EUROLYGA 2023

Pasaulio ragavęs V. Ginevičius dar neprarado kovos skonio

Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Vidas Ginevičius puikiai jaučiasi Kauno „Žalgirio 2“ komandoje, rungtyniaudamas kartu su perpus jaunesniais žaidėjais, varžybų aikštelėje nenusileisdamas jiems nei greičiu, nei ištverme.

Kauno „Žalgiryje“ V.Ginevičius (dešinėje) rungtyniavo šešerius metus. Įžaidėjas šį sezoną diriguoja NKL pirmenybėse žaidžiančio klubo dublerių atakoms.<br>S.Čirbos/NKL nuotr.
Kauno „Žalgiryje“ V.Ginevičius (dešinėje) rungtyniavo šešerius metus. Įžaidėjas šį sezoną diriguoja NKL pirmenybėse žaidžiančio klubo dublerių atakoms.<br>S.Čirbos/NKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

2014-11-22 05:00, atnaujinta 2018-01-20 21:43

Laiko spiralė apsisuko, ir po 14 metų, pakeitęs 10 komandų, V.Ginevičius sugrįžo namo.

„Prisivažinėjau jau visur. Užtenka, – sakė 36 metų krepšininkas. – Grįžau ten, kur ir pradėjau.“

5 kartus LKL čempionu tapęs 194 cm ūgio įžaidėjas šį sezoną diriguoja NKL pirmenybėse žaidžiančios Kauno „Žalgirio 2“ komandos atakoms.

Jo darbo vieta vėl tapo „Kaustos“ sporto salė, kurioje jis treniravosi ir žaidė prieš 15 metų, kai atstovavo Jonavos „Statybai“, tuo metu performuotai į „Žalgirio“ dublerių komandą.

Tik krepšinio salė dabar yra suremontuota, o jaunieji žalgiriečiai įsikūrė persirengimo kambaryje, kuriame prieš 15 metų šeimininkavo pagrindinės „Žalgirio“ komandos krepšininkai.

Pagal amžių tiktų į tėvus

„Prieš 15–16 metų krepšinis buvo lėtesnis. Dabar žaidimo greičiai kitokie“, – lygino V.Ginevičius, iš „Žalgirio“ antrosios komandos peršokęs į pagrindinę 2000-aisiais.

Su „Žalgiriu“ jis pasiekė ryškiausias karjeros pergales ir iš Kauno klubo pateko į Lietuvos nacionalinę rinktinę, kuriai atstovavo 2004 Atėnų olimpinėse žaidynėse ir 2005 metų Europos pirmenybėse.

„Tais laikais „Žalgirio“ dublerių komandoje uždarbis buvo nedidelis. Sportavau, nes man patiko krepšinis. Tada net negalvojau, kad krepšinis taps mano gyvenimo duona, – prisiminė V.Ginevičius, paprašytas palyginti tuos laikus su dabartiniais. – Dabar krepšinio agentai per anksti prikalba jauniems žaidėjams apie jų aukštą lygį ir turtus.

Tiesa, dabartinėje mūsų komandoje vaikinai dirba noriai.“

LKAL rungtyniavusioje Jonavos komandoje V.Ginevičius mokėsi iš Romano Brazdauskio ir kitų patyrusių žaidėjų, o dabar pats yra pavyzdys jauniems žaidėjams.

NKL varžybose patyręs įžaidėjas renka po 7,3 taško, bet daug svarbesni yra jo perdavimai, pagal kuriuos (po 5,7 per rungtynes) yra antras lygoje.

„Su tokio aukšto lygio žaidėju dar nesu rungtyniavęs, – apie V.Ginevičių sakė „Žalgirio 2“ rezultatyviausias žaidėjas 17-metis Martynas Echodas. – Kai Vidas turi kamuolį, viskas vyksta ramiau.“

Tomo Masiulio treniruojamoje „Žalgirio“ dublerių komandoje žaidžia vos du vyresni nei 22 metai žaidėjai: V.Ginevičius ir 37 metų vidurio puolėjas iš Baltarusijos Alehas Kojenecas.

