EUROLYGA 2023

Eurolyga: M. Kuzminsko rekordas, tušti L. Kleizos šūviai

Kuris krepšininkas Kauno sporto halėje pelnė daugiau taškų negu iki tol buvo įmetęs per visą Eurolygos karjerą? Kaip savo žaidimą pakeitė Dimitris Diamantidis? Kurios komandos tritaškius mėtė taikliau negu dvitaškius? Kuris lietuvis pasiekė karjeros rekordą? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių ketvirtojo turo skaičių rinkinyje.

M.Kuzminskas pasiekė rezultatyvumo rekordą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kuzminskas pasiekė rezultatyvumo rekordą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 8, 2014, 11:35 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:21 AM

„Žalgiris“. Kauno ir Kazanės „Uniks“ amerikiečiai surengė taškų lenktynes. Iki pirmųjų keitimų 9-ąją min. Jamesas Andersonas įmetė 11 taškų, Keithas Langfordas – 10 (rezultatas tuo metu buvo 13:14 „Žalgirio“ nenaudai). Tokiu tempu surinks po 40 taškų? Ne! Abiejų komandų lyderiai buvo apraminti, o jų dvikovą J.Andersonas laimėjo 27:24.

Artūras Milaknis iki pertraukos nė karto nemetė į krepšį. Trečiajame kėlinyje jis pataikė visus 4 tritaškius, vienintelį dvitaškį ir surinko 14 taškų. Ketvirtajame kėlinyje A.Milaknis savo sąskaitos nebepapildė.

30-metis Vadimas Paninas iki kelionės į Kauną buvo žaidęs 7 Eurolygos rungtynes („Chimki“ ir „Uniks“ komandose) ir pelnęs 5 taškus. Kauno sporto halėje jis pelnė 9 taškus (3/3 tritaškių).

Kiti „Uniks“ žaidėjai pataikė tik 2 iš 13 tritaškių (Curtisas Jerrellsas ir Kostas Kaimakoglou – po 0/3).

Rungtynių pabaigoje „Žalgiris“ keliskart baigiantis atakai skirtam laikui metė iš trijų taškų zonos kažkur krepšio link. Šie švystelėjimai sugadino tolimų metimų statistiką, bet ji vis tiek liko labai solidi – Kauno komanda pataikė 46 proc. tritaškių (7/15).

„Žalgiris“ lieka mažiausiai tritaškių metusi, bet taikliausiai iš toli atakuojanti Eurolygos komanda. Kauniečiai pataikė 46,9 proc. tolimų metimų (23/49).

„Uniks“ pirmavo tik pirmajame kėlinyje, „Žalgiris“ daugiausia pirmavo 10 taškų trečiajame kėlinyje. Lemiamu galima pavadinti kauniečių spurtą antrojo kėlinio pradžioje, kai „Žalgiris“ pelnė 8 taškus be atsako ir nutolo 25:17.

Keturi „Žalgirio“ aukštaūgiai pelnė tik 14 taškų: Paulius Jankūnas – 6 (1/5 metimų), Robertas Javtokas – 4 (2/7 metimų), Darius Songaila – 4 (2/4 dvitaškių), Artūras Gudaitis – 0 (nė karto nemetė į krepšį).

P.Jankūnas per dvejas pastarąsias rungtynes pataikė vos 1 iš 9 metimų.

„Neptūnas“. Klaipėdiečių tolimi metimai ir toliau skrieja pro šalį. Per rungtynes su „Galatasaray“ klaipėdiečiai pataikė tik 7 iš 29 tritaškių. Per keturis turus „Neptūnas“ pataikė 26,2 proc. tritaškių (27/103) ir pagal šį rodiklį lenkia tik daug rečiau iš toli atakuojantį „Fenerbahce“ klubą, kuris įmetė 23,9 proc. tritaškių (16/67).

Prasčiausiai tarp klaipėdiečių atakuoja nė vieno iš 12 tritaškių nepataikęs Mustafa Shakuras ir nė vieno iš 7 tritaškių nepataikęs Valdas Vasylius. O daugiausia netaiklių metimų atliko Deividas Gailius. Jis pataikė 8 iš 22 tritaškių.

„Neptūno“ treneris Kazys Maksvytis pirmą kartą panaudojo visus dvylika krepšininkų. Eurolygoje debiutavo Raidas Nacius ir tik šią savaitę į komandą atvykęs Keithas Bensonas. R.Naciui pelnyti taškų nepavyko.

„Galatasaray“ vidurio puolėjas Furkanas Aldemiras yra vienas tų, kuriems įmesti iš pusantro metro atstumo – didelė problema. Jis deda! Į „Neptūno“ krepšį vien per pirmąjį kėlinį F.Aldemiras įdėjo tris kartus. Dar pridėjo dvitaškį iš po krepšio, kurio tikriausiai nebūtų pataikęs, jei ne K.Bensono pražanga. Taip Stambulo ekipos aukštaūgis per pirmąjį kėlinį surinko 9 taškus. Rungtynes jis baigė pelnęs 13 taškų.

