EUROLYGA 2023

Eurolygą į Rumuniją iškeitęs lietuvis dėl sprendimo nesigaili

Lietuvos krepšininkai dažnai sužaidžia geras rungtynes prieš savo šalies klubus, ir M.Runkauskas netapo išimtimi.

M.Runkauskas Europos taurės varžybose renka po 9,4 taško.
M.Runkauskas Europos taurės varžybose renka po 9,4 taško.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Nov 27, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:30 PM

28 metų snaiperis trečiadienį pelnė 20 taškų Europos taurės rungtynėse Vilniuje, kuriose jis su Ploješčio „Asesoft“ 72:79 nusileido E grupės lyderiui „Lietuvos rytui“.

„Buvo tikrai šiek tiek keista, – apie sugrįžimą į Lietuvą po mačo sakė iš Klaipėdos kilęs 190 cm ūgio krepšininkas. – Bet malonu sugrįžti.

Per apšilimą girdėjau, kad žiūrovai man kažką šaukia, bet stengiausi nekreipti dėmesio.“

Nuo atsarginių žaidėjų suolo į rungtynes trečiadienį įsitraukęs gynėjas pridarė daug nemalonumų vilniečiams, bet jo pastangų buvo per mažai.

„Neleidome įsišaudyti varžovams – tiek Martynui Gecevičiui, tiek Gediminui Orelikui. Bet neatkovojome daug kamuolių“, – apie mačą kalbėjo M.Runkauskas.

Rumunų pasiūlymas – geresnis

28 metų krepšininkas didžiąją karjeros dalį praleido Klaipėdoje – iš pradžių NKL pirmenybėse „Naftos-Universiteto-Laivitės“ klube, o po karjeros stotelių Latvijoje ir Prancūzijoje, tris sezonus atstovavo „Neptūnui“.

Ir praėjusią vasarą jis turėjo Klaipėdos klubo pasiūlymą pasilikti ir išbandyti jėgas Eurolygoje.

Tačiau problemiškoje uostamiesčio šeimoje užaugęs žaidėjas pasvėrė pasiūlymus ir nusprendė išvažiuoti į Rumuniją.

Neoficialiomis žiniomis, Ploješčio „Asesoft“ klaipėdiečiui moka 12 tūkst. dolerių (33 tūkst. litų) mėnesio atlyginimą.

M.Runkauskas neslėpė, kad finansinės sąlygos buvo svarbiausia priežastis.

„Jei „Neptūnas“ būtų pasiūlęs panašias sąlygas, būčiau likęs Klaipėdoje“, – sakė klaipėdietis, praėjusį sezoną trečią kartą laimėjęs LKL Žvaigždžių dienos tritaškių konkursą.

Po 9,4 taško Europos taurės varžybose renkantis snaiperis tikino, jog nesigaili dėl sprendimo persikelti į Rumuniją, ir džiaugėsi „Neptūno“ rezultatais Eurolygoje.

M.Runkauskas per kompiuterį matė visas buvusios komandos rungtynes stipriausiame Europos krepšinio turnyre.

„Labai džiaugiuosi už „Neptūną“. Jie tikri šaunuoliai, – sakė M.Runkauskas, pridūręs, jog uostamiesčio komandoje ir be jo liko puikių metikų. – Jie tikrai turi gerų snaiperių. Klaipėda juk pasižymi taikliais žaidėjais.“

Ant suolo - judrus rumunas

Dabar M.Runkauskas gyvena panašaus į Klaipėdą dydžiu industriniame Ploješčio mieste, esančiame per 60 km į šiaurę nuo Rumunijos sostinės Bukarešto.

19-ajame amžiuje Ploještis klestėjo dėl savo naftos klodų, bet miestas labai nukentėjo per 1940 metų Bukarešto žemės drebėjimą, kai žuvo apie 1 tūkst. žmonių, buvo sugriauta 65 tūkst. namų.

Rumunijai išsivadavus iš komunizmo sistemos, Ploještis ėmė laisviau kvėpuoti. Mieste įsikūrė daug tarptautinių kompanijų, o informacinių technologijų bendrovė „Asesoft“ tapo pagrindine miesto krepšinio komandos rėmėja.

Prieš 16 metų įkurtas krepšinio klubas greitai tapo stipriausiu Rumunijoje, o 2005 laimėjo FIBA Iššūkio taurę. Nuo 2007 metų „Asesoft“ žaidžia Europos taurės turnyre.

Klubo branduolį sudaro legionieriai, tarp kurių anksčiau būta ir garsių (Rashardas Griffithas), ir iš Lietuvos (Arvydas Čepulis).

Ir trečiadienio mače su „Lietuvos rytu“ tik vienas iš dešimties aikštėje pasirodžiusių Ploješčio ekipos žaidėjų buvo rumunas (Catalinas Burlacu).

Aktyvesnių rumunų buvo ant komandos suolo, kuriam arbitrai skyrė techninę pražangą, kai baltais sportbačiais, džinsais ir šaliku pasipuošęs trenerių štabo narys įbėgo į aikštę.

„Jums juokinga, o man ne, – per spaudos konferenciją po mačo gūžtelėjo pečiais „Asesoft“ treneris Vladimiras Arnautovičius. – Tas vyrukas – mūsų klubo savininko dešinioji ranka. Jis dažnai emocingai reaguoja į žaidimą, bet ką aš galiu padaryti?

Galbūt jums ir labai juokinga, bet man tikrai ne. Juk tuo metu mes buvome pakilę į lemiamą šturmą ir toji techninė mus išderino. Bet juk visi žino, kokie kartais būna tie klubų savininkai.“

Bendrauja su kitais krepšininkais 

Nepaisant rumuniškų krepšinio ypatumų, M.Runkauskui gyvenimo etapas Ploješčio klube patinka.

„Šalia yra Bukareštas, sąlygos – tikrai geros. Komanda aukštame lygyje, – sakė Lietuvos krepšininkas. – Klubas daug pastangų skiria krepšiniui. Jau dešimt kartų Rumunijos čempionas.“

Rumunijoje šiemet rungtyniauja daugiau Lietuvos sportininkų.

Giedrius Arlauskis gina Bukarešto „Steaua“ vartus, kitas Lietuvos rinktinės futbolininkas Vaidas Slavickas žaidžia Piatra Niamco „Ceahlaul“ klube, o rezultatyviausias 2013 metų A lygos futbolininkas Nerijus Valskis atstovauja „Craiova“ klubui.

Tiesa, M.Runkauskas dažniau bendrauja su Rumunijoje rungtyniaujančiais krepšininkais.

„Su Vaidotu Pečiuku, su Gediminu Navicku, – vardino „Asesoft“ legionierius. – Tik jie labai toli, tad dažniau pasiskambiname.“

M.Runkauskas su „Asesoft“ yra pasirašęs metų sutartį.

„Dar negalvoju, ar norėčiau pasilikti, – sakė klaipėdietis. – Turime daug planų šiam sezonui. Norime iškopti į kitą Europos taurės turnyro etapą, Rumunijoje mums vis bando kas nors įkąsti. Reikia kažką pasiekti, kad būtų galima galvoti apie ateitį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas