 minutes pelnė 9 taškus, antrajame kėlinyje – 16 taškų (įmetė 5 tritaškius) ir iki didžiosios pertraukos surinko 25 taškus. Per kitus du kėlinius jis į savo sąskaitą įsirašė tik 7 taškus.

Iš viso J.Carrollas žaidė 21 min. ir pelnė 32 taškus (7 iš 9 tritaškių). Tai – jo karjeros rekordas ir vieną dieną buvo (iki V.Spanoulio pasirodymo Klaipėdoje) šio sezono Eurolygos rekordas.

„Barcelona“ puolėjas Justinas Doellmanas (prieš „Turow“) per du pirmuosius kėlinius pelnė 20 taškų, po pertraukos – nė vieno.

Visiška priešingybė – CSKA įžaidėjas Milošas Teodosičius (prieš „Cedevita“). Jis per tris kėlinius pelnė tik 2 taškus (0 iš 6 tritaškių), bet ketvirtajame – 12 (4 iš 5 tritaškių).

„Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas toliau laikosi taisyklės rezultatyviai žaisti tik vieną kėlinį. Šįkart (prieš CSP) jis 9 iš 11 taškų įmetė trečiajame kėlinyje.

Per du pirmuosius turus nė vieno iš 10 dvitaškių ir tritaškių nepataikęs Dimitris Diamantidis („Panathinaikos“) apsišarvavo kantrybe ir du kėlinius net nežiūrėjo į „Fenerbahce“ krepšį. Užtat trečiajame kėlinyje gyvoji „žaliųjų“ legenda pagaliau pataikė pirmąjį sezono tritaškį.

Prisimenate? Šiais metais iš CSKA į „Maccabi“ perėjęs Jeremy Pargo antrajame ture per rungtynes su buvusia komanda veikė lyg CSKA slaptasis agentas. Šią savaitę prieš buvusią komandą žaidė kitas „Maccabi“ krepšininkas Brianas Randle‘as, kuris prieš dvejus metus debiutavo Eurolygoje vilkėdamas ALBA aprangą. Sugrįžimą į Vokietijos sostinę B.Randle‘as pažymėjo pelnydamas 25 taškus (5 iš 6 dvitaškių, 3 iš 3 tritaškių) ir pasiekdamas karjeros rekordą.

Bobanas Marjanovičius („Crvena Zvezda“) prie baudų metimo linijos Belgrade ir išvykose – du skirtingi žaidėjai. Jo statistika namie (11 iš 12) ir svečiuose (7 iš 17) pribloškiamai skyrėsi ir pernai, o šį sezoną istorija kartojasi. 221 cm ūgio milžinas praėjusiame ture Klaipėdoje pataikė tik 5 iš 10 baudų, šią savaitę „Beogradska“ arenoje įmetė visas 4.

„Bayern“ 5-ąją min. atsiliko nuo „Emporio Armani“ 2:17. Bavarai jau antrajame kėlinyje rezultatą išlygino (25:25), bet jų viltis laimėti sužlugdė paskutinis kėlinys. O galbūt ir du pagrindinio penketo žaidėjai, kurie tikslą matė lyg pro rūką... Nihadas Džedovičius pataikė vos 1 iš 7 metimų, Antonas Gavelas – 1 iš 8.

Rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų trejete toliau lieka du „Turow“ krepšininkai: pirmas – Mardy Collinsas (vid. 21,5 tšk.), trečias – Damianas Kuligas (20 tšk.). Tarp jų įsiterpė V.Spanoulis (21,3 tšk.).

Jamesas Andersonas ir Stratos Perperoglou varžėsi, kuris daugiau kartų šaus pro šalį. „Žalgirio“ gynėjas pataikė mažiau metimų, bet jo varžovas iš „Anadolu Efes“ atliko daugiau netaiklių. J.Anderono rezultatas – 1 iš 10 metimų ir 2 taškai, S.Perperoglou – 2 iš 12 metimų ir 8 taškai (graikas pridėjo 4 taiklias baudas).

Curtisas Jerrelsas („Uniks“) – 0 iš 5 tritaškių. Šį sezoną atakuodamas iš toli amerikietis pataikė tik 3 iš 16 metimų. Praėjusį sezoną jo taiklumas buvo 42,1 proc.

Buvęs žalgirietis Mario Delašas („Cedevita“) – 0 iš 6 metimų.

ALBA gynėjas Cliffas Hammondsas prasčiausiųjų sąraše jau antrą kartą. Pirmajame ture jis nepataikė nė vieno iš 6 tritaškių, o šią savaitę parodė, kad gali dar blogiau – šalia tikslo šovė visus 7 kartus. C.Hammondsas nepataiko tik žaisdamas Berlyne. Per antrojo turo rungtynes išvykoje jis pataikė 3 iš 5 tolimų metimų.

Ar neprimena A.Milaknio? A.Milaknis pernai reguliariajame sezone „Žalgirio“ arenoje pataikė 3 iš 21 tritaškio, išvykose – 15 iš 22. Tiesa, žalgirietis pasitaisė „Top 16“ etape.

3-ojo turo rezultatai

A grupė

Stambulo „Anadolu Efes“ – Kauno „Žalgiris“ 62:65. N.Krstičius 22/ E.Ulanovas 19, A.Milaknis 14, R.Javtokas 12. 2966 žiūrovai.

Kazanės „Uniks“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 85:62. D.Fischeris 14, N.Zisis 13/ R.Sandersas 18, E.Sosa 13. 2500 žiūrovų.

Madrido „Real“ – „Nižnij Novgorod“ 112:83. J.Carrollas 32, R.Fernandezas 14/ T.Rochestie 23, T.Thompkinsas 16. 7912 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 3, 2. „Žalgiris“ – 2, 3. „Anadolu Efes“ – 2, 4. „Uniks“ – 1, 5. „Nižnij Novgorod“ – 1, 6. „Banco di Sardegna“ – 0.

B grupė

Berlyno ALBA – Tel Avivo „Maccabi“ 69:84. R.Reddingas 15, L.Radoševičius 13/ B.Randle‘as 25, D.Smithas 16, J.Pargo 15. 10657 žiūrovai.

Zagrebo „Cedevita“ – Maskvos CSKA 72:76. N.Gordičius 21, R.L.Ukičius 13/ M.Teodosičius ir N.De Colo po 14, S.Weemsas 13. 4000 žiūrovų.

Malagos „Unicaja“ – Limožo CSP 75:69. F.Vazquezas 13, M.Kuzminskas 11/ J.Smithas 14. 5540 žiūrovų. Rikiuotė: 1. CSKA – 3, 2. „Unicaja“ – 3, 3. „Maccabi“ – 2, 4. CSP – 1, 5. „Cedevita“ – 0, 6. ALBA – 0.

C grupė

Atėnų „Panathinaikos“ – Stambulo „Fenerbahce“ 91:73. A.J.Slaughteris 23, E.Batista 14, A.Fotsis 13/ N.Bjelica 16, J.Vesely 13. 14500 žiūrovų.

Miuncheno „Bayern“ – Milano „Emporio Armani“ 74:81. H.Schaffartzikas 15, D.Savanovičius 13/ J.Raglandas ir D.Hackettas po 16, L.Kleiza 11. 6037 žiūrovai.

„Barcelona“ – Zgoželeco „Turow“ 86:67. J.Doellmanas 20, D.Thomasas 16/ D.Kuligas 19, M.Collinsas 15. 4252 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 3, 2. „Panathinaikos“ – 2, 3. „Fenerbahce“ – 2, 4. „Bayern“ – 1, 5. „Emporio Armani“ – 1, 6. „Turow“ – 0.

D grupė

Belgrado „Crvena Zvezda“ – „Valencia“ 76:63. B.Marjanovičius 16, M.Williamsas 14, J.Blažičius 13/ D.Buycksas 14, P.Ribasas 13. 15820 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Stambulo „Galatasaray“ 91:90. Th.Heurtelis ir C.Iversonas po 17, S.Vujačičius 14/Z.Ercegas 24, V.Micovas 20, F.Aldemiras 14. 9287 žiūrovai.

Klaipėdos „Neptūnas“ – Pirėjo „Olympiakos“ 81:85 (po pratęsimo). D.Gailius 16, D.Zavackas 14, S.Galdikas 13, 11 atk.kam., M.Shakuras 13/ V.Spanoulis 34, K.Sloukas 13. 5500 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 3, 2. „Crvena Zvezda“ – 2, 3. „Laboral Kutxa“ – 2, 4. „Galatasaray“ – 1, 5. „Neptūnas“ – 1, 6. „Valencia“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.