Pirmoje rungtynių pusėje „Galatasaray“ iš trijų taškų zonos metė 7 kartus. Antroje pusėje, kai suprato, kad jau laimėjo ir tingėjo žaisti rimtai – 18 kartų.

Progresija. Pirmajame ture 20 ar didesniu taškų skirtumu nelaimėjo nė viena komanda. Antrajame ture tai pirmasis padarė „Žalgiris“. Trečiajame ture tokiu skirtumu baigėsi dvejos rungtynės, šią savaitę – net ketverios!

„Žalgiriui“ priklausantis sezono rekordas – pergalė 34 taškų skirtumu (prieš „Nižnij Novgorod“) – nebuvo pagerintas. Bet tokia grėsmė buvo iškilusi ir Berlyne, ir Stambule (ALBA prieš CSP ir „Galatasaray“ prieš „Neptūną“ pirmavo 36 taškais).

Vienintelė nelaimėjusi komanda liko „Banco di Sardegna“ - kitos savaitės „Žalgirio“ varžovė.

Rekordai. Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“ prieš CSKA) pelnė 20 taškų (5/7 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 1/1 baudos) ir pagerino asmeninį rekordą. Iki tol jo rekordas buvo 16 taškų.

Tiek M.Kuzminskas pelnė 2013 metais žaisdamas „Žalgiryje“ per rungtynes su „Real“.

Tiesa, šįkart M.Kuzminsko pastangos nieko nelėmė. „Unicaja“ dar antrajame kėlinyje smarkiai atsiliko ir po pertraukos intrigos nesugrąžino.

Taip pat 20 taškų pelnė ir asmeninį rekordą pagerino M.Kuzminsko komandos draugas Jaysonas Grangeris.

Asmeninį rekordą pasiekė ir Milošas Teodosičius (CSKA). Jis į „Unicaja“ krepšį įmetė 27 taškus (6/8 dvitaškių, 5/6 tritaškių). Iki tol serbo rekordas buvo 26 taškai.

Linas Kleiza, kaip ir M.Kuzminskas, irgi žaidė beviltiškai pralaimėjusioje komandoje. Bet jo komanda – „Emporio Armani“ (prieš „Panathinaikos“) pralaimėjo dar beviltiškiau. O pats L.Kleiza nepataikė nė vieno iš 4 dvitaškių ir pelnė tik 4 taškus.

„Panathinaikos“ veteranas Dimitris Diamantidis atakavo 100 procentų taiklumu! Bet metė tik vieną tritaškį ir 3 baudas. D.Diamantidžio savitvarda – neįtikėtina! Po to, kai per dvejas pirmąsias rungtynes jis nepataikė nė vieno iš 10 metimų, per kitas dvejas metė metė tik 3 kartus. Iš jų 2 kartus pataikė.

Šį sezoną D.Diamantidis pelnė 13 taškų, atkovojo 10 kamuolių ir atliko 29 rezultatyvius perdavimus!!! Ir tik 5 kartus suklydo!

Verta priminti, kad „Panathinaikos“ pirmose rungtynėse namie vos ne vos palaužė „Turow“, antrose gavo į kaulus nuo „Bayern“, bet dvejose pastarosiose nepaliko šlapios vietos iš kur kas pajėgesnių „Fenerbahce“ ir „Emporio Armani“.

Rungtynės Kaune prasidėjo 15 minučių anksčiau negu rungtynės Liubine. Kai Lenkijoje „Bayern“ krepšininkai sveikino „Turow“ su pirmąja pergale, „Žalgiriui“ ir „Uniks“ dar reikėjo žaisti pusę minutės. O per tą laiką dar buvo ir trys pertraukėlės, ir virtinė baudos metimų. Kas viską atliktų, žaidėjai aikštėje užtruko dar apie 7 minutes.

Desantas. „Real“ starto penkete rungtynes su „Banco di Sardegna“ pradėjo trys krepšininkai iš Lotynų Amerikos: argentiniečiai Facundo Campazzo ir Andresas Nocioni bei meksikietis Gustavo Ayonas.

Tai nėra pirmas kartas Eurolygoje, bet nė viena Europos komanda tokio galingo Lotynų Amerikos desanto neturėjo nuo 2006-2007 metų sezono, kai „Tau Ceramica“ (dabar „Laboral Kutxa“) žaidė argentiniečiai Pablo Prigioni ir Luisas Scola bei brazilas Tiago Splitteris (beje, šiuo metu visi trys rungtyniauja NBA).

