EUROLYGA 2023

Žygį į Europą pradeda trys Lietuvos moterų krepšinio klubai

Europos moterų krepšinio turnyruose šį sezoną žais trys Lietuvos komandos, tačiau nė viena jų nekovos Eurolygoje. Šalies čempionė Vilniaus „Kibirkštis-Viči“, pavasarį bronzos medalius laimėjusi Klaipėdos „Fortūna“ ir naujojo sezono lyderė „Utena“ varžysis dėl Europos taurės. Pirmosios šio turnyro rungtynės vyks trečiadienį, o visos trys Lietuvos komandos varžybas pradės ketvirtadienį.

„Kibirkštis“ Europos taurėje gina Lietuvos čempionų garbę.<br>bckibirkstis.lt nuotr.
„Kibirkštis“ Europos taurėje gina Lietuvos čempionų garbę.<br>bckibirkstis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 5, 2014, 12:43 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 6:28 AM

Lietuvės. „Kibirkštis-Viči“ dar praėjusį sezoną rungtyniavo Eurolygoje. Tačiau paaiškėjus, kad teks gerokai apkarpyti biudžetą, Vilniaus klubo vadovai atsisakė vietos stipriausiame žemyno turnyre ir nusprendė pasigalynėti su silpnesnėmis komandomis Europos taurės varžybose.

„Fortūna“ į šį turnyrą grįžta po dviejų sezonų pertraukos, o „Utena“ debiutuos tarptautinėje arenoje.

Varžovės. Visos trys Lietuvos komandos bent po vieną kartą turės keliauti į Rusiją ir Turkiją. Dviem klubams teks apsilankyti kaimyninėje Baltarusijoje.

Į B grupę patekusi „Utena“ žais su „Istanbul Universitesi“ (Turkija), Vologdos „Čevakata“ (Rusija) ir Minsko „Cmoki“ (Baltarusija).

Klaipėdos „Fortūna“ C grupėje varžysis su „Mersin“ (Turkija), „Orduspor“ (Turkija) ir Vidnojaus „Sparta i K“ (Rusija).

Vilniaus „Kibirkštis-Viči“ atsidūrė D grupėje, kurioje susitiks su Stambulo „Besiktas“ (Turkija), Noginsko „Spartak“ (Rusija) ir Minsko „Horizont“ (Baltarusija).

Ką tik prasidėjusiame Turkijos čempionate tarp mūsų komandų varžovių geriausiai startavo „Mersin“ komanda. Ji laimėjo abejas pirmąsias rungtynes. „Istanbul Universitesi“ ir „Orduspor“ per du turus pasiekė po vieną pergalę, „Besiktas“ – nė vienos.

Rusijos lygoje gerais rezultatais negali pasigirti nė vienos lietuvių varžovės. Buvusi Eurolygos čempionė „Sparta i K“ per keturis turus pasiekė dvi pergales, „Čevakata“ – vieną, „Spartak“ – nė vienos.

Baltarusijos pirmenybėse sužaistos trijų turų rungtynės. Ir „Cmoki“, ir „Horizont“ kol kas laimėjo visus mačus.

Legionierės. Dviem komandoms, su kuriomis žais „Utena“, atstovauja Lietuvos krepšininkės. Į „Istanbul Universitesi“ šiais metais perėjo Kamilė Nacickaitė, į „Cmoki“ – Giedrė Paugaitė.

Legionierių iš Lietuvos turi dar viena Europos taurės komanda. Umėjo „Udominate“ (Švedija) aprangą vilki Lina Pikčiutė ir Mantė Kvederavičiūtė. „Udominate“ pateko į mažiausią F grupę, kurią sudaro tik trys ekipos, ir kovos su Vilnevo ESB (Prancūzija) bei Dėro „Uni“ (Vengrija).

Namiuro „Belfius“ (Belgija) žaidžia Lietuvos pilietybę turinti amerikietė Sofija Aleksandravičius. „Belfius“ H grupėje rungtyniaus su Sent Severo „Landes“ (Prancūzija), Pėčo „Pinkk“ (Vengrija) ir Šoprono „Uniqa“ (Vengrija).

Geografija. Nors „FIBA Europe“ turi 51 narę, moterų Europos taurės turnyre dalyvauja vos 11 šalių komandos.

Po penkias ekipas atstovauja Rusijai, Turkijai ir Vengrijai, keturios – Prancūzijai, po tris – Lietuvai ir Belgijai, dvi – Baltarusijai, po vieną – Izraeliui, Portugalijai, Švedijai ir Vokietijai.

Čekija, Ispanija, Italija, Lenkija ir Slovakija turi Eurolygos komandų, bet antrajame turnyre šių šalių ekipos rungtyniauti nenori.

Sistema. Pirmajame etape 31 komanda yra suskirstyta į aštuonias grupes. Dvi geriausios kiekvienos grupės komandos pateks į atkrintamąsias varžybas.

Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose (aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale) bus žaidžiamos dvejos rungtynės abiejų komandų arenose.

Beje, du praėjusius sezonus Europos taurę iškovojo Maskvos „Dinamo“ komanda. Šių metų pavasarį Maskvos krepšininkės Europos taurės finale įveikė kitą Rusijos ekipą Kursko „Dinamo“.

Eurolyga. Trečiadienį prasideda ir moterų Eurolygos turnyras. Jame dalyvaus tik 15 komandų.

A grupėje žais titulą ginanti Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Jekaterinburgo UGMK, Kursko „Dinamo“ (Rusija), Košicių „Good Angels“ (Slovakija), Krokuvos „Wisla“ (Lenkija), Prahos USK (Čekija) ir „Lattes-Montpellier“ (Prancūzija), B grupėje – Stambulo „Fenerbahce“, Kaiserio AGU (Turkija), Orenburgo „Nadežda“ (Rusija), Buržo „Tango“ (Prancūzija), Salamankos „Avenida“ (Ispanija), Brno IMOS (Čekija), Torūnės „Energa“ (Lenkija) ir Skijaus „Famila“ (Italija).

Vienintelė sutartį su Eurolygos klubu turinti lietuvė yra Gintarė Petronytė iš „Wisla“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.