EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai apie Lietuvos grupę: „Geriau ir negalima“

Lietuvos krepšinio rinktinei Europos čempionato grupių etapas intrigos nežada. Pirmadienį Paryžiuje per burtų ceremoniją paaiškėjo, kad lietuviai žais D grupėje Rygoje, kur varžysis su Ukrainos, Latvijos, Belgijos, Čekijos ir Estijos komandomis.

Lietuvos rinktinė pernai tapo Europos vicečempione.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Lietuvos rinktinė pernai tapo Europos vicečempione.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Dec 8, 2014, 9:13 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:54 PM

„Mums tikrai pasisekė, nes esame stipriausia ekipa, – sakė krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius. – Jeigu būtų reikėję pačiam dėlioti lengviausią grupę, tai būtų panašus variantus. Gal vietoje Ukrainos būtų galima imti Nyderlandus ar Islandiją.“

„Hoptrans-Sirenų“ krepšinio klubą treniruojantis Linas Šalkus laikėsi tokios pat nuomonės. „Jau geriau nebegalima. Viskas sudėta lyg iš natų. Pažiūrėjus į kitas grupes, mūsų atrodo labai puiki“, – sakė jis.

Tarsi pasirengimo etapas

Vieni Lietuvos rinktinės sirgaliai džiaugiasi dėl lengvos grupės, o kiti atvirkščiai – baiminasi, kad ekipa vėliau nebus pasirengusi rimtiems mačams. Lrytas.lt kalbinti krepšinio specialistai mano, kad situacija labai paprasta – rinktinė D grupėje pratęs pasirengimo etapą.

„Gal net galima sujungti tuos pasiruošimo etapus, – sakė L.Kvedaravičius. – O tada jau rinktinė bus pasiruošusi rimtoms kovoms.“

L.Šalkus mano, kad grupės etape galėsime stebėti po truputėlį gerėjantį rinktinės žaidimą, nes ši turės daug laiko taisyti klaidas.

„Galima daug skaičiuoti, bet viskas primena loteriją, nes daug kas priklauso nuo kitos grupės. Antrajame etape vyksta loterija, – sakė L.Šalkus. – Bet kai gauni silpnesnius varžovus, gali viską susidėti taip, kad pajustum ritmą. Žingsnis po žingsnio gali stebėti situaciją, bet jeigu gausi labai stiprius varžovus, gali susigūžti, o tada bus sunku atsitiesti.“

Treneris parengs

Teigiamus grupės aspektus įvardijęs L.Šalkus neslėpė, kad lengva grupė – nebūtinai puikus variantas, rinktinei reikėtų rimtai pamankštinti raumenis prieš kitą etapą.

„Toks kelias gali ir pakišti koją, – sakė L.Šalkus. – Bet viskas priklauso nuo to, kaip treneris parengs komandą, o J.Kazlauskas tikrai išmano, ką daro.“

L.Kvedaravičius siūlė į situaciją pažiūrėti ir kitaip – ar lietuviai norėtų savo komandos stiprioje B grupėje.

„Kai žaidi grupėje su stipriu varžovu ir jį nugali, tikimybė, kad vėliau jį sutiksi, sumažėja. Jeigu pažiūrėsime į B grupę, kur yra penkios tikrai pajėgios komandos, nesinorėtų ten matyti Lietuvos. Kita vertus, jeigu gružėje žaisi sėkmingai su stipriais varžovais, kitame gausi silpnesnį. Nors lengvų varžovų antrame etape tikėtis ir nereikia“, – sakė L.Kvedaravičius.

Reikia būti atsargiems

Ar Lietuvos krepšininkų gali laukti netikėtas dūris grupėje?

„Nereikia nuvertinti tos pačios Ukrainos, kuri rodo vis gerėjantį žaidimą. O tie patys šeimininkai latviai savo namuose jaučiasi puikiai. Šios rinktinės tikrai varžysis dėl pirmosios vietos, bet Lietuva yra favoritė“, – sakė L.Kvedaravičius.

L.Šalkus keletą kartų pabrėžė, kad grupė – ideali kovoms, bet kalbas apie atsipalaidavimą siūlė užmiršti.

„Reikia žaisti. Visi varžovai mėgins mums įkąsti, tad kovos bus. Žinote, reikia eiti į aikštę ir ją perbėgti, o tada ir pataikyti“, – sakė jis.

Mirtininkų grupė aiški

Atkrintamajame etape Lietuvos lauks iš Zagrebo į Lilio miestą atvykstančios C grupės ekipos. Pastarojoje varžysis Kroatija, Slovėnija, Graikija, Makedonija, Gruzija, Nyderlandai.

„Kroatija ir Slovėnija visada rodo gerą aukšto lygio krepšinį. Klaustukai yra ties graikais ir atjaunėti turėsiančia Makedonijos komanda, kurioje nematysime daugelio mums įprastų veidų. Na, o Gruzija ir Nyderlandai kilti neturi kur. Favoritai ganėtinai aiškūs, bet netgi tokia C grupė mums – palanki“, – sakė L.Kvedaravičius.

Tiek L.Šalkus, tiek L.Kvedaravičius mano, kad B grupė, kurioje žais Ispanija, Serbija, Turkija, Italija, Vokietija, Islandija – mirtininkų grupė.

„Čia žaidžia penkios labai pajėgios komandos, tarp kurių virs arši kova. Islandams nepasisekė, tad jiems belieka semtis patirties“, – sakė L.Kvedaravičius.

Europos čempionato grupės:

A grupė (Montpeljė): Prancūzija, Suomija, Bosnija ir Hercegovina, Lenkija, Izraelis, Rusija

B grupė (Berlynas): Ispanija, Serbija, Turkija, Italija, Vokietija, Islandija

C grupė (Zagrebas): Kroatija, Slovėnija, Graikija, Makedonija, Gruzija, Nyderlandai

D grupė (Ryga): Lietuva, Ukraina, Latvija, Belgija, Čekija, Estija

Iš grupės į kitą etapą patenka keturios rinktinės.

Europos čempionatas vyks 2015-ųjų rugsėjo 5-20 dienomis. Atkrintamosios varžybos vyks Prancūzijos Lilio mieste rugsėjo 12-20 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.