Rezultatyvumas. „Real“ įmetė 115 taškų. Tai aštuntas geriausias rezultatas per visą šiuolaikinės Eurolygos istoriją. Turnyro rekordas yra 123 taškai. Tiek yra pelnę Tel Avivo „Maccabi“ (2004 m. su Pėzaro „Scavolini“) ir Atėnų „Panathinaikos“ (2007 m. su Ruano „Chorale“). Madrido klubo rekordas yra 116 taškų (2000 m. su Ovaro „Aerosoles“).

„Real“ žaidė ir taškų pelnė visi 12 krepšininkų, o Jaycee Carrollas pataikė visus 4 tritaškius. J.Carrollas per dvejas pirmąsias sezono rungtynes nepataikė nė vieno iš 4 tritaškių, o per kitas dvejas – 11 iš 13.

Po nedidelės traumos grįžęs Jonas Mačiulis pataikė visus 3 dvitaškius (per praėjusias dvejas rungtynes – 0 iš 5).

„Banco di Sardegna“ metė daugiau tritaškių (14/38) negu dvitaškių (20/35). Ir šie skaičiai atspindėjo abiejų komandų požiūrį – ir vieni, ir kiti rungtynes pradėjo visiškai atsipalaidavę ir neabejodami, kad nugalėtojas aiškus.

„Cedevita“ (prieš „Maccabi“) taip pat metė daugiau tritaškių (14/39) negu dvitaškių (18/35).

„Nižnij Novgorod“ (prieš „Anadolu Efes“), „Bayern“ (prieš „Turow“), „Olympiakos“ (prieš „Crvena Zvezda“) ir ALBA (prieš CSP) tritaškius mėtė taikliau negu dvitaškius.

Mažiausiai taškų šią savaitę praleido „Olympiakos“ (prieš „Crvena Zvezda“) – tik 57. Toks yra ir šio sezono rekordas, kurį tas pats Pirėjo klubas pasiekė per antrojo turo rungtynes su „Laboral Kutxa“.

„Crvena Zvezda“ pataikė pataikė vos 32,8 proc. metimų... Dvitaškių – 18 iš 48 (37,5 proc.), tritaškių – 3 iš 16 (18,8 proc.). Belgrado klubo paguodai – šio sezono lankomumo rekordas. Į „Beogradska“ areną atėjo 18732 sirgaliai.

Jau minėti J.Andersonas ir J.Grangeris šią savaitę pataikė po 9 iš 9 baudų. Tai – šio sezono rekordas. Sezono rekordus pasiekė ir 14 kamuolių atkovojęs Bobanas Marjanovičius („Crvena Zvezda“), 12 rezultatyvių perdavimų atlikęs Sergio Rodriguezas („Real“) bei dar kartą J.Andersonas, surinkęs 38 naudingumo balus.

Spurtas. „Anadolu Efes“ tarpsnį nuo 10-osios iki 16-osios minutės laimėjo 18:2. Stambulo komanda nutolo nuo varžovų 36:17 ir nugalėtoja buvo aiški.

„Cedevita“ lemiamą spurtą surengė dar pirmajame kėlinyje, kai pelnė 11 taškų be atsako ir nutolo 18:8. Nuo tada „Maccabi“ nė karto nepirmavo.

„Olympiakos“ galingiausią šuolį atliko antrajame kėlinyje, kai įmetė 13 taškų be atsako ir nutolo 36:21. Per šį tarpsnį net 8 taškus Bryantas Dunstonas, kuris beveik visą likusią mačo dalį tylėjo ir iš viso surinko 11 taškų.

„Valencia“ (prieš „Laboral Kutxa“) antrajame kėlinyje įmetė 12 taškų iš eilės. Per šį spurtą Valensijos komanda panaikino solidų atsilikimą ir išsiveržė į priekį 36:34.

„Fenerbahce“ ir „Barcelona“ rungtynėse skirtumas nė karto nebuvo dviženklis.

Visus dvylika krepšininkų treneriai pasitelkia neretai. Bet Jasminas Repeša („Cedevita“) tai padarė per sunkias rungtynes su Eurolygos čempionais jų arenoje. Pasitikėjimas buvo pagrįstas ir Zagrebo dvyliktukas pasiekė pirmąją sezono pergalę.

Duško Savanovičius („Bayern“) nepataikė nė vieno iš 6 dvitaškių. Tritaškiais ir baudomis serbas surinko 12 taškų, bet visus pelnė iki pertraukos.

Franko Pilepičius („Cedevita“) visus 14 taškų pelnė antrojoje pusėje.

Po ketvirtojo turo rezultatyviausiu Eurolygos krepšininku tapo Damianas Kuligas. 27 metų „Turow“ puolėjas pelno vidutiniškai 20,3 taško.