Ekipos branduolį sudaro 16–19 metų krepšininkai.

„Pagal amžių tinku jiems į tėvus. Tačiau problemų dėl to nėra, – tikino V.Ginevičius. – Tikriausiai supykčiau, jei į mane kreiptųsi „jūs““.

Esame viena komanda. Į mane kreipiasi „tu“, ir man tai labiau patinka.“

Užduotis – rengti pamainą

Daug metų aukštu lygiu rungtyniavęs V.Ginevičius dabar rungtyniauja su krepšinio kelią tik pradedančiais jaunuoliais.

Prireikė laiko, kol skirtingų kartų krepšininkai ėmė jausti vienas kitą aikštėje.

„Jiems dar daug reikia dirbti, – apie jaunuosius bendražygius sakė V.Ginevičius. – Iš pradžių jiems buvo nelengva suprasti, kur lėks mano perduotas kamuolys. Tačiau dauguma vaikinų NKL pirmenybėse žaidžia pirmuosius metus, kitų vaidmuo praėjusį sezoną buvo minimalus. Jiems dar labai trūksta patirties ir laiko.“

Kita vertus, talentingų žaidėjų „Žalgiris 2“ turi.

M.Ginevičiui patinka jaunieji aukštaūgiai Martynas Echodas, Laurynas Birutis, Martynas Sajus. Patinka ir trenerio T.Masiulio darbo metodai.

Šiuo metu NKL pirmenybėse „Žalgiris 2“ tarp 14-os komandų žengia aštuntoje pozicijoje, bet ne vieta yra svarbiausia.

„Pagrindinė šios komandos užduotis – rengti pamainą „Žalgiriui“. Būtų gerai, kad kokie 2–3 žaidėjai ateityje patektų į pagrindinį klubą“, – sakė V.Ginevičius.

Kol kojos neša, nori žaisti

Kita vertus, V.Ginevičius dar jaučiasi alkanas pergalių ir norėtų su ekipa prasibrauti į pirmąjį NKL komandų septynetą, nes antrajame sezono etape 14 NKL klubų pagal pajėgumą suskils į dvi dalis.

Į atkrintamąsias varžybas pateks 12 komandų.

Laukia ilgas sezonas, o kas bus po jo, 36 metų įžaidėjas dar nežino.

Nors prieš sezoną buvo kalbų, kad į „Žalgirį 2“ jis ateina ne tik žaisti, bet ir dirbti treneriu, kol kas jo įtaka jauniesiems Kauno krepšininkams apsiriboja patarimais aikštėje.

„Ateityje norėčiau pabandyti trenerio duonos, bet kol kas jaučiuosi pilnas jėgų, – sakė V.Ginevičius. – Dar turiu aistros žaisti krepšinį. Kai kojos nebeneš, tada pagalvosiu, ką daryti toliau.“

V.Ginevičiaus karjera

1997–1999 m. Jonavos „Statyba“

1999–2000 m. Jonavos „Statyba-Žalgiris“

2000 m. Kauno „Žalgiris“

2001 m. Klaipėdos „Neptūnas“

2001–2003 m. Kauno „Žalgiris“

2003 m. Alytaus „Alita“

2004–2007 m. Kauno „Žalgiris“

2007–2009 m. Vladivostoko „Spartak-Primorje“ (Rusija)

2009–2010 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“

2011–2012 m. Edirnės „Olin“ (Turkija)

2012 m. Panevėžio „Lietkabelis“

2013 m. Minsko „Cmoki“ (Baltarusija)

2013–2014 m. Kėdainių „Nevėžis“

2014 m. Kauno „Žalgiris-2“

V.Ginevičius pritapo jaunoje Kauno „Žalgirio 2“ komandoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.