Nepritapėliai. Buvusiam „Partizan“ lyderiui Bogdanui Bogdanovičiui nepavyksta pritapti naujoje komandoje. „Fenerbahce“ naujokas per ketverias rungtynes pataikė tik 5 iš 16 dvitaškių ir 3 iš 14 tritaškių. Iš viso – 8 iš 30 metimų. Šią savaitę jo rezultatas – 1 iš 6 metimų ir 4 taškai.

Kitas buvęs „Partizan“ žaidėjas Davis Bertanas atsidūręs „Laboral Kutxa“ klube banguoja. Abejas rungtynes Vitorijoje žaidė puikiai, bet išvykose pataikė 6 iš 26 metimų. Vitorijos komanda abejas rungtynes namie laimėjo, abejas svečiuose – pralaimėjo.

Iš „Lokomotiv“ į „Maccabi“ perėjęs Aleksas Maričius pirmąsias sezono rungtynes su CSP pradėjo starto penkete, bet per dvejas pastarąsias (su ALBA ir „Cedevita“) žaidė tik 5,5 minutės ir nė karto nemetė į krepšį.

4-ojo turo rezultatai

A grupė

Kauno „Žalgiris“ – Kazanės „Uniks“ 77:71. J.Andersonas 27, 11 atk.kam., A.Milaknis 14/ K.Langfordas 24, K.Kaimakoglou 11. 4979 žiūrovai.

„Nižnij Novgorod“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 66:76. T.Rochestie 19, S.Antonovas 16, T.Thompkinsas 14, 10 atk.kam./ D.Šaričius 18, M.Bjelica 14. 2500 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 115:94. F.Reyesas 17, A.Nocioni, J.Carrollas ir S.Llullis po 15, ... S.Rodriguezas 6, 12 rez.perd., J.Mačiulis 6, 3/3 dvitaškių/ M.Todičius 20, J.Dysonas 16, ... Sh.Lawalis 12, 13 atk.kam. 7154 žiūrovai. Rikiuotė: 1. „Real“ – 4, 2. „Žalgiris“ – 3, 3. „Anadolu Efes“ – 3, 4. „Uniks“ – 1, 5. „Nižnij Novgorod“ – 1, 6. „Banco di Sardegna“ – 0.

B grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – Zagrebo „Cedevita“ 73:83. J.Pargo 24, D.Smithas 14/ R.L.Ukičius 17, N.Gordičius 16, F.Pilepičius 14. 11060 žiūrovų.

Maskvos CSKA – Malagos „Unicaja“ 95:85. M.Teodosičius 27, 10 rez.perd., S.Weemsas ir V.Fridzonas po 16/ M.Kuzminskas 20, J.Grangeris 20, 10 rez.perd. 4610 žiūrovų.

Berlyno ALBA – Limožo CSP 89:66. N.Giffey ir J.McLeanas po 18, A.Renfroe 15/ J.Smithas 17. 7844 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. CSKA – 4, 2. „Unicaja“ – 3, 3. „Maccabi“ – 2, 4. ALBA – 1, 5. „Cedevita“ – 1, 6. CSP – 1.

C grupė

Zgoželeco „Turow“ – Miuncheno „Bayern“ 89:78. D.Kuligas 22, T.Tayloras 15, N.Jaramazas 14/ N.Džedovičius 16, R.Benzingas ir D.Savanovičius po 12.

Stambulo „Fenerbahce“ – „Barcelona“ 78:80. L.Žoričius 18, 10 atk.kam., A.Goudelockas 16, N.Bjelica 14/ B.Olesonas 16, J.Doellmanas ir A.Tomičius po 12. 10108 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Milano „Emporio Armani“ 90:63. E.Batista 15/ S.Samuelsas 18, ... L.Kleiza 4. 10500 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 4, 2. „Panathinaikos“ – 3, 3. „Fenerbahce“ – 2, 4. „Bayern“ – 1, 5. „Turow“ – 1, 6. „Emporio Armani“ – 1.

D grupė

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Pirėjo „Olympiakos“ 57:62. B.Marjanovičius 13, 14 atk.kam./ V.Spanoulis 14. 18732 žiūrovai.

„Valencia“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 79:69. L.Harangody 23, S.Van Rossomas 14/ T.Šengelia 20, Th.Heurtelis 11. 8200 žiūrovų.

Stambulo „Galatasaray“ – Klaipėdos „Neptūnas“ 94:68. S.Guleras 18, C.Arroyo 15, F.Aldemiras ir Z.Ercegas po 13/ D.Gailius ir M.Girdžiūnas po 10. 4231 žiūrovas.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 4, 2. „Galatasaray“ – 2, 3. „Crvena Zvezda“ – 2, 4. „Laboral Kutxa“ – 2, 5. „Valencia“ – 1, 6. „Neptūnas“ – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.